כמו כן, מיוחסות לנאשם 1, במסגרת האישום השני, מספר עבירות של אינוס, לפי סעיף 345(א) לחוק העונשין, וכן, במסגרת האישום השלישי, עבירה של איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין.
תסקיר מעצר מיום 24.10.2012 והחלטת בית משפט קמא
בתסקיר מיום 24.10.2012, פורטו נסיבותיו האישיות ומצבו המשפחתי והכלכלי של העורר.
בסיכום התסקיר, נאמר על-ידי שירות המבחן כי "במידה שבית המשפט ימצא לנכון לשחררו, נמליץ על מעצר בבית חבריו... בעיר בת ים, בפיקוחם לסירוגין של שלושת המפקחים".
תסקיר משלים זה הוצג בפני בית משפט קמא, אשר החליט, ביום 6.11.2012, שלא לשנות מהחלטתו הקודמת, לעצור את העורר עד לתום ההליכים.
לטענת העורר, המכון פתח את שעריו, זמן ניכר לפני שהוא החל בעבודתו במקום, ותפקידו היה "לדאוג כי עבריינים לא ישתלטו על המכון", וזאת תמורת תשלום שכר, ואין לראותו כמי שחי על ריווחי העובדות במקום.
ואולם, מצוותו של המחוקק, כאמור בסעיף 21(ב)(1) לחוק סדר הדין הפלילי (לסמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996 (להלן: חוק המעצרים), היא כי על בית המשפט לבחון את האפשרות "להשיג את מטרת המעצר בדרך של שיחרור בערובה ותנאי שיחרור, שפגיעתם בחרותו של הנאשם, פחותה".
כפי שנקבע בפסיקתו של בית משפט זה, בחינת האפשרות לשחרורו של נאשם לחלופת מעצר, הנה דו שלבית.
...
בהחלטה הובהר כי גדר המחלוקת העיקרי בין הצדדים, נוגע לשאלת מעמדו של העותר במכון, ובעיקר לשאלה האם יש לראותו כשותפו של הנאשם 1, וכמבצע בצוותא של העבירות הנוגעות לניהול המקום?
לאחר בחינת חומר הראיות, הגיע בית משפט קמא למסקנה כי, אין לראות את העורר כגורם פסיבי בעסק, שכן הוא נהג לחלק הוראות לעובדות; הוא נטל חלק פעיל בניהול הכספי; הוא מעורה בתנאי העסקת העובדות; והוא השתתף ברווחי המכון.
ואולם, כאשר הנאשם כופר בעבירות המופנות כלפיו, כולן או בחלקן, אין זה ראוי להסיק מסקנה לחובתו בטענה כי הוא אינו מפנים את חומרת מעשיו, אינו מקבל אחריות, או כפי שנאמר בתסקיר המשלים, כי העורר "מבין באופן חלקי ומינורי את הבעייתיות בהתנהגותו".
כפי שהובהר בפסיקתו של בית משפט זה, אין לצפות מנאשם הכופר באשמתו, כי ישנה את עמדתו בפגישה עם שירות המבחן, יזנח את טענות ההגנה העומדות לו, ויודה באשמה המיוחסת לו. אם תתקבל הגישה הדורשת קבלת אחריות כבר בשלב המעצר, כי אז יהא בכך כדי לפגוע בחזקת החפות של הנאשם, תוך הסקת מסקנות לחובתו מעצם כפירתו באשמה, עוד טרם שזו הוכחה בהליך משפטי, שהתקיים לגופו של עניין (בש"פ 6925/11 פינקלשטיין נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 11.10.2011); בש"פ 240/11 פלוני נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 16.1.2011); בש"פ 842/11 פישמן נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 7.2.2011)).
ואולם, לאחר שחזרתי ובחנתי את הדברים, הגעתי למסקנה כי יש בחלופת המעצר המוצעת כדי להפיג, הן את החשש מהמשך מסוכנותו של העורר והן את החשש כי הוא יפעל לשיבוש מהלכי המשפט.
סוף דבר, הערר מתקבל והנני מורה כי העורר ישוחרר לחלופת המעצר המוצעת בעיר בת ים, תחת פיקוחם של המפקחים המוצעים, כעולה מהתסקיר המשלים, מיום 4.11.2012.