מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מצג שווא במו"מ בעסקת מקרקעין על ידי צד לעסקה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום אילת נפסק כדקלמן:

לטענתם, המנהל ועיריית אילת, יחד ולחוד, הציגו להם מצגי שוא והוליכו אותם שולל בהבטחות רבות בעל פה ובכתב, שלפיהן זכויות המשפחה במקרקעין יוסדרו או שמשפחת רוקסא תקבל פיצוי נאות תמורת פינוי הקרקע (כתב תביעה, סעיף 11).
פרק שלם הקדיש קורץ לפרט ביחסים העיסקיים בינו לבין יצחק רוקסא המנוח על מנת לבסס טענתו לזכויות במקרקעין (סעיפים 11–21), ופרק נוסף הקדיש לפירוט המסמכים שצרף לכתב התביעה (חלק מאלה זהים למסמכים שהוגשו על ידי מישפחת רוקסא) ואשר לדידו מלמדים על הקשר בינו לבין יצחק רוקסא ז"ל ומשפחתו, על ניהול משא ומתן מתמשך בין רוקסא־קורץ למנהל בדבר זכויותיהם, שנוהל בחוסר תום לב מצד המנהל ועיריית אילת, ובעיקר מעידים על זכויותיו שלו ושל יצחק רוקסא במקרקעין (סעיפים 22–52).
כך בסעיף 258.2 בסיכומים: "בעיניינו כאמור, אין חולק כי רצועת החוף היא בבעלות המדינה אשר קיבלה אותה לידיה עם כיבושה של אילת בשנת 1949, בהתאם לחוק נכסי המדינה, תשי"א־1951". בהמשך, בסעיף 316 בסיכומים: "כאמור, חברי הקבוצה אינם טוענים לבעלות ברצועת החוף, לזכות חכירה או שכירות ואף לא לזיקת הנאה מטעם זה הזכויות הנטענות אינן נופלות לגדר עסקה במקרקעין, ואין כל מניעה להכיר בזכויות הקבוצה אשר אף לא מהוות זכויות המוכרות בחוק המקרקעין..." לצד הודאתם בבעלות המדינה על המקרקעין, באה לראשונה אמירה ברורה ומפורשת ביחס למהות זכויותיהם הנטענות "...שעניינן בשימוש ובהחזקה במקרקעין" ואשר נובעות מכוח כל אחת מטענות ההגנה בהן הרחיבו בסיכומים.
אלא מה, שמעדותם של ראשי העיר שהעידו מטעם רוקסא וקורץ (גדי כץ, רפי הוכמן וגבי קדוש) עלה כי אלה הסתמכו על מצג שהציג בפניהם יצחק רוקסא ז"ל ובדמות מכתבי מנהל אגף הדיג והמפה החתומה על ידי משרד החקלאות, אשר כבר אמרנו שבתוכנם אין דבר וחצי דבר כדי ללמד על קיומה של רשות חוזית אלא על רשות לדוג דגים בלבד.
...
סוף דבר דין תביעת מנהל מקרקעי ישראל לסילוק ידם של אלי וזוהר רוקסא מהמקרקעין – להתקבל.
דין תביעת המנהל לחייב את אלי ואת זוהר רוקסא בדמי שימוש ראויים – להידחות.
דין תביעת אלי וזוהר רוקסא וקורץ להצהיר על זכויותיהם להחזקה ולשימוש במקרקעין – להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

התובעת ביצעה פעולות אסורות על פי חוק המתווכים ופעלה בחוסר תום לב. התובעת העדיפה את האנטרס הכלכלי שלה על פני טובתו של הנתבע, תוך שהיא יוזמת מחלוקות מדומות ומציגה מצגי שוא.
" סעיף 12 לחוק קובע: "מתווך במקרקעין לא יערוך ולא יסייע לערוך מסמכים בעלי אופי משפטי הנוגעים לעסקה במקרקעין ולא ייצג לקוח במשא-ומתן משפטי לקראת עריכת מיסמך כזה; מתווך המפר הוראת סעיף זה לא יהיה זכאי לדמי תיווך. הוראה זו אינה באה לפגוע בחוק לישכת עורכי הדין, תשכ"א–1961." סעיף 9 לחוק קובע: "(א) מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה.
משכך ובהתאם להוראות סעיף 8 לחוק, לתובעת חובת הגינות וזהירות כלפי שני הצדדים לפיה עליה לפעול בנאמנות בהגינות ובדרך מקובלת ולמסור לנתבעים כל מידע שיש בידיה בעיניין מהותי הנוגע לנכס נשוא עסקת התיווך.
הצדדים למדו והבינו את היתנהלות התובעת רק לאחר פניה מאת הנתבע לב"כ הנתבעת שייצגה אותה במסגרת המו"מ לעסקה, המפגש בין השניים (הנתבעים) במעמד החתימה על ההסכם ובפגישה שנערכה בבית הקפה לאחר מכן.
בתקציר זה, שחתום על ידי התובעת, כותבת התובעת כי לאור קשיים של פריסת התשלומים שהיו לנתבעת, הציעה פריסת תשלומים לרבות הצעה כי הנתבע ייקח הלוואת בלון לתשלום שהוא חייב להעביר לדירה בתאריך 1.7.15.
...
כבר בפתח הדברים אציין כי לאחר ששמעתי טענות הצדדים, עיינתי בראיותיהם והתרשמתי מעדותם הגעתי למסקנה כי דין תביעותיה של התובעת להידחות.
לטענת התובעת מדובר בהתנהלות בתום לב, אך כפי שציינתי לעיל, הגעתי למסקנה כי התובעת הכניסה את עצמה למשוואה שבין הצדדים גם מתוך ניסיון למקסם את הכנסותיה, מקום בו אסור היה עליה לעשות כן. מדובר בהתנהלות מצד התובעת שאינה עומדת בכל קנה מידה לחובותיה כמתווכת, במיוחד כאשר הינה מייצגת את שני הצדדים וחובה עליה לשמור על הגינות והאינטרסים של שני הצדדים.
איני מקבל טענה זו של התובעת.
סוף דבר: לסיכומם של דברים, התביעות נידחות בזאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מיהות הצדדים, רקע כללי והשתלשלות העניינים: התובע, מר רונן שמש, (להלן: "התובע/המתווך"), הנו מתווך בעל עסק לתיווך במקרקעין, אשר הגיש תביעה זו בגין עסקת מכר של דירה אותה מכר הנתבע 1 לנתבע 2 ולטענת התובע הוא זכאי לדמי תיווך בגין עסקה זו. הנתבע 1, מר עומר אפרת, (להלן: "המוכר") היה בעל הדירה.
" ....גורמים המצביעים על מידת "היעילות" בסיבתיות: (א) מידת הדמיון בין ההצעה המקורית שבה היה מעורב המתווך לבין החוזה הסופי, כגון – נושא הנכס; (ב) הקרבה בין תנאי התשלום ושיעוריו בהצעה המקורית לבין הגיבוש הסופי של החוזה; (ג) חלוף הזמן בין ההצעה מקורית עד סיום העיסקה (השופט עציוני בע"א 294/76 [2] הנ"ל); (ד) מידת האינטנסיביות של פעולות המתווך – הקף מגעים, פגישותיו ושיחותיו עם הצדדים; (ה) קיומו של גורם נוסף, אשר סייע לצדדים בהשגת החוזה, ומידת התערבותו של אותו גורם נוסף; (ו) תשלום דמי תיווך על-ידי הצד השני (המוכר או הקונה) ושיעורם; (ז) זהות הצדדים המנהלים את המשא ומתן כמצביעה על שמירת הזיקה הסיבתית; (ח) הסתמכות הצדדים על-ידיעה קודמת של מהלכי המשא ומתן ופעולה שאינה אלא הרמת החבל, מקום בו הושאר, כדי ליצור המשכיות באותו מהלך.
בד"נ 7/81 פנידר נ' קסטרו פ"די לד(4), 673, נקבע כי חובת תום הלב מטילה על הצדדים חובת גילוי אקטיבית, ובלשונו של בית המשפט העליון: "11. הנסיבות יש לצפות שמלבד הדברים והתיאורים שנאמרו היה מקום לומר דברים שמבחינת העסקה יש להם חשיבות - כי אז יתכן והשתיקה ואי-גילוי כל הפרטים מעוותת את התמונה בכללותה והעלמת אותם פרטים על-ידי שתיקה יוצרת מצג-שווא". דברים דומים נאמרו גם בע"א 838/75 [3], בע"מ/241, על ידי השופט אשר: "היתנהגות בתום-לב בעת משא-ומתן לצורך כריתת חוזה משמעה היתנהגות ביושר ובהגינות. היינו חובה שלא להטעות את צד האחר על-ידי איגלוי מידע חשוב לשיקוליו." כללי היתנהגות נאותים אינם שתיקה והמנעות משקר בלבד (ראה: ע"א 349/74[10], בעמ' 833), אלא הם אותם יושר והגינות, המחייבים בנסיבות נתונות עשיית מעשה במקום ש"רשע היה יושב ושותק" (ד' קרצ'מר, "פגמים ברצון ביצירת החוזה: טעות והטעייה" קובץ הרצאות בימי העיון לשופטים תשל"ה (הפקולטה למשפטים - הנהלת בתי המשפט, ש' שטרית עורך, תשל"ו) 107, 113).
...
סוף דבר: לאור האמור לעיל אני קובעת כדלקמן: התובע לא עמד בדרישות חוק המתווכים ולכן הוא לא זכאי לדמי תיווך לא מהקונה ולא מהמוכר.
לאור האמור לעיל אני דוחה את התביעה כנגד שני הנתבעים.
התובע ישלם תוך 30 יום הוצאות ושכ"ט עו"ד לכל אחד מהתובעים בסך 6,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בהודעת צד ג' הודיע נצר לצדדים השלישיים כי הוגשה נגדו תביעה אשר הוא כופר בה, אולם ככל שהתביעה תיתקבל וחוזה הרכישה יחד עם רישום המקרקעין על שמו כבעלים יבוטלו, הרי שהוא יבקש להפרע מהם בגין התנהלותם הרשלנית אשר הסבה לו נזקים שהוערכו על ידו בסך של 4,276,296 ש"ח. סכום זה הלך וקטן במהלך בירור התביעה, ובמועד הסיכומים שהוגשו על-ידי נצר עמד על סך של 2,364,977 ש"ח בלבד.
כפועל יוצא מכך, עורך דין שמטפל בעסקת מקרקעין מטעמו של מוכר או קונה יהא אחראי למצגי השוא אשר עולים ממסמכים שהלה אימת ואישר מבלי לבדקם כיאות.
במקרה דנן, רישומה השגוי של הבעלות במקרקעין על שמו של דוד קונפינו נעשה כחודש אחרי תחילתו של המשא ומתן שקדם לעסקה – אחרי שעו"ד שמחיוף היתנה, כאמור, את ביצוע העסקה ברישומו של המוכר כבעלים של המקרקעין (ראו: פסקה 88 לפסק הדין קמא).
ראשית, האם ככלל רשאי עו"ד המייצג יורש בעסקת מקרקעין להסתפק בצלום של צו ירושה שמוטבעת עליו חותמת של "העתק מתאים למקור"; ורק אם התשובה היא חיובית – האם במקרה דנן, לאור "נורות האזהרה" שנקבעו על ידי חברי, היה על עו"ד לוי לעמוד על קבלת צו הירושה המקורי או לוודא בעצמה כי הצוו שנימסר לה הונפק על ידי רשם הירושות או בית דין רבני ודווח ישירות למירשם המקרקעין.
...
אחרי שמצאנו כי בית המשפט נימק את קביעותיו באופן מפורט ומשכנע, ובשים לב לכלל הגדול אשר מורנו שלא להתערב בממצאי עובדה שנקבעו על-ידי הערכאה הדיונית בהתאם לדיני הראיות, ללא חללים וללא סתירות פנימיות (ראו, מִני רבים: ע"א 6164/22 Smiths Detection Inc.
מדובר אם כן בנורת אזהרה ביחס לאותנטיות של הצו, המחזקת את המסקנה לפיה היה על עו"ד לוי לברר את שאלת האותנטיות של המסמך שהוצג לה. מטעם זה אני סבורה כי היה מקום לקבוע כי עו"ד לוי התרשלה – ולא בשל ה"חסר" בחותמת "העתק מתאים למקור" (הפגם הצורני אליו התייחס בית משפט קמא בפסק דינו).
כאשר מדובר בפגם כזה, וכאשר כל העדים ובכלל זה גם עורכי הדין ורשם המקרקעין אינם סבורים כי הוא פגם שניתן להבחין בו על נקלה בזמן אמת, אני סבורה כי יש קושי במסקנתו של בית משפט קמא לפיה מדובר בפגם "נראה, זועק ובולט לעין" (פיסקה 34 לפסק הדין), ולכן אינני סבורה כי יש לייחס לעו"ד לוי רשלנות בשל כך שהיא לא הבחינה בפגם הזה.
משנקבע כי עו"ד לוי התרשלה ביחס לצו הירושה, אני סבורה כי הוכח גם הקשר הסיבתי בין התרשלותה לבין הנזק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

כמו כן טוען עו"ד שרעבי, כי הנתבעים הם שביצעו את כלל הפעולות הכספיות הקשורות בעיסקאות, וזאת מבלי שכלל היה מעורב ולא הועבר אליו כל סכום, למעט שכר הטירחה שגבה בסך של 20,000 ₪, כאשר אף הוא שולם על ידי הנתבעים ולא על ידי הצדדים לעסקה, ומשכך לא ברור כלל טיב הטענות כלפיו.
מחיריהן האמתיים של הקרקעות, כך נטען על ידי התובע, הם המחירים הנקובים בהסכמי המכר – 170,000 ₪ בסה"כ. הסעד הנתבע להשבת הכספים נסב על טענות התובע להטעייתו ע"י הנתבעים עובר להתקשרות בהסכמים והצגת מצגי שוא, הנוגעים בעיקר לשוויין האמתי של הקרקעות במועד החתימה ולפוטנציאל עליית המחיר ושינוי ייעודן, כמו גם על הטענה כי הנתבעים כלל לא העבירו את הכספים שהועברו להם למוכרים ולמעשה שלשלו אותם לכיסם.
כאשר עומת עו"ד שרעבי עם תמלולים אלה, השיב כי מעבר לעובדה שענייננו בתימלול משנת 2016, בעוד שכל העיסקאות מושא הליך זה הם משנת 2015 ולא ניתן להבין את הקשר, וכי ממילא לא ניתן להבין מההקלטות וביחס לאילו עיסקאות מדובר – ועם טענה זו אין לי אלא להסכים, הרי שמדובר באופן דיבור של ניהול מו"מ עבור לקוחות ותו לא: "אני בסוף עו"ד שמתעסק בנדל"ן, וודאי מעולם לא נאמר אחרת גם לא בתצהירים שלי, ודאי שאני מנהל מו"מ עבור לקוחות שלי כשאני מייצג אותם לפעמים מוכרים או רוכשים פונים אלינו כמו לכל עו"ד ומבקשים מאיתנו גם לייצג ואתם ויכול להיות שבהקשרים האלה הדברים נאמרו אם הם אכן נאמרו על ידי." (עמ' 138, ש' 22-26 לפר'.יובהר כי דברים אלה נאמרו ע"י עו"ד שרעבי בהתייחס לתכתובות ווטס-אפ שהוצגו לו, אולם הדברים רלוואנטיים גם לעניין ההקלטות), ובהמשך: "ודאי שאני כעו"ד לפעמים מקבל מנדט מלקוח כזה או אחר לנהל בשמו משא-ומתן על מחיר של נכס כזה או אחר שאני מטפל בו. 3 אני, אני לפחות אנחנו הציבור עוה"ד יש פה מספר עוה"ד כולם פה יזדהו איתי כשאנחנו מדברים לפעמים בטלפון או כותבים אז אנחנו מדברים, אני מרויח אני מפסיד אני כן מסכים אני לא מסכים, הכוונה היא כמובן לקליינט הרלוואנטי, לא אני, זה לא קרקע שלי הלוואי שהם היו שלי." (עמ' 147, ש' 15-20 לפר').
...
תוצאה: משכך, אני מורה על קבלת התביעה באופן חלקי.
בנסיבות העניין ומשהוריתי על דחיית הודעת צ"ג כלפי עו"ד שרעבי, אני מורה לנתבעים לשאת בשכר טרחת עורך דינו בסך של 50,000 ₪.
הנתבעים ישלמו לתובע (באמצעות ב"כ) ולעו"ד שרעבי את כלל הסכומים האמורים לעיל בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישאו הסכומים ריבית והפרשי הצמדה כדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו