מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מחלוקת בדבר התחייבות לתשלום דמי תיווך בגין רכישת דירה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לעניין זה ראו את פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה, כב' השופט סוקול, בתיק ע"א (חיפה) 3455/06 דה כהן בע"מ נ' עמרם (פורסם בנבו), שם נקבעו הדברים הבאים: "בשל אופיו המיוחד של הסכם התיווך ותכליותיו של חוק המתווכים יש להזהר בהכרה בעילות תביעה חלופיות, שמא נמצא את עצמנו מרוקנים את החוק מכל תוכן. במיוחד יש להדגיש כי לשלילת הזכות לדמי תיווך יש חשיבות הרתעתית ועקיפתה בדרך של הכרה בעילות חלופיות תסכל את מטרתו של החוק". ראו גם דברי כב' השופטת דפנה ברק- ארז בתיק ע"א 3384/16 וע"א 3894/16, עמית מזרחי נ' אהוד מרקוביץ ואח' (פורסם בנבו), ביחס למקרה בו לא קיים חוזה תיווך בכתב: "ראוי איפוא לומר כך: ההקפדה על עריכתו של חוזה תיווך בכתב הכולל את הפרטים הקבועים בחוק ובתקנות היא הכלל... במקרים שבהם כלל לא קיים חוזה תיווך כתוב, אין מקום ללמוד במישרין מפסקי הדין המאפשרים היתגברות על דרישת הכתב בחוזה מקרקעין, וככלל יש מקום להחמרה רבה יותר. אם לא כן – החוק ירוקן מכל תוכן, תוך פגיעה בתכלית של הסדרת שוק התיווך ובהגנה הנדרשת על מי שנזקקים לשירותי תיווך. בסופו של דבר, מתווך שזהו עסוקו אמור להיות מודע לחובתו להחתים את לקוחותיו על חוזה תיווך כדין, דרישה שאינה מורכבת כל עיקר. אם אינו עושה כן הסיכון הכרוך בכך אמור להיות מונח לפתחו." ציטטתי את הדברים לעיל, לאור המחלוקת בין הצדדים כאן אם יש בהסכם עליו מבסס התובע את תביעתו, משום הסכם תיווך הרלוואנטי לעיסקת רכישת הדירה, כאשר עולים סימני שאלה לא מעטים , בשל הניסוח הכוללני והגורף של ההסכם עסקינן, כך שנוסף לשאלת הגורם היעיל בעיסקה, יש לבחון את אותו הסכם תיווך עליו מבסס התובע את תביעתו, ודרישתו לתשלום דמי תיווך בגין עסקת הרכישה.
לטעמי, שאלת החתימה על גבי ההסכם איננה נתונה במחלוקת, והעובדה שהנתבע ואישתו לא ראו לנכון לקרוא את תוכן ההסכם, ולא עמדו על קבלת העתק ממנו, ויהיו ההסברים שהם נתנו ככל שיהיו, הרי שאין בכך כדי לפטור את התובע מהמחוייבות שלו לאותו הסכם, כאשר מכוחו הוא שילם את דמי התיווך בגין עסקת השכירות, אך האם אותו הסכם תקף ונכון גם לעיסקת רכישת הדירה? לטעמי- לא. את ההסכם יש לבחון שלא במנותק מנסיבות החתימה, והשתלשלות העניינים, ובעניינינו, כפי שכבר צויין לעיל בתחילת פסק הדין, אין כל מחלוקת כי פניית הנתבע אל התובע נעשתה אך ורק לצרכי חפוש דירה לצרכי שכירות, הבעלים של הדירה, מר יפתח, פנה אל התובע לצורך שכירת שירותיו לשם השכרת הדירה, למצער, עובר לחתימת הסכם התיווך עסקינן, התובע אישר בחקירתו, כי סוגיית המכירה של הדירה לא עמדה על הפרק כלל באותה נקודת זמן שהנתבע פנה אל התובע, התובע אישר כי לאחר חתימת הסכם השכירות, הקשר בינו לבין הנתבע נותק, כי לאחר שהוא שמע , כטענתו, ממר יפתח כי הנ''ל שוקל למכור את הדירה, תוך מתן זכות ראשונים לנתבע, אך התובע לא נקט כל פעולה שהיא לשם שיווק הדירה או מכירתה, לא פנה אל הנתבע להזכיר לו כי קיימת התחייבות לשלם דמי תיווך, ככל שהתחייבות זו אכן קיימת, ככל שהוא ירכוש את הדירה, התובע אישר כי הוא כלל לא היה מעורב במו''מ לרכישת הדירה, אישר כי מר יפתח לא פנה אליו בבקשה לשווק את הדירה למכירה, ורק לאחר שהסכם הרכישה נחתם, הוא פנה אל הנתבע בדרישה לקבלת דמי תיווך.
...
חיזוק למסקנה כי התובע איננו מאמין בעצמו כי הוא זכאי לדמי תיווך מהנתבע, היא העובדה, וללא כל קשר באשר לעיתוי ביצוע התשלום, כי הבעלים מר יפתח שילם לתובע סך של 10,000 ש''ח שלטענת התובע הם דמי התיווך בגין מכירת הדירה, או חלק מהם, אך לא הוצג כל הסכם תיווך עם יפתח למכירת הדירה, גובה הסכום ששולם, איננו תואם כלל את מחיר מכירת הדירה, קרוב ל ארבעה מיליון ש''ח, וכי מדוע מר יפתח ישלם סך של 10,000 ש''ח בגין עסקת המכירה בעוד הנתבע כאן נדרש לשלם סכום של למעלה מ תשעים אלף ש''ח? לתובע הפתרונים.
ניסוח ההסכם ע''י התובע נעשה כאמור באופן גורף וכוללני, הוא ישב בחיבוק ידיים ולא נקף אצבע, מה גם שלא נדרש לעשות דבר, לשם שיווק הדירה, ניהול מו''מ , קידום עסקת הרכישה בין הנתבע לבין מר יפתח, פרק הזמן אשר עבר מאז שכירת הדירה ע''י הנתבע ועד לחתימת הסכם הרכישה, העובדה שחוזה השכירות חודש, ללא כל מעורבות של התובע, אז על מה ולמה הוא זכאי לשכר? לסיכום- פרשנות הסכם התיווך הגורף והכוללני שהתובע החתים את הנתבע עליו, לא יכולה לכלול מצב של עסקת רכישה, המנותקת לחלוטין מהתובע, כאשר ההסכם איננו כולל פרטים ספציפיים חיוניים מהם ניתן להסיק מסקנה זו, במיוחד עת הפנייה אל התובע נעשתה לצרכי שכירות ולא רכישה.
מכאן שדין התביעה דחייה, וכך אני קובעת התובע יישא בהוצאות הנתבע בגין הליך זה על סך 15,000 ש''ח אשר ישולמו תוך 30 יום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אומר בית המשפט בפסק דין מאנה, תוך כדי עיון בפסק דין מזרחי וקביעה כי פסק דין זה לא קבע את המקרים החריגים והקיצוניים בהם ניתן לחייב בדמי תיווך בהיעדר הסכם בכתב, כאשר הוא מנסה לשער בנפשו מהו אותו מקרה ואומר: "ניתן, אולי, לצייר מקרה שבו הוכח במידה גבוהה של היסתברות כי נקשר הסכם תיווך בעל פה או כי ניתנה התחייבות לתשלום דמי תיווך,  כן הוכח במידה גבוהה של היסתברות כי המתווך היה הגורם היעיל, וכן לא הייתה מחלוקת על זהות הלקוח, שיש לחייבו בתשלום דמי תיווך, וכן לא היתה מחלוקת – או שהוכח במידה גבוהה של היסתברות – מהו אחוז דמי תיווך שהוסכמו.
הנתבע שילם את דמי התיווך בגין רכישת הדירה למתווכים אחרים כך שבהתנהגותו לא חסך דבר למעט סך של 0.5% משווי הרכישה.
...
סוף דבר הוא כי התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך 8,000 ₪.
כמו כן ישלם התובע לנתבע את עלות חוות דעת המומחית לכתב יד על פי חשבונית מס אשר תוצג לו. ניתן היום, ה' ניסן תש"פ, 30 מרץ 2020, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אין מחלוקת כי התובע הנו בעל רישיון תיווך במקרקעין, תיקוף הרישיון באמצעות תשלום אגרה אינו רלוואנטי למקרה דנן, אשר היתרחש טרם תיקון מספר 7 לחוק המחייב תיקוף הרישיון.
" יחד עם זאת, אפילו בתי המשפט ששללו דמי תיווך ממתווכים מקום שלא היו בעלי רישיון בתוקף, התייחסו לא אחת לחוסר הנוחות שלעיתים נוצרת מאכיפת החוק כלשונו, שכן נוצרים מצבים בהם מתווך לא שילם את אגרת רשיונו, או לא שילמה במועד, אך אין חולק כי היה הגורם היעיל שהביא לסגירת העסקה וכי עמל רבות לצורך זאת, ולמרות זאת, לא יקבל את דמי התיווך בגין כך. יפים לעניין זה הדברים בתא"מ 56881-11-12 שבט אפרים בע"מ נ' בר שדה (פורסם בנבו, 15.10.13), שם נידונה השאלה האם זכאי מתווך לקבל דמי תיווך כאשר מי שביצע את מירב הפעולות מול הקונה היה עובד מטעמו, שאינו מתווך מורשה.
בנסיבות העניין, נראה כי טענתו של הנתבע הועלתה למטרה אחת ואחת בלבד: להיתחמק מתשלום דמי התיווך לתובע, וזאת בנגוד להתחייבותו בהסכם התיווך כלפי התובע לעשות כן. ודוק – הנתבע אינו אדם אשר אינו מצוי בתחום הנדל"ן, ואשר ביקש לרכוש לעצמו דירת מגורים והסתייע בשירותיו של התובע המתווך לצורך כך, אדם אשר עליו ביקש החוק להגן, שכן אינו מצוי בתחום ויש לוודא כי הוא מקבל שירותי תיווך מאדם בעל ידע, באופן מקצועי, אשר פעולותיו מוסדרות בחוק אשר קובע סטאנדרט היתנהגות.
...
מקבל אני לעניין זה את טענתו של הנתבע.
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני מקבל את התביעה ביחס להסכם התיווך למכירת המגרש ואני קובע כי על הנתבע לשלם לתובע דמי תיווך בסך 222,628 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
התביעה לקבלת דמי תיווך בגין מכירת הדירות נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

המחלוקת העיקרית בין הצדדים היא בדבר תוקפן של התחייבויות הנתבעת לתשלום דמי תיווך.
באשר לטענת הנתבעת שלפיה "נאלצה" לשלוח את הודעת הדוא"ל על מנת לרכוש את הדירה, אציין שלא זאת בלבד שאין הדבר עולה כדי טענה כי היתחייבותה ניתנה שלא ברצון, אלא שיש בכך כדי להצביע במובהק על התקיימות תנאי נוסף בהתאם לחוק המתווכים והוא היותה של התובעת 2 "הגורם היעיל בעיסקה". התובעת 2 פעלה בבלעדיות למכר הדירה, פירסמה את הדירה והציגה אותה לנתבעת ואין בכך שבהמשך סוכמו תנאי ההסכם במשא ומתן ישיר בין המוכר לקונה, כדי לשלול את זכאותה לדמי התיווך.
...
בהקשר זה אוסיף כי אינני מקבל את טענת ב"כ התובעת שלפיה, כיוון שצוין שהפחתת דמי התיווך היא "לפנים משורת הדין", הרי משלא שולמו דמי התיווך יש להעמיד את סכום דמי התיווך על שיעור של 2% בצירוף מע"מ. בענייננו, נותר נושא זה למו"מ עתידי בין הצדדים ומשזה הושלם בהודעת הדוא"ל האמורה, הרי יש לראות בהסכמה זו כהסכם המחייב בין הצדדים (אציין כי גם החשבונית שהנפיקו התובעות כדרישה לתשלום התייחסה לסכום המבטא דמי תיווך בשיעור 2% כולל מע"מ).
לפיכך ולאור האמור תשלם הנתבעת לתובעות סכום של 29,200 ₪, בצירוף הפרשי ריבית והצמדה החל ממועד הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.
כן תשלם הנתבעת לתובעות הוצאות ההליך בסכום של 1,585 ₪ (תשלומי אגרה ושכר עדה) וכן שכר טרחה בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה על סך 29,250 ₪ שעניינה תשלום דמי תיווך בגין רכישת דירה ברחוב זבולון 15 בעיר אשדוד.
טענות התובעים כעולה מכתב התביעה בין הצדדים נחתם ביום 1/7/2019 הסכם למתן שירותי תיווך במקרקעין לפיו התחייבו הנתבעים לשלם לתובעים דמי תיווך בסך 25,000 ₪ בצרוף מע"מ. התובע 2 הציג לנתבעים את הדירה ומיד לאחר מכן היתקיימה פגישה במשרדו ובה הודיעו הנתבעים כי הם מעוניינים ברכישת הדירה ומבקשים שינהל עבורם משא ומתן אל מול הבעלים על מנת להפחית את מחירה ההתחלתי של הדירה אשר עמד על סך של 1,850,000 ₪.
אין מחלוקת שהנתבעים פנו למתווך אחר ושבחלוף כעשרה ימים מהמועד שבו ראו את הדירה לראשונה, נחתם הסכם לרכישתה.
כך, ביום 5/7/19 כותב התובע לנתבע: "דברתי איתו אחרי ויכוחים 1,835,000 פינוי 3 חודש מהחוזה סופי עם כן יום ראשון ניתן לחתום. הוא לא רצה הוא אמר לי הפינוי מידי זה בעיה הוא צריך לשלם שכירות בקיצור זה אחרון ושווה לדעתי". במענה להודעה זו מציין הנתבע: "יקר לי אחי אני מחכה לפידבק מהדירה השניה אני יורד מהדירה הזאת תודה אחי ואם יש משהו חדש דבר איתי והתובע משיב: "טוב גבר ניסתי בהצלחה". עינינו הרואות כי התובעים לא דייקו, בלשון המעטה, בגירסתם שלפיה המשא ומתן נוהל על ידם כימעט עד תום וברגע אחרון, משביקשו לתאם פגישה לסגירת הפרטים האחרונים, החלו הנתבעים להקשות ולהתחמק.
...
בנסיבות אלו שוכנעתי שהנתבע פעל בתום לב ולא מצאתי פסול בכך שפנה למתווך אחר לאחר הודעת התובע כי אלו הם התנאים הטובים ביותר שהוא יכול להשיג אל מול המוכר.
לאור כל האמור לעיל, הנני מורה על דחיית התביעה.
התובעים ישלמו לנתבעים הוצאות בגין ניהול הליך זה בסך 9,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו