במסגרת הליכי ההוצאה לפועל, אשר התנהלו על ידי בנק "דיסקונט" טרם הגשת הבקשה למתן צו פתיחת ההליכים, מונה ב"כ הבנק (עוה"ד יונתן סונדרס) ככונס נכסים על כלי רכב אשר היו שייכים לחייב ולחברה שבבעלותו (חברת "אמין בע"מ").
עוד נטען בתצהיר כי במסגרת הסדרים אשר נחתמו מול מושכי השיטריות ולאחר שננקטו על ידי חברת "מ.ל.ר.ן" הליכים לגביית השיקים, הרי שנכון ליום 4.8.2020 סך החובות עמד ע"ס 3,333,030 ₪.
חברת "ק.ל.ס מימון רכב בע"מ", שהנה נושה נוספת אשר הגישה תביעת חוב כנגד חברת "אמין" בסכום של 319,360 ₪ בעקבות מתן הלוואה לחברת "אמין" לצורך רכישת משאית, טוענת כי לאחר שעו"ד נאמן פירסם מודעה בנוגע להגשת הצעות בנוגע לרכישת המקרקעין (עד ליום 10.11.2021) נעשתה פנייה מצד ב"כ אל עו"ד נאמן על מנת לוודא שהליך המכירה אכן נעשה באישורו ובידיעתו, וכי עו"ד נאמן אישר במסגרת אותה שיחה שמצויה בידיו הערכת שמאי מקרקעין מיום 17.12.2019 שלפיה שווי המקרקעין הנו 1,160,000 ₪.
דיון והכרעה :
עסקינן במקרה שבו הנאמן נתן את הסכמתו לנושה מובטח לנקוט בהליכי פדיון נכס ממושכן בהתאם להוראת סעיף 247 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, אולם בסופו של יום נמלך בדעתו לאחר תקופה לא מבוטלת, בעקבות מידע חדש אשר הובא לידיעתו בעקבות טענות אשר עלו במסגרת הליך משפטי מצד אחד מהלווים בנוגע למהימנותו של הסכם ההלוואה.
בס' 2.17 נכתב, "יתרת סכום ההלוואה" – לגבי מועד כלשהוא, הסכום הכולל של היתרה הבלתי מסולקת של ההלוואה, כפי שהנה באותו מועד, וכן ריביות מכל סוג שהוא, הוצאות (לרבות הוצאות מימוש הבטוחות ונקיטת הליכי גבייה (לרבות תשלום בעבור שמאות המקרקעין, שכר טירחת עורכי הדין שימונו על ידי הממן ויפעלו עבורו) וכל התשלומים האחרים, מכל מין וסוג שהם, המגיעים באותו מועד למממן מאת הלווים (וכל מי מהם) על פי מיסמכי המימון".
...
לפי טענת "מ.ל.ר.ן", יש לדחות את הבקשה על הסף, משום שהנאמן אישר בכתב את המשך הליכי המימוש בתאריך 23.11.2020, לאחר שבחן את תביעת החוב על נספחיה ולאחר שבחן לפני ולפנים את טענות המשיבה 2 באמצעות הבהרות בעל פה מצד המשיבה 2.
לטענת חברת "מ.ל.ר.ן", בהינתן העובדה שניתנה על ידה תמורה מלאה בעד המשכון ולאחר שנרשמה משכנתא מדרגה ראשונה כדין, בתום לב ובתמורה לטובתה בהתאם להסכם ההלוואה, ולאחר שהליך מימוש המשכון הגיע לשלב מתקדם, הרי שיש לדחות את בקשת הנאמן לביטול המשכון ולמימוש הנכס, משום שהנאמן לא הצביע על עילה או על סיבה מוצדקת לפסילתו של עו"ד נאמן ככונס נכסים ובפרט לאחר שהשניים שיתפו פעולה זה עם זה לאורך תקופת זמן ארוכה.
בענייננו, הנאמן נתן את הסכמתו לחברת מלר"ן להמשיך בהליכי מימוש במסגרת לשכת ההוצל"פ מבלי שהכריע בתביעתה לגופו של עניין, ולאחר שציין בתשובתו מיום 23.11.2020 (במענה לפניית החברה מיום 12.11.2020) כי עיון בתביעת החוב ובבטוחה הביאו אותו לכלל מסקנה שאין מקום להתנגד להמשך הליכי המימוש ולפדיון הבטוחה.
שונים הם פני הדברים מלקוח אשר מתקשר בעסקת הלוואה והיא ממומשת, ומכוחה מוענקת הלוואה (אפנה אל ע"א 6886/09 עו"ד ארנברג נ' בל"ל, ניתן ביום 7.1.2013);
מתוך רצון לקדם את ההליך, ועל מנת שניתן יהיה ליתן הכרעה, סבורני כי ראוי שהנאמן יכריע ראשית בתביעת החוב של הנושה המובטחת, יקבע את היקפה, ויפרט במידת פירוט מוגברת האם יתרת החוב נצברה בגין ניכיון המחאות או הלוואות, וכן יפרט מתי נצברו רכיבי תביעת החוב, על מנת שניתן יהיה למפות את השאלה, האם נתקבלו בידי היחיד כספים לאחר הסכם ההלוואה ורישום השיעבוד, או להיפך; לנתונים אלו ישנה משמעות לגבי הפרשנות הראויה שיש להעניק להתחייבויות כאמור בסעיפי ההסכם הנזכרים לעיל.