מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מינוי מומחה רפואי אחר מטעם בית המשפט במקרה של מחלוקת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני בקשת התובעת למינוי מומחה רפואי אחר/נוסף מטעם בית המשפט בתחום האורתופדי.
מינוי מומחה נוסף לא נעשה כדבר שבשיגרה אלא רק באותם מקרים שבהם תחושת השופט היושב לדין שלא יהא בידו או לא יהא זה ראוי להכריע במחלוקת שבהליך שבפניו בהסתמך על חוות הדעת של המומחה הרפואי אשר מונה על ידיו (ראו: רע"א 4195/02 סהר ציון חברה לביטוח בע"מ נ' יורי ליפשיץ (7/7/2002)).
...
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, שבתי ועיינתי בפרוטוקול הדיון ובחקירות הנגדיות הממושכות, כמו גם במסמכים הרפואיים הנוגעים לתובעת, באתי לידי מסקנה שלמען הסר כל ספק ומתוך מטרה למנוע אפשרות של שגגה בהכרעה בעניינה של התובעת, מתקיימות נסיבות המצדיקות מינוי מומחה נוסף בתחום האורתופדי.
לאחר ששמעתי את העדויות בפרשת התביעה, עדויות התובעת, אמה, ולאחר שבחנתי את המסמכים הרפואיים ואת תשובות המומחה, התרשמתי שיכול וקיימת הצדקה לקבל דעה נוספת של מומחה אחר, וזאת בין היתר בשים לב להתרשמותי ממצבה של התובעת לאחר התאונות ובעקבותיהן, בשים לב להתפתחויות רפואיות שאירעו לאחר בדיקת המומחה ובין היתר טיפול של בלוק אפידורלי שקיבלה התובעת, ובדיקת CT שהעלתה שהתובעת סובלת מבלט דיסק דיפוזי עם לחץ קל על השק הדוראלי בגובה L4-L5 ו- L5-S1.
5467831סוף דבר, ימונה מומחה נוסף בהחלטה נפרדת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

וראה מקבץ הדברים בסעיפים 19-22 לפסק דינה של כב' השופטת וילנר: "... חרף האמור, אני סבורה כי אין להחיל את האיסור על הצגת מיסמכי המל"ל למומחה שמונה מטעם בית המשפט בתביעה לפי חוק הפלת"ד על קביעות המל"ל המחייבות לפי סעיף 6ב לחוק, וזאת בדומה להחרגת האפשרות להציג חוות דעת של מומחה אחר מטעם בית המשפט כמפורט לעיל" ובהמשך דבריה בסעיף 21: "..סעיף 6ב לחוק הפלת"ד יוצר מצב בגדריו קביעת הנכות הרפואית על-ידי המל"ל הופכת לקביעה המחייבת את בית המשפט עצמו אם לא הוגשה בקשה להבאת ראיות לסתור (בקשה שתתקבל רק בנסיבות חריגות ביותר...) או אם בקשה שכזו נדחתה. נראה כי במצב דברים שכזה, בו קביעות המל"ל בדבר הנכות הרפואית של הנפגע מחייבות את בית המשפט ואת הצדדים להליך, הרי שמעמדן על-פי החוק בודאי אינו נופל ממעמדה של חוות דעת רפואית של מומחה מטעם בית המשפט, ואף שמא מעמדן גבוה יותר.... מעמדן של קביעות המל"ל המחייבות לפי סעיף 6ב לחוק (ואשר לא נסתרו כדין) אף גבוה ממעמדה של חוות דעת שנערכה על-ידי מומחה שמונה מטעם בית המשפט מאחר שהמחוקק עצמו העניק להן מעמד מחייב. מהטעם הזה, ובנגוד להלכה הכללית בדבר דו"חות מטעם המל"ל אותם אסור להציג למומחה שמונה מטעם בית המשפט, במקרה שבו מדובר בקביעות המחייבות לפי סעיף 6ב לחוק, אין לייחס משקל לעובדה שמדובר בחוות דעת חיצוניות להליך השפוטי ולכך שהמומחים שערכו אותן אינם חשופים לבקורת שיפוטית. כאמור, המחוקק עצמו מייחס לקביעות אלה חזקת אמינות ומקצועיות אשר הופכת אותן למחייבות אם לא נסתרו כדין. משכך, אני סבורה כי ניתן להציג דו"חות בדבר קביעת נכות מטעם ועדות המל"ל למומחה מטעם בית המשפט, וזאת בבחינת "קל וחומר" מן ההיתר להצגתן של חוות דעת מומחים מטעם בית המשפט" (הדגשה אינה במקור- א.ב) לשון אחר, ככל שיתברר כי קביעת המל"ל בגין התאונה הקודמת שימשה כנכות על פי דין באותו ההליך, או אז ועל פי הראציונאל של הילכת פלוני, אין מניעה להתיר העיון בה למומחה בית המשפט, כטענת התובעת, ואולם ככל שיתברר כי מונה מומחה רפואי לפי המסלול של 6א לחוק הפיצויים, משמע שאין לקביעת המל"ל תוקף מחייב של נכות על פי דין, או אז אסור למומחה לעיין בה, כטענת הנתבעת.
עם זאת, הנתבעת לא צרפה מידע כלשהוא בנוגע להמשך ניהול ההליך בגין התאונה הקודמת, על מנת שניתן יהא להווכח האם הנחת המוצא שלה נכונה קרי האם אכן ההליך הקודם נוהל לפי מסלול של סעיף 6א לחוק הפיצויים קרי מינוי מומחה מטעם בית המשפט, או שמא לפי מסלול של סעיף 6ב, קרי נכות על פי דין בהתאם לקביעת המל"ל. כפי שבואר לעיל, למידע זה יש נפקות בנוגע להחלטה ששומה היה על בית המשפט לקבל כבר בפתח חקירת המומחה.
משמע הצדדים אמצו את קביעת המל"ל כמחייבת, ניהלו את המו"מ לאורה של קביעה זו וככזו יש לראותה כנכות על פי דין וכפועל יוצא ועל פי הרצינול של ההלכה בעיניין פלוני, אין מניעה מהצגת פרוטוקולי המל"ל לעיון המומחה במסגרת חקירתו הנגדית וכך אכן הוריתי בהחלטתי בפתח חקירת המומחה (עמ' 8-9 לפרוטוקול) בהקשר זה, אינני שותפה לטרוניה שמעלה הנתבעת בסעיף 8 לסיכומיה כנגד מהלך זה בו נקט בית המשפט כדי להגיע לחקר האמת ולהשיג את המידע, להבדיל מראיה, שהיה נחוץ לו על מנת להגיע להחלטה הנכונה במחלוקת זו. ערה אני לעובדה כי הנתבעת לא נטלה חלק בהליך הקודם ולא יודעת לומר מה עלה בגורלו.
...
וראה מקבץ הדברים בסעיפים 19-22 לפסק דינה של כב' השופטת וילנר: "... חרף האמור, אני סבורה כי אין להחיל את האיסור על הצגת מסמכי המל"ל למומחה שמונה מטעם בית המשפט בתביעה לפי חוק הפלת"ד על קביעות המל"ל המחייבות לפי סעיף 6ב לחוק, וזאת בדומה להחרגת האפשרות להציג חוות דעת של מומחה אחר מטעם בית המשפט כמפורט לעיל" ובהמשך דבריה בסעיף 21: "..סעיף 6ב לחוק הפלת"ד יוצר מצב בגדרו קביעת הנכות הרפואית על-ידי המל"ל הופכת לקביעה המחייבת את בית המשפט עצמו אם לא הוגשה בקשה להבאת ראיות לסתור (בקשה שתתקבל רק בנסיבות חריגות ביותר...) או אם בקשה שכזו נדחתה. נראה כי במצב דברים שכזה, בו קביעות המל"ל בדבר הנכות הרפואית של הנפגע מחייבות את בית המשפט ואת הצדדים להליך, הרי שמעמדן על-פי החוק בוודאי אינו נופל ממעמדה של חוות דעת רפואית של מומחה מטעם בית המשפט, ואף שמא מעמדן גבוה יותר.... מעמדן של קביעות המל"ל המחייבות לפי סעיף 6ב לחוק (ואשר לא נסתרו כדין) אף גבוה ממעמדה של חוות דעת שנערכה על-ידי מומחה שמונה מטעם בית המשפט מאחר שהמחוקק עצמו העניק להן מעמד מחייב. מהטעם הזה, ובניגוד להלכה הכללית בדבר דו"חות מטעם המל"ל אותם אסור להציג למומחה שמונה מטעם בית המשפט, במקרה שבו מדובר בקביעות המחייבות לפי סעיף 6ב לחוק, אין לייחס משקל לעובדה שמדובר בחוות דעת חיצוניות להליך השיפוטי ולכך שהמומחים שערכו אותן אינם חשופים לביקורת שיפוטית. כאמור, המחוקק עצמו מייחס לקביעות אלה חזקת אמינות ומקצועיות אשר הופכת אותן למחייבות אם לא נסתרו כדין. משכך, אני סבורה כי ניתן להציג דו"חות בדבר קביעת נכות מטעם ועדות המל"ל למומחה מטעם בית המשפט, וזאת בבחינת "קל וחומר" מן ההיתר להצגתן של חוות דעת מומחים מטעם בית המשפט" (הדגשה אינה במקור- א.ב) לשון אחר, ככל שיתברר כי קביעת המל"ל בגין התאונה הקודמת שימשה כנכות על פי דין באותו ההליך, או אז ועל פי הרציונל של הלכת פלוני, אין מניעה להתיר העיון בה למומחה בית המשפט, כטענת התובעת, ואולם ככל שיתברר כי מונה מומחה רפואי לפי המסלול של 6א לחוק הפיצויים, משמע שאין לקביעת המל"ל תוקף מחייב של נכות על פי דין, או אז אסור למומחה לעיין בה, כטענת הנתבעת.
מסקנה זו עולה בקנה אחד עם תשובות המומחה כמפורט בסעיף 17 לעיל.
בהיעדר חוות דעת רפואית של מומחה בהמ"ש, אינני מקבלת טענת התביעה כי יש לייחס את האבחון של קלינאית תקשורת וקשיי שפה (מוצג 10) אותם תיארה הקלינאית "כתואמי גיל" לתאונה.
סוף דבר לאור כל המקובץ דלעיל, הנתבעת תשלם לתובעת 1 סך של 100,000 ₪ ולתובעת 2 סך של 5,000 ₪ בתוספת שכ"ט עו"ד בשיעור 13% בתוספת מע"מ ואגרה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

החלטת המינוי ביום 28.2.2019 ביקשתי את עמדת הצדדים באשר למינוי מומחה מטעם בית המשפט לצורך הערכת הנזק, תוך שהבהרתי כי בכוונתי "לדחות את ההכרעה בשאלה אם למנות מומחים בשאלת האחריות או הקשר הסיבתי להמשך". לאחר קבלת עמדת הצדדים באשר לתחום המומחיות מיניתי ביום 17.3.2019 את פרופ' מאיר ליברגל מומחה בתחום האורתופדיה להערכת הנזק בלבד, וזאת תוך שהבהרתי כי אין להתייחס בשלב זה לשאלות אחרות.
החלטת המינוי במקרה זה נשענת על הגישה השנייה, הנוקטת זהירות במינוי מומחים מטעם בית המשפט בתביעות רשלנות רפואית, ולכן מלכתחילה צומצם המינוי לשאלת הנזק בלבד, זאת, תוך הותרת האפשרות למינוי מומחה בשאלות האחריות והקשר הסיבתי להמשך, ככל שאמצא, כי אכן נידרש מינוי כזה לצורך הכרעה במחלוקת.
...
להלן אפרט את הנימוקים שהביאו אותי למסקנה זו. האם חרג המומחה מסמכותו? מלכתחילה, מינוי מומחים מטעם בית המשפט בתביעות רשלנות רפואית יכול לעורר קושי.
מכאן, שאין מנוס מן המסקנה שהמומחה אכן חרג מתחום המינוי, שכן היה עליו להתייחס להערכת נזקו של התובע ולקביעת נכותו.
גישה זו מקובלת עלי, שכן אין במקרה זה הכרח בפסילת חוות הדעת וניתן לנקוט בגישה מאוזנת יותר ולהתעלם מחלקים ממנה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך, ובעוד שהמומחה קבע כי התובע סובל מברונכיטיס כרונית, קבעו שני מומחים אחרים (מומחה מטעם בית משפט בהליך אחר ומומחה פרטי[footnoteRef:5], שניהם בתחום הריאות), כי התובע סובל ממחלת ריאות חסימתית מסוג אסטמה על רקע תעסוקתי.
דיון והכרעה בסעיפים 16-18 להנחיות הנשיאה בדבר מינוי מומחים יועצים רפואיים מיום 10.9.2019 (להלן: הנחיות הנשיאה) נקבע כי: "16. ככלל, על בית הדין להסתפק במינוי מומחה אחד לפגימה אחת. בקשה למינוי מומחה אחר או נוסף ניתן להגיש, באותם מקרים חריגים שבהם הדבר מוצדק, תוך 15 יום לכל היותר ממועד קבלת חוות דעת המומחה, או ממועד קבלת תשובות המומחה לשאלות ההבהרה, במקרה שהעילה לבקשה נעוצה בתשובות אלה.
אין למנות מומחה שלישי, למעט במקרים חריגים ויוצאי דופן" אשר למינוי מומחה נוסף קבע בית הדין הארצי לעבודה, כי: "מינוי מומחה נוסף כאמור, הנו במקרים של חוות דעת לא שלמה, שאינה מאפשרת החלטה לפיה במקרה הנידון; או שנראה לבית הדין למשל, שהמומחה דוגל באסכולה המחמירה עם הנפגע בהשוואה לאסכולה אחרת מקילה יותר, או שנידרש תחום מומחיות נוסף לבחינת אותה פגימה.
זאת, הן מאחר שעל פי הפסיקה יש להכריע בבקשה מסוג זה בהתאם לטעמים המהותיים העומדים ביסודה ולא על יסוד טעמים דיוניים של הסכמה למינוי מומחה מתחום הרפואה התעסוקתית ועיתוי הגשתה של חוות דעת סותרת מטעם התובע[footnoteRef:9]; והן מאחר שמקובלת עלי טענת התובע כי הצורך במינוי מומחה בתחום הריאות התחדד עם קבלת עמדתו של מומחה בית הדין, והמחלוקת הנוגעת לסוג הליקוי שממנו סובל.
...
בהקשר זה אמנם ציין המומחה בחוות דעתו המשלימה מיום 18.9.2022, כי עיין בבדיקה שעליה הסתמך פרופ' פרוכטר וציין כי תדפיס הבדיקה הוא באיכות "גרועה ובלתי קריאה", ולכן יש קושי לקבל את קביעתו בחוות הדעת המשלימה מיום 18.2.2023 שבה ציין כי עיין בחוו"ד פרופ' פרוכטר ולא מצא כי דן באבחנה של התובע, שהרי הבדיקה שעליה הסתמך פרופ' פרוכטר מהווה חלק מהדיון שקיים ומן המסקנה שאליה הגיע, כי התובע סובל ממחלת האסטמה.
זאת, הן מאחר שעל פי הפסיקה יש להכריע בבקשה מסוג זה בהתאם לטעמים המהותיים העומדים ביסודה ולא על יסוד טעמים דיוניים של הסכמה למינוי מומחה מתחום הרפואה התעסוקתית ועיתוי הגשתה של חוות דעת סותרת מטעם התובע[footnoteRef:9]; והן מאחר שמקובלת עלי טענת התובע כי הצורך במינוי מומחה בתחום הריאות התחדד עם קבלת עמדתו של מומחה בית הדין, והמחלוקת הנוגעת לסוג הליקוי שממנו סובל.
[9: ראו והשוו: עב"ל (ארצי) 1758-10-19 סמדר רוחס מורנו – המוסד לביטוח לאומי (10.8.2020) ); עב"ל (ארצי) 12826-06-12 סילביה שמעון - המוסד לביטוח לאומי (15.5.2014)] אשר על כן, הבקשה מתקבלת, וימונה מומחה נוסף מתחום הריאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת המבקש (להלן: "התובע") למנות לו מומחים רפואיים מטעם בית המשפט בתחומי הראומטולוגיה והפסיכיאטריה, או לחילופין, להתיר לו להביא ראיות לסתור את קביעת המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") בתיק זה. רקע מדובר בתביעה בגין ניזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים, המתנהלת בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 (להלן: "חוק הפלת"ד").
לחילופין, מבקש התובע להתיר לו לסתור את קביעת המל"ל לפיה הנכות היא אורתופדית בלבד, ולמנות לו את המומחים בתחומים הנ"ל. טענות המשיבה- הנתבעת המשיבה (להלן: "הנתבעת") טוענת כי יש לפצל את הדיון בתביעה ולדון קודם בשאלת הנזק, בשל מחלוקת הנוגעת לאופן היתרחשות התאונה.
עם זאת, מאחר שהוועדות הרפואיות של המל"ל כלל לא התייחסו לתחומי הרפואה של ראומטולוגיה ופסיכיאטריה, אלא התייחסו רק לתחומי האורתופדיה והכירורגיה, והייתה גם נכונות לבדוק את התובע על ידי מומחה גם בתחום הנוירולוגיה, אזי במקרה הנוכחי הדרך הנכונה לידון בבקשת התובע היא בבקשה למינוי מומחים רפואיים, ולא בקשה להבאת ראיות לסתור את קביעת המל"ל. הפסיקה קבעה כי "קביעת נכות "על פי דין" בתחום רפואי מסוים, אינה שוללת בקשת מינוי מומחים רפואיים בתחומים רפואיים אחרים" (רע"א 3545/11 המאגר נ' כנן [פורסם בנבו] (10.11.11)).
...
לאור כל האמור, טוענת הנתבעת כי יש לדחות את בקשת התובע למינוי המומחים.
נוכח האמור, ומאחר שדרכו היחידה של התובע להוכיח את מצבו היא בדרך של מינוי מומחה מטעם בית המשפט, אני מקבלת את בקשתו למינוי מומחה בתחום הראומטולוגי.
לפיכך, הבקשה למינוי פסיכיאטר נדחית.
סיכום בקשת התובע מתקבלת באופן חלקי, כאמור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו