בע"פ 2218/10 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 99 (פורסם בנבו, 21.11.2011) נכתב:
"מוכרת התופעה של הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), שהיא הפרעת חרדה הבאה לידי ביטוי במערך של תסמינים נפשיים וגופניים (כגון חוויה חוזרת של הטראומה דרך היזכרות בלתי רצונית כמו סיוטי לילה ופלאשבקים; המנעות מדברים שיכולים להזכיר את הארוע כמו היתרחקות ממקומות ואנשים; קהות במגוון תחומים או עוררות יתר הבאה לידי ביטוי, בין היתר, בנדודי שינה, כעסים וקשיים בריכוז) (ניצה אייל נפלאות הזכרון ותעתועי השכחה, 155-154 (2004) (להלן: ניצה אייל)). כיום, מקובל לראות גם הפרעות זכרון כחלק מסימני הפרעת הדחק הפוסט-טראומטית (ע"ע PTSD ב- DSM)".
ד"ר קריינין, שהגיש חוות דעת מטעם המערער, היתייחס בחקירתו לסימפטומים שנזכרו בתעוד הרפואי, וציין כי בנגוד להמנעות מלספר את הארוע, עצבנות יתר, תוקפנות, שהנם סימפטומים של PTSD, הרי הזלת ריר, גילגול עיניים, דרמטיזציה והפסקת נשימה אינם סימפטומים הקשורים ל-PTSD.
(33) 5.3.2012: במכתב הפסיכיאטר ד"ר גיללך נרשמה איבחנה של PTSD בעקבות תלונות פוסט טראומתיות של המערער, אשר טוען כי מרגיש ריח של דם ורואה אש.
(34) 20.11.2012: במכתב הפסיכיאטר ד"ר בוניאק נרשמה איבחנה של PTSD וצוין כי המערער "חרד, לפעמים נזכר בארוע ומריח דם".
(35) 5.12.2012: בסיכום ביקור בחדר מיון טראומה בבית החולים זיו נרשמה איבחנה של PTSDוצוין כי המערער "מוכר כסובל מ-PTSD במשך שנתיים", כי הגיע עם תלונות סומאטיות ונצפתה היתדרדרות במצבו הנפשי בתקופה האחרונה, וכי "בבדיקה גילה סימנים פסיכוטיים".
(36) 19.5.2013: במכתב הפסיכיאטר ד"ר בוניאק נרשם -
"היום הגיע לפגישת מעקב. .... נזכר בנפילה וחווה התקפי פחד. בכל מקום מריח ריח של דם ונגעל מזה. לא אובדני. לא פסיכוטי".
חוות דעת המומחים הרפואיים
(א) חוות דעת קריינין (מטעם המערער)
בחוות דעת מיום 13.8.2013 הגיע ד"ר קריינין לשתי מסקנות: האחת, כי ההפרעה הנפשית של המערער התפתחה במהלך ובעקבות השרות, כתגובה לארוע טראומטי ופציעתו, וכי קיים קשר של גרימה בין השרות להפרעה הנפשית הנוכחית; השניה, כי יש לזקוף על חשבון השרות 2/3 משעור נכותו הפסיכיאטרית, בעקבות פציעות בטרם הגיוס.
חוות דעת ומוש 2 (מטעם המשיב)
בחוות דעתו המשלימה מיום 4.3.2014 הדגיש ד"ר ומוש את הנקודות הבאות: (1) על-פי התעוד הרפואי, כשלושה - ארבעה חודשים לפני גיוסו, סבל המערער ממצב נפשי "לא טוב" ונטל כדורי הרגעה; (2) המנעותו של המערער מלמסור מידע על מצבו הנפשי בעקבות התאונה משנת 2008 מעידה על חששו כי מידע כזה עלול היה למנוע את גיוסו; (3) הישתתפות המערער בארוע עונה אך ורק על קריטריון A של PTSD; (4) בחלק מבתי החולים בהם נבדק המערער לאחר הארוע הוא לא אובחן כסובל מ-PTSD, אלא מהפרעה תגובתית חריפה (ASD – Acute Stress Disorderׂ) עם קוי אישיות נרקיסיים-היסטריוניים וקשיי היסתגלות לפרידה מחברתו, או "סימנים לא ספציפיים". הפרעה אישיותית כזו אינה קשורה לשירות הצבאי, אלא הנה קו אישיותי מתקופת הילדות.
...
הקשר הסיבתי-העובדתי: הכרעה
לאחר שבחנו את התיעוד הרב, חוות הדעת הרפואיות ועדויות המערער, הגענו למסקנה כי בין התסמונת הפוסט-טראומתית של המערער לבין האירוע שהתרחש ביום 14.7.2011 קיים קשר סיבתי-עובדתי של החמרה בשיעור 50%.
עם זאת, איננו מקבלים את המסקנה הגורפת של ד"ר ומוש, לפיה הוא חשף ש"הכל הצגה אחת גדולה", וכי כל הרופאים שבדקו את המערער לאורך השנים נפלו בפח שטמן להם.
התוצאה
לאור המסקנה אליה הגענו, בדבר קשר סיבתי של החמרה בשיעור 50% בין הנכות הנפשית (תסמונת פוסט-טראומתית) של המערער לבין שירותו הצבאי, הננו מורים על קבלת הערעור וביטול החלטת המשיב מיום 16.6.2013.