מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעשה בית דין כלפי צדדים זרים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לכן, טענת הנתבע 1 בכל הנוגע לקיומו של מעשה בית דין מסוג השתק פלוגתא, מחמת יחסי קירבה משפטית או חליפות, נדחית, ולו בשל כך, אולם דין הטענה להדחות גם בשל העובדה שלא מיתקיים בכל מקרה התנאי העקרי הנידרש לצורך הקמת ההשתק, שעניינו כי מדובר באותה פלוגתא, שהרי כפי שיפורט להלן, הטענות נגד עורכי הדין הנתבעים כאן, אינן זהות לחלוטין לאלה שנטענו נגד שותפיו של התובע לפרויקט, ומכאן שגם טענת ההשתק שהעלה הנתבע 2 מכוח השתק חד צדדי הגנתי, דינה להדחות, כפי שיפורט להלן.
ההצדקה להחלת השתק פלוגתא הגנתי חד צדדי כלפי צד זר להליך הראשון, נובעת מכך שאין מקום לאפשר התדיינויות נוספות, מקום שכל הטענות של התובע, שהוא מעלה בשנית נגד נתבע אחר, ממילא כבר נדחו, לאחר שקבל את יומו בבית המשפט, ודחייתן כנגד בעל הדין האחד בהליך הראשון, משמעותה בהכרח דחיית התביעה נגד בעל הדין השני בתביעה השנייה, אלא שהשתק מסוג זה לא יכול לחול, מקום שלא מדובר באותן הטענות ובאותה הפלוגתא, כך שבמקרה כזה ברור שדחיית התביעה נגד בעל הדין הראשון, אינה מחייבת בהכרח דחיית התביעה נגד בעל הדין השני.
...
כמו כן, בסופו של דבר, נקבע אמנם על ידי הבורר, בין היתר, כי המכתב שיצא ממשרד הנתבעים לא מחייב את שותפיו של התובע לפרויקט, אולם הבורר לא הכריע בשאלה האם הוא מחייב את הנתבעים כאן ומה המשמעות של אותו מכתב ביחס לאחריותם כלפי התובע, ככל שישנה.
מסקנה זו יפה גם לגבי ממצאי הבורר בדבר העובדה שהתובע שקט על שמריו, עצם עיניו והתרשל, כמפורט בפרק ד' 4 לפסק הבורר, שכן באותה נשימה ציין הבורר את גרסת התובע, שלפיה כך נהג בשל הנחיותיו של עו"ד חג'ג', טענה שאמנם לא עזרה לו כלפי הנתבעים שם, אולם אשר אולי כן תסייע בידו, אם אאמץ אותה, כלפי הנתבעים כאן, אשר עשויים להימצא אחראים כלפי התובע, גם אם הנתבעים שם נמצאו שלא.
סוף דבר סיכומו של דבר, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לא נוצר מעשה בית דין כלפי מר לבייב מאחר שהוא לא היה צד לבוררות, והוא מעולם לא טען שהוא חליף של בעלי הדין שנטלו בה חלק.
כאן יש לבדוק האם לצד להליך השני " 'ניתנה במשפט קודם היזדמנות מלאה להציג את טענותיו בענין הפלוגתא, ונפלה הכרעה לחובתו, [ש]אז יש בהשתק כדי לפעול לטובת צד זר להתדיינות הראשונה' [...] ל'כלל ההזדמנות' מספר סייגים: ראשית, תחולתו מוגבלת 'להשתק פלוגתא'. שנית, דרך כלל, לא יוכר מעשה בית דין כהשתק התקפי אלא כהשתק הגנתי. שלישית, הפעלתו של השתק הפלוגתא כפופה לשיקול דעת בית המשפט, והחלתו לטובת מי שאינו צד להליך תיעשה בזהירות, שטעמה נעוץ בחריגה של כלל זה מעיקרון ההדדיות" (שם, בפיסקה 29).
...
לטענת התובעים, המשיבים, יש לדחות את הבקשה.
מכאן שיש לדחות את התביעה נגדה על הסף.
התוצאה לאור האמור לעיל, שתי הבקשות מתקבלות, במובן זה שיש לדחות את התביעה על הסף בשל מעשה בית דין כלפי הנתבעים 3-1 ו-5.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

טעם נוסף לצרוף צדדים כאמור להליך, גלום בשאיפה שפסק-הדין שיינתן יקים מעשה בית דין כלפי כל הצדדים הרלוואנטיים, על-מנת לקדם יעילות דיונית ולהשיג פיתרון שלם לסוגיה מושא ההליך.
כמו כן, יש בצרוף צדדים כאמור כדי למנוע הכרעות שיפוטיות סותרות (ראו: רע"א 9572/06‏ שירותי בריאות כללית נ' קורלנד, פס' 4 (25.6.2007); יששכר רוזן-צבי הרפורמה בסדר הדין האזרחי: מורה נבוכים 187-186 (2021); אלון קלמנט "צירוף צדדים זרים להליך משפטי" ספר שלמה לוין 171, 178-177 (אשר גרוניס, אליעזר ריבלין ומיכאיל קרייני עורכים, 2013)).
...
בכל הנוגע למחלוקת הנטושה בין חבריי ביחס לערעורם של מערערים 7-2 (להלן: רוכשי הקצה), דעתי כדעת חברתי השופטת י' וילנר כי גם דינו להידחות.
אלא שהם לא עשו כן (לדעה לפיה הימנעות של גורם מלבקש להצטרף להליך בנסיבות מעין אלו מביאה כשלעצמה למסקנה כי הוא מושתק מלכפור בתוצאת פסק הדין, ראו: שלמה לוין תורת הפרוצדורה האזרחית – מבוא ועקרונות יסוד 245 (מהדורה שניה, 2008); ע"א 499/79 בן דיין נ' אי.די.אס. אינטרנשיונל בע"מ, פ"ד לח(2) 99, 110 (1984); ע"א 7401/00 יחזקאלי נ' מרדכי גלוסקה, עו"ד בתפקידו ככונס נכסים לביצוע פסק-דין, פ"ד נז(1) 289, 304 (2003)).
סיכומו של דבר, מסכים אני עם התוצאה אליה הגיעה חברתי כי גם דין ערעורם של רוכשי הקצה להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

אי-צרופו של צד דרוש – רקע נורמאטיבי הכלל הבסיסי הוא שהתובע הוא "אדון התביעה". לכן הוא המחליט בדרך-כלל מי הם הצדדים לתביעה, מהן עילות התביעה ומהם הסעדים המבוקשים (אלון קלמנט "צירוף צדדים זרים להליך משפטי" ספר שלמה לוין 171, 187 (אשר גרוניס, אליעזר ריבלין ומיכאיל קרייני עורכים, 2013) (להלן: קלמנט)).
הפסיקה שדנה בשאלה מי הוא צד "דרוש" (או "ראוי" כלשונה של תקנה 18(ב) לתקנות תובענות ייצוגיות) התייחסה בעיקרה לשני מקרים – הראשון, כאשר אי אפשר לתת פיתרון שלם ויעיל לתובענה מבלי שפסק הדין יחייב גם את הצד השלישי ויהווה מעשה בית דין כלפיו.
...
בית משפט קמא התייחס גם לטענת המערערים לפיה חזקה שלאומי קארד מקיימת את הוראות ניהול הבנקאי התקין (נב"ת) 359 החלות עליה, ובהתאם להן – כי היא אינה משלמת למימון ישיר עבור הפניית לקוחות אליה; ולמסקנה המתחייבת מכך לגישת המערערים, לפיה מימון ישיר היא המלווה.
משכך, בהתאם לפסיקה שאוזכרה לעיל, די בכך בשלב זה כדי להיעתר לבקשת האישור.
לאור כל האמור; אציע לחברותיי לקבל את הערעור ולאשר את הבקשה לניהול תביעה ייצוגית בעילות ובסעדים שצוינו לעיל.
משהגעתי למסקנה לפיה יש לקבל את הערעור, דין הערעור שכנגד, העוסק בדרישתה של מימון ישיר לפסיקת הוצאות לטובתה – להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהקשר זה, יש בקביעתו של בית המשפט בפסק הדין הראשון לסילוק יד כדי להקים מעשה בית דין כלפי כל בני מישפחת סאלחיה ולטובת המדינה, הגם שלא הייתה צד להליך זה. למעשה, בית משפט זה, בגדרי העירעור על פסק-הדין, העיר שיש בפסק הדין האמור כדי להקים מעשה בית דין כלפי כל מישפחת סאלחיה ומכוח דוקטרינת ה"קרבה המשפטית".
החריג השני לכלל ההדדיות, הוא טענת הגנה של צד זר להליך הראשון, המכונה "כלל ההזדמנות". בעיניינו, אכן המדינה לא נטלה חלק בהליך הקודם, אלא שהיא נכנסת תחת האיצטלה של החריג של כלל ההזדמנות, הקובע כי "...אם לצד ניתנה במשפט קודם היזדמנות מלאה להציג את טענותיו בענין הפלוגתא, ונפלה הכרעה לחובתו, אז יש בהשתק כדי לפעול לטובת צד זר להתדיינות הראשונה" (עניין צמרות; רע"א 8954/12 נירוסופט תעשיות בע"מ נ' ימית סינון וטפול במים בע"מ (5.6.2013)), וזאת על מנת למנוע סיכון להכרעות סותרות והרחבת הקף ההיתדיינות ללא הצדקה ותוך ביזבוז המשאב השפוטי.
...
במצרף הדברים, ועל יסוד כל הנימוקים לעיל, שוכנעתי כי פסק הדין הראשון לסילוק יד הקים מעשה בית דין בשאלת מועד תחילת חזקתם של סאלחיה במקרקעין, המחייב את כל בני המשפחה, התובעים בהליך דנא, מכוח קרבה משפטית לנתבע 4, אשר היה צד להליך משוא פסק-הדין, ולטובת המדינה.
אשר על כן, מהטעמים שהובאו לעיל, נחה דעתי כי אין מקום לנהל הליך סרק, תוך בזבוז משאבי שיפוט יקרים והעמסת עלויות על הצדדים ללא שתהיה צפויה תועלת מניהול ההליך המשפטי.
סוף דבר, הריני מורה על סילוק התביעה על הסף, הן בשל מחיקת התובענה, מחמת הליך סרק והן בשל דחייתה, מחמת מעשה בית דין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו