אשר לסמכות שר החינוך, נקבע כי סמכותו "נועדה לאפשר לו לפקח על תקינות פעילותן של ועדות השופטים לפרס ישראל", אך לא להתערב בהכרעות הועדה לגופן: "הפיקוח שבידי שר החינוך לקיים מוגבל לבחינת הפן האירגוני-ממוני של פעולת הועדה וכן לבחינה אם הדיונים שהתקיימו לפניה ותהליך קבלת ההחלטה על-ידיה עולים בקנה אחד עם הוראות התקנון, ואף עומדים במבחני התקינות המינהלית של המשפט הצבורי" (פס' 12; ההדגשות הוספו).
דא עקא, זהו בדיוק המקום שבו מוטל עלינו השופטים, לעצור, להתאפק, למשוך ידינו מהתערבות, גם אם הדבר מנוגד לאינטואיציה ולרחשי-הלב; עלינו להותיר את ההכרעה לבעל הסמכות.
מדוח הועדה הציבורית לבחינת דרכי המינוי של היועץ המשפטי לממשלה ונושאים הקשורים לכהונתו (התשנ"ט) (להלן: דוח ועדת שמגר(, למדנו ושנינו, כי כאשר מתעוררת מחלוקת בין היועץ המשפטי לממשלה לבין רשות שלטונית, וזו מבקשת להציג עמדה נפרדת לפני בית המשפט, ינהג היועץ המשפטי לממשלה כך: "במקרים בהם אין המדובר באי-חוקיות ברורה וגלויה, מן הנכון שהיועץ המשפטי יחליט על התרת ייצוגה של הרשות הממלכתית החולקת על דעתו, על ידי משפטן משירות הציבור או מן המיגזר הפרטי, הנכון להציג טעמיה של הרשות הממלכתית בפני בית המשפט. במילים אחרות, אין לצאת מתוך הנחה שהיועץ המשפטי יטען בבית המשפט בנגוד לחוות דעתו ויתאר את מה שלדעתו שחור, כלבן. אולם, יש נסיבות – בהן אין המדובר כאמור על אי-חוקיות ברורה וגלויה – אשר אין בהן לשלול מרשות שלטונית את יומה בבית המשפט, היינו את הניסיון לשכנע את בית המשפט בחוקיות עמדתה. זאת, כנאמר לעיל, במקרים של חילוקי דיעות בתום לב בנושא היכול להיות נתון לפרשנויות שונות" (ההדגשות הוּספו – נ' ס') (דוח ועדת שמגר, עמוד 76; משהרחבתי בעיניין זה בבג"ץ 6494/14 גיני נ' הרבנות הראשית (6.6.2016), אקצר כאן ואסתפק בהפניה לפסקאות 26-21 שם. השופט שטיין תמך בגישתי זו והביע עמדה זהה בבג"ץ 5769/18 אמיתי נ' שר המדע והטכנולוגיה, פסקות 12-7 (4.3.2019) ועוד.
...
היועץ המשפטי לממשלה אמנם מצא שבחינת נסיבות המקרה, בהתייחס לחומרה, לעדכּניוּת, לתכיפות, וכיוצא באלה, מביאה למסקנה שונה מזו של השרה; אך העיקרון מוסכם ובעינו עומד.
סוף דבר: לדעתי, דינה של העתירה – לדחייה.
בסופו של דבר, בעתירה דנן ענייננו בהחלטה מינהלית של השרה, וכאשר החלטת הרשות המבצעת לוקה באחד מאותם 'מריעין בישין' של המשפט המינהלי, אין בית המשפט רשאי להתנצל מחובתו.