מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מחיקת החוק למניעת חרם על מדינת ישראל

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקשת טוענת כי מעולם לא הסתירה מהרשויות מידע שנשאלה לגביו, וסבורה כי בהיתחשב בפעולותיה המעשיות – קרי, השאיפה ללמוד באקדמיה הישראלית – הניסיון להציג את מחיקת חשבונותיה ברשתות החברתיות כעדות לתמיכה בחרם על ישראל רחוק מלשכנע.
בהמשך למגמה זו, בשנת 2017 תוקן חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, בין היתר תוך הוספת סעיף 2(ד): "לא יינתנו אשרה ורישיון ישיבה מכל סוג שהוא, לאדם שאינו אזרח ישראלי או בעל רישיון לישיבת קבע במדינת ישראל, אם הוא, האירגון או הגוף שהוא פועל בעבורם, פירסם ביודעין קריאה פומבית להטלת חרם על מדינת ישראל, כהגדרתו בחוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם, התשע"א-2011, או התחייב להישתתף בחרם כאמור." (ההדגשה הוספה-ע'ב') (להלן: סעיף 2(ד)).
...
חוק החרם, בהיותו חוק ישראלי, פועל פועלו פנימה, וככזה מופנה הוא בעיקרו אל השיח הפנים ישראלי: "ראוי לציין כי חוק החרם הוא חוק ישראלי פנימי. הסנקציות המנויות בו נועדו, מטבע הדברים, להשפיע בעיקר על קריאות לחרם ה'נעשות' בישראל. מסקנה זו יפה, בעיקר, לסנקציה הנזיקית שבחוק [...] הואיל ויש להניח שפועלו 'הנזיקי' של החוק יתמקד יותר בהשפעה על השיח הפוליטי הישראלי הפנימי, ופחות בהשפעה על קריאות בינלאומיות להחרמת ישראל או להחרמת האזור, יהיה בכך כדי להפחית במידה מסוימת ממידת התרומה הפוטנציאלית שתהא לחוק במאבק בחרמות בינלאומיים ובתנועת ה-BDS" (שם, פסקה 35 לחוות דעתו של השופט י' דנציגר).
סמכותו הכללית של שר הפנים המשיב סבור כי הוראת סעיף 2(ד) אינה גורעת מסמכותו הרחבה לפי חוק הכניסה לישראל, במנותק מההסדר החקיקתי המיוחד לעניין מבקשי כניסה תומכי חרם, ומכאן שגם אם נגיע למסקנה כי לא היה מקום להורות על ביטול אשרת הכניסה ורישיון הישיבה מכוח סעיף זה, הוא היה מוסמך לעשות כן בגדר שיקול הדעת הרחב המוקנה לו במאטריה מיוחדת זו. גם אם אניח כחברי השופט נ' הנדל לצורך הדיון ומבלי להכריע בכך כי יש ממש בטענה שסעיף 2(ד) לא הגביל את סמכותו הכללית של המשיב למנוע את כניסתם של פעילי חרם, אין בכך כדי לשנות ממסקנתי שההחלטה נושא הערעור אינה יכולה לעמוד.
גם בעניין זה מקובלת עלי מסקנת חברי השופט נ' הנדל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

משכך, הרי שלטענת המשיבים – העתירות אינן מכוונות ואין בכוחן להביא, אלא למחיקת התיבה: "איזור הנמצא בשליטתה" שבהגדרת המונח: "חרם על מדינת ישראל", המצויה בסעיף 1 לחוק, ולא לחוקתיות החוק בכללותו.
לטענת העותרים, החוק למניעת חרם – איננו יוצא כנגד חרמות באשר הם, אלא מיתמקד רק באלו הקוראים להחרים את מדינת ישראל ומוסדותיה, או בפעילויות הנעשות ב-"איזור הנמצא בשליטתה". לגישת העותרים, אין מקום להבחין בין חרם לחרם – וכמו שחרמות הנובעים ממניעים צרכניים, דתיים, מצפוניים ואחרים מתקבלים בהבנה, כך ראוי שהדין ינהג גם בעיניינם של אלה הקוראים להטיל חרם על מדינת ישראל, כמשמעו בחוק.
...
בנסיבות אלה אנו סבורים כי ההגדרה של "חרם על מדינת ישראל" בנוסח רחב זה, בצירוף עם העוולה הנזיקית, הינן בבחינת פגיעה בליבת חופש הביטוי הפוליטי במדינת ישראל, המביאה מרכיבים אלה בהצעת החוק אל סף האי-חוקתיות ויתכן אף מעבר אליו".
אבהיר כי מסקנתי זו נובעת גם מכך שאני מצטרף לדברי חברי השופט ח' מלצר לעניין תחולתה של פקודת הנזיקין על עוולת החרם ולפרשנות שהציע לסעיף 2 לחוק; ומכך שבשל הטעמים שעליהם עמד חברי, גם אני סבור כי אין מנוס מהכרזה על בטלותו של סעיף 2(ג) לחוק.
המחלוקת היא בסופו של דבר בעניין מידתיות ההוראות שבחוק הנדון בעתירות שלפנינו.
יתר על כן, ברוח קביעותיהם של חבריי השופטים י' דנציגר וע' פוגלמן, אני סבור כי יש לערוך הבחנה בין קריאה לחרם על אדם מחמת זיקתו למדינת ישראל או מוסד ממוסדותיה, לבין קריאה לחרם על אדם מחמת זיקתו לאזור הנמצא בשליטת המדינה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לשלמות התמונה יוער, כי בעקבות הודעת שר הפנים, ביום 18.6.2018 קבע כב' סגן הנשיא השופט י' נועם בפסק דינו כי נוכח החלטת שר הפנים לבטל את היתר שהייתו של העותר, העתירה כנגד מתן היתר השהיה, נמחקת.
משמעותו ופרשנותו של הסדר חקיקתי זה עומד במוקד המחלוקת שלפנינו, וזו לשון החוק: "(ד) לא יינתנו אשרה ורישיון ישיבה מכל סוג שהוא, לאדם שאינו אזרח ישראלי או בעל רישיון לישיבת קבע במדינת ישראל, אם הוא, האירגון או הגוף שהוא פועל בעבורם, פירסם ביודעין קריאה פומבית להטלת חרם על מדינת ישראל, כהגדרתו בחוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם, התשע"א-2011, או התחייב להישתתף בחרם כאמור.
...
לסיכום ההלכה הפסוקה קבעה, כי קריאה פומבית להטיל חרם על אדם רק בשל זיקתו למדינת ישראל פוגעת בגרעין הקשה של כבוד האדם, בשל השימוש בו כאמצעי להשגת מטרה פוליטית.
בהתאם נדחית העתירה, ועל העותר לעזוב את ישראל עד ליום 1.5.19.
בנוסף, לבקשת ב"כ העותר בענין מורה אני כי אם תוך תקופה זותוגש בקשה רשות לערער ועימה בקשה צו ביניים, אזיי יהא על העותר לעזוב את ישראל רק לאחר ההכרעה בבקשה לצו ביניים ובכפוף להחלטת בית המשפט העליון.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך, לנוכח שבירור נוסף העלה כי האירגון הוא חלק מתנועת ה- NSJP, לנוכח קריאות להטלת חרם על מדינת ישראל שמקורן באירגון עצמו ולנוכח שהמערערת מחקה את חשבונותיה ברשתות החברתית עובר להגעתה לישראל.
הובהר, כי לשר הפנים יש שיקול דעת רחב ביחס להחלטות בדבר כניסה לישראל וכן כי בתיקון מס' 28 לחוק הכניסה לישראל (להלן: "התיקון לחוק"), בגדריו חוקק סעיף 2(ד) שבו, הגביל המחוקק כניסת אזרחים זרים לישראל אם הוכח כי הם, או האירגון שהם מייצגים, פירסמו ביודעין קריאה פומבית להטלת חרם על מדינת ישראל, בהתאם להוראות החוק למניעת פגיעה בישראל באמצעות חרם, התשע"א-2011 (להלן: "החוק למניעת פגיעה בישראל באמצעות חרם").
...
סיכומו של דבר – כל מדינה מתוקנת אמונה על שמירת אינטרסים מגוונים שלה ושל אזרחיה ולא רק על אינטרסים ביטחוניים, כהדגשת המערערת כי לא מיוחסות לה פעילויות הקשורות בפגיעה בביטחון המדינה.
בנסיבות אלו, שוכנעתי כי תוצאת החלטת המשיבה ופסק הדין נטועה עמוק בתוך מתחם הסבירות המנהלי.
בהיעדר הוכחת פגם מנהלי בהתנהלות הרשות ולאור המקובץ, דחיתי את הערעור.

בהליך דנ"מ (דנ"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד הובהר בהחלטה כי היא "אינה מהוה סרוב עיקרוני וגורף לאירגון להעסקת מומחה זר, אלא מתייחסת באופן פרטני לבקשה להעסקתו של [שאקר]. על כן באפשרות האירגון להגיש בקשה חדשה להעסקת מומחה אחר, והבקשה תבחן בהתאם לנסיבותיה". בעקבות החלטתו של שר הפנים נמחקה העתירה הראשונה, אך המבקשים הגישו מצדם עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים כנגד החלטה זו (עת"מ 36759-05-18; להלן: העתירה השנייה).
ביום 16.4.2019 נדחתה העתירה השנייה ונקבע כי החלטת שר הפנים עומדת במבחן הסבירות ואף מתבקשת נוכח הוראת סעיף 2(ד) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: חוק הכניסה או החוק), הקובע כי "לא יינתנו אשרה ורישיון ישיבה מכל סוג שהוא, לאדם שאינו אזרח ישראלי או בעל רישיון לישיבת קבע במדינת ישראל, אם הוא, האירגון או הגוף שהוא פועל בעבורם, פירסם ביודעין קריאה פומבית להטלת חרם על מדינת ישראל, כהגדרתו בחוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם, התשע"א-2011, או התחייב להישתתף בחרם כאמור". בית המשפט לעניינים מנהליים סקר את פעילותו של שאקר כפי שעלתה מהדו"ח שגיבש המשרד לנושאים אסטרטגיים הן בשנים שקדמו להגעתו לישראל והן בעת שהייתו בה ובחן את עניינו לאור הוראות החוק ופסיקתו של בית המשפט העליון בעיניין, וביניהן קביעת בית המשפט בבר"מ 7216/18 Alqasem נ' משרד הפנים – רשות האוכלוסין וההגירה (18.10.2018) (להלן: עניין אלקאסם) לפיה הסמכות למנוע כניסת פעילי חרם לישראל נועדה למנוע ניצול לרעה של הביקור ולא לשמש אמצעי ענישה.
...
בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את טענת המבקשים כי יש לבחון את עניינו של שאקר אך ורק על בסיס פעילותו לאחר הגעתו לישראל, וקבע כי פעילותו הענפה של שאקר בתחום החרם אשר קדמה להגעתו לישראל מובילה למסקנה כי מדובר בפעיל חרם שעסק בכך בעקביות בעבר הקרוב, וכי בחינת מעשיו והתבטאויותיו במהלך שהייתו מובילה למסקנה כי לא זנח את פעילותו לקריאה לחרם "כך שהחשש מניצול השהות בארץ לעידוד פעילות חרם התממש הלכה למעשה". כן נדחתה טענת המבקשים כי פעילותו של שאקר אינה מהווה חרם כהגדרתה בחוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם, התשע"א-2011 (להלן: חוק החרם), משום שהיא התמקדה בגופים המעורבים, לשיטתם, בהפרות קונקרטיות של זכויות אדם ולא הופנתה כלפי מדינת ישראל עצמה.
בד בבד עם הגשת הבקשה לדיון נוסף הגישו המבקשים גם בקשה לעיכוב הרחקתו של שאקר מן הארץ, אשר נדחתה (ראו החלטתי מיום 19.11.2019).
דין הבקשה להידחות.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו