מבוקש להורות לנתבע לבדוק לגופו של עניין האם על רקע ההכרה ב- BCC וב- SCC אף ניזקי השמש מוכרים כפגיעה בעבודה, ולחלופין למנות מומחה רפואי בתחום העור.
לאור הוראות החוק האמורות נקבעו ההלכות הבאות:
בהילכת זכי מזרחי (דיון נב/0-27 זכי מזרחי - המוסד לביטוח לאומי (30.8.92)) נקבע כי:
"אין מבוטח רשאי לפעול בשני מסלולים משפטיים שונים, ועליו לבחור את הדרך בה ילך. אם תאמר כי למבוטח היו ספקות משפטיים בדבר הדרך הנכונה בה ילך, היה עליו לחזור בו מהדרך האחת - פנייה לבית הדין, שעה שהמסלול האחר, הועדה הרפואית, נזקקה לתביעתו, מה עוד שלא היסס לערער על מסקנות הועדה הרפואיות מדרג ראשון בפני הוועדה לעררים ...."
בעיניין עב"ל 50139-09-11 יהושע אדרי - המוסד לביטוח לאומי (4.12.12) נפסק כי קבלת טענות המבוטח, אשר פנה במקביל הן לועדה לקביעת דרגת נכות והן בתביעה לבית הדין :
"יביאו לעקיפת החלטות הועדות הרפואיות, בכל מקום שבו מבוטח לא יהיה שבע רצון מהחלטותיהן, אשר היו דומות להחלטת פקיד התביעות בעיניין העדר קשר סיבתי בין הפגיעה והתאונה. לפי דרך זו פנייה לבית הדין יכול שתפתח את כל ההליך מחדש ובמקרה בו בית הדין יקבע קיומו של קשר סיבתי, יחזור הדיון לועדה הרפואית. תוצאה זו אינה סבירה ומקנה יתרון בלתי הוגן".
בעב"ל 23990-04-12 חנצ'ס - המוסד לביטוח לאומי (27.5.13) נפסק:
"הועדה הרפואית היתה מוסמכת לידון בפגימות להם טען המערער בפניה, גם אם הן לא הוכרו בהחלטת פקיד התביעות, וכל עוד לא נדחו במפורש על ידו. כאשר הועדה דנה בעיניין, וקבעה כי אין קשר סיבתי בין הפגימות הנטענות לבין תאונת העבודה, אין זה סביר לאפשר למערער לשוב ולתקוף את החלטת פקיד התביעות באשר לדחיית טענותיו שנידונו בועדה הרפואית על פי סמכותה."
המסקנה אפוא כי בדין פנה התובע במסלול של ועדה רפואית, הגם שעמדה בפניו גם האפשרות להגיש תביעה לבית הדין כנגד החלטת פקיד התביעות אשר לא הכיר בפגימה של ניזקי שמש כנובעת מהפגיעה בעבודה.
הגם שהליך זה לא מצוי בפני, מוצע לצדדים כדי שלא לסטות מהדרך שהותוותה בפסיקה ולאפשר לתובע להמשיך במסלול הועדות, להסכים כי עניינו של התובע יועמד בפני ועדה לעררים בהרכב חדש דה נובו אשר לא יעמדו בפניה הערעורים של שני הצדדים ולא החלטת הועדה לעררים הקודמת, בכפוף לכך תימחק תביעה זו.
הצדדים יודיעו עמדתם להצעה עד ליום 25.6.21.
...
לאור הוראות החוק האמורות נקבעו ההלכות הבאות:
בהלכת זכי מזרחי (דיון נב/0-27 זכי מזרחי - המוסד לביטוח לאומי (30.8.92)) נקבע כי:
"אין מבוטח רשאי לפעול בשני מסלולים משפטיים שונים, ועליו לבחור את הדרך בה ילך. אם תאמר כי למבוטח היו ספקות משפטיים בדבר הדרך הנכונה בה ילך, היה עליו לחזור בו מהדרך האחת - פנייה לבית הדין, שעה שהמסלול האחר, הוועדה הרפואית, נזקקה לתביעתו, מה עוד שלא היסס לערער על מסקנות הוועדה הרפואיות מדרג ראשון בפני הועדה לעררים ...."
בעניין עב"ל 50139-09-11 יהושע אדרי - המוסד לביטוח לאומי (4.12.12) נפסק כי קבלת טענות המבוטח, אשר פנה במקביל הן לוועדה לקביעת דרגת נכות והן בתביעה לבית הדין :
"יביאו לעקיפת החלטות הוועדות הרפואיות, בכל מקום שבו מבוטח לא יהיה שבע רצון מהחלטותיהן, אשר היו דומות להחלטת פקיד התביעות בעניין היעדר קשר סיבתי בין הפגיעה והתאונה. לפי דרך זו פנייה לבית הדין יכול שתפתח את כל ההליך מחדש ובמקרה בו בית הדין יקבע קיומו של קשר סיבתי, יחזור הדיון לוועדה הרפואית. תוצאה זו אינה סבירה ומקנה יתרון בלתי הוגן".
בעב"ל 23990-04-12 חנצ'ס - המוסד לביטוח לאומי (27.5.13) נפסק:
"הוועדה הרפואית היתה מוסמכת לדון בפגימות להם טען המערער בפניה, גם אם הן לא הוכרו בהחלטת פקיד התביעות, וכל עוד לא נדחו במפורש על ידו. כאשר הוועדה דנה בעניין, וקבעה כי אין קשר סיבתי בין הפגימות הנטענות לבין תאונת העבודה, אין זה סביר לאפשר למערער לשוב ולתקוף את החלטת פקיד התביעות באשר לדחיית טענותיו שנדונו בוועדה הרפואית על פי סמכותה."
המסקנה איפוא כי בדין פנה התובע במסלול של ועדה רפואית, הגם שעמדה בפניו גם האפשרות להגיש תביעה לבית הדין כנגד החלטת פקיד התביעות אשר לא הכיר בפגימה של נזקי שמש כנובעת מהפגיעה בעבודה.
מקובלת עלי טענת הנתבע כי הוועדה היא גוף מעין שיפוטי אשר בסמכותה לקבוע את שיעור הנכות ואת הקשר הסיבתי, אלא שמדובר בטענה שלא היה מקום לטענה.