מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מימוש ערבות רוכשי דירות בפשיטת רגל של קבלן

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערים 2-1 אף הוכרזו ביום 5.2.01 כפושטי רגל.
בסעיף 12(ד) לפסק הבוררות מציין הנשיא (בדימוס) מ' שמגר: "מובהר בזאת מחדש כי עם ביצועו של פסק זה, מסתיימת מערכת ההתדיינויות בפרשות שהובאו בפני". מכך מבקשים המערערים ללמוד, כי הסתיים אף הסיכסוך בינם לבין הבנק, כך שמצד אחד נדחתה תביעתם בנוגע לנזקים שנגרמו להם, ומנגד נסתיימו הליכי ההוצאה לפועל שנקט נגדם הבנק למימוש השעבודים על דירותיהם.
נקודת המוצא לדיון היא כי ההלוואות שנטלו המערערים בשנת 1985 לרכישתן של דירות, אין להן נגיעה כלשהיא לסכסוך אשר עמד במרכז הדיון בפני הבורר.
בדיון שהתקיים בפני הרשם ביום ב' בסיוון תשס"א (24.5.2001), נרשם מפיו של בא-כוח המשיב כהאי לישנא: "אני מודיע עכשיו, כי אני מסכים שהשאלות שיתעוררו בעיניין שבין הערבים של ר.א.מ. מהנדסים קבלנים בע"מ לבין בנק ירושלים, כפי שהופיעו בבקשה לצוו מניעה זמני, שהוגש אל כב' השופטת גנון (צ"ל דנון) יהיו חלק מהליך הבוררות". את הנוסח המעורפל הזה ניתן היה לפרש כהסכמה להרחיב את ירעת המחלוקת גם לתביעת הבנק למימוש השעבודים משנת 1985, וכך עשו המערערים בהודעתם לבורר מיום 16.6.01.
...
הערעור נדחה, איפוא.
השופט א' א' לוי: התוצאה אליה הגיע חברי השופט א' גרוניס מקובלת עלי, אולם לא אוכל לאמץ את קביעתו לפיה נושא מימוש המשכנתאות הועמד אף הוא להכרעת הבורר.
ובאשר להתייחסותו של בא-כוח הבנק ל"שאלות אשר התעוררו בעניין שבין הערבים של החברה לבין בנק הפועלים", סבורני כי אין כלל ספק שאותן שאלות הוגבלו לחיובים שנטלו המערערים על עצמם מכוח ערבותם לחברה ולא באופן פרטי.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

בדברי המבוא להצעת החוק נאמר כי החוק בא למנוע שקבלן יקבל מרוכש דירה, על חשבון מחיר הדירה, סכום העולה על 25% מהמחיר (בחוק נקבע סכום העולה על 15% מהמחיר), אלא אם הבטיח הקבלן-הבונה את כספי הרוכש באחת הדרכים המפורטות בחוק (ראו: הצעת החוק ודברי ההסבר ה"ח 1074 תשל"ג, ע' 366; דברי הכנסת מיום 18.11.74, חוברת ה', ישיבה ק"ח, ע' 388; א' פרוקצ'יה "הערות להצעת החוק (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ג-1973" משפטים ה (תשל"ד) 452; א' פרוקצ'יה דיני פשיטת רגל והחקיקה האזרחית בישראל (המכון למחקרי חקיקה ולמשפט השוואתי ע"ש הרי סאקר, הפקולטה למשפטים, האוניברסיטה העברית בירושלים) (תשמ"ד) 87 - 89).
ראוי לתת את הדעת על כך שהחוק משקף איזון בין שיקולים שונים, וכי ההגנה על רוכש הדירה אינה השיקול היחיד שיש להביא בחשבון בבואנו לפרשו: מחד גיסא עומד האנטרס של רוכש הדירה לממש את הערבות שקבל, כדרך מהירה ויעילה להחזיר את כספו במקרה שאין בכוחו של הקבלן-הבונה למסור לו את הדירה; מאידך גיסא עומדת השאיפה למנוע ניצול לרעה מצד רוכש הדירה במצב כזה, על ידי ביטול בלתי מוצדק של החוזה, או גביית פיצויים עבור נזקים שאינם קשורים במישרין לאי קבלתה של הדירה (ראו דברי השופטת ו' אלשיך בבש"א 21905/03 בפש"ר 1896/02 הבר משה ואח' נ' בנק המזרחי המאוד בע"מ ואח' (לא פורסם)).
...
אך אני סבורה כי אי התאמה יסודית שכמוה כאי מסירה מתקיימת לא רק מקום שבו לא ניתן לעשות שימוש בדירה אלא גם מקום שבו הממכר שנמסר הוא שונה במובהק ובמהות ממה שהוסכם עליו, כגון בהעדר אפשרות לעשות בממכר שימוש למטרה שעליה הוסכם ואשר לשמה נועד.
מצב דברים זה מצדיק בעיני את המסקנה כי הדירות שאת בנייתן השלים המשיב 3 במסגרת כינוס הנכסים שונות מן הממכר במידה כזו שאין לראות במסירתן למערערים מסירת הדירות שעליהן הוסכם בהסכם המכר.
לפיכך, אילו נשמעה דעתי, היה הערעור מתקבל, והיינו מורים כי המערערים זכאים למימוש הערבויות הבנקאיות שבידיהם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בדברי המבוא להצעת החוק נאמר כי החוק בא למנוע שקבלן יקבל מרוכש דירה, על חשבון מחיר הדירה, סכום העולה על 25% מהמחיר (בחוק נקבע סכום העולה על 15% מהמחיר), אלא אם הבטיח הקבלן-הבונה את כספי הרוכש באחת הדרכים המפורטות בחוק (ראו: הצעת החוק ודברי ההסבר ה"ח 1074 תשל"ג, ע' 366; דברי הכנסת מיום 18.11.74, חוברת ה', ישיבה ק"ח, ע' 388; א' פרוקצ'יה "הערות להצעת החוק (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ג-1973" משפטים ה (תשל"ד) 452; א' פרוקצ'יה דיני פשיטת רגל והחקיקה האזרחית בישראל (המכון למחקרי חקיקה ולמשפט השוואתי ע"ש הרי סאקר, הפקולטה למשפטים, האוניברסיטה העברית בירושלים) (תשמ"ד) 87-89)".
7.4) כב' השופט טירקל ציין כי החוק משקף איזון בין שני שיקולים: מחד – האינטרס של רוכש דירה לממש את הערבות שקיבל כדרך מהירה ויעילה להחזיר את כספו במקרה שאין בכוחו של הקבלן – הבונה למסור לו את הדירה.
...
גם אם הבנק ידע, כי יש סכסוך בין בעלי הקרקע ובין א.ט.ג. והגיש תביעה בשנת 2000 נגד א.ט.ג. בגין חוב כספי, אין בכך כדי להוביל למסקנה, שהוא היה צריך לדעת שהתובעת דורשת ממנו את מימוש הערבויות ו/או כי נמנע מהתובעת לקבל את החזקה בממכר ו/או כי קיימת כל עילה אחרת המצדיקה את מימוש הערבויות.
אני סבורה, כי דרישה זו של התובעת היא דרישה שלא עונה על כללי תום הלב וגם לא עולה בקנה אחד עם מטרתו של חוק המכר דירות.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, אני סבורה, כי לא קמה לתובעת זכות למימוש הערבויות ולפיכך דין התביעה להידחות.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2004 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

.במקרה של פשיטת רגל של הקבלן-הבונה לפני רישום הדירה כאמור, אין זכותו של הדייר עדיפה על זכויותיהם של נושים אחרים של הקבלן.
לעניין מימוש ערבות חוק מכר מבהיר כב' השופט ברלינר בפס"ד וייס: "ניתן לממש את הערבות, אם המוכר 'לא יוכל' כלשון ס' 2(1) לחוק, להעביר את הקנין לרוכש. גם אם העברת הקנין אפשרית, ניתן לממש את הערבות אם הוא לא יוכל להשלים את הדירה ולמוסרה לרוכש. את התחייבות הקבלן יכול למלא אחר שבא במקומו, לרבות הכונס ולמעשה הבנק, כבענייננו...
...
התוצאה הנה שאני מקבל את התובענה ומצהיר שעל המשיב לכבד את הערבויות הבנקאיות שניתנו למבקשים בהתאם לחוק והמבקשים זכאים למימוש ערבויות אלו.
אני מחייב את המשיב לשלם למבקשים ביחד ולחוד הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ש”ח בתוספת מע"מ כדין.
ד"ר ורדי קובי, שופט עו"ד לוינסון: אני מבקש לעכב את ביצוע פסה"ד עד מתן הכרעה בעירעור שבכוונתנו להגיש ולחילופין אבקש לעכב את ביצוע פסה"ד עד לתום המועד הקצוב להגשת העירעור, וזאת משני טעמים עקריים שאומר בקצרה: אני סבור שהתיק הזה מעורר סוגיות נכבדות שבדין שראויות להבחן ע"י ערכאה עליונה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

פניתי לבנק כי רצינו למכור את הנכס והבנו שהקבלן פשט רגל והבניין בלי טופס 4 ואין לי הערת אזהרה, הערת האזהרה נרשמה 4 שנים לאחר מכן.
אי התאמה או הפרת ההסכם בין הקבלן לבין רוכש הדירה, אינו מהוה, תמיד, סיבה מוצדקת למימוש הערבות.
טוענים התובעים כי עורכי הדין הפרו את הוראות כללי לישכת עורכי הדין (ייצוג בעיסקאות בדירות) תשל"ז- 1977, אשר מחייבים עורך דין המטפל בעיניינו של קבלן לציין בהסכם כי הוא מייצג את הקבלן ולא מייצג את הרוכשים ומתיר לעורך הדין לקבל מן הרוכש שכר טירחה בגין רישום הנכס ע"ש הרוכש.
...
לאור האמור לעיל, אני דוחה את התביעה ומחייב את התובעים לשלם לנתבעים הוצאות משפט ושכ"ט עורכי-דינם (שני המרכיבים יחדיו) באופן שלהלן: לנתבע מס' 2 ישלמו הנתבעים סך 6,000 ₪.
ב. לנתבעים 3 ו -4 ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, סך 6,000 ₪.
ג. לנתבע מס' 6 ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, סך 6,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו