הנתבעת מסתמכת, בין השאר, על ע"א 8/83 גורדון נ' כפר מונאש פ"ד לח(4) 797, 801):
"...אם היתעלם אחד מן הצדדים מההסכם והגיש תובענה לבית המשפט תדחה התביעה על הסף מחמת מעשה בית דין, גם אם נתבקש בה סעד שונה מזה שלגביו היתנהלה הבוררות."
לטענת הנתבעת, התובע מעלה בתביעתו טענה אשר אכן לא עלתה בהליך הבוררות, לפיה פוטר בשל גילנות.
טענות המשיב (התובע)
לטענת התובע, הליך הבוררות שהתקיים בין הצדדים עסק בעיניין הקשר שבין פיטורי התובע לבין היותו חבר ועד העובדים, דבר אשר ניתן ללמוד בנקל הן מפסק הבוררות והן מכתב הטענות כפי שהוגש בהליך הבוררות:
"מאחר והשאלה היחידה העומדת בפני בבוררות זו היא האם כוונת לפטר את העובד קשורה בדרך כלשהיא לפעילותו כנציג עובדים, אתייחס במסגרת הכרעה זו רק לעובדות שהביאו בפני שני הצדדים בתצהיריהם." (ס' 11 לפסק הבוררות).
נפסק כי:
"הכלל בבתי הדין הנו, כי דחייה על הסף תעשה רק כאשר בית הדין משוכנע שגם אם תצלח דרכו של התובע והוא יוכיח את כלל טענותיו אשר הוא טוען בכתב התביעה, הרי שלא יהיה בכך כדי להועיל לו ... בבתי הדין לעבודה מחיקה על הסף אינה יכולה ואינה צריכה לשמש דרך המלך, ויש להכריע במחלוקת לגופו של עניין" (בר"ע 1204/01 קרן הגימלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות - דבורה מקובסקי, עבודה ארצי כרך לג(43) 28).
כך, גם בנ. זלצמן, מעשה בית דין בהליך אזרחי (הפקולטה למשפטים אוניברסיטת תל אביב, 1991) עמ' 137-138:
"בהבדל מכלל השתק עילה, המונע היתדיינות נוספת בין בעלי הדין בגין אותה עילת תביעה, ואפילו הם מבקשים להעלות נושאים או טענות שמעולם לא הוכרעו ביניהם, מונע כלל השתק הפלוגתא היתדיינות נוספת בין בעלי הדין בפלוגתא שכבר נדונה ביניהם בהתדיינות קודמת והוכרעה ע"י בית משפט מוסמך בפסק דין סופי.
...
לעניין לשון הרע, נפסק בבית הדין הארצי בתיק בר"ע 59941-11-14 אטורה תעשיות בע"מ נ' ירום שטרית:
"על התובע לפרט את מרכיב "לשון הרע", דהיינו "פירוט המילים, בכתב או בעל-פה, שבהם השתמש הנתבע"; מרכיב הפרסום – היכן, כיצד ומתי היה פרסום של לשון הרע ואת "העובדות שמהן נגזרת אחריותו של כל אחד מהנתבעים". בכתב התביעה לא ניתן כל פירוט בעניין זה, ועל כן דין התביעה לפיצוי בגין עוולת לשון הרע והוצאת דיבה להימחק על הסף בשל העדר עילה.
כך, גם טענות בדבר "עשרות או מאות מקרים חמורים בהרבה שאירעו אצל הנתבעת ואשר בגינם לא פיטרה הנתבעת את אותם עובדים, אפילו לא העלתה אותם לשימוע..." (ע' 2 ש' 14-18 לפ' 14.3.2023) - מן הראוי כי יוצגו דוגמאות כבר בשלב זה.
סוף דבר:
הבקשה לסילוק על הסף בשל הליך הבוררות - נדחית.
אני סבור כי אכן הליך הבוררות שהתקיים בין הצדדים עסק בעניין הקשר בין פיטורי התובע לבין היותו חבר בוועד העובדים, שעה שעניינה של התביעה דנן היא בעילות תביעה אחרות, כגון: פיטורים שלא כדין, לשון הרע, פיטורים בניגוד לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה בשל גילנות וכו'.