מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מיסוי רווחים מהפקדות לקופות גמל

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הוא הסביר זאת בכך שמדובר בכספי תגמולים בקופת גמל, שהופקדו לפני שנת 2000, שאינם חייבים במס.
באותו הליך נדונה השאלה האם תשואות שהשיאה קופת גמל, ונותרו בחשבונו של העמית בקופה, הם הכנסה לפי סעיף 2(4) לפקודה שעניינו "דיבידנד, לרבות דיבידנד המשתלם מתוך ריווחי הון של חברה, ריבית, הפרישי הצמדה או דמי נכיון;...". בית הדין הארצי לעבודה קבע שכל עוד לא מממש העמית את זכויותיו בקופת הגמל, אין לומר כי היתה לו הכנסה מאותו מקור.
בעניינינו, קבענו כי העברות הכספים מהקופה אל חשבון התובע בבנק, היו פטורות מכל מס. חזקה על הראל שהיתה מנכה מס מהכספים, אילו אלה היו ברי מסוי (ראו גם: סעיף 9(18) לפקודה; אהרן נמדר מס הכנסה, עמוד 142 (2010); עדות דברת בעמוד 16 לפרוטוקול).
...
אנו דוחים את טענת הנתבע.
לטעמנו, אין לומר כי העברות הכספים מחשבון התובע בקופה לחשבון הבנק שלו, הם בגדר "קצבה". ראשית, אין מדובר כאן בתשלום המשתלם לעתים קצובות, במשך תקופה ארוכה.
לטעמנו, חשבונו של התובע בקופה דומה לפקדון כספי בבנק ולא לקצבה.

בהליך צו עשה/צו מניעה (קבועים) (צ"ו) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 17/12/02 מנהל יחידת שכר ומיסוי במקורות, מר יוסי לאודין, הודיע לב"כ התובעת כי עם מותו של המנוח שולמו הפיצויים המגיעים לתובעת במלואם באמצעות הקרן המרכזית לפצויי פיטורים ישירות לחשבונה של התובעת, וכי הכספים אשר מצויים בקופת הגמל הנם חלק מעתודת הפיצויים של החברה.
מר לפידות הדגיש והבהיר בחקירתו, כי לא הופרשו לקופת הגמל הפקדות לתגמולים משכרו של המנוח, ואף הרווחים אינם שייכים לו: "ש. מהו החלק בסכומים המפורטים בתדפיס הזה ששייכים לעובד?
...
טרם ניכנס לעובי הקורה נציין כי מעיון במסמכים אשר הובאו בפנינו מצאנו כי אין זו הפעם הראשונה בה מבקשת התובעת לקבל לידיה את הכספים אשר נמצאים בקופת הגמל, וכי התובעת פנתה בעבר הן לחברת מקורות והן לקרן הפנסיה לקבל את הכספים שהצטברו בקופת הגמל, אולם בקשתה נדחתה.
התובעת התחמקה מתשובות ברורות בנוגע לפנייתה לפסגות, על מנת לקבל אישור על הפקדות שביצעה, והודתה בסופו של דבר כי אין בידה כל מסמך המאשר כי הפקידה כספים לקופת הגמל באופן עצמאי (ר' פרוטוקול עמ' 9, ש' 6-20).
בהיבט זה מקובלת עלינו טענת מקורות כי תביעתה להשבת הכספים לא התיישנה שכן, הכספים אשר מצויים בקופת הגמל שייכים לה, ועל כן אין כל בסיס אחר טענות התובעת להתיישנות תביעת מקורות.
לאור האמור, הרי שהזכות בכספים בקופת הגמל, שייכת למקורות, ומשהשתכנענו כי אין הכספים כוללים הפרשות לקצבה, מצאנו להורות על שחרורם של הכספים למקורות.
סוף דבר תביעת התובעת והעיזבון – נדחות.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כספי החסכון נצברים לאורך כל תקופת החסכון בחשבון קופות הגמל, בנכוי דמי ניהול ועלות הכיסויים הביטוחיים, ובתוספת ריווחי השקעה, כפי שנקבעו בתנאי תכנית הביטוח ("פוליסת ביטוח הונית").
חוק ההסדרים משנת 2000 המצב ששרר בתחום זה לפני חקיקת חוק ההסדרים לשנת 2000 נתן עדיפות מבחינת המיסוי להפקדות לקופת גמל לקיצבה על פני הפקדות להון.
...
התוצאה היא, שלמרות ההתנהלות הבלתי מוצלחת של כלל, אין להשית עליה בדיעבד חובה שלא היתה חייבת בה, לא מכח ההתחייבות המפורשת כלפי המבוטחים, לא מכח פרשנות הפוליסה, לא מכח חובות האמון המיוחדות שכלל חבה כלפי המבוטחים, ולא מכח הנוהג.
על כן אינני מקבלת את טענת כלל בדבר אי היכולת להמציא את המסמך, ככל שהוא בכלל קיים.
לסיכום לנוכח טענותיה הנוספות של כלל בשלב התביעה, לנוכח הראיות שהציגה, ולנוכח האמור בחוות דעת המומחה עו"ד עפרי, שלפיה כלל אכן פעלה כפי שטענה - החלטתי לדחות את התביעה נגד כלל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1987 בעליון נפסק כדקלמן:

תיקרת הפטור תועמד על מחצית, לא מפני שמחצית הופקדה בקופת גמל (החלק הזה נשא בינתיים רווחים, והוא מהווה, בעת משיכתו, יותר ממחצית), אלא מפני שמחצית הפטור כבר מוצתה: בעת משיכת הכספים מקופת הגמל מפחיתים מהתקרה של 15,000 ל"י את סכום המענק לכל שנת העבודה שנתקבל בשלב הראשון (5,000 ל"י) מחולק בתיקרת הפטור במועד קבלת המענק בשלב הראשון (10,000); כלומר, מפחיתים מחצית מתקרת הפטור, כי המחצית כבר מוצתה.
אי הצדק נובע לא משיטה זו או אחרת אלא ממדיניות המיסוי הכללית, לפיה הפרישי הצמדה, שאינם אלא העמדת ההכנסה על ערכה הריאלי, מחויבים במס הכנסה (להוציא כמה פטורים בצווים)-ראה סעיף 2(4) לפקודה והביקורת על כך בספרו של פרופ' י' גרוס, תכנון המס בניירות ערך ובהשקעות (המכון למחקר עסקים בישראל, אוניברסיטת תל-אביב, תשמ"ד) 68-70, ומאמרו של א' פרוקציה, "הצמדה, שיערוך וריבית: עבר, הווה ועתיד" משפטים י (תש"ם) 262, 268-269, וכן ע"א 648/82 בעמ' 822, 829.
...
אם יש מקום להסיק מסקנות כלשהן מהוראה זו לענייננו, הרי בראש ובראשונה מתבקשת המסקנה מסעיף-קטן (ז)(1), כי תקרת הפטור תחושב לפי מועד קבלת הסכום ולא לפי מועד הפרישה.
בהגיעו למסקנה זו נעזר בפרשנות ובדוגמה שנותנים המחברים המלומדים א' רפאל, ד' אפרתי, דיני מס הכנסה (שוקן, כרך א, תש"ם) 148 (מהדורה 2, כרך א, תשמ"ה) 169).
לסיכום, מסקנתי, לאור האמור לעיל, היא, כי יש לקבל את הערעור ולהשאיר את השומה על כנה בכפוף לשינוי האחד-שניכוי הפטור מהשיעור הראשון ייעשה על-פי תקרת הפטור ביום קבלתו ולא ביום הפרישה.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2009 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת אותה עתירה דרש כי יינתן צו המורה למנהל המשיבה דאז להימנע מלחייב במס את הרווחים בגין מרכיב כספי פיצויים שבחשבונות עמיתים אשר הגיעו לגיל פרישה לאחר 1.1.03, בדומה למיסוי רווחים על הפקדות שבוצעו עד ליום 31.12.02, בקופות גמל לתגמולים (בג"צ 7282/04).
...
נוכח סעיף 8(ג)(2) לחוק הקובע כי אם מצא בית המשפט כי היתקיימו כל התנאים לאישורה של התובענה כייצוגית, זולת התנאי הנזכר בסעיף 4 לחוק, יאשר בית המשפט את התובענה הייצוגית אך יורה בהחלטתו על החלפת התובע המייצג (ראה גם במאמריו של א' קלמנט "קווים מנחים לפרשנות חוק התובענות הייצוגיות, התשס"ו-2006" הפרקליט מט (תשס"ז) 131).
אימוצה של המסקנה הגורפת, כפי שלומדת המבקשת ממקצת מהדין הזר האמריקאי, כי ככלל תביעות להשבת מס אינן מתאימות להידון במסגרת תובענה ייצוגית, אינה עולה בקנה אחד עם לשון החוק וכוונתו של המחוקק הישראלי.
סוף דבר המחוקק נתן דעתו לחשש שמעלה הרשות בקשר עם פגיעה ביציבות התקציבית ונתן לכך משקל בחוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו