לגישתם היה מקום לקבל במלואה את חוות דעתו של השמאי לס; לקבוע את דמי הפינוי לפי בעלות מלאה ולא לפי 80%; לא היה מקום לבצע הפחתה משטח הגלריה משהיא "מפלס מלא לשימוש ובנויה מקדמת דנא... שטח תצוגה שטח עבודה לכל דבר ועניין, וכך גם מורנו קנה את המקום", אף להוסיף "תוספת נוספת" הקשורה להעברות, בשים לב לאופיו הייחודי של המושכר- מנורות למכירה, דבר המחייב התקנת קיר נוסף עם מערכת חשמל מיוחדת לשם הדלקה לצרכי תצוגה.
וכן:
"שוק הדיירות המוגנת מוגבל כיום. ההיצע נמוך. אם אין אפשרות להעמיד לדייר סידור חלוף בעין בבניין החדש שייבנה (אגב מתן מענה לתקופת הביניים, ממועד הריסת הבניין הקיים ועד לאיכלוס הבניין החדש), האפשרות של בעל הבית לאתר עבור הדייר מושכר חלופי, באותו איזור שבו מצוי המושכר הקיים או בקירבתו, באותו שטח או דומה לו, וכשהוא בעל מאפיינים דומים מבחינת מכלול נוסף של שיקולים (אופי המקום, כווני האויר, נגישות לציר תחבורה, חשיפה ללקוחות פוטנציאליים (כאשר מדובר במושכר שהוא חנות או עסק אחר) מוגבלת עוד יותר [...]. בנסיבות כאמור ובהנתן המגמה הרווחת בפסיקה להביא לצימצום מוסד הדיירות המוגנת [...], נהוג ומקובל להעמיד לדייר סידור חלוף בדמות של תשלום דמי פינוי, חלף העמדת סידור חלוף בעין. אפשרות זו מקנה יתרון לדייר, במובן זה שיחסי השכירות המוגנת באים על סיומם, הדייר אינו חשוף לטענות על אודות הפרת הסכם השכירות, שמעמידות בסיכון את זכותו להוסיף ולהימצא במושכר, ובדמי הפינוי שהוא מקבל – שאמורים להיות שווי ערך לסידור חלוף בעין (בהתאם לשווי הזכויות של דייר מוגן) – הוא יכול לנהוג כרצונו)" (ת"א (שלום ב"י) 32240-05-15 ר. ב. אור דור השקעות בע"מ נ' איכבום, פסקה 16, (19.9.2020
קיים קושי להתאים בבניין חדש ומודרני יחידה דומה למושכר נושא הפינוי שמטבע הדברים ניבנה לפני עשרות שנים; עד שהבניין הקיים ייהרס וחדש ייבנה תחתיו, יחלפו שנים; ולענייננו, לפי ההיתר החדש אמורה להיבנות בקומת הקרקע מסעדה, ללא חנויות.
טרם אכנס לחישובים אזכיר את התכלית העומדת ביסוד הפצוי הכספי המהוה תחליף לסידור החלוף:
"על בית המשפט לאזן בין זכותו של בעל הבית לבנות ביניין חדש על המקרקעין שבבעלותו, ובין זכותו של הדייר לסידור חלוף ההולם את צרכיו. על מנת לקבוע אל נכון את צרכי הדייר, חייב בית המשפט לעיין בטיב העסק המתנהל במושכר, ובכלל זה את התועלת שמפיק הנתבע מניהול העסק האמור. בהיתחשב בכך שמדובר בבית עסק שלפי טיבו וטבעו נועד לייצר רווח ופרנסה עבור בעליו אין מניעה מהתחשבות בשיקולים של יעילות כלכלית בבוא בית המשפט לקבוע סידור חלוף" (דוד בר אופיר, סוגיות בדיני הגנת הדייר, מהדורה שנייה, עמוד 124(2), נובמבר 2019).
כך למשל, נקבע בת"א (ת"א) 11948-05-14 אופיר כורזים נ' שרה חסון להב
"אל מול פיצוי המבוסס על שיעורם של דמי המפתח, ניתן למצוא פסקי דין אחרים בהם נקבע שיעור הפצוי בהתאם לאפשרות רכישת דירה חלופית בבעלות (ת.א (שלום ת"א) 158788/09 ווידבסקי נ' ימיני (13.7.11)
...
המומחה אף הונחה ליתן דעתו לשאלת מוניטין בית העסק שבמושכר, על שווי הזכויות המוגנות בו.
חוות הדעת הנושאת תאריך 24.12.2019 ואשר נערכה ע"י השמאים גיא שרת ואבי פרס נסמכה על הממוצע בין גישת ההשוואה הישירה לבין שיטת היתרון הכלכלי, וכך נקבע בה:
שווי זכויות הבעלות בשתי החנויות, כולל גלריות, מתבטא ב- 1,275,000 ₪, ובהתאמה מסתכם שווי הזכויות המוגנות ב- 892,000 ₪;
שווי זכויות הבעלות בחנויות, לא כולל גלריות, מתבטא ב- 875,000 ₪, ובהתאמה מסתכם שווי הזכויות המוגנות ב- 596,500 ₪
פסק הדין של בית משפט קמא
בית משפט קמא דחה את טענת מורנו לפיה אין ללוינסקי זכות להגיש את תביעת הפינוי לבדה בשל קיומם של בעלים נוספים שלא צורפו לתביעה, וקבע כי המערערת "רשאית לדרוש את פינוי הנתבעים מהמושכרים";
כן נדחתה דרישת מורנו לסידור חלוף בעין עת נקבע "כי יש לקבוע כסידור חלוף כנגד הפינוי, תשלום כספי בלבד". כי "אין לכפות על התובעת להשיב את הנתבעים לבניין לאחר השיפוץ"; כי "אין נפקות לטענת הנתבעים לפיה קיימת אפשרות פיזית להחזיר את בית העסק אל קומת הקרקע בבניין החדש שייבנה"; כי " שני הצדדים מסכימים שנכסים הניתנים להשכרה בדמי מפתח בתנאים דומים לא קיימים בסביבה"; וכי לא הובאו ראיות לקיומם של "נכסים העומדים למכירה בשוק החופשי, בסביבת הבניין".
באשר להיקף המושכר קבע בית משפט קמא כי "החצר והשירותים אינם נכללים בשטח המושכרים ואין להביאם בכלל חשבון הפיצוי"; בה בעת קבע באשר לגלריות כי חרף אי- איזכורן בחוזי השכירות וחרף היעדר היתר בניה להן, הרי "בהינתן כי נעשה בגלריות שימוש במשך שנים...יש לקחת אותן, באופן חלקי, בחשבון, ואני מקבלת את קביעת מומחה בית המשפט, שהעמיד את התוספת בגינן על מקדם אקוויוולנטי של 0.5 עבור הגלריה שבחנות מספר 6 ועל מקדם אקוויוולנטי של 0.35 עבור הגלריה שבחנות מספר 3".
מכאן נפנה בית משפט קמא לחשב את דמי הפינוי.
יונה אטדגי, שופט
התוצאה
שני הערעורים נדחים ללא צו להוצאות.