מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מיסוי טיפים של מלצרים: מיסוי הכנסות מלצרים

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הכל מסכימים כי יש לסווג את הכנסתו של מלצר מדמי תשר כהכנסה מעבודה לפי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה, ולפיכך יש להיתחשב בהכנסה זו בקביעת הגימלה לה זכאים התלויים במלצר, לפי סעיפים 289 ו-290 לחוק הביטוח הלאומי.
בעיניין זה אנו סבורים כי צורת הדיווח ותשלומי המס אינם יכולים לקבוע את המהות, אלא ההפך – אם בהכנסה משכר עבודה מדובר, התוצאה תהיה חובת דיווח ומיסוי בהתאם.
...
אולם, מנגד, הנתבעים לא הוכיחו את זכאותם לקיזוז בגין אי מתן הודעה מוקדמת, מאחר שאין אנו קובעים באופן פוזיטיבי שהתובע התפטר, אלא שהוא לא הוכיח את מעשה הפיטורים הנטען.
בהתאם, גם דין טענת הקיזוז להידחות.
לסיכום נוכח האמור לעיל אנו מחייבים את הנתבעת 1 לשלם לתובע סכומים כדלקמן (המתייחסים לתקופה שבה עבד התובע אצל אותה נתבעת): סך של 667 ₪ בגין הפרשות לפנסיה, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום 1.1.10 ועד ליום התשלום המלא בפועל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

המחברים מוסיפים ומציעים למסות את הכנסתם של מלצרים מתשר על פי הערכה (ראו, טיפים, עמ' 141-137).
קביעה לפיה הכנסתו של מלצר מתשר שאינו עובר דרך המעביד נחשבת להכנסה ממשלח יד, טומנת בחובה השלכות משמעותיות הן מבחינת דיני הביטוח הלאומי והן מבחינת דיני המס.
...
בסופו של יום, הגענו למסקנה כי גם סכומי תשר אלו נחשבים להכנסה מעבודה לפי סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה, הגם שאין מדובר בהכנסה המגיעה מן המעביד.
מקביעה זו מתחייבת מסקנה נוספת והיא כי יש להתחשב בהכנסתו של המנוח מכספים שקיבל כתשר לעניין קצבת תלויים.
בנסיבות המקרה, אין להיעתר לטענתו החלופית של המוסד לביטוח לאומי, לפיה יש לחייב את המסעדה לשפותו בגין החלק בקצבה הניתן בגין הכנסת המנוח מסכומים שקיבל כתשר.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

תנאי נוסף לזכאות לגמלה של "עובד עצמאי" קבוע בסעיף 77(א) לחוק הביטוח הלאומי, ולפיו על המבוטח להיות רשום כעובד עצמאי במוסד לביטוח לאומי בעת הפגיעה או לעשות "את המוטל עליו כדי להרשם". מן המקובץ עולה כי שאלת ההתחשבות בדמי התשר שמקבל מלצר לצורך חישוב קצבת התלויים תלויה הן בשאלת סיווגו של המלצר כ"עובד" או "עובד עצמאי" והן בשאלת סיווג מקור ההכנסה שלו מדמי תשר, לפי סעיף 2 לפקודת מס הכנסה.
כך למשל, יתכן שמוסד התשר בכללותו יצומצם; הדעת נותנת שהקטנת ריווחי המסעדות על ידי מסוי, תחייב תחשיב כלכלי לעניין המחירים אל מול משכורותיהם של המלצרים.
...
יחד עם זאת נראה לי כי שלושה מעקשים עומדים עדיין בדרכה של תיאוריה זו: (א) היא יוצרת חיוב מכוחה של קונסטרוקציה משפטית מונחת, או מוסקת, ולא מכוחם של נתונים עובדתיים ריאליים.
לאור כל האמור לעיל – דומה עלי שלעת הזו – ובאין חקיקה חדשה מסדירה אחרת, יש להשאיר בעינה את הלכת עניין ספארי הולדניגס, כפי שיושמה בעניין כהן, מושא הדיון הנוסף.
בהקשר זה אוסיף כי ההנמקה שניתנה לתוצאה זו על ידי חברתי, השופטת ע' ארבל בפיסקה 5 לחוות דעתה – מקובלת עלי, והנני מצטרף אליה.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2005 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

תשר כתשלום הניתן עקב עבודתו ובמשך עבודתו של המלצר "שכר", על פי הקבוע בסיפא לסעיף 1 לחוק הגנת השכר, כולל גם "תשלומים אחרים המגיעים לעובד עקב עבודתו ובמשך עבודתו". לכאורה, הוראה זו מתיישבת עם עמדת בעלי המסעדות, לפיה התשר ניתן למלצר על ידי הלקוח כתוצאה מהיותו מלצר העובד במסעדה.
חובת התעוד של בעל המסעדה בכל הנוגע לשכר שהוא משלם למלצרים המועסקים בעיסקו מצאה ביטויה גם בהוראת סעיף 8(א) לתוספת י"א להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), התשל"ג - 1973 (להלן: הוראות מס הכנסה), לפיה חייב בעל מסעדה לנהל יומן שירות, "שינוהל בספר כרוך ובו יירשמו כל יום, לפני תחילת עבודתם, המלצרים המועסקים באותו יום בציון: שם המלצר, מענו ומספר תעודת זהותו, ובסיום יום העבודה - סכום הפדיון היומי של אותו מלצר; לא ניתן לקבוע את הפדיון היומי של כל מלצר בנפרד - יצויין מספר שעות עבודתם". סעיף 8(ב) להוראות מס הכנסה מסייג את תחולת ההוראה שבסעיף 8(א) במקרים בהם "הודיע בעל המסעדה לקהל לקוחותיו, באמצעות מודעות, בחשבוניות, במחירונים וכיוצא באלה, כי דמי השרות כלולים במחירים". הינה כי כן, מתן התשר ישירות למלצר מקשה על מילוי הנטל המוטל על המעסיקה לדיווח לרשויות המס על הכנסותיו.
#_ftn34עם זאת לכאורה, מסקנתנו כי תשר יוכל לבוא בגדר שכר עבודה רק מקום בו עבר דרך פנקסי המעסיקה עולה בקנה אחד גם עם משטר המיסוי.
...
חברי הנשיא מגיע למסקנה כי תשר יכול להיחשב כשכר עבודה במקרה שהוא משתקף בפנקסי המעסיקה.
בעיקרו של דבר אני שותף למסקנה זו אך מבקש אני להרחיב את הדיבור בסוגיה זו ולהוסיף הערות וסייגים למסקנה זו. פלוני עובד בעיסקו של אלמוני.
סוף דבר – הוחלט כאמור בפסק דינו של הנשיא סטיב אדלר ובעקרונות שהעלה השופט צור.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2005 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

על פי שיטה זו שני הצדדים יודעים ובטוחים כי שכרו של המלצר לא ייפול משכר המינימום והם אף רשאים להסכים ביניהם כי אם סך התשרים עולים על שכר המינימום יוותר הסכום העודף בחזקת המלצר.
(4) מסוי: שכר העבודה חייב לעמוד בדרישות המיסוי הקשורות בשכר, בין אם הן חלות על המעסיקה ובין אם הן חלות על העובד".
עם זאת נאמר, כי לכאורה סכום התשר המתקבל על ידי המלצר ישירות מהלקוח הוא הכנסה מהעבודה, עליה חלה חובת דיווח על ידי המלצר.
...
בית הדין האזורי נעתר לבקשת המשיבה ומכאן הערעור שבפנינו.
בסופו של יום נקבע, כי תשר יכול להחשב לשכר עבודה רק מקום בו הוא משתקף בפנקסי המעסיק, וכך נימקנו את הכרעתנו זו בפסק דין ד.ג.מ.ב:"....סבורים אנו כי האיזון הראוי בין השיקולים שמנינו לעיל מוביל למסקנה הברורה כי תשר שנמסר ישירות למלצר מבלי שהוא עובר דרך קופת המעסיק, ושהמלצר משלשל לכיסו, אינו יכול לבוא בגדר "שכר עבודה". מדובר בתשלום שניתן על ידי לקוח ולא על ידי מעסיק; מדובר בשיטה על פיה לא ניתן לפקח על תשלום שכר מינימום ושיטה המשחררת את המעסיק מאחריותו לתשלום שכר מינימום; מדובר בשיטה המזמינה ניצול של המלצרים ולעתים ניצול של המעסיקים על ידי המלצרים; מדובר בשיטה המזמינה אי-תשלום דמי ביטוח לאומי ופוגעת בגביית מס וכן באינטרס של הניטראליות של המס לדפוסי העסקה שונים; מדובר בשיטה המטעה את הלקוחות הסוברים לתומם כי ייעודו של הכסף שהותירו למלצר הוא תשר ולא סיוע למסעדה בתשלום שכרו.
הוסיף חברי השופט עמירם רבינוביץ בפסק דין מלון רנסנס,כי תשר העובר דרך קופת המעסיק, ובעניין רנסנס בקופת המלון, יבוא בגדר הכנסה החייבת בדמי ביטוח לאומי, כדלקמן: "...המסקנה אליה הגענו, לפיה יש לראות בתשר הכנסת עבודה, אף עולה בקנה אחד עם תכליתו של חוק הביטוח הלאומי, לפיו קיימת חשיבות לקביעת שיעור ההכנסה "האמיתית" של המבוטח שהרי "על פי חוק הביטוח הלאומי, ההכנסה שממנה מגיעים דמי ביטוח למוסד לביטוח לאומי מהווה בסיס לא רק לגביית דמי ביטוח אלא אף בסיס לתשלום גימלאות אשר לפי החוק הן יחסיות להכנסה או שהן תחליף להשתכרות או הכנסה...לגימלה בענפי ביטוח אלה יש זיקה להשתכרותו או להכנסותיו של המבוטח, וככל שאלה גבוהים יותר כך הגימלה גבוהה יותר, וכן להיפך...... בנסיבות אלה, אי תשלום דמי ביטוח עבור תשר, המהווה הכנסה של עובדי המלון תסכל את תכלית חוק הביטוח הלאומי. אשר על כן, וככל שמדובר בתשר העובר דרך קופתו של המלון, ייחשב הוא בגדר הנכסה מעבודה החייבת בדמי ביטוח לאומי". ממצאיו העובדתיים של בית הדין האזורי במקרה דנא עולה, כי המנוח קיבל שכר מינימום כחוק ממעסיקו ודמי התשר ניתנו לו ישירות על ידי הלקוחות, מבלי שהשתקפו בפנקסי המעסיק.
שכן, "באין תשלום דמי ביטוח על פי ההכנסה האמיתית לא תיתכן חלוקה נאותה של הגימלאות על פי קריטריוני החוק ותסוכל תכליתו".אשר לטענת המשיבה בעניין היות הגמלה לא גבייתית - אכן לא השתלמו בעדה דמי ביטוח באופן ישיר אולם, מהוראות פרק י"ג לחוק נמצאנו למדים, כי כוונת המחוקק הייתה להעמיד את המתנדב במעמד זהה לזה של נפגע העבודה, ואין לומר כי כוונת המחוקק הייתה להעניק למתנדב יותר מלנפגע העבודה.
הבסיס לחישוב גמלת התלויים המשתלמת למשיבה מכוח סעיף 290 לחוק הביטוח הלאומי אינו כולל את הסכומים שקיבל המנוח כתשר, שכן תשר שאינו משתקף בספרי המסעדה אינו בגדר "שכר עבודה" לצורך זה. השופט יגאל פליטמן חוות דעת חברי הנשיא מקובלת עלי, אלא שמצאתי מקום להוסיף לה מספר הערות קצרות בשל גישתי השונה.
משזוהי המסקנה דין הערעור להתקבל כפי דעת חברי הנשיא.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב הערעור מתקבל, ללא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו