מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ממצאים בפסק דין קודם כעדות מפי השמועה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כן היתעלם בית המשפט קמא, מהעובדה כי לא נימצאו שברי פנס על הכביש ולפיכך הפגיעה ברכב המשיבה היא פגיעה קודמת.
יש לדחות את עדות עד הראיה שמואלביץ, שכן זה הסתמך על עדות מפי השמועה באשר למספר קו האוטובוס של המערערת.
יפים לעניין זה דברי בית המשפט העליון [מפי כבוד השופטת (כתוארה אז) בייניש] בע"א 3601/96 בראשי נ' עזבון המנוח זלמן בראשי ז"ל, נב (2) 582 (1998): "בית-משפט זה כבר חזר וקבע פעמים רבות בעבר, כי לא בנקל תבטל ערכאת העירעור קביעות עובדתיות של הערכאה הראשונה, אשר בידיה הופקדה הערכת מהימנותם של העדים וקביעת המימצאים העובדתיים. היתערבות בממצאי עובדה תיעשה רק במקרים חריגים וקיצוניים, כגון במקרים שנפל בהכרעתה של הערכאה הראשונה פגם היורד לשורשו של עניין, או כשהדברים אינם מבוססים על פניהם (ראו, למשל, ע"א 78/84 עזבון המנוח חג' קאסם אחמד סווילם נ' אלג'ילאני [2]). בייחוד תמנע ערכאת העירעור מהתערבות כזו כאשר בית-משפט קמא "'לא פטר עצמו בדברים כלליים בניתוח העובדות אלא צלל למעמקי הראיות, בחן ובדק את הדברים ביסודיות, עשה ככל האפשר לבור את האמת המזדקרת ממכלול הדברים ולתת ביטוי לחקירתו – דרישתו ובדיקתו מעל דפי פסק הדין.
...
דיון והכרעה לאחר שקראתי הן את כתבי הטענות אשר הוגשו במסגרת ההליך שלפני והן את כתבי הטענות אשר הוגשו בבית משפט קמא, שמעתי את טיעוני הצדדים, ולאחר ששקלתי אותם, החלטתי לדחות את הערעור; להלן טעמי.
בית המשפט הנכבד קמא קבע כי אין בעדות נהג האוטובוס כדי לתרום דבר וממילא כך סבורני אין בה לסתור את גרסת המשיבה ועדיה; במכלול הנסיבות ולאור האמור, מאזן ההסתברויות נוטה לטובתה של המשיבה.
אלא שבניגוד לטענות המערערת סבורני כי מדובר בעד מהותי ורלבנטי ביותר, בשים לב לטענות המשיבה ובעלה בדבר דין ודברים שהתנהל מולו, ובעיקר לאור טענות המערערת כי אותו קצין בטיחות היה זה שתחקר את האירוע ובדק את האוטובוס לאחר התאונה.
לפני סיום אציין כי במסגרת הדיון בערעור נטענו טענות באשר לשיעור האשם התורם שיוחס למשיבה בגין חנייתה במקום אסור (30%), אלא שלא מצאתי בהודעת הערעור ובעיקרי הטיעון כל טענה בעניין זה. אף לגופם של דברים סבורני כי קביעת בית המשפט בעניין זה, במכלול הנסיבות, סבירה ואין כל הצדקה להתערב בה. סיכום לנוכח כל האמור לעיל, הערעור נדחה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

על פי ההחלטה, פסק הדין בעיניין גרסט לא קבע הלכה חדשה – אלא רק הבהיר את הדרישה שקבועה בסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006 (להלן: חוק תובענות ייצוגיות), שלפיה על המבקש לשכנע "שהתובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה ומשפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה"; ובמקרה דנן המשמעות היא שהיה על המבקשת לדעת כי מוטל עליה נטל להראות כי קיימת קבוצה של לקוחות שנפגעו, ולא די בכך שתצביע על מספר תקלות נקודתיות שארעו.
סעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות קובע כי על המבקש לשכנע "שהתובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה ומשפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה"; ודרישה זו היתקיימה עוד קודם לפסק הדין בעיניין גרסט.
כאשר על הפרק ניצבת שאלה עובדתית מהסוג שבמוקד בקשת האישור הנדונה – סקר צרכני מהוה לכל היותר עדות מפי השמועה, שאינה קבילה כראיה.
בתיק טנוס מימצאי הסקר נועדו להעיד על עמדותיהם של צרכנים בשאלה אם השרות שניתן להם ענה על ציפיותיהם; ואילו כאן מבוקש לעשות שימוש במימצאי הסקר כראיה לקיומה של קבוצה, כלומר לעצם התרחשותו של כשל ולהיקפו – וזאת לא ניתן.
...
משהוברר כי אין בסקר מאת ד"ר שריד כדי לתרום להכרעה בשאלות שבמחלוקת, הרי שגם לפי אמת המידה הליברלית שנקבעה בפסיקה, אין לאפשר את צירופו לבקשת האישור.
סוף דבר המסקנה מכל האמור היא, כי לא נפל כל פגם בהחלטות בית המשפט המחוזי, לא כל שכן פגם המצדיק התערבות בהחלטות הערכאה הדיונית הנוגעות לניהול ההליך.
התוצאה היא שבקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נטען כי אפילו אילו הייתה מתקבלת עמדת הנתבעת כי נקבעה הלכה בע"א איסמאעיל, מימצאי פסק הדין לא חלים על התיק דנן ממספר טעמים: ראשית, משום ששני הצדדים הסכימו לדרך חישוב של אחוז משווי החלקה שנה אחר שנה, כעולה מכתב ההגנה של הנתבעת ומחוות הדעת הראשונה שהוגשה מטעמה.
נטען שאין לתת כל משקל לתצהירו של נתי פרי שכן ההצהרות בו אינן מידיעה אישית אלא מהוה עדות מפי השמועה.
בת"א 29064-07-15 עבאד נ' מנהל מקרקעי ישראל (31.8.16) צוינו הדברים הבאים: "השחקן הראשי בשוק המקרקעין, האחראי למרבית עיסקאות החכירה המבוצעות בישראל היא רשות מקרקעי ישראל. לפי הראיות שבפני, במקרה של פלישה היא דורשת וגובה דמי שימוש ראויים לפי 6% משווי הקרקע, משמע הרשות סבורה שאלו הם דמי שימוש ראויים. העובדה שהרשות מסכימה להחכיר בהסכם לפי 5% משווי הקרקע אינה אומרת שאלו הם דמי השמוש הראויים, אלא שזו הסכמת הרשות למרות שדמי השמוש הראויים גבוהים יותר. יש להסיק מכך הודאה של הרשות, היא הנתבעת בפני, שיש לשום את דמי החכירה האבודים לפי 6%. אפילו לא נפרש את מעשיה כהודאה יש לפסוק לפי 6% מכוח הערכת השמוש המיטבי שיניב את הערך הגבוה ביותר, ושנמצא כי יש בשוק עיסקאות לפי 6%, אני קובע שיעור זה כדמי חכירה אבודים משווי הקרקע בכל שנה". כפי שציינתי לעיל, פסק הדין בעיניין איסמאעיל לא ביטל הילכות קודמות של בית המשפט העליון, ובכלל זה ההלכה שניתנה בעיניין אסדי לפיה יש לגזור דמי חכירה אבודים בשיעור של 6% משווי הקרקע, הלכה שאושרה גם בדנ"א 10038/16 מדינת ישראל נ' אסדי (15.08.17), ואף לא ביטל את ההלכה בעיניין פאטמה עיסא.
...
יתרה מכך, הלכה היא שבית המשפט יאמץ את חוות דעת המומחה הממונה על ידו, למעט במקרים בהם קיימים טעמים חריגים ונימוקים כבדי משקל שלא לעשות כן. לאחר שקילת טענות הצדדים ועיון בחוות הדעת הגעתי למסקנה כי אין בנמצא טעמים חריגים כאמור, ויש לאמץ את חוות דעתו של המומחה שמונה מטעם בית המשפט, אשר העמיד את שיעור דמי החכירה על 6% לשנה.
בת"א 29064-07-15 עבאד נ' מנהל מקרקעי ישראל (31.8.16) צוינו הדברים הבאים: "השחקן הראשי בשוק המקרקעין, האחראי למרבית עסקאות החכירה המבוצעות בישראל היא רשות מקרקעי ישראל. לפי הראיות שבפני, במקרה של פלישה היא דורשת וגובה דמי שימוש ראויים לפי 6% משווי הקרקע, משמע הרשות סבורה שאלו הם דמי שימוש ראויים. העובדה שהרשות מסכימה להחכיר בהסכם לפי 5% משווי הקרקע אינה אומרת שאלו הם דמי השימוש הראויים, אלא שזו הסכמת הרשות למרות שדמי השימוש הראויים גבוהים יותר. יש להסיק מכך הודאה של הרשות, היא הנתבעת בפני, שיש לשום את דמי החכירה האבודים לפי 6%. אפילו לא נפרש את מעשיה כהודאה יש לפסוק לפי 6% מכוח הערכת השימוש המיטבי שיניב את הערך הגבוה ביותר, ושנמצא כי יש בשוק עסקאות לפי 6%, אני קובע שיעור זה כדמי חכירה אבודים משווי הקרקע בכל שנה". כפי שציינתי לעיל, פסק הדין בעניין איסמעיל לא ביטל הלכות קודמות של בית המשפט העליון, ובכלל זה ההלכה שניתנה בעניין אסדי לפיה יש לגזור דמי חכירה אבודים בשיעור של 6% משווי הקרקע, הלכה שאושרה גם בדנ"א 10038/16 מדינת ישראל נ' אסדי (15.08.17), ואף לא ביטל את ההלכה בעניין פאטמה עיסא.
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על קבלת התביעה באופן בו הנתבעת תשלם לתובעת את דמי החכירה בהתאם לקביעת מומחה בית המשפט, דהיינו 836,014.75 ₪ שהם 1/4 משווי החלקה כולה על פי חישוב אריתמטי פשוט, וזאת בהתאם לחלקה היחסי של התובעת במקרקעין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין זה ראוי להפנות לרע"א 5138/18 ג'אזי עוואד נ' עו"ד נפתלי נשר, שם נקבע כי על אף העובדה שהפלוגתא נדונה בפרוט רב, עדיין לא ניתן לקבוע כי היתקבל ממצא פוזיטיבי: "בעניינינו, אף אם נצא מנקודת הנחה כי מתקיימים התנאי הראשון, השני והרביעי – ספק אם מיתקיים התנאי השלישי, הדורש קיומו של ממצא פוזיטיבי, להבדיל ממימצא של חוסר הוכחה. ביהמ"ש שדן בהליך הקודם אמנם התעמק בסוגיה של מקימי הבית, ובחן בדקדקנות את העדויות שהובאו לפניו בעיניין, אך בפסק הדין לא נקבע כי המבקשים לא בנו את הבית על המקרקעין, אלא כי לא הוכח כי עשו כן. בנסיבות אלה, ובשים לב לכלל הנוהג בפסיקת בימ"ש זה, דומה כי אין מדובר בהכרעה מפורשת או מכללא, כדרישת התנאי השלישי, ויש בסיס לטענת המבקשים כי עסקינן במצב של העדר ממצא פוזיטיבי. אם אכן כך, כי אז אין פסק הדין מקים השתק פלוגתא בסוגיית זהות מקים הבית." לכלל האמור יש להוסיף, כי פסק הדין בהליך הקודם ניתן ללא שמיעת ראיות כלל ומבלי שהוגשו תצהירי הצדדים.
אומנם, בהחלטה מיום 24.1.19 נקבע כי לא חל במקרה זה השתק שפוטי והתובעת זכאית להוכיח את תביעתה, על אף סברתה הנ"ל, אולם כאמור, התובעת לא הביאה במסגרת ההליך דנן, ולו ראייה אחת התומכת בתביעתה, מלבד אותו פסק דין שניתן על סמך התכתבויות בין התובעת וחב' יזמים, שלא הוגשו בתיק זה כראיה היכולה לשמש לאמתות תוכנן, ושמהוות כאמור עדות מפי השמועה.
...
התובעת תשלם לנתבעת סך של 18,000 ₪ כולל מע"מ, בגין שכר טרחת עורך דין (בין היתר בהתחשב בכלל העלויות של הנתבעת בהגשת הודעת צד ג', שהייתה נדרשת במקרה דנן ונדחתה נוכח דחיית התביעה העיקרית).
כמו כן, התובעת תשלם לנתבעת הוצאות משפט בסך של 450 ₪ בגין שכר העד מטעם הנתבעת.
הנתבעת תשלם לצד ג' הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 8,000 ₪ כולל מע"מ. כלל הסכומים ישולמו תוך 30 ימים מיום קבלת פסק הדין, שאם לא כן הם יישאו תוספת ריבית והצמדה, החל מיום פסק הדין ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 42א(א) לפקודת הראיות מכשיר ממצאים ומסקנות הקבועים בהכרעת דין חלוטה המרשיעה נאשם במשפט פלילי, כראיות לכאורה לאמתות תוכנם אף במסגרת הליך אזרחי אשר המורשע (וכן "חליפו או מי שאחריותו נובעת מאחריות המורשע") הוא צד לו. הלכה למעשה, הוראת סעיף זה מהוה חריג לכלל האוסר על עדות מפי השמועה.
ואולם, עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת הכיר בית משפט זה בסמכות לפסוק פיצויים "חורגים" מעין אלה, והם פיצויים עונשיים בגין עוולות קשות אשר בוצעו מתוך זדון או הסבו לניזוק נזק ניכר (ראו למשל: ע"א 216/54 שניידר נ' גליק, פ"ד ט 1331, 1335 (1955); ע"א 81/55 כוכבי נ' בקר, פ"ד יא 225, 234 (1957)).
לפיכך, הכללתה של קבוצה זו במסגרת מעגל הניזוקים הזכאים לפצוי אינה מעוררת חשש מפני הרחבה יתרה ובלתי מוגבלת של אחריות המזיק או מפני הצפת בתי המשפט בתביעות רבות עד אין קץ. לבסוף, אעיר כי במספר פסקי דין הכירו הערכאות הדיוניות באחים כקרובי מישפחה הבאים בגדר התנאי הראשון, ואף בכך יש כדי לתמוך במסקנתי שלעיל (ראו: ת"א (שלום ת"א) 182911/02 גנז'יבייב (קטינה) נ' לזניק, פסקה 52 (10.12.2007); עניין בן חיים, בפיסקה 38; עניין אבו זלף, פסקות 8-5).
...
סוף דבר אשר על כן, אציע לחבריי לדחות את הערעור על החלטת החבות, לקבל את הערעור בחלקו, וכן לקבל באופן חלקי את הערעור שכנגד – הכול כפי שבואר לעיל.
מסקנה זו כשלעצמה אינה פשוטה כלל.
במקרה דנן, אני נכון להצטרף למסקנה של חברתי כי לנוכח הממצאים שבעובדה שנקבעו על ידי בית המשפט קמא באשר לתרומתה של הרשות לביצוע הפיגוע, יש מקום להטיל עליה חבות "ביחד ולחוד". השופטת ע' ברון: אני מסכימה עם פסק דינה של חברתי השופטת י' וילנר ולהערותיו של חברי השופט י' עמית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו