מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעמד ילדי עובדים זרים מטעמים רפואיים

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

על פי ההחלטה, קבלת המעמד בישראל כרוכה בעמידה בחמישה תנאים מצטברים: "א. בשנת הלימודים התש"ע הילד למד במערכת החינוך הממלכתית בישראל, לרבות גן חובה הפועל על פי חוק הפיקוח על בתי ספר, התשכ"ט-1969. ב. לשנת הלימודים התשע"א הילד רשום ללימודים בכיתה א' או בכיתה גבוהה יותר במערכת החינוך הממלכתית בישראל, או שרישומו ללימודים בכיתה א' נדחה לאחר שלמד בשנת הלימודים התש"ע בגן חובה, ואובחן ע"י השירות הפסיכולוגי כחסר בשלות ללימודים בכיתה א', או שסיים כיתה י"ב במערכת החינוך הממלכתית בישראל בשנת הלימודים התש"ע. בסעיפים א' ו-ב': 'מערכת החינוך הממלכתית בישראל' - לעניין גן חובה וכיתות י'-י"ב בלבד. גם במוסד 'מוכר שאינו רישמי' ובילבד שהילד למד בכיתות א'-ט' במערכת החינוך הרשמית. ג. במועד קבלת החלטה זו, הילד מתגורר בישראל ברצף תקופה בת 5 שנים, לכל הפחות, ובילבד שאם לא נולד בישראל ניכנס אליה בטרם מלאו לו 13 שנים. ד. הילד דובר את השפה העברית. ה. הוריו של הילד ניכנסו לישראל באשרה ורישיון מסוג ב1/ (עובד זר), ב2/ (תייר) או ב4/ (מיתנדב) לפי חוק הכניסה לישראל, שהוטבעו בדרכון חוץ של מדינה שמדינת ישראל מקיימת איתה יחסים דיפלומטיים, טרם מועד לידתו של הילד בישראל או כניסתו של הילד לישראל.
ביום 1.8.2012 התחייבה האם בכתב לעזוב את ישראל עם ילדיה עד ליום 15.8.2012 – שאז היא שוחררה ממשמורת, בכפוף להפקדת ערבות על סך 15,000 ש"ח. ביום 16.8.2012, בחלוף המועד שנקבע לעזיבתה את הארץ, הגישה האם בקשה לקבלת מעמד זמני בישראל מטעמים רפואיים, ובשל כך עוכבה הרחקתה מן הארץ באופן זמני.
...
המבקשים הגישו ערעור מנהלי על החלטתו של בית הדין לעררים – וביום 16.6.2016 נדחה הערעור על ידי בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים (עמ"נ 20294-06-15).
על פי הנטען על ידו, יש לדחות את הבקשה לסעד זמני ולוּ רק בשל כך שבמשך שנים רבות עשו המבקשים דין לעצמם, פעם אחר פעם הפרו הוראות שניתנו להם לעזוב את ישראל, והמשיכו לשהות בה באופן בלתי חוקי.
התוצאה היא שהבקשה מתקבלת, וניתן בזאת צו מניעה זמני האוסר על הרחקתם של מי מהמבקשים מישראל, ועל השמתם במשמורת, עד למתן החלטה אחרת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בשל האיזון הזהיר המתחייב, ראה בית המשפט העליון להבחין בין קטיעת רצף המגורים בשל טפול רפואי או שירות מילואים, שבדרך כלל אינם ניתנים לבחירה, ולכן אין הצדקה לזקוף קטיעה כזו לחובת הדייר המבקש להנות מן ההטבה שבחוק, לבין קטיעת הרצף עקב היתנהלות עבריינית שהובילה לעונש מאסר - היתנהלות שהדייר יכול היה להמנע ממנה (עע"מ 2851/13 סוויסה נ' משרד הבינוי והשיכון, מיום 23.6.14).
ולבסוף, לא מצאתי דמיון בין עניינו של העותר לבין פסק דינו של בית המשפט העליון בעע"מ 9094/07 הנ"ל. פסק הדין האמור עניינו בפרשנות הראויה להחלטת ממשלה 156, העוסקת במתן מעמד לילדי עובדים זרים שהתערו בחברה הישראלית ובתרבותה, ואשר הרחקתם תהווה, בנסיבות שנוצרו, "הגליה תרבותית" הפוגעת בעיקרון טובת הילד.
...
לטענת ב"כ העותר, יש לפרש את החלטת הממשלה פרשנות תכליתית, ולהקיש ממקרים אחרים, דוגמת "דייר ממשיך" בחוק הדיור הציבורי (זכויות רכישה), התשנ"ט-1998, שלא כל היעדרות מובילה בהכרח למסקנה כי אינו בבחינת "ממשיך". עוד מפנה היא לפסקי דין של בית המשפט העליון שעסקו בילדי מהגרי עבודה, כגון עע"מ 9094/07 סנצ'ס נ' משרד הפנים (מ- 4.3.13), מהם מבקשת היא ללמוד כי יש לפרש את תנאי הרציפות פרשנות גמישה ורחבה.
כך גם לא מצאתי מקום להשוואה בין עניינו של העותר שלפניי לבין עניינם של העותרים בעת"מ 23733-04-13 הנ"ל, שם נעתר המשיב למבוקש בעתירה ונתן לעותרים היתרי שהייה זמניים.
גם על פי פרשנות גמישה של המונח רצף מגורים נראה, כי המסקנה היא שרצף כזה לא נשמר על ידי העותר, ולמשך תקופה משמעותית.
העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בחודש אפריל 2002 הם נפרדו, אך בשל מצב בריאותו הקשה אושר לו מעמד מטעמים הומנטאריים וביום 24.12.06 הלך לעולמו.
המשיב מציין כי העותר ניכנס לישראל ביום 16.3.11 עם רישיון עבודה לתחום החקלאות וביום 18.4.16 סיים את עבודתו אצל המעסיק לאחר שמיצה את תקופת ההעסקה המרבית המותרת ואין באפשרותו להסדיר עוד את מעמדו כעובד זר בישראל.
מדובר בהחלטה מנהלית אשר יש בה משום פגיעה בזכויות אדם – זכויות העותרים לחיי מישפחה משותפים ואף זכותם של ילדיה של העותרת, ובפרט הבת הקטנה, לקשר עם העותר שמתפקד בשנתיים האחרונות כאב.
...
בהביאי בחשבון את השלכות הרחקתו האפשרית של העותר 1 מהארץ על התא המשפחתי של העותרת 2, סבור אני כי לא נערך הבירור העובדתי המספיק בטרם קבלת החלטה מנהלית תקינה, המביאה לידי ביטוי את משמעות הפגיעה האפשרית בעותרת 2.
סיכום: אשר על כן, לאור כל המפורט לעיל, אני קובע כי נפל בהחלטת המשיב פגם המצדיק התערבות, וזאת למרות שיקול הדעת הרחב שניתן למשיב בענייני מתן אשרות.
בהתאם, אני מקבל את העתירה במובן זה שאני מורה למשיב לשוב ולבחון את עניינם של העותרים, תוך בחינת התשתית העובדתית והראייתית המלאה שהונחה בפניו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מבוא ורקע עובדתי לפני ערעור על פסק דינו של בית הדין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: בית הדין, החוק) מיום 17.1.18, בגדריו נדחתה בקשת המערערים למתן מעמד קבע מכוח החלטת הממשלה מס' 2183 למתן מעמד לילדי עובדים זרים ומשפחותיהם (להלן: החלטה 2183).
בהמשך פסק הדין הוסיף בית הדין את הדברים הבאים: "בית הדין התרשם לחיוב, באופן בלתי אמצעי, מהבן והבת שענו ביושר לשאלות במהלך הדיון ומצא כי מדובר בשני צעירים שהתערו היטב בחברה הישראלית ודומה כי אין מחלוקת על כך, אך יחד עם זאת לא ניתן לומר כי לא יהיה באפשרותם להתאקלם בקולומביה, שעה שהם דוברי ספרדית ומכירים כדבעי את התרבות המקומית בה גדלו בילדותם, הגם שמטבע הדברים חזרתם למולדתם, תהא כרוכה בקשיים טבעיים בנסיבות אלו (למרות שכיום הנם בגירים)." בית הדין לא היתעלם מכך שחוסה חולה באפילפסיה אך הטעים כי אין מדובר מצב חירום רפואי המקים טעם הומניטארי חריג.
...
סיכום המלצת הוועדה המקצועית היה: "לאחר בחינת מכלול טענות המבקשים ונסיבותיהם ובצד העובדה שהמבקשים אינם עומדים בתנאי החלטת הממשלה, הוועדה סבורה כי אין בחלוף הזמן ובעשיית הדין העצמי של המבקשים כדי להכשיר את הסתננותם לישראל ושהייתם הבלתי חוקית בארץ ולהוות נימוק להסדרת מעמדם בישראל ומשכך הוועדה ממליצה על יציאתם לקולומביה כתא משפחתי אחד." החלטת שר הפנים ביום 24.7.17 נתן שר הפנים את החלטתו בעניינם של המערערים: "לאחר שבחנתי את עניינם של המבקשים, החלטתי לקבל את המלצת הוועדה המקצועית הבין משרדית על שלל נימוקיה ולדחות את בקשתם לקבלת מעמד מכוח החלטת הממשלה מס' 2183.
אשר להתערבות בעמדתה של הוועדה המקצועית ובקביעתו של שר הפנים, כפי שציינתי לעיל הוועדה המקצועית נתנה ביטוי למכלול השיקולים למול אחד התכליות המנחות את החלטה 2183, שלא לעודד הסתננות לישראל, והגיעה למסקנה כי נקודת האיזון אינה מאפשרת מתן מעמד בישראל.
אשר לתוכן המלצה ולמסקנה שבהחלטה, עיון בהן מלמד, כאמור, כי נשקלו הנסיבות השונות, לרבות הפגיעה האפשרית בילדים ובטובתם, אך בסופו של דבר נמצא כי אין לאפשר את הישארותם בישראל.
סיכום הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 14.11.2011, בעקבות החלטת שר הפנים בנוגע להסדרת מעמדם של ילדי עובדי נציגויות זרות בישראל (שקבעה שבקשותיהם של ילדים לנתינים זרים שהועסקו בנציגויות זרות יידונו כבקשות לקבלת מעמד מטעמים הומנטריים, בתנאי שעמדו בתנאי החלטת הממשלה), הגישו הורי המערערת, עבורם ועבור בתם, בקשה נוספת לועדה הבינמשרדית.
אלא שבמקרה זה אין המדובר בחוות דעת המפרטת מצוקה וקשיים צפויים עקב המעבר, אלא בחוות דעת המתארת מצוקה שנותנת אותותיה במערערת במשך שנים לא מעטות ומצב רפואי-נפשי נתון, שמקורו אמנם בבעיית הזהות והחשש מהרחקה לארץ זרה לה, אך מזה שנים יש לו ביטויים קליניים ברורים של חרדה ודכאון, המשליכים גם על יכולתה של המערערת להיתמודד עם שינויים בחייה.
הוצגה חוות דעת הנסמכת על בדיקת המערערת ומסמכים המלמדים על טיפולים פסיכולוגיים, שמעידה על קשיים בתחום הנפשי, אלא שהועדה ראתה לנכון ליתן לחוות דעת זו משקל אפסי והחליטה למעשה, בנגוד לקבוע בחוות הדעת וללא קביעה מקצועית נגדית, כי עניינה של המערערת אינו שונה מעניינם של ילדי עובדים זרים אחרים.
...
ממילא, המקום והמשקל שניתן לחוות הדעת בהליך זה, כמקיימת את הדרישה ל"דבר מה נוסף" המצטרף למכלול נסיבותיה של המערערת - בגירה העומדת בפני עצמה - הוא לא בהכרח זה שיינתן לה בעת בחינת עניינם של ההורים, והדברים נאמרים על מנת שיהיה ברור שהחלטה זו ניתנת מנקודת המבט של המערערת בלבד, ועל מנת שלא ייטען כי יש בה כדי לחייב מסקנה כזו או אחרת בעניינם של ההורים.
לסיכום – מסקנתי היא שיש מקום להתערב בהחלטת המשיב (ובפסק דינו של בית הדין), ובהתאם הערעור מתקבל.
המשיב ישלם למערערת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו