מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מימוש זכויות עובד שנפטר בחברת תנובה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

עדותה של ענבל לארי גב' לארי הסבירה בתצהירה כי היא חברה קרובה של התובעת והיא מתגוררת במושב מולדת.
למנוח ולתובעת לא היה חשבון בנק משותף, המנוח לא הוסיף את שמה כמוטבת בזכויות המיגרש שהוא רכש או ברישומים הרישמיים במקום עבודתו וגם בתיק השקעות שהוא פתח סמוך לפטירתו הוא מתואר כיחיד וללא בת זוג.
כל הסממנים האלה מלמדים על כך שהתובעת והמנוח דיברו על כוונה עתידית לנהל משק בית משותף ואולי אף חלמו על כך, אך טרם החלו במעשים הקשורים בעיניין זה, כאשר על פי גירסתה של התובעת – הם המתינו עד אשר המנוח ישוב מחו"ל. גם בעדויות שנשמעו בפנינו, דיברו העדים על "הדירה שלה" "הבית שלו" "קבעו מועד למסד את זוגיותם" כאשר אנחנו התרשמנו, כי על אף התכניות העתידיות, התובעת והמנוח עדיין לא החלו במימוש תכניותיהם וטרם החלו להתנהל כבעל ואישה.
חשוב לציין, כי הכרעת בית המשפט לעינייני מישפחה מהוה השתק פלוגתא בהתייחס לתובעת, כך שאף אם היינו סבורים שהתובעת והמנוח היו ידועים בציבור (וכאמור – איננו סבורים כך) לא היה בכך בכדי לסייע לה. בעיניין תנובה[footnoteRef:2] תימצת בית הדין הארצי את הכללים לעניין השתק פלוגתא – [2: עע (ארצי) 235-08 תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בע"מ נ' איצקוביץ אריה ואח'] ארבעה תנאים מצטברים לביסוס טענת השתק פלוגתה: הפלוגתא זהה בשני ההליכים, על רכיביה העובדתיים והמשפטיים.
...
כפי שפירטנו לעיל, גם בית המשפט לענייני משפחה הגיע למסקנה זהה על סמך העדויות השונות.
נציין, כי לא נעלמה מענינו הפסיקה לעניין פס"ד קירשנר[footnoteRef:3] המוזכר לעיל, כי "למשטרת ישראל ולמבטחים יש תנאים ומבחנים משלהם לקביעת ידועה בציבור, שאין להם חפיפה, בהכרח, עם הגדרת חוק הביטוח הלאומי לידועה בציבור". ואולם במקרה דנן, לאחר שקראנו את פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה, שוכנענו כי המבחנים על פיהם בדק בית המשפט האם התובעת היתה הידועה בציבור של המנוח אם לאו זהים למבחנים של בית דין זה באותו ענין.
[3: עבל (ארצי) 731/07 לובוב קירנשר נ' המל"ל] סוף דבר מכל המפורט לעיל – לא שוכנענו כי התובעת הייתה ידועה בציבור של המנוח ועל כן דין תביעתה לקבלת גמלת שאירים להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבג"ץ 891/05, ע"א 2617/00 תנובה מרכז שיתופי ו- מחצבות כינרת נ' הרשות המוסכמת למתן רשיונות יבוא ואח' ו- הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה של נצרת עלית ואח' (פורסם בנבו, 30.6.05), נפסקה ההלכה לפיה על בית המשפט לפסוק הוצאות משפט ריאליות בכפוף להיותן סבירות, הכרחיות ומידתיות (ר' גם ע"א 4630/06 דפנה שפר נ' תרבות לעם (1995) בע"מ (פורסם בנבו, 11.6.13)).
לטענת הבנק, התובעים קיבלו את כל הכספים המגיעים להם בגין דמי שכירות והם אינם זכאים לתשלום נוסף, והוא מציין כי הליכי המימוש של הנכס עוכבו, הוא לא פעל למימוש השיעבוד והנכס נוהל על ידי החברה או מי מטעמה בלא מעורבות שלו.
הרמן בעדותו ציין כי אביו ושותפו הקימו את הנכס, וכבר בעבר טרם פטירתו של האב הוא אמר לו שיש אישורי בנייה לעוד קומה, "זה לא בא אף פעם לידי מימוש מפני שתמיד העסק היה סדנה החלק האחורי, והחלק הקידמי החלק המסחרי, שזה נכס שהיה מושכר תמיד למספר אנשים" (עמוד 66, שורות 16–18).
...
לאחר שנתתי דעתי לטיעוני הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי לא הייתה כל מניעה להגשת תצהיר עדות של עו"ד בר הלל מטעם הבנק.
סוף דבר התביעה נגועה בהתיישנות מהותית ומשמעותית כפי שפורט מעלה, ולפיכך המסקנה הראשונה היא כי דין טענת הבנק לפיה כל נזק שאירע טרם יום 26.4.08 להתקבל.
תביעתם של התובעים להחזר הוצאות דינה להידחות מן הטעם שההוצאות לא נתבעו בהליכים שבמסגרתם נטען כי הוצאו או בקשר להם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית משפט קמא הביע תמיהה מדוע לא הובאו עדים נוספים כגון בני מישפחה או חברים של הבת אשר ביקרו אותה בדירה, ככל שהתגוררה בה. עוד תמך בית משפט קמא את ממצאיו העובדתיים בהיעדר אסמכתות כגון: תמונות או רישומים מוסדרים אחרים מבית ספר, ערייה, שירותי רווחה, חברות משכנות וגופים ממשלתיים נוספים ואחרים.
כמו כן ראו ע"א 8778/04 מחלבות יוטבתה בע"מ נ' תנובה מרכז שיתופי לתוצרת חקלאית (פורסם במאגרים) (להלן :"עניין יוטבתה").
בע"א 4352/15 קורן נ' הראל (פורסם במאגרים) (להלן: "עניין הראל") נקבע: "אכן בדוקטרינת השהוי ייעשה שימוש בהליכים אזרחיים במקרים חריגים בלבד, בשל ההשלכות שיש לה על הציפיות של התובע למימוש זכויותיו בגדר תקופת ההתיישנות וכן הפגיעה בזכות למימוש סעדים וחסימת הגישה לערכאות". עוד נקבע בעיניין הראל כי שני נימוקים יכולים להוות גורם לקבלת טענת שהוי ואלו הם: "יצירת מצג בדבר זניחת זכות התביעה של התובע ושינוי מצבו של הנתבע לרעה בשל הפגיעה ביכולתו להוכיח את טענותיו, ובצדם התחשבה גם בשאלת תום ליבו של התובע". אין לקבל את טענת המערער כי נוכח חלוף הזמן הוא התקשה להשיג ראיות התומכות בטענותיו לפיהן הבת התגוררה עם הדייר המקורי המנוח ועם הגב' מוסא ז"ל, היא הדיירת הממשיכה.
כך כותב המלומד בר אופיר: "ייתכן ששתי הדירות תהיינה מבחינה זו במעמד שווה או כי הדירה של הדייר המנוח אף תהיה מועדפת בעיני הקרוב המבקש עכשיו להפוך לדייר לפי החוק. הקושיה היא אם יש דירה אחרת ותו לא. ואם יש לו קורת גג חלופית וקבועה, להבדיל ממעון אירעי, לא יוכל "הקרוב הממשיך" להכנס בנעלי הדייר המנוח, לידרוש לעצמו זכויות מכוחו של הדייר הנפטר ולכפות עצמו על באי הבית כדייר מוגן מכוח החוק.
...
מאחר והערעור נדחה במלואו והערעור הנגדי התקבל בחלקו המזערי, ובשים לב למצבו הדחוק של המערער אציע לחברי כי כל צד ישא בהוצאות ההליך בערכאתנו.
אמיר טובי - שופט אשר על כל האמור לעיל הוחלט כדלקמן: (א) הערעור בתיק ע"א 25644-11-17 נדחה.
(ב) הערעור בתיק ע"א 29592-11-17 מתקבל בחלקו, במובן זה, שהחל ממועד הגשת התביעה ישלם המערער בתיק ע"א 25644-11-17 (אחמד מוסא) דמי שכירות בסך 2,000 ש"ח לשנה, וזאת בנוסף לחיוב הכספי שהוטל עליו בבית משפט קמא בגין השנים 2012 עד 2016.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו סע"ש 4581-12-17 08 דצמבר 2018 לפני: כב' השופטת שרון אלקיים המבקשת: שפרה ביב חיים ע"י ב"כ: עו"ד בן-חור עובדיה ששון המשיבים 1-5/התובעים: 1. נעמה ארדון 2. אדווה יעקובוביץ 3. דודי יעקובוביץ 4. צאלה אורנשטיין 5. חיים יעקובוביץ ע"י ב"כ: עו"ד יאנה ברויטמן המשיבה6 /הנתבעת: חברת גום טק שיווק גום טק ע"י ב"כ: עו"ד אודי דנהירש החלטה
תביעת המשיבים 1-5 נגד המשיבה 6 היא למעשה תביעה למימוש זכויות עיזבון המנוח בתקופת עבודתו ועקב פטירתו.
[3: בג"ץ 1836/14 תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בישראל בע"מ נ' הועדה לחלוקת מכסות לייבוא בפטור ממכס, (פורסם בנבו – 16.11.14).
...
אני סבורה כי לא חל כל איסור בדין האוסר על עיון בתיק בית הדין.
] נוכח האמור לעיל, בשים לב לעקרון פומביות הדיון, ומ שלא קיים איסור בדין לעיין בתיק ולנוכח הקביעה כי לא הובא טעם כבד משקל המצדיק את מניעת העיון או המחייב את הגבלתו אני מקבלת את הבקשה ומתירה למבקשת לעיין בתיק.
סוף דבר: הבקשה מתקבלת.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לפיכך נקבע כי: "שתי עילות אלו לא תבואנה להכרעה המחייבת את מי שאיננו בעל דין. אבל, לא מן הנמנע שבירורן יתחייב לפחות לצורך הקביעה אם יש לתובע, לפחות לכאורה, זכות עמידה בתביעתו מהנתבעת, כי בהעדר זכות על פי אחת העילות לפחות לכספים אלה לא תהיה הצדקה לחיוב הנתבעת בתשלומם לתובע". לאחר סקירת השתלשלות האירועים על ציר הזמן, נפנה הבורר להכריע בשאלת "הזכות לכספי תנובה כחלק מההכנסות הרגילות של משק 17". בעיניין זה עמד הבורר על טענת עצמון כי העברת כספי תנובה מחשבון משק 17 באגודה לחשבון הבנק של יוכבד ז"ל דינה כדין הוצאת כספים מידיו, ללא ידיעתו, וקבע כי "... אין ספק שהשינוי שנעשה בכרטיס משק 17 ע"י ביטול הזיכוי בכספי תנובה והעברתם לחשבון הבנק של בעלת המשק ללא הודעה מראש בעוד מועד לתובע, שהיה המוציא והמביא בידיעת הנתבעת משך שנים רבות, רבות מאוד, בכל עינייני המשק עד כדי זהות מלאה בין משקו הפרטי, משק 5, למשק אמו, משק 17, היה שינוי בלתי הגון, לא הולם יחסי חברות בכלל ובאגודה שיתופית בפרט". אשר לשאלת סווגם של כספי תנובה בהתאם להוראות הצוואה: האם מדובר בחלק מהזכויות במשק שהוקנו על פי הצוואה לעצמון, או שמדובר בזכויות כספיות שהוקנו על פי הצוואה לנכדים, נקבע: "...לדעתי כל הקורא את הצוואה, ללא ידיעת ההיסטוריה של כספי תנובה, יקבע, כפי שקבע הבנק, שהן בגדר "הזכויות הכספיות" המוקנות ע"י הצוואה לנכדים.
כן נימנע הבורר מלהכריע בטענת המושב כי בתקופה שממועד פטירת יוכבד ז"ל ועד להוצאת הכספים מחשבון הבנק על-ידי הנכדים עמדה לעצמון האפשרות לנקוט בכל הליך משפטי למימוש זכויותיו כך שנוכח בחירתו המודעת שלא לנקוט בהליכים משפטיים כנגד בני המשפחה, הוא מנוע מלתבוע נזק מהמושב שכן הנזק נוצר באחריותו שלו.
...
המושב מוסיף וטוען כי הבורר חרג מסמכותו בכך שחרף קביעתו כי הטענות בדבר זכאות עצמון לקבלת כספי תנובה מחייבות דיון בנוכחות צדדים שלישיים שאינם צד לבוררות, הכריע בשאלת פרשנות הצוואה, היקף הנכסים בעזבון יוכבד ז"ל וחלוקת הכספים בין יחידי "שותפות מלצר". אין בידי לקבל טענה זו. כפי שכבר נאמר, פסק הבוררות עוסק במישור היחסים שבין עצמון למושב ויסודו בקביעה כי המושב הפר חובתו כלפי עצמון בכך שנעתר לבקשת דב להוצאת כספי תנובה מחשבון משק 17 באגודה לצורך הפקדתם בחשבון הבנק של יוכבד ז"ל, זאת ללא ידיעתו וללא הסכמתו של עצמון שניהל בפועל את משק 17, וכלשון הבורר: "... אין ספק שהשינוי שנעשה בכרטיס משק 17 ע"י ביטול הזיכוי בכספי תנובה והעברתם לחשבון הבנק של בעלת המשק ללא הודעה מראש בעוד מועד לתובע, שהיה המוציא והמביא בידיעת הנתבעת משך שנים רבות, רבות מאוד, בכל ענייני המשק עד כדי זהות מלאה בין משקו הפרטי, משק 5, למשק אמו, משק 17, היה שינוי בלתי הגון, לא הולם יחסי חברות בכלל ובאגודה שיתופית בפרט". הבורר הבהיר כי ככל שכספי תנובה היו נשארים בחשבון משק 17 במושב, הרי שנוכח ההסכם המשפחתי, לאחר אריכות ימיה של יוכבד ז"ל, היה על האחים או הנכדים, ככל שהיו מבקשים למשוך את כספי תנובה מחשבון משק 17, להגיש תביעה ולהביא להכרעת בית המשפט המוסמך את המחלוקת בשאלת פרשנות הצוואה וסיווגם של כספי תנובה, האם הם נכללים בגדר הזכויות ב"משק" ו/או הזכויות ב"רפת", או שהם בגדר "זכויות כספיות", כמשמעות ביטויים אלה בצוואה.
הבורר לא הכריע בעניינים שנמסרו להכרעתו - סעיף 24(5) לחוק הבוררות אין בידי לקבל טענת המושב כי הבורר לא הכריע בטענה כי ההסכם המשפחתי מחייב את עצמון גם ביחסיו עם המושב וכי התביעה עומדת בניגוד להסכם המשפחתי ונגועה בחוסר תום לב המצדיק את דחייתה.
הבורר ציין במפורש בפסק הבוררות כי "טענת התובע בדבר מיקום הכספים בחשבון המשק או בבנק כקובעת את הזכות עליהם אינה מקובלת עלי. העברת הכספים מחשבון משק 17 לחשבון הבנק של המנוחה הייתה פעולה טכנית שאינה משפיעה על הזכות לכספים אלה אבל מיקומם מכתיב את זהותו של מגיש התביעה ונטל הראיה..." - מהדברים האמורים כמו גם מהקביעה כי המושב הפר חובתו כלפי עצמון בכך שהוציא את כספי תנובה מחשבון משק 17 באגודה עולה כי לדעת הבורר, ההסכם המשפחתי אינו מחייב ביחסים שבין עצמון למושב בעניין ניהול חשבון משק 17, וכי התביעה שעניינה מעשי ומחדלי המושב בהוצאת הכספים מחשבון משק 17 אינה עומדת בניגוד להסכם המשפחתי.
יתרה מכך, הבורר הוסיף ונדרש לשאלה האם אין במכתב לנכדים במסגרתו נאמר על-ידי עצמון כי לפי המצב המשפטי "כרגע" - בהיות כספי תנובה מופקדים בחשבון הבנק של המנוחה - רק הנכדים יכולים למשוך את הכסף - משום השלמה על עצמון עם העברת כספי תנובה לנכדים, וציין: "... הגעתי למסקנה שאין לראות במכתב זה ויתור של התובע על דרישותיו מהנתבעת". בנסיבות אלה, לא מתקיימת עילת הביטול הקבועה בסעיף 24(5) לחוק הבוררות שעניינה היעדר הכרעה באחד העניינים שנמסרו להכרעת הבורר.
כפועל יוצא מדחיית הבקשה, אני מאשרת את פסק הבוררות שניתן על-ידי השופט בדימוס אורי שטרוזמן ביום 18.10.2017, ונותנת לו תוקף של פסק דין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו