מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מע"מ - חיוב מס על מכירת זכויות במקרקעין

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 15.6.2016 הגישה העוררת הצהרה על רכישת המקרקעין, ובה שומת מס רכישה עצמית, שלפיה סכום מס הרכישה לתשלום הוא כדלקמן: מספר מיתחם סכום בשקלים 3 145,674 4 199,435 5 130,053 שווי המכירה שעליו דיווחה העוררת בהצהרתה נקבע על פי סכום התמורה עבור הקרקע, בתוספת 65% מהוצאות הפיתוח בקרקע ומהוצאות הפיתוח הנוספות, בנכוי המע"מ. השעור של 65% שעליו דיווחה המערערת נקבע על יסוד אישור שצרפה מאת החברה המפתחת של האתר, חברת מבני תעשיה בע"מ (להלן- "החברה המפתחת"), שלפיו עמד אחוז הפיתוח במועד הרכישה על 65%.
על כן, יש להמנע מהטלת מס על רכיבים שאינם חלק מן הזכות במקרקעין הנמכרת בעיסקה, גם אם שולמה בגינם תמורה במסגרת העסקה ויש "לסנן" רכיבים אלו משווי המכירה לצורך קביעת החבות במס רכישה.
" בפרשת אלמוג התרשמה הועדה כי הנסיבות היו שונות מהנסיבות שנידונו עד כה בפסיקה, ועל כן קבעה כי - "... הצדדים ראו בעסקת הרכישה כעסקה כוללת, ולא הבחינו בין תשלום עבור הזכויות במקרקעין לבין תשלום החזר ההוצאות עבור עבודות פיתוח שלא בוצעו. גם המוכרת וגם הרוכשת ביקשו לכרות הסכם ביחס לזכויות במקרקעין מתוך ידיעה כי ככל שטרם הושלמו עבודות הפיתוח, הרי שקיימת התחייבות של ערים להשלימן וכי הרוכשת תוכל לאכוף על ערים את השלמת החסר. לשם כך הוסכם על המחאת כל הזכויות וכל ההתחייבויות על פי ההסכם עם ערים לעוררת. שווי הזכויות אותן רכשה העוררת כולל בחובו את התחייבות ערים להשלמת העבודות, מבלי שהצדדים סברו שהיקף העבודות שנותרו לבצוע רלוואנטי לעסקה או לקביעת התמורה. מכאן שמהותה הכלכלית האמתית של העסקה הייתה רכישת זכויות במקרקעין מפותחים, מתוך ידיעה, הבנה והסכמה שהשלמת הפיתוח, ככל שתדרש, כלולה בזכויות הנמכרות". וועדת הערר מצאה בפרשת אלמוג שלא עלה בידי העוררת להוכיח בדרך כלשהיא, שעבודות הפיתוח, כולן או חלקן, טרם בוצעו, ועל כן קיבלה את עמדתו של המשיב שלפיה יש להוסיף את הוצאות הפיתוח לשווי המכירה ולחייבן במס רכישה.
...
סבורני כי הדמיון בין עלויות אלה לעלויות בהן דן בית המשפט בעניין אורלי ובעניין פרידמן חכשורי הינו בולט לעין ומחייב להגיע למסקנה דומה גם כאן.
לפיכך יש לדחות את הערר גם בעניין זה. סיכום אשר על כן אני דוחה את הערר וקובעת שהשומות יעמדו בעינן.
העוררת תשלם למשיב, בתוך 30 ימים, את הוצאותיו בסכום כולל של 35,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תובענה להורות על ביטול הסכם מכר זכויות במקרקעין שנחתם ב-14.6.16 [להלן: "ההסכם"] בין התובעת [להלן: "חב' נאות פ"ת"] לבין הנתבעות [להלן: "קבוצת סאל אור"], לרבות ייפויי הכוח שנחתמו מכוח ההסכם, ועל ביטול השיעבוד שנירשם מכוח ההסכם ברשם החברות ב-3.8.16 על זכויות חב' נאות פ"ת במקרקעין.
בשלב התשלום הראשון נקבע בסעיף 6.1.1 להסכם, שלאחר העברת מיסמכי הוכחת זכויות הבעלות של חב' נאות פ"ת במקרקעין וחתימה על מיסמכי רישום שיעבוד ברשם החברות ועל מיסמכי בקשה לרישום הערת אזהרה - תופקד ע"י קבוצת סאל אור המחאה בסך 100,000 ₪ + מע"מ בנאמנות בידי עורכי הדין עד לרישום השיעבוד ברשם החברות, ולאחר רישום השיעבוד יעביר הנאמן את התשלום הראשון לחברת נאות פ"ת. בשלב התשלום השני נקבע בסעיף 6.1.2 להסכם, שלאחר אישור התב"ע בתנאים, ורישום הבעלות במירשם המקרקעין ע"ש חב' נאות פ"ת - תופקד ע"י קבוצת סאל אור המחאה בסך 500,000 ₪ + מע"מ בנאמנות בידי עורכי הדין עד לרישום הערת אזהרה במירשם המקרקעין לטובת קבוצת סאל אור על זכויות הבעלות של חב' נאות פ"ת, ולאחר רישום הערת האזהרה יעביר הנאמן את התשלום השני לחב' נאות פ"ת. בשלב התשלום השלישי נקבע בסעיף 6.1.4 להסכם, שאם עד למועד זה לא ימסרו לקבוצת סאל אור מיסמכי ההעברה בעיסקה נשוא הדיון כמפורט בסעיף 7.4 להסכם - יופקדו בנאמנות בידי עוה"ד 100,000 ₪, והסכום יועבר לחב' נאות פ"ת עם המצאת מיסמכי ההעברה.
עפ"י סעיפים 28 ו-46 לחוק מע"מ תשל"ו-1975, החשבונית מוצאת תוך 14 יום ממועד החיוב במס, ובעסקת מקרקעין חל החיוב עם העמדת המקרקעין לשימוש הקונה.
...
סוף דבר [א] מוצהר בזה על ביטול ההסכם שנחתם ב-14.6.16, ועל ביטול ייפויי הכוח שנחתמו מכוחו.
[ג] הנתבעות תשלמנה לתובעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪ צמוד למדד ונושא ריבית מיום הפסק ועד התשלום בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

תמצית פסק דינו של בית המשפט המחוזי בית המשפט המחוזי פתח את פסק דינו בהצגת השאלה הטעונה בירור, והיא: האם המערערים ניהלו עסק של מכר מקרקעין, ולכן מכירת זכויותיהם במיגרש לקבוצת הרכישה היא "עסקה" החייבת בתשלום מע"מ, או שמא מדובר בעיסקה פרטית שאינה חייבת במע"מ? בית המשפט עמד על כך שישנה חפיפה בין מבחני הפסיקה שתכליתם להבחין בין הכנסה הונית להכנסה פירותית לצורך חיוב במס הכנסה, לבין המבחנים שנועדו לקבוע אם מדובר ב"עסק" לצורך חוק מע"מ. לאחר יישום חלק מן המבחנים האמורים, בית המשפט הגיע למסקנה כי העסקה מושא דיוננו היא בעלת אופי עסקי.
טענת המערערים בנוגע לאופן בו היתייחס המשיב לעיסקת חבס, מחברת אותנו לטענה נוספת שהעלו המערערים, ולפיה המשיב מושתק מלהתייחס למכירת המיגרש כמכירה עסקית גם לנוכח עמדתן של רשויות מס אחרות לגבי המיגרש בתל אביב, והן: רשויות מסוי מקרקעין, שבשנת 1977 אפשרו את העברת הזכויות במיגרש מהחברה לאחים בפטור ממס שבח, ובהמשך בשנת 2005 אישרו את המכירה לקבוצת הרכישה ואת עסקת חבס כחייבות במס שבח ולא במס הכנסה; והממונה על מס רכוש, שגבה מהמערערים מס רכוש לאורך השנים בשיעור מוגדל של 2.5% בגין קרקע שהיא רכוש קבוע, להבדיל משעור של 1.2% בגין קרקע שהיא מלאי עסקי.
...
סיכום וסוף דבר לאחר בחינת חומר הראיות ומכלול הנסיבות סביב פעילותם של המערערים ביחס לקרקעות שבבעלותם, מסקנתי היא כי עסקת מכר המגרש מושא דיוננו היא "עסקה" לצורכי חוק מע"מ, ועל כן דין הערעור להידחות.
צירוף הדברים מוביל למסקנה כי פעילותם של המערערים ביחס למקרקעין עולה כדי "עסק" לצורכי מע"מ. בכך נדחית טענת המערערים כי הם כלל לא החזיקו ב"עסק" וכי אין לראותם כ"עוסק" בתחום הנדל"ן. טענתם החלופית של המערערים – ולפיה אף אם יש לראותם כמי שניהלו "עסק" בתחום הנדל"ן, אזי עסק זה חולש רק על מקרקעי הדרום ולא על המגרש בתל אביב – דינה להידחות גם כן. כפי שהוסבר, הנטל להראות כי יש להבחין בין המגרש בתל אביב למקרקעי הדרום מוטל על כתפי המערערים, ולא עלה בידיהם לעמוד בו. מכלול הנסיבות מלמדות על קווי דמיון בין פעילותם של המערערים ביחס לקרקעות השונות, במידה המבססת את המסקנה כי מכירת המגרש בתל אביב נעשתה כחלק מעסקם של המערערים.
אי לכך, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת אינבסטלום, בעקבות מימוש הערבות הבנקאית עברו זכויותיה של ספריית יפת במקרקעין לאינבסטלום; כי עסקינן בעיסקה במקרקעין החייבת בתשלום מע"מ; כי על ספריית יפת היה לתת לאינבסטלום חשבונית מס על עסקת מקרקעין/מכר זכויות זו; וכי אם הייתה עושה כן, יכולה הייתה אינבסטלום להעזר בחשבונית זו בהיתחשבנות מול שילטונות המס (ניכוי מס התשומות).
...
בתום הדיון, והיות והייתה מחלוקת בין הצדדים אם החברה עדיין פעילה, באם לאו, החלטתי לקיים דיון נוסף ולהזמין אליו את רואה החשבון של החברה, רו"ח יששכר פינפטר.
מכאן עברתי לדון בטענה נוספת של "שיהוי ומניעות". סברתי שיש לדחות את התביעה "מחמת שיהוי". ב"פסק הדין", מפורטים מכתבי פנייה של דרישת אינבסטלום, לקבלת חשבונית מס – מאז חודש נובמבר 2003 - אשר נענו בסירוב של ספריית יפת.
התוצאה היא שהצרכן הסופי הוא שנושא במלוא נטל המס בגובה הערך המוסף של כל היצרנים שהשתתפו ביצורו של המצרך הנרכש על-ידו, כתוספת להוצאה שהוציא לצריכתו הפרטית (ראו למשל ע"א 364/81 מנהל אגף המכס והבלו נ' "אתא" חברה לטקסטיל בע"מ ואח' פ"ד לז(2) עמ' 744).
טענת "ספריית יפת" לדחיית התביעה מחמת שיהוי, עקב הגשתה בסמוך למועד ההתיישנות, התקבלה על ידי בית המשפט המחוזי ושונתה על ידי בית המשפט העליון אשר חייב את "ספריית יפת" בהוצאת "חשבונית מס". בפסק הדין אישר בית המשפט העליון את קביעת בית המשפט המחוזי, שמדובר ב"עסקת מקרקעין"; שהתמורה עבורה שולמה על ידי "אינבסטלום" ל"ספריית יפת", באמצעות מימוש "הערבות הבנקאית" ושהיא כללה את המע"מ. משמעות הדבר, הכרה בזכותה של "אינבסטלום" שמנהל מע"מ יבחן את זכאותה ליהנות מזיכוי/ניכוי "מס תשומות". הנזק הנטען שייגרם למדינת ישראל/מע"מ יהיה זהה לחלוטין בין אם "אינבסטלום" תזכה ליהנות מזיכוי/ניכוי "מס תשומות" מכוח "חשבונית מס" ובין אם היא תזכה לכך מכוח פסקי הדין שניתנו על ידי בית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון קרי, גם אם הייתה אפשרות אובייקטיבית להוצאתה עתה של "חשבונית המס על ידי "ספריית יפת"; וגם אם הייתה נמצאת עילה כלשהי לכפות עתה על **** לונדנר את הוצאת "חשבונית מס" בשם "ספריית יפת", התוצאה היא זהה.
סוף דבר אני דוחה את הבקשה למתן צווים כלשהם על פי "פקודת בזיון בית משפט". ב"בקשה למחיקת התביעה על הסף" וב"כתב ההגנה" שהוגשו על ידי מדינת ישראל/מע"מ, נאמר: "אם וכאשר תוגש על ידי התובעת חשבונית מס לשם ניכוי כמס תשומות של המע"מ הגלום בה, יבחן מנהל מע"מ את הזכאות לניכוי מס תשומות על פי הוראות חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן:"חוק מע"מ").

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהתאם לנטען בכתב הערר התחייבה הרוכשת בהסכם המכר לשלם לעוררת סך של 135,000,000 ₪ בתוספת מע"מ, וכן לקיים התחייבויות נוספות המפורטות בהסכם המכר (ס' 13 לכתב הערר) (להלן: "ההסכם").
בהודעתו זו קבע המשיב כי מאחר שבהסכם נקבע כי הרוכשת לא תישא בחובותיה ולא תהנה מזכויותיה של המוכרת עד ליום מסירת החזקה במקרקעין לרוכשת, "אין לראות ברוכשת כלוקחת על עצמה התחייבות של המוכרת. מאידך גיסא, הרוכשת אינה זכאית לקבלת דמי השכירות ואין לראות בעובדה כי דמי השכירות לא משולמים לה כוויתור מצידה לטובת המוכרת. לאור זאת, קבע המשיב כי בהתאם לעיקרון צירוף כל התמורות, אין להוסיף את דמי השכירות לתמורה בגין מכירת הזכויות במקרקעין. על כן החליט המנהל [המשיב – ב.א.] לתקן את שומה מספר 177028852 [השומה השנייה – ב.א.] ולבטלה" (ההדגשות אינן במקור – ב.א.).
במסגרת הערר דנן העוררת עותרת לקבלת הסעדים הבאים: "5.1 נוכח העובדה שעסקינן בעסקת מכירה אחת, המתייחסת לנכס מקרקעין אחד ויחיד, במסגרתה קבע המשיב את שווי המכירה על בסיס "כלל התמורות", אין המשיב היה רשאי לפצל את התמורה/שווי המכירה הכולל שנקבע לשתי שומות נפרדות.
אדגיש כי העוררת תהא רשאית להשיג על החלטת התיקון, ככל שתבחר לעשות כן, וכן לערור על ההחלטה בהשגה ככל שתחליט לעשות כן, כל זאת – מבלי לפגוע בזכותה להביא טענותיה בפני הגוף המוסמך לעניין חיובה במס הכנסה.
...
בהחלטתו קבע יו"ר ועדת הערר כי "נוכח חילוקי הדעות המהותיים שבין הצדדים", הצדדים יגישו תצהירי עדויות ראשיות וישיבת קדם משפט מסכם נקבעה ליום 26.11.2018" (עמ' 5, ש' 15-19 לפרו'). ברי, אפוא, כי אין כל בסיס לטענת העוררת כי ועדת הערר החליטה שלא ליתן למשיב היתר לתקן השומה, וממילא שהיתר זה לא התבקש כלל על ידי המשיב ולא נדון על ידי ועדת הערר. על כן דין טענה זו להידחות.
יוצא, אפוא, כי במקרה שלפניי משנתגלה למשיב במהלך ישיבות קדם המשפט שדנו בערר זה כי נפלה טעות בשומתו, הרי שלא הייתה מניעה שהמשיב יפעיל את סמכות התיקון הנתונה לו לפי סעיף 85(א)(3) לחוק מיסוי מקרקעין, כפי שנקבע על ידי בית המשפט העליון בפסק דינו של כב' השופט א' גרוניס (כתוארו דאז) בעניין נדבך לנדל"ן בקשר לתיקון שומה שבוצע בשלב ההשגה.
אשר על כן, דינה של טענה זו להידחות גם כן. אשר לתוצאות החלטת התיקון על ידי המשיב: סעיף 89(ב) בחוק מיסוי מקרקעין קובע כי: "הוועדה רשאית לאשר את השומה, להפחיתה, להגדילה, לבטלה או להחליט בדרך אחרת כפי שתראה לנכון, ולצורך זה רשאית הוועדה לדון לפי שיקול דעתה בכל דבר שהמנהל רשאי להחליט בו לפי חוק זה, לפי שיקול דעתו" (ההדגשות אינן במקור – ב.א.).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו