ד.3 שאלה: בנוסף, בסעיף 1 בחוות דעתך קבעת כין היתר כי:"בשנת 2016 בדיקת EMG מדגימה CTS דו צדדי בינוני ובדיקת EMG משנת 2018 מבית החולים זיו, מראה CTS בינוני קשה דו צדדי". כיצד השמנת יתר שהחלה לכאורה רק בשנת 2018 הוותה גורם סיכון לגרימת או החמרת ה-CTS בשנת 2016 ואילך?
תשובה: השמנת יתר הנה גורם סיכון אחד במקרה שלפנינו.
בהמשך הופנו אל המומחה שאלות הבהרה נוספות:
שאלה: בכל הנוגע לקביעתך כי קיימת אבחנת CTS מהשנים 2004-2005, נא עיין שוב בתעוד של רופא המשפחה מהתאריכים 17.5.05 ו- 29.5.05 וכן מיסמך האורתופד מיום 29.5.05 אשר הפנה את התובע לפיזיוטרפיה "עקב תמונה של TOS מימין על רקע צלע צוארית עם הקרנה של הכאב לכפות הידיים". האם נכון לומר כי האורתופד לא אבחן את התובע כסובל מ-CTS? האם יש בכך כדי ללמד כי האבחנה של רופא המשפחה בדבר CTS היתה שגויה? רצ"ב תעוד רפואי מסומן "א".
תשובה: כבר בתאריך 23.3.05 נרשם כי בוצעה בדיקת הולכה עצבית שהדגימה נזק לעצב מדיאנוס דו צדדי וכן בדיקה קלינית שמתאימה ל-CTS: "גליון רישום ביקורים, קופת חולים "כללית".
"כאבי כפות ידיים – עם ממצא בבדיקת EMG – נזק קל ב-BOTH MEDIAN NERVES LT-RT באיזור שורש כף יד. בבדיקה TUNEL TEST חיובי משמאל. PHALEN חיובי + ".
המשפט המודגש בהפניה לפיזיותרפיה, של אורתופד כף יד, ד"ר ברנשטיין, מתאריך 29/5/05, שנכתב בהפניה ל-"פיזיותראפיה עקב תמונה של TOS...". בבדיקתו נרשם: "טינל חיובי מימין" ו-"הארכה קלה בחביון התחושתי עצב מדיאני משמאל" ממצאים תואמים לקליניקה של CTS.
...
כך ד"ר בשרואי במסגרת תשובותיו הסביר: "בשנת 2005 ישנה אבחנה חד משמעית של CTS המבוססת על תלונות, בדיקה גופנית ו-EMG, מחלה זו לא נעלמת. יתכן שהתובע לא מצא לנכון לפנות בגינה לרופאיו, כי היה עסוק בשאר בעיותיו הרפואיות, כולל אלה שלא ציינתי בחוות הדעת – דימומים רקטליים, ופציעות מרובות. ויתכן שהיו סיבות אחרות. ניתן לשאול אותו על כך בבית הדין". כפי שנקבע בהחלטה הקודמת, ד"ר בשוראי נשאל האם סביר כי אדם הסובל מהליקוי לא יתלונן שנים ארוכות, ולא מצאנו פגם בתשובתו לפיה הוא משער כי התובע נמנע מלפנות לרופאיו בנוגע ל- CTS בשל התמקדותו בבעיות רפואיות אחרות.
משעה שאין מחלוקת כי בשנת 2005 הופיעה מחלת ה CTS , ושני המומחים סברו כי בזמן שבו עבד התובע כמלגזן, היה חולה בסוכרת, והסוכרת היוותה גורם מרכזי להחמרה במחלת ה- CTS ומשמעותי יותר מתנאי העבודה, חוות הדעת מחזקות זו את זו, ומובילות למסקנה זהה כי אין קשר סיבתי בין המחלה לתנאי עבודתו.
סיכום
על יסוד כל האמור לעיל, ניתן תוקף למסקנות המומחים, ובהתאם לכך התביעה נדחית.