מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מחלוקת גבולות בין שכנים בבתים פרטיים סמוכים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בתמצית שבתמצית, סולומון טענו כי רכשו מיגרש עליו ניבנה ביתם על ידי חברת ביניין ופיתוח יפרח אברהם בע"מ (להלן: הקבלן), שזכתה במיכרז שפירסמה רשות מקרקעין ישראל (להלן: רמ"י).
לימים התגלה כי המיגרש שהוקצה למשפחת סולומון גולש לחלקת מקרקעין פרטית סמוכה, זאת בשל טעות בתשריט שעל בסיסו נמכרו המגרשים ובוצעו עבודות הבניה.
בהתייחסו לאחריות התובע והחברה קבע בית המשפט המחוזי בפסק הדין כי – "לבנברג ערך, אם כן, מפה שגויה, וזו צורפה לבקשת ההיתר, בקשה שהתקבלה והוצא היתר על פיה. הוא גם סימן את קווי הגבול של המגרשים (ובכלל זה קו הגבול שבין מיגרש הרוכשים לבין החלקה השכנה). אחר כך ניבנה בין הרוכשים על פי המפה והסימון השגויים. נוכח עובדות אלה יש לראות את לבנברג אחראי כלפי הקבלן, ששכר את שירותיו וזכה לשירות לקוי. הואיל וכך, עליו לשפות את הקבלן בכל חיוב שהוא (הקבלן) חויב כלפי הרוכשים" (סעיף 34 לפסק הדין).
אשר להוצאות – בבואי להכריע בשאלה זו, נתתי את דעתי בין היתר לשיקולים ולנתונים הבאים: א) היתנהלות הצדדים בעיניין הצגת הראיות כפי שצוין במבוא לפסק הדין; ב) הקביעות שבפסק הדין והמשמעויות הכרוכות בהן; ג) הקף המחלוקת והסוגיות שעמדו במחלוקת בין הצדדים, בהקשר זה נתתי את דעתי לכך שיריעת המחלוקת הייתה מצומצמת יחסית; ה) התובע הגיש תצהיר מטעמו ואילו הנתבעות לא הגישו תצהירים אלא רק תיק מוצגים; ו) בירור התביעה לא היה מורכב, היתמצה בישיבה אחת שבסופה סיכמו הצדדים את טענותיהם בעל פה ונקבעה ישיבה קצרה להשלמת סיכומים; ז) נוסף לכך נשקלו שיקולים נוספים ובראשם שיקולים של חשש מהרתעת יתר מפני מימוש זכות הגישה לערכאות וכן שקולי צדק.
...
התוצאה המסקנה אפוא שדין התביעה להידחות.
אשר על כן, אני מחליט לדחות את התביעה.
אני מחייב את התובע לשלם לכל אחת מן הנתבעות, שכ״ט עוד בסכום כולל של 5,000 ₪ (סה"כ 10,000 ₪).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

הצדדים שכנים בעלי שני בתים פרטיים הרשומים כבית משותף, החולקים מיגרש שגבולותיו ההסטוריים נמדדו ונרשמו באופן שגוי.
חלוקה זו נוצרה לאור תזוזת קוי הגבול המזרחי והמערבי, שנבעה מסימון שטחים לקוי בעבר, ותיקונים שבוצעו בקוי גבולות המיגרש הסמוכים.
בנוסף, הנתבע העלה שלל טענות מקדמיות, ביניהן מעשה בית דין, בשל הסכם הגישור שקבל תוקף של פסק דין, שקבע הסדר מחייב בעיניין אופן יישוב המחלוקת בין הצדדים, והתיישנות ושיהוי, בשל הסכמה בהתנהגות של התובעים לחלוקת החזקה והשמוש ברכוש המשותף בינם לבין הנתבע במשך עשרות שנים, מאז תחילת השכנות בין הצדדים בשנת 1964.
...
לנוכח האמור לעיל בדבר התנהלותו חסרת תום הלב של הנתבע בהליך דנן, כמו גם בהליכים קודמים, שהלכה למעשה, הכשילה וטרפדה כל ניסיון של התובע להביא לידי סיום את המחלוקת, בין אם בהסכמה ובין אם בהכרעה שיפוטית, כאשר הוא כופר בסיום הליכי הגישור, ללא תוכנית חלופית על ידו, על אף עמדה נחרצת של האדריכלית המוסכמת הדוחה את הצעותיו לחלוקה, ובמשך שנים רבות ומיותרות, בהן נגרעה מהתובע אפשרות לממש את זכויות הבניה, אני סבורה כי ראוי להטיל את ההוצאות הריאליות על הנתבע בגובה אותן דרש הנתבע עצמו.
לסיכום: אני מורה על סילוק יד הנתבע משטח המפורט בתוכנית האדריכלית ד 4 המצוי בצדו המזרחי של המגרש, בסמוך לגדר ההפרדה הקיימת, כמשורטט בתוכנית האמורה, ועיגון בסיס ההסכמה בין הצדדים – הפרדה פיזית בניהם על פי הגבולות ששורטטו על ידי האדריכלית.
הנתבע ישלם לתובע הוצאות משפט ושכר טרחה בסכום כולל של 100,000 ₪ (שהוא, כאמור, הסכום שאף ציין הנתבע בסיכומיו כסכום הוצאותיו בהליך).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

התובע והנתבע מתגוררים בבתים פרטיים בשכנות בית צפאפא, בסמוך לכביש מרכזי המוביל לשכונת גילה.
עיקר המחלוקת בין הצדדים היא כמפורט להלן: במוקד המחלוקת הקרקע הנ"ל, שבה זכויות בעלות לאחר הסדר, הרשומות בלישכת רישום מקרקעין ירושלים מיום 2.10.63 על שם אבראהים עלי חוסין (להלן גם: "אבראהים או המנוח"; לעניין רישום הזכויות בקרקע ראו נסח הרישום – נספח א' למוצגי התובע).
הנתבע הוסיף כי לאחר שרכש את השטח, התובע עצמו פנה אליו כדי להכיר את השכן החדש שרכש את הקרקע מאחיו, הוא בירך אותו והדגיש בפניו כי הגבול בין החלקות הוא גדר הבטון.
לגבי תיקונים בנוסח ייפוי הכח הנוטריוני שהוגש מטעמו לבית הדין השרעי (נספח כ"ג לתצהיר התובע), השיב הנתבע כי השם "אבראהים" הוסף בכתב יד, אולם לטענתו הדבר נעשה בהסכמת הנוטריון ובסמוך לחתימת הנוטריון (עמ' 64 ש' 19-26).
...
אני קובעת, איפוא, כי הנתבע הוא בעל הזכות (החוזית) בקרקע נשוא התביעה.
סיכום לנוכח כל האמור אני סבורה שהתובע לא עמד בנטל ולא הוכיח את תביעתו, ולפיכך אני דוחה את התביעה.
באשר לתביעה שכנגד, לאחר שהגעתי למסקנה שהנתבע הוא בעל הזכויות בקרקע נשוא התביעה, הרי שהתובע לא היה רשאי לבנות על קרקע זו. נראה, איפוא, כי התובע לא היה רשאי לבנות בית על קרקע זו. עם זאת, עיקר הדיון בתיק שבפני התמקד בשאלות הזכויות בקרקע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

רקע בעלי הדין הם בעלי זכויות חכירה בבתים פרטיים, המצויים בשכנות זה לזה ביישוב גבעת יערים.
הסיכסוך בין הצדדים ארוך שנים ומר, אשר החל סמוך לאחר רכישת הבית על ידי ירון חן בשנת 2014.
התובעת חקרה בעצמה את המודד וטענה כי מפ"י ביססה את הגבול על סמך הגדרות הקיימים וכי באמצע הגדרות הקיימים עובר הגבול (עמ' 324 ש' 24), אולם המודד השיב כי "הגבול לפי קואורדינטות קובעים" (עמ' 326 ש' 20), אולם מפ"י פעלו בדיוק הפוך: "הגבול בין החלקות שנוצר בתצ"ר נקבע על קו האמצע של הקיר שבנוי בין חלקות 27,28" (מכתב מיום 15.7.15 עמ' 44 בתיק מוצגי התובעת), כך קובע המפרט הטכני לפיו אמורות להתבצע עבודות המדידה (מכתב מיום 10.9.15, עמ' 59).
אין מחלוקת כי שעון המים של ביתו של הנתבע הותקן בחצרה של התובעת.
...
השתתפות בעלות בנית הגדר דרישת התובעת להשתתף בעלות קיר תמך ועליו גדר נדחית בשל התיישנות.
גם בהקלטה שצרף לא שומעים משפטים אלו, ולכן דין תביעתו הנגדית של הנתבע בראש נזק זה להידחות.
סוף דבר אני דוחה את שתי התביעות וכל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

ביתן רכשו את ביתם כבית בנוי בשנת 2005, ורשומים כבעלים משנה זו. בתיהם של הצדדים מצויים בסמיכות זה לזה, וחולקים גבול משותף, בצידו הצפוני של בית סמימי והדרומי של בית ביתן, בקוו הגבול בין חלקות 36 ו- 35.
ככל שהיה מדובר במחוברים שבמיצר, היה על סמימי להישתתף בעלות הקמת ואחזקת החומה, אך הם לא עשו כן. בתביעה שהגישו הוסיפו וטענו ביתן כי סמימי עשו שימוש בחומה שהיא רכושם הפרטי תוך השגת גבול.
כשנשאל המודד צרצור מדוע אמר שהחומה בנויה על הגבול שבין החלקות אם הקצה הדרומי של חומת הלבנים נמצא צפונית לקו הגבול שבין החלקות, השיב: "החומה בין השכנים היא מוגדרת ממה שנובע, מהאדמה עד למעלה, זה מפריד בין שני הצדדים, זה החומה, אתה יכול לבנות כל דבר אחר גם מעל ה-20 סנטים וגם לקרוא לזה חומה. עכשיו הגבול פה עובר דרך הקיר, דרך החומה, שזה גם הוא האבן וגם הוא הבלוקים גם בסוף גם אתה יכול לבנות מעל הבלוקים עוד משהו אבל הגבול עובר על החומה שזה הקיר המשותף ביניכם" (עמ' 86, שו' 14-9).
מהעדויות והראיות שהובאו לעיל עולה עוד, כי אין מחלוקת שחומת האבן קיימת למצער לאורך כמחצית מאורך הגבול שבין הבתים.
...
מקובלת עליי עדות המודד צרצור בהקשר זה, כי יש להתייחס לחומה מהקרקע ועד לחלקה העליון, שכן מדובר למעשה בחומה אחת, המפרידה בין הבתים.
לאור כל האמור, אני קובעת כי החומה כולה, דהיינו הן חומת הלבנים, הן חומת האבן, הינה בגדר "מחוברים שבמיצר", ומשכך בהתאם להוראות סעיף 49 לחוק המקרקעין יש לראות בה בבעלות משותפת של ביתן וסמימי.
כפועל יוצא של קביעה זו, אין מקום למתן סעד הצהרתי כי חומת הלבנים הינה בבעלותם הבלעדית של ביתן, כמו גם ליתר הסעדים שהתבקשו בסעיפים 66 ב'-ו' לתביעת ביתן, דהיינו להורות לסמימי להסיר את אשר חיברו לחומה הפונה לכיוון ביתם ולהורות להם לחדול מכל שימוש בחומה, הואיל ויש לראות בחומה בבעלות משותפת, מדובר בשימוש בחלק החומה הפונה לצד של סמימי, וביתן לא התנגדו לשימוש במשך השנים וניתן לראות בכך הסכמה מצד ביתן לשימוש זה. כך גם, לאור התוצאה אליה הגעתי, אין מקום לסעד המורה כי ככל שסמימי ירצו לבנות חומה בשטחם, זו תבנה בשטחם של סמימי, מה גם שמדובר בסעד תיאורטי בשלב זה. למעלה מן הצורך יצוין כי גם אם הייתי מקבלת טענת ביתן כי יש לראות בחומת הלבנים כרכושם הפרטי, דינה של התביעה הכספית שהגישו לדמי שימוש להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו