בעס"ק (ארצי) 24/10 הוט טלקום בע"מ - הסתדרות העובדים הלאומית (פסק דין מיום 16/3/10) – להלן - "הילכת טלקום", סקר בית הדין הארצי, את הרקע הכללי להתארגנות עובדים וכן הרחיב בסוגיית ה"פיטורים ככלי לסיכול התארגנות", תוך שהוא קובע כי:
"אחד מהכלים המרכזיים בהם נוקטים המעסיקים להכשלת התארגנות עובדים בשלביה הראשונים, הוא פיטורי פעיל או פעילים מרכזיים בהליך ההתארגנות. פעולה זו מרתיעה עובדים אחרים מהצטרפות לאירגון העובדים, מתמיכה במהלך ההתארגנות או ממעורבות פעילה בו. עובד שנוכח לדעת, כי חברו פוטר בשל מעורבותו בהתארגנות העובדים, יחשוש לקחת חלק באותה התארגנות פן יבולע לו כחברו. במרבית המקרים, מוסווית המטרה האמיתית או המניעים האמתיים העומדים ביסוד הפיטורים והמעסיק יעלה טענות בדבר צמצומים, שינוי אירגוני, תיפקוד כושל, עבירות משמעת וכל כיוצא באלה. משמעות הדברים היא, שפיטורי עובד על רקע מעורבותו באיגוד העובדים, מהוים פגיעה כפולה בזכות ההתארגנות: פגיעה אישית בזכותו של אותו עובד להיתאגד, ופגיעה קיבוצית בדרך של שלילת זכותם של כלל עובדי המפעל להחליט באופן חופשי אם להצטרף לאירגון עובדים".
נוכח המעמד שהקנתה הפסיקה לזכות ההתארגנות, קבע בית הדין הארצי לעבודה בדב"ע נו/3-209 מפעלי תחנות בע"מ - יניב ואח', פד"ע לג 289, בעמוד בעמ' 320, מפי כבוד הנשיא מנחם גולדברג ז"ל, את העקרון לפיו, מקום בו נעשה שימוש ב"נשק" הפיטורים תוך פגיעה בזכות ההתארגנות או תוך ניסיון למנוע התארגנות עובדים בשלביה הראשונים, יינתן סעד של ביטול הפיטורים והשבה לעבודה, כסעד ראשון.
למותר לציין כי בעדותו הכחיש ו/או לא זכר מר אבו עמרה את האירועים כאמור, לרבות הבירורים המשמעתיים שנעשו לו על ידי המשיבה אולם המשיבה המציאה לתיק בית הדין את העתקי התלונות, מכתבי הבירור, מכתבי הזימון, פרוטוקול השימועים, מכתב החלטה לאחר שימוע מיום 28.6.18, מכתב סיום העסקה מיום 6.12.19, ואף מכתב ביטול מכתב פיטורים מיום 31.12.19 חתום על ידי העובד.
...
מטעם המשיבה העיד מנכ"ל המשיבה, מר ערן כ"ץ.
יאמר כבר עתה, כי אומנם מצויים אנו בהליך זמני אולם משהתאפשר לצדדים להגיש בקשה ותגובה משלימים בצירוף תצהירים משלימים, אין לנו אלא להצטער על כך שאף אחד מן הצדדים לא בחר להביא עד נוסף, דוגמת מר בנימין רז נדיב, אשר עדותו יכולה הייתה לשפוך אור על שנאמר במסגרת הפגישה מיום 19.8.21 וחבל שכך מאחר ואנו נותרנו להכריע בין שתי גרסאות, בנסיבות של "מילה כנגד מילה".
עם זאת, מצאנו לבכר את עדותו של מר כץ תחת עדותו של מר אבו עמרה שהייתה לדידנו מגמתית, מתפתלת וסלקטיבית לעומת עדותו של מר כץ אשר הייתה עקבית, קוהרנטית ומהימנה.
התוצאה היא כי מאזן הנוחות נוטה לטובת המשיבה.
סוף דבר
על יסוד כל האמור, לא מצאנו כי הוכח בשלב זה שהליך הפיטורים נעשה מתוך מטרה לפגוע בהתארגנות ושלא מתוך טעמים ענייניים ואנו קובעים כי אין מקום להתערב בהחלטת הפיטורים.
משכך, דין בקשת הצד להשבת מר אבו עמרה לעבודה ולקביעה כי פיטוריו נעשו על רקע פגיעה בהתארגנות - להידחות.