מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעמד מינהל מקרקעי ישראל כבעל דין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו תא"ק 15950-09-16 מינהל מקרקעי ישראל -ת"א ואח' נ' קדושיאן ואח' לפני כבוד השופט יגאל נמרודי המבקשים / הנתבעים: 1.יגאל קדושיאן 2.ענת קדושיאן 3.מאי שרי קדושיאן 4.מתן אליהו קדושיאן 5.מיתר קדושיאן 6.מאור קדושיאן המשיבות / התובעות: 1.מינהל מקרקעי ישראל -ת"א 2.פרידמן חכשורי חברה להנדסה ולבניה בע"מ 3.אביוד נכסים בע"מ 4.אלעד ישראל מגורים בע"מ פסק דין
עם זאת, על בעל דין אשר מבקש שתנתן לו רשות להיתגונן בפני תביעה שהוגשה בסדר דין מקוצר להתכבד ולפרט את הטענות המבססות את הגנתו (ראו ע"א 527/07 נחום נ' קרן אהרונסון בע"מ (18.2.2008)).
תשלום ארנונה: תשלום ארנונה אינו מעניק מעמד אשר זכות הבעלות במקרקעין כפופה לו. מועד הפינוי: בהנתן פרק הזמן בו מתגוררים המבקשים במקרקעין, כשאני מביא בחשבון את פרק הזמן שנידרש להם לצורך התארגנות, מחד גיסא, ואת העובדה שהמקרקעין אינם נדרשים למשיבות במועד מידי (ראו עמדת ב"כ המשיבות בסיכומיו, בעמ' 5, ש' 19), פרק הזמן שיועמד לרשות המבקשים לצורך היערכות יהיה ארוך יחסית – 12 חודשים ממועד הדיון, 31.12.2018.
...
יישום הדין בענייננו מוביל למסקנה לפיה דין טענת השיהוי להידחות.
ברע"א 11527/05 עיריית תל-אביב-יפו נ' לוי (6.3.2006) ציין בית המשפט העליון: "אין מנוס ממאבק עיקש בפלישה לקרקעות ציבור, הקרובה להיות לדעתי מכת מדינה במקומות רבים. רשויות המדינה והציבור למיניהן מטבען הן גופים מסורבלים וכבדי תנועה, שהליכי פעולתם לא אחת איטיים, אם מטעמים טובים ואם מטעמים פחות טובים. אך בית משפט זה תפקידו לעודד את הרשויות בבואן לעשות מלאכתן, אם גם באיחור, ולהגן על רכוש הציבור". פינוי כנגד תשלום בגין השקעות במקרקעין: אין מקומה של דרישה לתשלום פיצוי בגין השקעות להתברר במסגרת תביעת הפינוי.
עם זאת, בהינתן השלב הראשוני בו נבחנות טענות המבקשים, איני רואה צורך לקבוע מסמרות בשאלה זו. ממילא דין הבקשה למתן רשות להתגונן להידחות, גם אם אצא מנקודת מוצא לפיה הם בני רשות במקרקעין.
פסיקתה הבקשה למתן רשות להתגונן – נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מנהל המינהל הוא בעל הסמכות לקבוע ולהכריע בנושא ואילו להנהלת המנהל אין כל מעמד סטאטוטורי בקבלת ההחלטה.
תשובת המשיב להמרצת הפתיחה הנוגעת לסיכום מיום 26.10.2009 לפיה הסיכום מחייב ויש לפעול על פיו, מהוה הודאת בעל דין בהקשר זה. תמצית טענות המשיב הצדדים לא הגיעו להבנה סופית ביחס לסכום הוצאות הפיתוח ומעולם לא אושרה כל הצעת פשרה או הסכמה בין הצדדים בהנהלת רשות מקרקעי ישראל, קרי אצל הגורמים המוסמכים.
הלכה פסוקה וידועה היא שבכל הנוגע לסתירת מיסמך בכתב, חלה הסיפא של סעיף 80 לחוק הפרוצידורה האזרחית העותומני ובמקרה מעין זה, יש לסתור את האמור במסמך בכתב על ידי מיסמך בכתב או הודאת בעל דין, או על ידי פנקסיו של הנטען והמינהל לא עמד באפשרויות אלו, אלא רק העלה טענות בעל פה נגד הכתוב.
...
בנוסף, בסיכום הדיון מיום 26.10.2009 אין כלל התייחסות לאפשרות שערך קרקע שלילי ובשעתו, המינהל ממילא לא סבר שיש לכך חשיבות כלפי המבקשת ולא הכפיף את תוצאות ההתחשבנות לכך שהיחס בין מחיר המגרש לבין עלות הפיתוח לא יעלה על 20% מכוח החלטת הנהלה כלשהיא והייתה למבקשת זכות להניח שהסיכום מחייב, מה גם שהיא כאמור, הסתמכה על כך, פעלה בהתאם ונציגי אגף שו"כ אישרו את התקציב בהתאם לסיכום.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: בתוך 21 יום ממתן פסק הדין, ישיב המינהל למבקשת את הערבות הבנקאית בסך של 10,256,304 ₪ שהעבירה המבקשת ביום 30.6.2007.
בנסיבות העניין, אני מחייב את המשיב לשלם למבקשת הוצאות שכ"ט עו"ד תובענה זו בסך כולל של 63,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הדברים הבאים, שנקבעו בפרשה אחרת יפים גם לענייננו: "א. על-פי סעיף 11לחוק לתיקון סדרי הדין האזרחי (המדינה כבעל דין), תשי"ח-1958 - לעניין אותו חוק דין מוסד המדינה שאינו תאגיד כדין המדינה. מינהל מקרקעי ישראל הוא רשות מרשויות המדינה ואינו תאגיד (ראה: ע"א 570/66, ע"א 692/88). העולה מכאן, כי רשם המקרקעין ומינהל מקרקעי ישראל הם למעשה אותו צד – קרי 'המדינה'. ב. הלכה פסוקה היא, כי מעשה-בית-דין חל גם על חליפיהם ושליחיהם של בעלי הדין וגם על צדדים קרובים למתדיינים (privity) (ראה: ע"א 165/76, ע"א 130/80, ע"א 344/83)"(ע"א 258/88 פיכטנבוים נ' רשם המקרקעין פיסקה 5 (19.4.90)).
לעניין זה יצוין, כי בעוד שהרשות קיימה את היתחייבותה לפי הסכם הפשרה, וחתמה על הסכם שכירות עם הנתבעים 1 ו-2 שקבלו כך מעמד של דיירים מוגנים בבית ההורים, התחייבות הנתבע 1 לפנות את הקרקע שסביב הבית בתוך שישה חודשים מפסק הדין הופרה.
...
אני סבור שהאיזון ההולם מצוי באימוץ החלופה הנמוכה, המזכה את התובעת בדמי שימוש אך באופן מדוד המגלם גם התחשבות בנתבעים.
לצרכי התארגנות ובשים לב לכך שמדובר בין היתר בבתי מגורים אני קובע כי הפינוי יבוצע עד ליום 1.11.20.
הנתבעים ישלמו לתובעת דמי שימוש כדלקמן: בגין התקופה שקדמה להגשת התביעה ישלמו את הסכומים שפורטו בעמ' 48 לחוות דעתם של השמאים מטעם בית המשפט, בטבלה התחתונה שכותרתה "דמי שימוש שנתיים", בצירוף מע"מ וכן הפרשי הצמדה מיום הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

כך במכתבו לעמידר מיום 24.6.1980 ביקש סיוע בשיפור תנאי המחייה הקיימים בציינו כי "בבדיקה שערכתי מצאתי שהנכס 101 איזור ד' בעין כרם אשר מר עזרי לוי חי שם אינו רשום בתיקים של עמידר ו/או רשות הפיתוח. ועל כן אני מוצא לנכון שאין זה נכס השייך אליכם ויתכן שהוא עדיין בחזקת הסוכנות היהודית". בתשובתה מיום 12.8.1980 כתבה עמידר: "נראה לנו כי הפיתרון לבעייתו של מר עזרי לוי חייב לבוא בצורה של שקום ביחידת דיור אחרת ולא בעין כרם. אנו לא מבצעים שיפוצים ותוספות בעין כרם והדיירים בשכונה זו עושים כל דבר על חשבונם בלבד לאחר קבלת רשות מאיתנו ... נהיה מוכנים לשקול מתן סיוע רק מחוץ לשכונת עין כרם. באשר לשאלתך בעיניין מעמד הנכס, הרי שהעניין נבדק ואכן מסתבר שהניהול הוא שלנו". כשנשאל בחקירתו הנגדית לפשר שתיקתו מול עמידר, סיפק הנתבע הסבר לא משכנע שמאפיין את עדותו הפתלתלה: "דוד שלי היה חשדן ולא הציג לי מסמכים ואני רציתי לבנות שם. עד 1983 הדוד שלי לא הציג לי מסמכים. הפעם הראשונה שהגיש לי היה נסח רישום בשנת 1986". זאת ועוד,במסגרת הליך משפטי שקיים בשנת 1988 כנגד שכנה המתגוררת בחלקה הצמודה למקרקעין ושלטענתו חסמה חלק ממעבר הדרך לבית, כלל לא טען הנתבע לקיומו של נסח הרישום אלא כי "פניתי מזמן למינהל, לפני כ-5 שנים, לרכישת הנכס, ורק בתחילת שנת 1988 קבלתי הודעה שניתן לרכוש". לכך נוספת העובדה שלמרות שטענת הרכישה בשנת 1942 עמדה במוקד תזכיר התביעה שהגיש הנתבע, בכתבי טענותיו המאוחרים יותר הונח הדגש על טענות אחרות כבסיס לזכויותיו של הנתבע במקרקעין, ובין היתר מבקש הנתבע להסתמך על חוזה שכירות משנת 1950 שחתם לוי עם הסוכנות היהודית, תוך שהוא טוען כי לוי שוכן "במקרקעין ע"י המדינה (בשנת 1949)". הצדק עם התובעת כי "ברור כי טענה זו לפיה מעמדו של לוי המנוח היה מעמד של שוכר, אינה עולה בקנה אחד עם הטענה לפיה מר לוי רכש את כל המקרקעין בשנות ה-40 של המאה הקודמת" וכי מדובר בהסתמכות על טענות עובדתיות חלופיות, כאמור בתקנה 72(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (כפי שהיו בתוקף עד יום 1.1.2021): "בכתב טענות אין לטעון כנגד אותו בעל דין טענות עובדתיות חלופיות, אלא אם כן הצהיר הטוען כי העובדות כהוויתן אינן ידועות לו; אין באמור בתקנה זו כדי למנוע טענות משפטיות חלופיות". בחקירתו הנגדית, שוב שינה הנתבע את גירסתו, וטען בכלל כי לוי שכר מהסוכנות היהודית "לא את הבית שלו אלא את הבית שהיה צמוד אליו". גם הטענה המקורית שבתזכיר התביעה ולפיה בשנת 1972 רכש הנתבע את הזכויות במקרקעין מלוי, נזנחה ולא הוכחה, ובכתבי הטענות המאוחרים יותר טען כי בשנת 1972 "עברתי להתגורר במקרקעין ברציפות" ואילו העברת הזכויות נעשתה בשנת 1981.
גם מהמכתב מיום 28.2.1988 מטעם הלישכה המשפטית של מנהל מקרקעי ישראל, לא עולה שממ"י צורף כצד להליך, אלא רק כי זומן להעיד: "הח"מ וכן מר משה טל סגן מנהל המחוז קיבלו את ההזמנה להופיע בפני בית המשפט ביום 26.2.88 ... מר משה טל מתוקף תפקידו כסגן מנהל המחוזי מטפל בנושא עין כרם וכן מכהן כיו"ר ועדת עין כרם במינהל והוא האדם המוסמך ובעל מירב האינפורמציה בכל הקשור לעין כרם. הח"מ אינו מטפל בנושא ואולם באם לאחר מתן עדותו והסבריו של מר משה טל עדיין ישארו נושאים בלתי ברורים וגמורים יאות הח"מ להגיש לבית המשפט את מירב הסיוע בתיק זה". מעבר לכך, הנתבע נימנע מלהציג את עמודי הפרוטוקול שבהם נשמעה עדותו של נציג המנהל מר משה טל, סיפק תמונה חלקית וסלקטיבית של ההחלטות שנתקבלו בהליך, ואף נימנע מלהציג את פסק הדין שניתן בו. בחקירתו הנגדית טען כי "לא ראיתי פסק דין למעשה עד היום אבל אני מבין שפשוט מאוד בית משפט קיבל עמדה שלנו כתובעים", אך כפי שהציגה התובעת, הנתבע הסתיר את העובדה שבהחלטה מיום 13.1.1988 הוא נמחק מן התובענה מהנימוק שאין "לו מעמד של תובע כלפי בעל המקרקעין – מינהל מקרקעי ישראל או כלפי שכנתו" וכי במסגרת אותה החלטה צוינה עמדתו השלילית של מנהל מקרקעי ישראל: "אם אין לו זכות כפי שטוען מינהל מקרקעי ישראל, הרי שצירופו כתובע – לא מוסיף לו כל זכות". יתר על כן, בפסק הדין מיום 28.1.1990 נדחתה "התביעה כולה", זאת לבקשת "ב"כ התובע, לוי עזרי" ובהסכמת הגב' לוין.
...
מסיבותיו שלו נמנע הנתבע מהצגת חוזי השכירות, וממילא לדבריו "הדיירת הכי ותיקה משנת 2005". זאת ועוד, בתביעה שהגיש הנתבע כנגד המוסד לביטוח לאומי נקבע כי בשנים 2002 – 2003 קיים הנתבע משק בית משותף עם אשתו בדירה בראש העין, ובהליך שניהל הנתבע כנגד השכנה לוין נקבע ביום 13.1.1988 כי "אין מחלוקת מצד התובעים כי כיום אין התובע 2 מתגורר בבית ולא התגורר בו למן שנת 1983". משלא עלה בידי הנתבע להוכיח שימוש במקרקעין במשך שלושים שנים רצופות, דינה של טענתו לקיומה של זיקת הנאה על פי סעיף 94 לחוק המקרקעין – שממילא נטענה באגביות וללא כל פירוט – להידחות.
טענותיו של הנתבע בנוגע לתכנית להסדרת אזור עמק התימנים – אינן רלבנטיות גם הן לצורך ההכרעה בתביעת הבעלות בתיק זה. התכנית אינה כוללת את המקרקעין נשוא ההליך ולדברי התובעת "רוב המקרקעין הכלולים בתכנית הם בבעלות רשות הפיתוח לאחר הליך הסדר וחלק נוסף המצוי כעת בהליך הסדר צפוי להיתבע אף הוא לבעלות רשות הפיתוח". על כן, "ומאחר שאנו עוסקים בתביעת בעלות במסגרת הליך הסדר, אין לתכנית זו כל קשר לגדר המחלוקת בתיק". סוף דבר תביעת התובעת רשות הפיתוח (תזכיר תביעה 84/2010) מתקבלת.
תביעת הנתבעים עזרי לוי ז"ל ושלמה סמרי (תזכיר תביעה 85/2012) נדחית על כל טענותיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

עוד נפסק כי במסגרת שיקול הדעת שמפעיל בית המשפט, עליו לערוך איזון בין מכלול השיקולים שעיקרם האינטרסים ההדדיים של בעלי-הדין ומאזן הנזקים ביניהם, בשים לב למהות התביעה ולסעד המבוקש.
בפסיקה אף הובעה העמדה שכאשר מדובר בפלישה למקרקעי ציבור לא תוכל להתגבש כלל רשות בלתי הדירה (ראו עניין נחום, לעיל, וכן עמדת השופט מזוז בע"א 3846/13 מינהל מקרקעי ישראל נ' היפר חלף (21.7.15) והשוו לעמדת כב' השופט רובינשטיין שם, בפיסקה ל"ב, הדורש "נסיבות נדירות וחריגות עד מאוד" לגיבוש רשות בלתי הדירה).
קל וחומר שכך הדבר ביחס למחזיקים דנא, שלא התגבש עימם הסכם חכירה מול הבעלים, ואשר במשך קרוב ל- 70 שנים הם אינם משלימים את הסדרת המעמד ולא משלמים תמורה לבעלים (והשוו למקרה שבו חויבה הרשות להאריך הסכם חכירה בנסיבות שבהן בנגוד לענייננו החוכרת ביצעה כל שלאל ידה על מנת להסדיר את מעמדה לעתיד מבעוד מועד כך שלא תיוותר בקרקע ללא הסכם תקף, ובכלל זאת הגישה תובענה לסעד הצהרתי שנים בטרם סיום תקופת החכירה, וקיימה את כלל חיוביה בהתאם להסכם – ע"א 8729/07 אירונמנטל בע"מ נ' הקרן הקיימת לישראל (12.11.09)).
...
ברם, כמפורט בפסקה 33 לעיל, גם דינה של טענה זו להידחות.
סוף דבר מכל הטעמים המפורטים מעלה, דין תביעת הפינוי להתקבל.
כמו לנוכח כל האמור לא ייעשה צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו