מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעילה בת עוול לא תצמח עילת תביעה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

כן דרש התובע מהנתבעים פיצוי בגין עוגמת נפש אשר נגרמה לו לאור כך שזומן על לא עוול בכפו, כך לפי טענתו, לחקירה ברשות המיסים.
מעילה בת עוולה לא תיצמח עילת תביעה.
...
לפיכך נשאלת השאלה איזה נזק נגרם לתובע בכך שבסופו של דבר שילם לרשויות המכס מיסים בשווי האמיתי שהיה עליו לשלם להם? (ראה בעניין זה סעיף 23 לתצהירו של מר בן בסט).
לסיכום דין התביעה נגד שני הנתבעים להידחות.
התובע ישלם לב"כ הנתבעת 2 שכ"ט בסך של 21,060 ₪ (3,000 ₪ יותר מהתעריף המינימאלי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

וכפי שאומר השופט ברנזון בע"א 592/66 [1], בעמ' 284-285: "הכל מסכימים, כי על התובע מוטלת חובה לנקוט בכל צעד סביר להקטין את ההפסד שניגרם לו כתוצאה ממעשה העוול של הנתבע והוא אינו יכול לזכות בפצוי על הפסד כזה אשר היה יכול למנעו אלא שמחמת מעשה או מחדל בלתי סביר לא השכיל למנעו". הניזוק אינו חייב לצאת מגדרו בנסותו למלא את חובת הקטנת הנזק (ע"א 531/71 [2], בעמ' 118), אך חייב הוא לעשות את שצפוי שאדם סביר יעשה להקטנת ניזקו (ראה: ע"א 592/66 [1] הנ"ל; ע"א 531/71 [2] הנ"ל ע"א 449/81, 492[3], בעמ' 77)"
"מעילה בת עוולה, לא תיצמח זכות תביעה" 119) אין בידי לקבל את טענת הנתבעים לפיה משלא החזיקו התובעים ברישיון עסק על-שם מי מהם, מכאן לא צומחת להם עילת תביעה, תוך יישום הכלל לפיו: "מעילה בת עוולה, לא תיצמח זכות תביעה". 120) מחומר הראיות עולה כי לצורך הפעלת המועדון, הוצא רישיון עסק שהיה בתוקף עת הוצא צו הסגירה, אולם הרישיון היה על שם בנו של בעל הנכס.
...
זכות תביעה של התובעים 2-1 118) אין בידי לקבל את טענת הנתבעים לפיה אין מעמד לתובעים 2-1 בהגשת התביעה דידן שכן התביעה היא של החברה.
"מעילה בת עוולה, לא תצמח זכות תביעה" 119) אין בידי לקבל את טענת הנתבעים לפיה משלא החזיקו התובעים ברישיון עסק על-שם מי מהם, מכאן לא צומחת להם עילת תביעה, תוך יישום הכלל לפיו: "מעילה בת עוולה, לא תצמח זכות תביעה". 120) מחומר הראיות עולה כי לצורך הפעלת המועדון, הוצא רישיון עסק שהיה בתוקף עת הוצא צו הסגירה, אולם הרישיון היה על שם בנו של בעל הנכס.
הכל בוצע" 121) בנסיבות אלו, סבורני כי מקום בירור טענת הנתבעים בנדון דידן, אינו במסגרת ההליך דנן אלא בדינים הרלבנטיים של רישוי עסקים.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מעוולה לא תיצמח עילה.
אני דוחה את טענת הנתבעת לגבי העידר זכות תביעה על יסוד הכלל "מעילה בת עוולה לא תיצמח זכות תביעה". בעת שאדם פורע את חיוביו כלפי נושהו, פוקעת זכותו של הנושה לפעול כנגד החייב אשר כבר אינו חייב (כי פרע את חובו).
אין בידי לקבל את טענת התובע בעיניין החשבון ע"ש האם כשיקול לעניין אומדן העוול שניגרם על ידי הנתבעת.
...
בעניין זה אני קובע כי התובע לא הוכיח דבר בעניין חשבון נוסף נטען שבו צבורים כספים ע"ש האם המנוחה.
אין בידי לקבל את טענת התובע בעניין החשבון ע"ש האם כשיקול לעניין אומדן העוול שנגרם על ידי הנתבעת.
סוף דבר אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע 15,400 ₪ בתוספת הוצאות משפט בסך 2,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

טענתה העיקרית של הנתבעת, כאמור, היא כי ההסכמות להן טוענת התובעת כלל לא הושגו בין הצדדים, כי ככל שמר ריזק הגיע להסכמות ברוח הדברים עם התובעת, הרי שהוא לא היה מוסמך לעשות כן. עוד טוענת הנתבעת, כי התובעת היא זאת אשר ביצעה בנייה בלתי חוקית , לגביה ניתן צו הריסה, עוד בטרם היתנהל המו''מ בין הצדדים, וכי במצב דברים זה, אין התובעת זכאית לפצוי כלשהוא, מאחר ומעילה בת עוולה לא תיצמח עילת תביעה.
..אין שוללים טענת השתק נגד רשות ציבורית, אלא בית-המשפט בכל מקרה ומקרה שוקל מצד אחד את האנטרס הצבורי שבמניעת הטענה ומצד שני את העוול שניגרם לפרט, אשר סמך על המצג של הרשות, ובית-המשפט רשאי לפסוק נגד הרשות אם לפי הצדק והיושר יש לקבל את הטענה.
...
לעניין זה מסתמכת התובעת, במידה רבה של צדק, על פסק דינו של בית המשפט העליון בתיק ע''א 6996/97 חברת א' עבאדה נ' רשות הפיתוח (פורסם בנבו), שם נקבעו הדברים הבאים (עמ' 124 של פסק הדין): "המסקנה היא אפוא, כי במצבים שבהם מועלית טענת השתק כנגד רשות מינהלית יש לאזן בין עקרון חוקיות המינהל לבין האינטרסים של הפרט שהסתמך בתום-לב ובסבירות על מצג של רשות מינהלית. כדברי השופט י' כהן, בע"א לוי הנ"ל [4], בעמ' 435:
אם איזון זה מוביל למסקנה שלפיה אין לאכוף על הרשות את המצג, יש לבחון את אפשרות המרת האכיפה בקיומו של דבר-מה קרוב למצג שבו מעוניין הפרט ("אכיפה תחליפית") או בתשלום פיצויים כספיים לפרט המסתמך.
ברכיב של פיצוי בגין דיור חלופי, אינני מקבלת את טענת הנתבעת שלפיה התובעת זכאית לפיצוי רק באופן חלקי מאחר והיא בחרה להתגורר בדירה גם לאחר ההריסה.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2008 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יובהר, כי במסגרת הסכם עד המדינה, לא הוגש כתב-אישום כנגד אוסקי, אולם, לדבריו, "הנתבעת (בלומנטל – ד' ג') אילצה את התובע במעשיה ו/או במחדליה לחתום על הסכם "עד מדינה", על לא עוול בכפו, ובכך הפכה את התובע (אוסקי – ד' ג') לעבריין בפועל" (סעיף 79יב לכתב התביעה).
משכך, אין מקום להחיל בעניינו את הכלל לפיו "מעילה בת עוולה לא תיצמח זכות תביעה". באשר לעילת התביעה המבוססת על חבות המדינה כמעבידתו של אוסקי – אוסקי פירט בתגובתו מדוע לעניות דעתו קיימת עילת תביעה ישירה, ופרש תשתית עובדתית אשר, לטענתו, יש בה כדי להוות עילת תביעה כנגד המדינה.
...
אוסקי מכחיש מכל וכל את המסקנה הלכאורית העולה מהסכמתו לשמש עד מדינה במשפטה של בלומנטל, וטוען כי אין בהסכמה זו כדי להופכו "לעבריין מורשע" (סעיף 7 לתגובתו).
לא זו אף זו, מהכרעת הדין בעניינה של בלומנטל, עולה במפורש כי חלקו של אוסקי במעשים הפליליים בהם הורשעה בלומנטל לא הצטמצם לגדר ידיעה בלבד באשר לעצם התרחשותם, ו/או אי-מניעתם, למשל, אלא אוסקי נטל חלק פעיל בתכנון ובביצוע המעשים הפליליים בהם הורשעה בסופו של דבר בלומנטל (ראה עמ' 4, 7, 33, 37, 58 להכרעת הדין).
סוף דבר.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו