בשולי פסה"ד בתיק המשפחה העירה השופטת, כי על אף שבמהלך המשפט טענו רבות לעניין מעמדה של המערערת, הרי, זו "לא עתרה למתן צו ירושה לעניין זכויותיה בעזבון מכוח ידועה בציבור כפי טענתה"; אשר על כן - לא מצאה לנכון להכריע בעיניין זה, במסגרת אותו הליך, וקבעה שדין טענות אלה להתברר במסגרת אחרת [פסה"ד הנ"ל, עמוד אחרון, הערה 1].
]
כך היתייחס גם המחוקק אל הידועים בציבור, מבלי להכתירם בשם המפורש:
"איש ואישה החיים חיי מישפחה במשק בית משותף" [סע' 55 וסע' 57(ג) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965; סע' 1 לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1981].
...
דיון והכרעה
לאחר שחזרנו ועברנו על טענות הצדדים בסיכומיהם, ושקלנו את הראיות לכאן ולכאן, אנו סבורים, כי ההחלטה שלא לראות במערערת בת-זוג של המנוח, לצורך קבלת קצבת שאיר מהעירייה, היא החלטה נכונה; ננמק מסקנתנו לאחר הצגת התשתית הנורמטיבית, ותוך הבאת העובדות הרלבנטיות למקרה זה.
מעמד "הידועה בציבור"
אין חולק, כי סעיף 28 לחוק שירות המדינה (גמלאות) [נ"מ], תש"ל-1970 - החל, בהתאמה, גם על גמלאי העירייה - מעניק זכות לקצבת שאיר לבן זוג של זכאי לקצבת פרישה שנפטר (כמו המנוח), אם היה בן זוגו לפחות שלוש שנים שקדמו לפטירתו [סע' 28(א)(1) לחוק הגמלאות];
כאשר החוק מגדיר "בן זוג" של זכאי לקצבת פרישה - "... אשתו לרבות הידועה בציבור כאשתו" [סע' 1(1), לחוק הנ"ל];
ולעניין הגדרת "שאיריו של נפטר" נאמר: "מי שהיתה אשתו בשעת מותו, לרבות מי שהיתה ידועה בציבור כאשתו וגרה עמו אותה שעה ..." [סע' 4(א)(1), שם].
מקובלת עלינו טענת הילדים, שהמנוח יכול היה לתת למי שחפץ את המפתחות ולו היה בקשר עם המערערת, במועד זה, כנטען על ידה, היה נותן לה מפתח אחד, אולם, בפועל - למערערת לא היה מפתח לדירת המנוח, לאחר שהוחלף,
המערערת אישרה זאת בתצהירה [תגובת הילדים, נספח 14, סע' 24];
וגם בחקירתה הנגדית, בביהמ"ש למשפחה, אישרה המערערת ששמעה על הפריצה מהמנוח [תגובת הילדים - נספח 6, עמ' 38-36].
מקובלת עלינו טענת הילדים - כי העובדה שהמנוח עבר להתגורר בביתה של גרושתו, לאחר כריתת רגלו, מעידה על כך שלא התקיים קשר זוגי בינו לבין המערערת, במועד זה, שכן, אילו המערערת הייתה ידועתו בציבור או חברתו של המנוח, בזמן הזה, חזקה שלא היתה מסכימה לסידור כגון זה. נהפוך הוא - אילו הייתה למנוח ידועה בציבור בתקופה זו, ברור, כי היא זו הייתה מטפלת בו והוא לא היה צריך לגור אצל גרושתו בתקופה זו.
במהלך ההתדרדרות במצבו הרפואי של המנוח, חזר והתהדק הקשר בינו לבין גרושתו, באופן המצביע על העדר זוגיות, בכלל, ועם המערערת, בפרט.
לאור המצטבר, בדין דחתה העירייה את בקשתה של המערערת, להכיר בה כידועה בציבור של המנוח, ודרישתה של המערערת, לביטול החלטת הממונה על הגמלאות העירייה - לדחות את תביעתה לקצבת שאיר - ולהצהיר על היותה "ידועה בציבור", כאשתו/אלמנתו של המנוח - נדחית.