מן הכלל אל הפרט
בבחינת פסק הדין שניתן על ידי המפקח, עולה כי כנגד התובע הוגשה תביעה על ידי רב בעלי הדירות בבניין, במסגרתה נתבקש למנות עו"ד, אשר יהיה מוסמך להיתקשר בהסכם תמ"א בשם התובע, כנתבע שם.
כפי שצויין בפסק הדין, התובע לא הגיש כתב הגנה, על אף שכתב התביעה וההזמנה לדיון הומצאו לו כדין.
יצויין כי על פי נספח ג' להסכם, נקבע במפורש מהו שטח ומיקום הדירה החדשה לה זכאי כל דייר, ולפיו התובע שהיה בעל דירה בשטח של 48 מטר יהיה זכאי לדירה בשטח של 71 מטרים, בקומה גבוהה יותר, כאשר ההרחבה לה היו זכאים הדיירים היתה כימעט שווה, הנו, היא נעה בשטח בין 23-25 מטרים.
ובכלל, ככל שהנתבע היה בדיעה כי דירת התמורה שקבל אינה תואמת באופן שוויני דירות אחרות בפרויקט, הרי המקום להעלות טענה זו היתה בפני המפקח בעת שהוגשה התביעה כנגדו על ידי הדיירים האחרים, שעל פיה התבקש המפקח למנות עורך דין אשר יחתום בשם התובע על הסכם התמ"א וכל המסמכים הנדרשים לצורך ממושו.
כהשלמה להוראת סעיף זה, נקבע בסעיף 72(א) לחוק המקרקעין:
"סיכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר זכויותיהם או חובותיהם .... לפי חוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח-2008 ... יכריע בו המפקח."
הפסיקה, אשר נדרשה להקף סמכותו של המפקח בהתאם להוראות סעיף 72(א) לחוק, פירשה בהרחבה את סמכותו של המפקח לידון בתביעות הנוגעות לחוק החיזוק וזאת, בהתאמה ללשון החוק, וכן, בשים לב לתכלית החקיקה.
...
בפס"ד רוט קבע בית המשפט העליון:
"לשון סעיף 72(א) לחוק המקרקעין מלמדת - בצורה חד-משמעית - על הענקת סמכות ייחודית למפקח לדון בכל סכסוך בין בעלי דירות בבית משותף, בדבר זכויותיהם או חובותיהם, הנובע מחוק החיזוק."
ובהמשך:
"לסיכום, סמכותו העניינית של המפקח קבועה בסעיף 72(א) לחוק המקרקעין, והיא חלה על כל סכסוך הנוגע לזכויות וחובות של בעלי דירות בבית המשותף לפי חוק החיזוק. משתובענת המערערים נוגעת לזכויות ביחס לדירות שתיבנינה, אם תיבנינה, מכוח תמ"א 38 ובהתאם להוראות חוק החיזוק, הרי שהמפקח מוסמך לדון בה."
(ע"א 3700/15 אורי רוט נ' מיכל עגנון (27.6.16), פסקאות 24, 28; ראה גם ת.א יהודית בכר; עש"א (מחוזי ת"א) 66066-11-22 בנימין בן ציון בנהם נ' רחל לנציאנו (28.12.22)).
לאור האמור ולאחר שעיינתי בטענות הצדדים בתביעה שבפני ובהליכים הקודמים, כפי התנהלו בפני המפקח, אני סבורה כי ענייננו נמנה על המקרים הנדירים והחריגים בהם ראוי לסלק את התביעה על הסף.
סוף דבר
הבקשה לדחיית התביעה על הסף מתקבלת ואני מורה על דחיית התביעה.