מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מירוץ סמכויות" בין בית משפט לענייני משפחה לבית דין רבני

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענות הנתבע – ביום 3.3.19 הגישה התובעת בקשה לזימון לפגישת מהות לבחינת האפשרות ליישוב סיכסוך המשפחה בהסכמה ביחידת הסיוע שליד בית הדין הרבני.
בכל תיק גירושין יש סיבות ואינטרסים ב"מירוץ הסמכויות" בין בית משפט לעינייני מישפחה לבית הדין הרבני.
מדובר בפעולות משפטיות שמטרתן, כאמור, הישתחררות מקשר הנישואין תוך שמירה על זכויות כספיות, ותוך מרוץ סמכויות כדי למקסם את ההטבות הרכושיות.
...
העובדה כי בסופו של דבר ההליכים אכן הסתיימו בגירושין ביום 8.12.21 תומכת במסקנה זו, לפיה מדובר בהליכים משפטיים, לרבות הליך שנפתח על ידי הבעל בבית הדין הרבני במטרה להשתחרר מקשר הנישואין.
התוצאה הינה כי התביעה מתקבלת, וכי התובעת זכאית למענק לימודים בגין התביעה מיום 11.8.21.
כמו כן ישלם הנתבע לתובעת הוצאות משפט בסך של 750 ₪ וזאת תוך 30 יום מהיום שיומצא פסק הדין.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ישראל - המנורה - בית משפט לעינייני מישפחה בראשון לציון תלה"מ 21 פלונית נ' אלמוני תיק חצוני: מבקשת פלונית משיב אלמוני החלטה
המבקשת עותרת לקבוע כי הסמכות מסורה לבית משפט זה. המבקשת מציינת כי בהתאם להוראות סע' 4 לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי מישפחה, תשע"ה - 2014 למבקש/ת בהליך י"ס "זכות ראשונים" להגשת תובענה, כך שתוגש בתוך 75 ימים מיום פתיחת הליך י"ס. הליך יישוב הסיכסוך ניפתח ביום 7.10.21 והיא הגישה תביעותיה בתוך תקופת 75 הימים (אמנם ביום האחרון, ודומה כי בסופו של היום האחרון, אולם עדיין במסגרת הזמן המוקנה לה בדין).
כל קביעה אחרת (ובכלל זה קביעה כי מועד ההגשה הוא מועד הקליטה ע"י המזכירות) תביא למצב לא רצוי בו מירוץ הסמכויות בין הערכאות יהיה תלוי גם בזריזותה של המזכירות בכל ערכאה.
המשיב מעלה גם טענה של שויון בין הערכאות, בשים לב כי לבית משפט זה ניתן להגיש תביעה באופן מקוון, 24 שעות ביממה, בעוד שבבית הדין הרבני ניתן להגיש הליך רק באופן הרגיל, בשעות הפעילות של המזכירות.
...
אין בידי לקבל עמדת המשיב.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

נראה כי הקף השאלות המשותפות נושקות לסמכותו של ביה"ד לעבודה וגם בשל כך, נכון ויתבררו קודם שם. בטרם סיום אציין כי לכאורה ההלכה שנקבעה ביחס למרוץ סמכויות בין בתי המשפט לעינייני מישפחה לבין בתי הדין הרבניים בבג"צ פלמן 8497/00 הייתה עשויה להתאים גם למקרה זה, אלא שבפסק דין רחום נקבע שהליך מירוץ סמכויות הנוהג בביהמ"ש זה, אינו חל בעיניינו וראוי שלא לאמצו למסגרת זו וכך נפסק : "חשוב להדגיש: אין מקום ליצור הליך של "מירוץ סמכויות" כך שהתביעה שתוגש קודם היא זו שתתברר ראשונה.
...
לפיכך, בשים לב למהות הסכסוך ובראיה רחבה של ככל הטענות העולות מכתבי הטענות שבפניי ומאלו שהוגשו בביה"ד לעבודה, סבורני כי עוד בטרם בחינת עילות התביעה והתאמתן למסגרת סמכותו של ביהמ"ש זה או ביה"ד, יש צורך להכריע קודם בשאלה הבסיסית והיא בעצם קיומם של יחסי עובד מעביד בין הצדדים אם לאו, שזו המחלוקת המהותית והעיקרית שבהכרעתה, תיגזר הסמכות הייחודית.
( נ' קורן, ]נבו 21.8.18 [ פסקה SES S.A 4349/18 ישראל, ]נבו 1.5.14 [ פסקה 7 ; רע"א מסקנה זו שואבת כוחה מהפסיקה ובפרט מהאמור בפס"ד רחום, שם הותוותה דרך המלך בה יש לילך, כאשר הכלל הוא שאם הוגשו הליכים בשתי ערכאות בשאלות דומות (ואפילו ההליך בבית הדין לעבודה נפתח לאחר ההליך בבית המשפט האזרחי) תינתן עדיפות לסיום הבירור בבית הדין לעבודה ולו תינתן הבכורה וכך נפסק שם בהקשר זה: "אם כן, במקרה שמתנהל הליך בבית הדין לעבודה ומוגשת תביעה
(] ופיתוח ( 2010 ) בע"מ ]נבו 11.3.19 יש בכל האמור לעיל כדי להוביל למסקנה כי עיכוב ההליך שבפניי הוא מהלך מתבקש ונחוץ בנסיבות אלו וכך גם מורה הפסיקה.
סוף דבר אני מורה על עיכוב ההליכים בתביעה שלפניי עד ובהתאם להכרעת בית הדין האיזורי לעבודה בשאלת קיומם של יחסי עובד - מעביד.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני באר שבע נפסק כדקלמן:

ובלשונו של בית המשפט בענין שרגאי - "נושא הסיכסוך המתברר בבית־הדין הוא ענין גירושין או שלום בית בין ההורים. מה לתביעת המזונות של הילדים אצל סיכסוך כזה שבין ההורים?..." (שם בעמ' 177) זהו איפוא הרקע לקביעתו של בית המשפט בהילכת שרגאי כי יש לפרש את המונח "מזונות לילדי הזוג" כמתייחס למזונות ילדים במובן של היתחשבנות בין בני הזוג (השבה) לגבי הוצאות שהוציאו לצורך מזונות הילדים, ולא לזכות העצמאית של הילדים למזונותיהם.
כ"ש שקדם חוק שיפוט בתי הדין הרבניים לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, שנחקק רק בשנת תשנ"ה (1995), יותר מעשרים שנה לאחר מכן! כך, אין שום היגיון להכניס תכלית של מניעת "מרוץ סמכויות" בפרשנות סעיף 3.
...
בכל מקרה, במסקנת פסה"ד הנ"ל נקבע: "לאור כל האמור בהרחבה לעיל וכפי שכתבנו בפתח דברינו, בית הדין דוחה את הערעור וקובע כי בסמכות בית הדין הרבני לדון בתביעת מזונות הילדים אשר כרכה האישה לתביעת הגירושין שהגישה, ומחזירה להמשך טיפולו של בית הדין האזורי." כמו כן ציין ב"כ האישה לפס"ד נוסף מביה"ד הגדול, תיק 1308912/6, מיום כ"ח במרחשוון תשפ"ב (3.11.2021), בה חזר הרה"ג שלמה שפירא שליט"א על תמצית דבריהם בדחייתו על הסף "ערעור" (שהוגש באיחור) על החלטת ביה"ד שקבע סמכות להמשיך לדון במזונות הקטינים, וכתב: "...קיימת האפשרות שייפסק כי בית הדין קנה סמכות לדון במזונות הקטינים גם מכוח הכריכה וכי אין הדברים עומדים בניגוד להלכת שרגאי, כטענת המערער, שכן לעניין זה קובע המבחן המהותי, וכי אין הדברים אף מנוגדים להלכה מחייבת אחרת שמכוח פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 7628/17 – אם משום שפסיקה זו, שאותה פסק בית המשפט העליון שלא בשבתו כבג"ץ, לא יצרה הלכה המחייבת את בית הדין הרבני; אם משום שפסיקה זו – לוּ נרצה לראותה כהלכה המבטלת הלכות קודמות שקבעו אחרת – לא ניתנה בדרך המקובלת בביטול הלכות קודמות: בהרכב אקראי של שלושה שופטים, ולא בהרכב מורחב, ללא אזכור את פסקי הדין המרכזיים שקבעו את ההלכות הישנות שפסיקה זו שינתה, לפי הנטען, ללא עמידה על השוני בינה לבינן והתמודדות עימו וללא הנמקה של הסטייה מהן; ואם משום שדעת הרוב בה לא קבעה אלא את עצם היותה של הלכת שרגאי שרירה וקיימת, והקביעות הנוספות שבה, שמכוחן יש שביקשו לצמצם את סמכויותיו של בית הדין בהשוואה לשהיה מקובל עד לפסיקה זו אינן חלק מדעת הרוב אלא דעתו של השופט מזוז בלבד – ונוסיף כי מאחר שלא נצרכו לצורך המסקנה שאכן נקבעה בדעת רוב לעניינו של אותו מקרה עצמו לכאורה גם אינן חלק מה'רציו' של פסק הדין אלא מה'אוביטר' – וראה לעניין זה בפסק דינו של בית דין זה מד' במרחשוון התשפ"ב (10.10.2021) בתיק 1250217/3 (פורסם)." עוד ציין לפס"ד של בתי דין תל אביב יפו (תיק ‏1367483/7) מיום כ"ב בתמוז תשפ"ב (21.07.2022) שקבע סמכות לדון במזונות קטינים על סמך פס"ד ביה"ד הגדול.
עוד ביסס כב' השופט מזוז את פרשנותו המחודשת על פרשנות תכליתית להלכת שרגאי, כפי הבנתו, וכתב (סעיף 16): "דברים אלה מובילים אותנו לתכליות אותן מבטיחה הלכת שרגאי. הלכה זו אינה משקפת אך פרשנות לשונית-תכליתית של הוראת סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין אלא היא מבקשת גם לקדם ולשמר תכליות וערכים מהותיים, אשר לדעתי תומכים ומחייבים את המסקנה שאין לסטות ממנה. התכליות המהותיות העיקריות שביסוד מניעת כריכת מזונות ילדי בני הזוג בתביעת גירושין הן: שמירת והבטחת זכויות הקטין לבל ייפגעו במסגרת הסכסוך בין ההורים, מניעת שימוש במזונות הילדים כמנוף לחץ לפגיעה בזכויות בן הזוג (לרוב, בת הזוג) אגב הגירושין, ומניעת "מירוץ סמכויות" בין ההורים לענין זה."
לטעמנו, כפי שכבר בארנו בפסה"ד הקודם, אף כב' השופט קרא שהצטרף לדעת כב' השופט מזוז לא הסכים לכל פרטי דבריו אלא בכך, "כי לא נס ליחה של הלכת שרגאי המצויה עמנו יובל שנים, וכי היא התקדים המחייב בפסיקתו של בית משפט זה. עיון בהנמקות חברי שכנעוני כי גם אין כל הצדקה עניינית לשינויה או לסטייה ממנה, משזו עלולה להיות כרוכה בפגיעה קשה בטובתו של הקטין." אף הדגיש שאין כל הצדקה לשינויה או לסטייה מהלכת שרגאי.
" מסקנה לאור כל הנ"ל, ביה"ד קובע כי לפי המצב המשפטי כעת, וכפי שפורט בפס"ד מביה"ד הרבני הגדול (תיק 1250217/3) – בית הדין מוסמך לדון גם בתביעה למזונות קטינים הכרוכה, למרות התנגדות הבעל לכך, בהתאם לסעיף 3 של חוק שיפוט ביה"ד הרבני.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתייחס לטענות פרטניות של המערער נקבע כי, על פי ההסכם לא התחייב המשיב לייצג את המערער בהליך הפלילי שניפתח נגדו בהמשך לתלונה שהוגשה על ידי אישתו, ומשכך, לא הפר התחייבות זו. אשר לטענות ביחס לכשל בייצוג, בחנה כב' השופטת את הטענות לעניין מירוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני ובית המשפט לעינייני מישפחה, והתנהלות המשיב בסוגיות אלה נקבע כי, לא נפל פגם בייצוג.
עוד נקבע כי, טענת המערער לפיה, המשיב הפר את הסכם שכר הטירחה ולא הגיש כתבי בי-דין, הנה טענת שוא בהסתמך על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה מיום 24.12.2017, שצורפה לתצהיר המשיב, ממנה עולה כי, ההחלטה נסמכת על פרי עמלו של המשיב.
...
משכך, המסקנה המתבקשת היא שהמערער לא הרים את נטל הראייה המוטל עליו להוכיח את יסודות עוולת הרשלנות, ובעיקר כשל בהוכחת הנזק הנטען.
הערעור נדחה.
המערער ישלם הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו