מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעמדו של יליד ירושלים שנרשם במרשם האוכלוסין של אזור יהודה ושומרון

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

המשנה לנשיאה ח' מלצר: בעתירה שבפנינו הוצא צו על תנאי, שכוון אל המשיב, והורה לו להתייצב וליתן טעם מדוע לא יקבע בית המשפט כי עליו לאשר את בקשת העותרים לקבלת מעמד בהתאם להחלטת ממשלה מס' 2492, מתאריך 28.10.2007, שכותרתה: "היתרי שהייה זמניים לתושבי איו"ש, השוהים במזרח ירושלים תקופה ממושכת ללא אשרה כדין" (להלן: החלטת הממשלה), וזאת נוכח כך שהעותרים, לטענתם, התגוררו בשטח המקנה זכאות כאמור, ועמדו בשאר תנאי החלטת הממשלה.
רקע העותר 1, יליד שנת 1966, נשוי לעותרת 2, ילידת שנת 1970 (להלן, בהתאמה: העותר ו-העותרת).
עקרי טענותיהם של העותר והוריו סוכמו על ידי בית משפט השלום הנכבד כדלקמן: "לטענת הנתבעים: (ביניהם העותר והוריו – ח"מ), ביום 25/07/66 רכשה הנתבעת 5 (אימו של העותר – ח"מ), ביחד עם בעלה, הנתבע 1 (כאן ולהלן – אביו של העותר – ח"מ), מהארמני סמבאת קסריגי'אן (להלן: הארמני), מי שהיה הבעלים של הנכס, את הקרקע והבית נשוא התובענה, שבנייתו טרם הושלמה. בתמורה שילמו הנתבעת 5 ובעלה הנתבע 1, סך של 1,000 דינר ירדני, לארמני, וכן התחייבו להשלים את בניית הבית. העיסקה נערכה בדרך של חוזה הלוואה. בסמוך לאחר המכר, יצא הארמני לחו"ל ולא שב, שכן הוא נפטר שם בשנת 1966... התמורה... לא הוחזרה מעולם לנתבעת 5 ולבעלה הנתבע 1. הנתבעים מחזיקים בנכס ברציפות מאז שנת 1966 ונוהגים בו מנהג בעלים. לטענת הנתבעים, העברת הבעלות בנכס לתובע (הרשקוביץ – ח"מ) או לגוטסמן, נעשתה על יסוד תצהירים כוזבים, לפיהם המוכר הארמני היה הבעלים והמחזיק של הנכס. התובע וגוטסמן או מי מהם רכשו את הנכס בידיעה, שהנכס נמכר ושייך לנתבעים ומוחזק על ידם או תוך היתעלמות מכך. גוטסמן מעולם לא דרשו לקבל לחזקתם את הנכס ו/או דמי שכירות ומעולם לא נהגו בו מנהג בעלים. מכאן טוענים הנתבעים כי הם רכשו את הנכס, או כי התשלום ששלמו לארמני והשקעותיהם בנכס, הם בגדר דמי מפתח, המקנים להם מעמד של דיירים מוגנים בנכס..." (ראו: שם, פיסקה 3).
1) תושב איו"ש הרשום במירשם האוכלוסין באיו"ש והמתגורר, שלא כדין, במזרח ירושלים, ברציפות משנת 1987 ועד ליום הגשת בקשתו בהתאם להחלטה זו, ואשר בניית גדר הביטחון באיזור ירושלים, פגעה באופן ממשי במירקם חייו, במובן של מניעה או הכבדה קשה לקיים קשר עם שטחי איו"ש, רשאי שר הפנים לאשר את המשך ישיבתו במזרח ירושלים, עפ"י היתר שהיה זמני שיינתן על ידי מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון, בשים לב לנסיבותיו האישיות.
...
נוכח כל האמור לעיל – סבורני כי דין העתירה להתקבל, ודין הצו-על-תנאי שהוצא להפוך למוחלט, במובן זה שהמשיב יאשר את בקשת העותרים לקבלת היתר שהייה זמני בהתאם להחלטת הממשלה, וכל זאת בכפוף להעדר מניעה פלילית, או ביטחונית, שנוצרה לאחר הגשת העתירה, וכך אציע לחברתי ולחברי לעשות.
הנשיאה (בדימ') מ' נאור: אני מצטרפת בהסכמה למסקנה אליה הגיע חברי המשנה לנשיאה ח' מלצר.
מכל מקום, בין אם ייתכנו שתי פרשנויות אפשריות מבחינה לשונית ובין אם לאו הרי שנכונה בעיניי הפרשנות שהתקבלה על ידי חברי בסופו של דבר בעניין זה. אף לטעמי לסכסוך האזרחי לגבי נכס המקרקעין בו התגוררו העותרים לא צריכה להיות משמעות לענייננו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

בלב אותה פרשה ניצב צו גירוש שניתן נגד העותר, יליד מזרח ירושלים, בגין פעילותו "נגד שליטת ישראל באיזורי יהודה והשומרון וחבל עזה". העותר התפקד במפקד האוכלוסין שנערך במזרח ירושלים בשנת 1967, ואף קיבל בשעתו תעודת זהות ישראלית.
בית המשפט אימץ, כאמור, את עמדת השר, וקבע כי אף שתושבי מזרח ירושלים לא קיבלו מעולם רישיון ישיבה פורמלי, "מתן הרישיון יכול להשתמע מנסיבות העניין" – במקרה זה, עריכת מפקד האוכלוסין, רישום המתפקדים במירשם האוכלוסין ומתן תעודות זהות ישראליות (שם, עמ' 430).
כלומר, לאחר בחינת עניינה של אוכלוסייה זו נימנע המחוקק מהכרה גורפת בזכותה לשבת בתחומי ישראל, והפקיד בידי השר סמכות להסדרה פרטנית של מעמד המבקשים.
כחלק ממעמדו הבכיר, העותר 21 עומד אף במהלך השנים האחרונות, בקשר עם בכירים בהנהגת ארגון החמאס, ובמסגרת זו הוא פעל לקידום האירגון באיזור יהודה ושומרון ובירושלים.
...
בנסיבות אלה, נוכח הפרת האמונים הבוטה שפורטה לעיל, החלטתי לעשות שימוש בסמכותי ולבטל את רישיון ישיבת הקבע של מרשיך בישראל".
על רקע האמור, בחודש פברואר 2014 הוא נעצר בצו מעצר מינהלי, בו היה נתון לכשנה וחצי, עד שחרורו בחודש אוגוסט 2014.
ניתן להסיק מסקנה זו אף בדרך של היקש, על-פי הוראות חוק יסודות המשפט, התש"ם-1980 – מסעיפים מקבילים הקיימים בחוק האזרחות, תשי"ב-1952 (שם סעיף 11(ב)(2)), והכל כפי שהראה חברי, המשנה לנשיאה (בדימ') א' רובינשטיין בחוות-דעתו.
בצד כל האמור לעיל – אעיר עוד שתי הערות: (א) גישתי לעניין פיסקת שמירת הדינים, הכלולה בסעיף 10 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שתומכת אף היא בתוצאה, הובהרה בחוות דעתי בהלכת דיראני, ולא אוסיף כאן עוד בנושא זה. (ב) התוצאה אותה אני מציע לאמץ פה מתאימה לנסיבות המאוד מיוחדות שבפנינו.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

רקע נורמאטיבי במהלך שנות התשעים של המאה הקודמת נדונו בערכאות עתירות של תושבי איזור יהודה ושומרון (להלן: איו"ש) שהתגוררו בירושלים שנים רבות שלא כדין, וטענו כי הם זכאים למעמד של תושבי קבע.
תושב איו"ש הרשום במירשם האוכלוסין באיו"ש והמתגורר, שלא כדין, במזרח ירושלים, ברציפות משנת 1987 ועד ליום הגשת בקשתו בהתאם להחלטה זו, ואשר בניית גדר הבטחון באיזור ירושלים פגעה באופן ממשי במירקם חייו, במובן של מניעה או הכבדה קשה לקיים קשר עם שטחי איו"ש, רשאי שר הפנים לאשר את המשך ישיבתו במזרחי ירושלים, עפ"י היתר זמני שיינתן לו על ידי מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון, בשים לב לנסיבותיו האישיות.
רקע עובדתי רלוואנטי העותר, יליד 1974, רשום כתושב האיזור.
...
לטענת ב"כ העותר, יש לפרש את החלטת הממשלה פרשנות תכליתית, ולהקיש ממקרים אחרים, דוגמת "דייר ממשיך" בחוק הדיור הציבורי (זכויות רכישה), התשנ"ט-1998, שלא כל היעדרות מובילה בהכרח למסקנה כי אינו בבחינת "ממשיך". עוד מפנה היא לפסקי דין של בית המשפט העליון שעסקו בילדי מהגרי עבודה, כגון עע"מ 9094/07 סנצ'ס נ' משרד הפנים (מ- 4.3.13), מהם מבקשת היא ללמוד כי יש לפרש את תנאי הרציפות פרשנות גמישה ורחבה.
כך גם לא מצאתי מקום להשוואה בין עניינו של העותר שלפניי לבין עניינם של העותרים בעת"מ 23733-04-13 הנ"ל, שם נעתר המשיב למבוקש בעתירה ונתן לעותרים היתרי שהייה זמניים.
גם על פי פרשנות גמישה של המונח רצף מגורים נראה, כי המסקנה היא שרצף כזה לא נשמר על ידי העותר, ולמשך תקופה משמעותית.
העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2009 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותרת הִנה ילידת 23.12.79.
היא נולדה בירושלים, ונרשמה בסמוך לאחר מכן במרשם האוכלוסין בישראל, מכוח היותה בִתה של מי שקיבלה רישיון לישיבת קבע בארץ.
אביה של העותרת, וכן כל אחיה ואחיותיה, רשומים במירשם האוכלוסין של אזור יהודה ושומרון (להלן – האזור).
כמו-כן, לא קמה עילה להתערב בקביעתו של המשיב, לפיה המעמד של תושב קבע, שהוקנה לעותרת עם לידתה, פקע זה מכבר, הן לנוכח החזקה שבתקנות הכניסה לישראל – הואיל והעותרת שהתה מחוץ לתחומי המדינה "תקופה של שבע שנים לפחות" (כאמור בתקנה 11א(1) לתקנות), והן לפי מבחני מציאוּת החיים ומֵרב הזיקות – היות שמאז לידתה התגוררה העותרת במשך כעשרים שנה מחוץ לתחומי המדינה יחד עם בני משפחתה.
מכל מקום, אינני נדרש להתייחס לטענת ב"כ העותרת, לפיה אין מקום להפקיע מעמד תושבות של קטין שנאלץ לעזוב את תחומי המדינה בעקבות הוריו, זאת ולוּ מן הטעם שבענייננו אין מדובר בקטינה שנאלצה להעתיק את מרכז חייה מישראל לאזור בעקבות הוריה, אלא במי שמרכז חייה היה מאז ומעולם באיזור – ממועד הסמוך ללידתה ועד כשנתיים לאחר שהייתה לבגירה, למרות רישומה הפורמאלי במירשם האוכלוסין בישראל.
...
עוד טענה העותרת במסגרת אותה עתירה, כי מסרה את כל הידוע לה לחוקרי השב"כ במהלך התחקור, וכי חוקרי השב"כ נתנו לה "הבטחה שלטונית", לפיה לאור שתוף הפעולה מצִדה בתחקור ימליצו למשיב להעתר לבקשה.
בהחלטה מיום 18.1.09 דחה בית-המשפט העליון (כב' השופט י' דנציגר) את העתירה, לאחר שעיין בחומר החסוי וקיבל הסברים מנציגי השב"כ. בהחלטתו ציין בית-המשפט, בין-השאר: "הגעתי לכלל מסקנה כי הסיכון שעלול לנבוע מחשיפתו [של החומר החסוי – י' נ'] עולה על התועלת שעשויה לצמוח לעותרת מחשיפתו. אומר רק, כי החומר החסוי מבסס את טענת המשיבים כי העותרת קיימה קשרים עם פעילים בארגון החזית העממית לשיחרור פלסטין, כפי שגם עולה – באופן חלקי – מתצהירה. כמו כן...
סבורני, כי בנסיבותיו של המקרה דנן אי-עריכת שימוע מוקדם אינה פוגמת בהחלטת המשיב, ובפרט כאשר נערך לעותרת שימוע מאוחר במשרד הפנים.
על-יסוד האמור לעיל, העתירה נדחית.
העותרת תשלם למשיב הוצאות בסך כולל של 8,000 ש"ח. ניתן היום, ט"ו חשון תש"ע, 2.11.09, בהיעדר הצדדים.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2009 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותרים מלינים על סירובו של משרד הפנים להעניק לעותרת 2 (להלן – העותרת), שהִנה תושבת אזור יהודה ושומרון (להלן – האזור), מעמד של תושבת ארעית בישראל, על-פי אשרה ורישיון לישיבת ארעי מסוג א/5, במסגרת ההליך המדורג של איחוד משפחות עם בעלה, עותר 1, תושב ישראל (להלן – העותר).
היתר זה מכונה "היתר מת"ק" (ממינהלת התיאום והקישור של האיזור), והוא ניתן בשלב ראשון לשנה.
רעייתו, העותרת, ילידת 1978, היא תושבת האיזור.
השניים נישאו ביום 29.10.95, ולהם חמישה ילדים – שנולדו בירושלים ואשר רשומים במרשם האוכלוסין בישראל.
...
בחינת הבקשה לאיחוד משפחות, על שלביה השונים, כמפורט בסקירת הרקע העובדתי לעיל, הן בגדרו של ההליך המדורג, והן בשלב שקדם לאישור הבקשה לאיחוד משפחות, אינה מבססת מסקנה בדבר עיכוב בלתי מוצדק בטיפול בה אשר נבע מהמשיב, ושיש בו – בהתאם לקריטריונים שנקבעו בפסק-הדין בעע"ם 8849/03 בעניין דופש – כדי לאפשר שדרוג מעמד גם לאחר המועד הקובע.
על-יסוד האמור לעיל, אני דוחה את העתירה.
העותרים ישלמו למשיב הוצאות בסך כולל של 5,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו