מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מיהו צרכן לפי חוק הגנת הצרכן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הנתבע אף אינו יודע מיהו היצרן שממנו רוכש התובע את חומרי הגלם, מה המפרט הטכני של השערים שהתובע מייצר ובאילו חומרים הוא משתמש.
ואולם, בנגוד לתביעה בעילה של גניבת עין שבגינה רשאי בית המשפט לפסוק לתובע פיצויים ללא הוכחת נזק, בתביעה לפיצויים לפי חוק הגנת הצרכן על התובע להוכיח מהו הנזק שניגרם לו כתוצאה מההטעיה, דהיינו עליו לבסס את סכום הנזק שניגרם לו ולהוכיח קשר סיבתי בין ההטעיה לנזק (ראו דנ"א 5712/01 יוסף ברזני נ' בזק, חברה ישראלית לתקשורת בע"מ, נז(6) 385 בעמודים 412-411 וההפניות שם).
...
לפיכך יש לדחות את התביעה בעילה של התערבות לא הוגנת.
סיכום התביעה הכספית של התובע נדחית, והתביעה למתן צו מניעה מתקבלת בחלקה אך ורק בכל הנוגע לאיסור הטעיה לפי חוק הגנת הצרכן, כפי שנקבע לעיל.
לאור דחיית התביעה ברובה, ומנגד, מתן צו המניעה הזמני והתנהלותו של הנתבע כמפורט בפסק דין זה, אני מחייב את הנתבע לשלם לתובע סכום מופחת של 10,000 ₪ בגין הוצאות ושכר טרחת עו"ד בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד למעוד התשלום בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

גם הבירור מיהו "צרכן" הזכאי לתבוע בעילה לפי חוק הגנת הצרכן אינו בירור מורכב.
...
גם העובדה כי המבקשת השתמשה בשם נעוריה בתביעה אינה מביאה למסקנה בדבר אי הולמות הייצוג.
נוכח האמור לעיל, והתרשמותי כי ב"כ המבקשת מייצג כהלכה את ענייני הקבוצה, אני קובע כי מתקיימות גם הדרישות שבסעיפים 8(א)(3) ו-8(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות בדבר ייצוג וניהול עניינם של כלל חברי הקבוצה בדרך הולמת ובתום לב. סעדים צו עשה סלקום טענה כי היא כבר מיישמת את הוראות משרד התקשורת בהחלטתו מיום 11.1.17 בדבר חיוב יחסי (תיקון מס' 88 לרישיונה שנכנס לתוקף בפברואר 2017), ולכן אין מקום למתן סעד עתידי נגדה בדמות צו עשה.
סיכום מהטעמים המפורטים לעיל אני מאשר את בקשת האישור בהתאם למפורט להלן: חברי הקבוצה: כל לקוחות סלקום שהתנתקו משירותי רדיו טלפון נייד שקיבלו ממנה, החל מחודש אוגוסט 2014 ועד וכולל חודש ינואר 2017, וחויבו במלוא התשלום בגין מחזור החיוב במהלכו התנתקו, למרות שהיו מחוברים לשירותים רק בחלקו של אותו חודש.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

קורס אשר מטרתו הגלויה היא להביא להכנסה נוספת, ומיועד, בין היתר לעצמאים, המעוניינים להגדיל רווחים, לא יכול "להתחבא" מפני תביעות תחת התרוץ כי ממילא כל המשתמשים הם "עוסקים". בת"צ 53033-12-12 לוי נ' זאפ גרופ בע"מ (11.5.14), בית המשפט אינו מכריע בשאלה מיהו "צרכן" (פסקה 19), אך מציין את הדברים הבאים (פסקה 48) – "דפי זהב טוענת, ובצדק, שהעובדה שלקוחותיה הם עוסקים, ולא צרכנים, מחזקת את עמדתה. ואולם, אין להפריז בכוחו של טיעון זה, ולהסיק ממנו כי אין כל הצדקה להגן על לקוחות המשיבה. בין לקוחותיה של דפי זהב מצויים עוסקים זעירים רבים, אשר המידע המצוי ברשותם, יכולתם לנתחו וכוח המיקוח שלהם, אינם שונים באופן מהותי מצרכן פרטי. כך הוא גם המבקש, אשר יש להניח כי בין אם הוא מתקשר בעיסקה כצרכן ובין אם כעוסק, נופל קורבן לאותם פערי מידע, הטיות קוגניטיביות ונחיתות בעמדת המיקוח. אין זאת אלא שבצד הקבוצה הקלסית עליה מגנה החקיקה הצרכנית (רוכשי נכסים ושירותים לצרכים אישיים, ביתיים ומשפחתיים) יש מקום להגן (במידה מצומצמת יותר) גם על קבוצות נוספות המצויות בעמדת נחיתות מבחינת המידע, אופן ניתוחו וכוחו המיקוח (ובהם העוסקים הזעירים)". בית המשפט המחוזי מכיר בכך כי ישנם עוסקים זעירים, המצויים גם הם בנחיתות מול עוסקים גדולים, וגם הם זכאים לחסות תחת חוק הגנת הצרכן במידה מסוימת.
התובעת פירטה שורה של חובות אותן, לכאורה, הפרו הנתבעים: שדול להפרת זכויות יוצרים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שדול להתחזות, איומים, הפרת חובת תום הלב במשא ומתן והטעיה לפי חוק החוזים, והפרת סעיף 14(ג) לחוק הגנת הצרכן העוסק בעסקת מכר מרחוק.
...
הגעתי למסקנה כי התובעת אינה זכאית לפיצוי, מכוח הפרה נטענת זו. לטעמי טענתה זו של התובעת מהווה כפל עילה.
לאור כל האמור, אני קובעת כי התובעת אינה זכאית לפיצויים בגין הפרת חובות חקוקות על יסוד פקודת הנזיקין.
סיכום על יסוד על האמור לעיל במצטבר, אני מחליטה לחייב את הנתבעים לשלם לתובעת, יחד ולחוד, 4,900 ₪, הוא הסכום אותו שילמה כתמורה לקורס, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין, מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

סעיף 1 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות קובע כי בין התביעות בהן ניתן להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית נכללת "תביעה נגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר לענין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעיסקה ובין אם לאו". הטענה שמפנים המבקשים כלפי המשיבות כולן היא כי בהתנהלותן בנוגע לשיווק הפורמולציה החדשה של תרופת האלטרוקסין, הפרו את חובותיהן על פי חוק הגנת הצרכן.
הנחת המחוקק היא כי לצרכן אין אינטרס לברר עד תום את השאלה מיהו האחראי לפגם, אלא רק אינטרס לזכות בסעד שיתקן את העוולה הצרכנית.
...
זאת ועוד, לפריגו עומדת הזכות, אשר נשמרה לה מכוח החלטתי מיום 13.4.2013 להגיש הודעות צד ג' (ראו פסקה 34 לעיל), ומכוח זאת תוכל להגן על האינטרסים שלה.
הטעם לכך פשוט: ככל שיקבע כי פריגו נושאת אחריות לנזק מהסוג של פגיעה באוטונומיה, הרי שדי בששת העובדות שצוינו לעיל כדי להביא למסקנה כי למבקשים הללו עומדות עילת תביעה וזכות לסעד בגין פגיעה באוטונומיה.
סוף דבר בקשת האישור נגד המשיבות 1, 3, 4 ו -5 נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

המשיבות הן "עוסק" על פי חוק הגנת הצרכן, והמבקשת היא "צרכן" ולכן חלות ההוראות בסעיף 17ז(ב) לחוק הגנת הצרכן, לפיהן "הצגה, פירסום ונקיבה של מחירו הכולל של נכס או של שירות, כמפורט בחלק ב' של התוספת הראשונה, יכול שיהיה במטבע חוץ, ובילבד שמחירו במטבע ישראלי ייקבע לפי שער החליפין הקבוע בה". שירותי שילוח מישראל או אליה נכללים בפרק ב' של התוספת הראשונה הנ"ל. חוק הגנת הצרכן חל גם על עוסקים שהם תאגידים, העושים "שימוש אישי" במטענים.
פסק הדין בעיניין טרוים לטענת המבקשת, פסק הדין בעיניין טרוים עוסק בסוגיית "מיהו צרכן" לעניין חוק הגנת הצרכן ונקבע בו כי במקרים המתאימים עשוי מושג הצרכן להתייחס לא רק לאדם פרטי אלא גם לעוסק ולכלול בתוכו "עסקים קטנים", וכי יש להכריע בשאלה מהו "עסק קטן" על בסיס פערי המידע והכוח בין הצדדים.
...
בנסיבות ענייננו המבקשת לא עתרה לסעד זה. חוק בנק ישראל סעיף 53(א) לחוק בנק ישראל, התש"ע-2010 קובע כי: "שער חליפין של המטבע למטבע חוץ ייקבע בשוק מטבע החוץ, זולת אם קבעה הממשלה, בהתייעצות עם הנגיד, דרך אחרת לקביעתו". איני מקבל את טענת המבקשת כי מהסעיף עולה שכל המחירים בחוזים בהם המחיר ננקב במטבע חוץ והתשלום מתבצע בהמרה למטבע אחר חייבים להיות צמודים לשער היציג.
סיכום בקשת האישור נדחית ויחד איתה נדחית גם תביעתה האישית של המבקשת.
המבקשת תשלם לכל אחת מהמשיבות הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 15,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו