מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מניעת קניה של לקוח בשופרסל בטענה שמבצע קניה סיטונאית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענה הנתבעת, בתמיכת תצהירו של מנהל הסניף מר קובי בן נעים: מבצעים יש, אך ברחבי החנות שלטים לרוב האוסרים על רכישה סיטונית, בין אם בכמות גדולה מן האמור במבצע ובין אם בדרך של רכישה חוזרת.
זאת, שכן זכותה של הנתבעת לנסות ולשכנע במבצעיה לקוחות להגיע למרכול ולהגדיל בכך את הכנסותיה, בהתבסס על הנחה שחלקם לפחות לא יסתפקו ברכישת המוצרים שבמבצע.
זכותה של הנתבעת למנוע מסוחר מתחרה לנצל אותו מבצע, לרכוש אצלה מוצרים שבמבצע (ואותם בלבד) במחיר נמוך משהוא יכול לרוכשם מספקיו, רק על מנת למוכרם ברווח בחנותו המתחרה (השוו: ת"ק (שלום – ראשל"צ) 671-12-12 קריאף נ' שופרסל (24.7.13)).
...
סוף דבר חוק איסור הפליה אינו חל על מניעת מוצר או שירות בידי מפעילת מרכול מקבוצת ה"סוחרים" הערטילאית.
התביעה נדחית אפוא.
התובע ישלם לנתבעת את הוצאות המשפט שלה שאשום בסכום של 2,000 ₪, ואת שכר טרחת עורכי דינה בסכום של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

גם אם מדובר בעדות מפי השמועה שאינה ראיה לנכונות תוכנה, יש בה כדי ללמד על עצם פנייתם של לקוחות אחרים בסניף למנהל בתלונה נגד התובע, באופן שהתווסף למידע שהלך והצטבר אצל מנהל הסניף בדבר רכישת מוצרים במבצע על-ידי התובע בהקף ניכר ולמטרה עסקית, והכול בגדרה של היתנהלות קבועה ולא חד-פעמית.
במקרה דומה שנידון בעירעור שהוגש לבית-המשפט המחוזי נקבע כך: "[...] המשיבה הוכיחה, שהמבקשת ביצעה רכישות סטונאות, ולכן בדין מנעה ממנה להשלים את הרכישה. [...] בצדק גם נקבע, כי לא מדובר בהפליה לרעה, כפי שנטען, אלא באבחנה מותרת, שנעשתה בשל פעולותיה של המבקשת עצמה" [רת"ק (מח' ב"ש) 48531-11-11 כהן נ' רשת הריבוע הכחול, פסקה 5 (2012) ; ר' גם ת"א (של' חי') 18613-04-13 כהן נ' שופרסל בע"מ (2015)].
הנתבעת הייתה רשאית למנוע מהתובע לבצע רכישה של מוצרים במבצע למטרה סיטונית ולשימוש בעיסקו המתחרה בנתבעת.
...
אין מנוס מלקבוע שהתובע גרם לכך במו ידיו, ובהתנהלות הנתבעת לגביו לא נפל פגם.
סיכומם של דברים התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת את הוצאות ההליך בסך 11,700 ₪, כל זאת תוך שלושים יום מן המועד בו יומצא לו פסק-הדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מר ברלב מציין שלא העליב לא את התובע ולא אדם אחר וכי הוא נוהג להסביר באדיבות לאותם לקוחות המבצעים קניות סטונאות את מדיניות הנתבעת בעיניין רכישות אלו כאשר במקביל הוא מבצע בדיקה של היסטורית הרכישות של אותו לקוח כדי לראות האם מדובר במגמה ובלקוח הקונה בכמויות ובתדירות גבוהה מוצרים שבמבצע.
לדבר אין משמעות אמיתית, "אין מכירה בסיטונות" משמעה "אין מכירה לקמעונאים". בימים אלו בהם מיתקיים שיח צבורי בעיניין יוקר המחייה וחלקים נרחבים בציבור הישראלי מתקשים "לגמור את החודש" ומשוועים לכל הנחה ולכל תחרות, ברור הוא כי אין לפגוע ביכולתה של הנתבעת לספק ללקוחותיה מוצרים מוזלים ואין למנוע מהם את אותם מוצרים או להקטין את כמותם על המדפים לטובת סוחרים אחרים הרוכשים ומוכרים אותם במחיר גבוה יותר, זאת עם כל ההבנה לקשיים בפניהם ניצבים בעלי העסקים הקטנים.
וסיום, היתייחסות קצרה לעילה "החליפית" או המוצנעת לפי חוק איסור לשון הרע, כאמור לא הוכחו העובדות הנטענות ברם גם אותו פסק דין שציטט התובע בסיכומיו בו לכאורה נפסק פיצוי בגין מקרה בו הטיחו בלקוח שהוא קונה "בסיטונות", שונה בתכלית מהמקרה כאן, מדובר בפסק דין שניתן בבית המשפט לתביעות קטנות שאיננו מחייב אך מה שחשוב הוא שאם קוראים את כל פסק הדין מגיעים למסקנה שאם התובע כאן היה מגיש את אותה תביעה קטנה שם, תביעתו הייתה נדחית מפני ששם סבר בית המשפט כי אם מטיחים באדם פרטי שאיננו קמעונאי שהוא מבצע קניה סיטונית עלולים העומדים מהצד לחשוב שאותו אדם מבקש לנצל את ההנחה לצרכי רווח עסקי: "העומד בצד, יכול לסבור כי מדובר בבעל מכולת או עסק אחר המגיע לרכוש מוצרים בהנחה משמעותית מהנתבעת ובכוונתו למכור אותם בעיסקו במחיר גבוה יותר" (ת"ק 37942-10-11 דולגין נגד שופרסל בע"מ ואח', עמ' 2 לפסק הדין) התובע שם באמת לא היה בעל מכולת שקנה בהנחה כדי למכור במחיר גבוה יותר, התובע כאן הוא בדיוק כזה.
...
לא רק זאת אלא שהמסתורין רב אף יותר, בחקירתו הנגדית טען התובע כי בעת האירוע שבגינו הוגשה התביעה הגיע הוא לקופאית חדשה שנלחצה מגובה ערימת המוצרים שבעגלתו וחששה שהיא תעכב את תור הקונים הווה אומר שאותה קופאית חדשה, גם על פי גרסת התובע, לא "עצרה" אותו ולא פנתה למנהל בגלל שזיהתה אותו כסיטונאי/סוחר/בעל מכולת וכל תואר דומה אחר (וכנראה כלל לא הכירה אותו) אלא בגלל כמות המוצרים בעגלתו כלומר שבמקרה זה לא הייתה הפליה על רגע אישי קרי על יסוד זהותו כסיטונאי והנה קרסה גם טענה זו. מסקנה זהה יש להסיק גם ביחס להתנהגות מנהל הסניף, התובע אישר שלא הייתה ביניהם היכרות קודמת וכי מעולם לא דיברו או נוצרה ביניהם אינטראקציה כזו או אחרת ולכן גם הגעתו של המנהל לקופה לא הייתה מלווה בידיעה כי התובע סיטונאי או סוחר וגם כאן לא יכולה להתקיים אפליה על רקע היותו "סיטונאי" (ולהזכיר, עילה זו לא קיימת ממילא היות ולא הוכחה והיות ומהווה הרחבת חזית).
התובע חזר וטען כי איננו זוכר פרטים מהותיים, כי לא שמר מסמכים והתכתבויות והתקשה כאמור לשחזר את קניותיו, מועדן, כמותן והסדר הכרונולוגי שלהן ביום האירוע הנטען והמסקנה כאמור שהתובע לא עמד בהוכחת היסודות העובדתיים של תביעתו.
חוק איסור ההפליה הוא אחד החוקים החשובים שחוקקו אי פעם במדינת ישראל, הערכים שעומדים מאחוריו הם ערכים ראשונים במעלה ואין לאפשר זילות וזליגת השימוש בו לתחומים מסחריים או אחרים או לאפשר בו שימוש "דווקני ומתחכם". המשחק בהגדרות הלשוניות ביחס למכירה סיטונאית או עיסוק סיטונאי וכיו"ב שמעלה התובע הוא כפי שהגדירו מר ברלב-היתממות ויש להוסיף-גם התחכמות.
וסיום, התייחסות קצרה לעילה "החליפית" או המוצנעת לפי חוק איסור לשון הרע, כאמור לא הוכחו העובדות הנטענות ברם גם אותו פסק דין שציטט התובע בסיכומיו בו לכאורה נפסק פיצוי בגין מקרה בו הטיחו בלקוח שהוא קונה "בסיטונאות", שונה בתכלית מהמקרה כאן, מדובר בפסק דין שניתן בבית המשפט לתביעות קטנות שאיננו מחייב אך מה שחשוב הוא שאם קוראים את כל פסק הדין מגיעים למסקנה שאם התובע כאן היה מגיש את אותה תביעה קטנה שם, תביעתו הייתה נדחית מפני ששם סבר בית המשפט כי אם מטיחים באדם פרטי שאיננו קמעונאי שהוא מבצע קניה סיטונאית עלולים העומדים מהצד לחשוב שאותו אדם מבקש לנצל את ההנחה לצרכי רווח עסקי: "העומד בצד, יכול לסבור כי מדובר בבעל מכולת או עסק אחר המגיע לרכוש מוצרים בהנחה משמעותית מהנתבעת ובכוונתו למכור אותם בעסקו במחיר גבוה יותר" (ת"ק 37942-10-11 דולגין נגד שופרסל בע"מ ואח', עמ' 2 לפסק הדין) התובע שם באמת לא היה בעל מכולת שקנה בהנחה כדי למכור במחיר גבוה יותר, התובע כאן הוא בדיוק כזה.
אשר על כן יש לקבוע כי התובע לא הוכיח את גרסתו, לא הוכיח את תביעתו ומעל לצורך וחרף הטיעונים המפולפלים וניסיונות אבחון פסקי הדין השונים, לא הוכיח הפליה וברור כי אין לכפות על הנתבעת לנהוג בניגוד לנוהל הנהוג אצלה אשר מוצג לציבור בשלט ברור ובא לידי ביטוי גם בתקנון החברות במועדון הלקוחות שלה, לא ניתן לחייבה לפעול בניגוד לאינטרסים הכלכליים שלה, בניגוד לאינטרסים של ציבור הלקוחות שלה (ובמקרה של שופרסל המשמעות היא חלק גדול מאד מהציבור בכלל) ויש לדחות את התביעה על כל רכיביה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

זאת ועוד, המוצרים באריזה של 5 ק"ג נרכשים בדרך כלל ע"י לקוחות המפעילים עסק לייצור דברי מאפה ולא לקוחות קמעונאים שלא עושים שימוש בכמות זו באפיה ביתית.
המבקשת לא הוכיחה כי גולשים אחרים באתר המקוון היו מעדיפים לרכוש אריזה בכמות סיטונית אילו היו יודעים את המחיר ליחידת מידה.
עוד הוסיפה המשיבה כי בנגוד לאתרים כגון "שופרסל" או "רמי לוי" אשר משווקים עשרות מותגים באתר של המשיבה נמכרים מוצרים שהם מותגה של המשיבה ועל כן אין אופציה לבחור במוצר אחר או להשוות למוצר אחר.
זאת, בעיקר לאותם צרכנים המתלבטים בין רכישת כמות קטנה של המוצר לכמות גדולה (אשר בדרך כלל נהנית מ"הנחת כמות") אשר נאלצים כעת לבצע תחשיב עצמי.
בת"צ (מחוזי מרכז) 51324-03-14 עזרא יהודה נ' HP (3.5.17) עמד כב' השופט גרוסקופף על השיקולים הרלבאנטיים בקביעת גובה הסעד במקרה של תביעות בגין הפרת חובת סימון, והם: חומרת ההפרה, דהיינו מידת הסטייה מהוראות הדין לעניין סימון מוצרים וזאת הן מבחינת היקפה והן מבחינת חשיבות המידע שלא נימסר לצרכן; הקף ההפרה, קרי מספר המוצרים שנמכרו תוך הפרת חובת הסימון (ובהתאם לפסיקה נוספת, אין מניעה ליטול בחשבון במקרים המתאימים גם את מניעת הפגיעה העתידית בשל סיום ההפרה – ראו למשל ת"צ (מרכז) 49882-05-12 כהן נ' עריית פתח תקווה, 7.2.13); והאשם בהפרה, כלומר המודעות של העוסק לכך שאינו עומד בחובת הסימון.
...
לפיכך, הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נמחקת, ותביעתה האישית של המבקשת נדחית.
כמו כן, המשיבה תשלם סך של 500 ₪ למבקשת ושכר טרחה לב"כ המבקשת בסך של 4,000 ₪ בתוספת מע"מ (כנגד חשבונית מס כדין).
כמו כן המשיבה תשלם סך של 3,048 ₪ בגין תשלום מחצית הראשונה של האגרה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2013 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

במעמד הדיון, מנהל סניף הנתבע אישר שמנע מהתובע לבצע קניה סיטונית, אך "לא היה מצב שהעלבתי לקוח" והציג תמונה בטלפון הסלולרי שלו, של השלט המוצב בכניסה לחנות עליו רשום באותיות גדולות: אין מכירה סיטונית.
הסרוב לבצע את הרכישה ביום שני היתה, כך התרשמתי, בעקבות הכרזתו של התובע כי הוא סיטוני, כי ביקש בעבר לבצע קניה של "עגלה מלאה" וסורב, וכי הוא חוזר כדי לידרוש לבצע קניה כזו למרות שזו נימנעה ממנו בביקורו הקודם.
בפסק הדין בת"ק (תביעות קטנות חדרה) 37942-10-11, דולגין נ' שופרסל בע"מ [26.01.12], נקבע כי התובע אינו זכאי לפצוי בשל המניעה לבצע רכישה, ונפסק פיצוי בסכום שאינו גבוה בשל העלבתו.
...
" כאמור בהערה שנרשמה בפרוטוקול הדיון, לא שוכנעתי כי מנהל הסניף העליב את התובע או פנה אליו באופן בלתי ראוי, השיחה נערכה במשרדו של המנהל ולא בנוכחות קהל הקונים, והתובע הוא שהצהיר בקול רם בפני הקופאית (וכל מי שהיה בסביבתה) כי הוא ביקש לבצע קניה ביום שישי וסורב "כי אני סיטונאי". בנסיבות אלה, אין בדעתי מקום לפסוק לתובע פיצוי בגין עוגמת נפש והשפלה.
סוף דבר 19.
  לאור מכלול האמור, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו