מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מחיקה על הסף בטענה לזהות המעביד הלא נכון

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן טוענת התובעת כי המצב כיום הנו העסקה משולשת פיקטיבית, שכל מטרתה המנעות ממתן זכויות לתובעת אצל הנתבעת 1, כאשר קיימת פסיקה ענפה בנוגע לקביעת זהות המעסיק האותנטי במשולש העסקה.
במענה לכתב התביעה שכנגד טענה התובעת כי מדובר בניסיון להרתיע את התובעת מלנהל את תביעתה ולגרום לה הוצאות נוספות, שעה שלנתבעת 1 (התובעת שכנגד) לא חסרים משאבים, ולפיכך יש למחוק ו/או לדחות את התביעה על הסף.
בנוסף נטען כי מי שעדכן את שכרה היה לפ"מ בעצמה ולא הנתבעת 2, מנגנון השליטה והפיקוח היה אצל הנתבעת 1 ולכן לפי כל המבחנים הנתבעת 1 היא המעסיק בפועל.
העתרות לדרישה כזאת עלולה לפגוע בהתנהלות הפנימית המקצועית של הנתבעות 1 ו-2 ולא מצאתי בטענות התובעת נימוק המצדיק פגיעה זו. בהתאמה לדברי בסעיף 43 לעיל, אני רואה לנכון לאפשר חשיפת הגדרת תפקידם של עשרה עובדים מתיק ימין אייל, לרבות מיקצוע המיחשוב שלפיו נקלטו ולחשוף מה היה תפקידם אצל הנתבעת 2, כמובן לאחר מחיקת פרטיהם האישיים.
הטענה בדבר הגשת תצהיר על ידי האדם הלא נכון וכן הטענה בדבר קבלת מיסמך חסוי וקבלת ההתכתבויות בין הנתבעות 1 ו-2 – נדחות.
...
את בקשתה של התובעת לקבלת התכתובות בין הנתבעות 1-2 אין בידי לקבל.
סוף דבר: על הנתבעת 1 לגלות את המבוקש בסעיפים 3.1-3.7 לבקשת התובעת לגילוי מסמכים בהתאם למכתב מיום 11.12.2017) ביחס לעשרה עובדים מתיק ימין אייל שפרטיהם האישיים יושחרו, והכל בהתאם לאמור בסעיף 43 לעיל.
הטענה בדבר הגשת תצהיר על ידי האדם הלא נכון וכן הטענה בדבר קבלת מסמך חסוי וקבלת ההתכתבויות בין הנתבעות 1 ו-2 – נדחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לפיכך, אם אכן חלה היתיישנות, הרי שזה בגין פעולות ומחדלי הנתבעת בעצמה, שכן היא הסתירה את זהות המעסיק האמתי, תוך שציינה בתלוש השכר תחת הרובריקה של המעסיק - חברה שאינה קיימת.
עוד נפסק, כי בבית הדין לעבודה, מחיקה על הסף אינה יכולה ואינה צריכה לשמש דרך המלך, ועדיף בירור לגופו של עניין (דב"ע מד/129-3 פרחיה אשר - מדינת ישראל פד"ע טז 375).ב מחיקה על הסף הוא צעד קצוני, ולכן " בית המשפט, בבואו למחוק כתב תביעה מחמת חוסר עילה, ינהג אפוא משנה זהירות, ודי באפשרות קלושה שהתובע יזכה בסעד המבוקש על ידו, כדי שבית המשפט ימנע ממחיקת התביעה על הסף" ( ע"א 3510/99 ראובן ולעס - אגד פ"ד נה (5), 826; ע"א 76/86 פיינשטיין - ה.ש. מלונות בע"מ, פ"ד מג (3) 124).
גם לאחר שבית הדין שמע את הצדדים לא שוכנע כי התובע עשה את אשר מקובל לעשות על מנת לבדוק את שם המעסיק, מה גם שהגיש את תביעתו לראשונה (כנגד הגוף הלא נכון) בשיהוי של 4 שנים.
...
משהתובע בדק עניין זה רק כעבור 11 שנים מסיום ההעסקתו - אין מנוס מקיבעה כי התביעה התיישנה.
בנסיבות אלו , וכאמור – אין מנוס מקבלת הבקשה לדחייה על הסף בשל התיישנות.
סוף דבר: התביעה למחיקה על הסף מתקבלת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בסעיף 129 לכתב התביעה ציין התובע כי "תביעה זו נחלקת בין הנתבעים כך שהנתבעת 1 מחויבת בתשלום מלוא כתב התביעה ואילו הנתבע 2 מחויב בתשלום הנזק הלא ממוני ובתשלום השעות הנוספות ביחד עם הנתבעת", וזאת בהמשך לטענותיו בסעיפים 117 ו-124 לכתב התביעה, ולפיהן כי הנתבע אחראי לסעדים אלה ביחד עם הנתבעת, ולאור טענת התובע כי הנתבע העסיק אותו בנסיעות ועבודות פרטיות, שלא היו חלק מתפקידו.
ככלל, הסעד של סילוק על הסף יינתן במקרים חריגים בלבד, כפי שנקבע על ידי בית הדין הארצי בע"ע 408/07 מדינת ישראל נ' כהן (ניתן ביום 13.2.2008): "הלכה מושרשת היא, כי סעד המחיקה על הסף הוא סעד קצוני ובית הדין אינו נוקט בו אלא במקרים חריגים. בתי הדין לעבודה נוהגים בזהירות יתרה בבואם להכריע בבקשה למחוק תביעה על הסף ומעדיפים להורות על בירור הענין לגופו, על פני סילוק התביעה על הסף. כדברי חברי הנשיא סטיב אדלר: 'בבתי הדין לעבודה מחיקה על הסף אינה יכולה ואינה צריכה לשמש דרך המלך ויש להכריע במחלוקת לגופו של ענין' וכבר נפסק, כי 'בית דין זה אימץ את ההלכות במשפט הכללי שיצאו מבית המשפט העליון לעניין מחיקה על הסף, על פיהן יש לנהוג בזהירות ולבחון בקפדנות את העובדות והטענות המופיעות בתביעה וכל אימת שניתן לתקן פגם בתביעה אין למחקה על הסף' זאת מן הטעם ש'מחיקה על הסף אינה הדרך המועילה מבחינה דיונית... ואין היא טובה ליחסי עבודה', 'על מנת שלא לשלול מבעל דין לממש את זכותו המשפטית' ". טענת הנתבע להיעדר סמכות עניינית לטענת הנתבע יש לדחות את התביעה שהוגשה כנגדו על הסף, שכן מעולם לא היתקיימו יחסי עובד-מעביד בינו לבין התובע, ומשכך בית הדין נעדר סמכות עניינית לידון בתביעה.
בנוסף נטען, כי רכיבי הנזק שהתובע טוען שעל הנתבע לשאת בהם במשותף עם הנתבעת, הנם רכיבים לגביהם לבית הדין אין כלל סמכות עניינית, שכן המדובר בעילה נזיקית מובהקת.
העובדה כי לא היתקיימו יחסי עובד- מעביד בין התובע לבין הנתבע, אינה שוללת את סמכותו העניינית של בית הדין לידון בהליך זה. בית הדין הארצי לעבודה קבע בהילכת טרנר (ע"ע 655/06 טרנר נ' אטיאס, ניתן ביום 3.6.2007), כי עובד עיריה רשאי להגיש תביעה גם נגד ראש העיר בעילות מסויימות, וכי בית הדין לעבודה הוא הפורום המוסמך לידון בתביעה זו: "הקביעה אם סיכסוך הוא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה אינה נקבעת על פי פירוש מילולי ודווקני של הוראות החוק או על פי זהות הצדדים להליך, אלא על פי מבחנים מהותיים: מהות העניין הנידון או מהות העילה, והאם על פי תכלית חוק בית הדין לעבודה מן הראוי שבית הדין לעבודה ידון באותו עניין. ככל שעל פי מהות העניין מקומו של הדיון בסכסוך הוא בית הדין לעבודה, משתרעת סמכותו על כל בעלי הדין הנוגעים לעניין". ובהמשך נקבע עוד, כדלקמן: "במקרה הנוכחי, מקום בו קיימת זיקה הדוקה בין עילת תביעה אישית נגד אורגן של המעביד כמו ראש העיר – הנוגעת ליחסי העבודה על כל הקשור והכרוך בהם – הפורום המוסמך והמתאים לידון בתביעה זו הוא בית הדין לעבודה". וכן נקבע כדלקמן: "בית הדין מוסמך לידון בתביעות כנגד ראש העיר שעילתן דיני חוזים, הפרת חובת תום הלב וההגינות, הפרות מתחום המשפט המינהלי (כגון – חריגה מסמכות) וכל עילת תביעה שבמסגרת סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה אילו היה מדובר בתביעה בין צדדים שהתקיימו ביניהם יחסי עובד – מעביד, ככל שהן קשורות לעבודתו ולסיום עבודתו של הגזבר בערייה". הילכת טרנר אף יושמה על ידי בתי הדין האיזוריים במקרים שונים.
ודוק – בשלב זה של ההליך, בית הדין כלל לא דן בנכונותן של טענות התובע כנגד מי מהנתבעים, ובכלל זה לגבי הנתבע, שכן הכרעה בטענות אלה טעונה שמיעת ראיות, ולא ניתן להכריע בהן בשלב המקדמי בו אנו נמצאים.
...
שנית, הסעיפים העוסקים בחסינות עובדי ציבור מצויים בפרק ב' לפקודה, שכותרתו "זכויות וחבויות בנזיקין", וכאשר סעיף 3 שבו, שכותרת השוליים שלו היא "עוולה והזכות לתרופה" קובע כדלקמן: "הדברים המנויים להלן בפקודה זו הם עוולות, ובכפוף להוראות הפקודה – כל הנפגע או הניזוק על ידי עוולה שנעשתה בישראל יהא זכאי לתרופה המפורשת בפקודה מידי עושה העוולה או האחראי לה". לאור כל האמור לעיל, ולאחר עיון בבקשה ובתגובה לה, כמו גם בחומר המצוי בפנינו, החלטנו לדחות את טיעוני הנתבע, גם בהקשר זה. לעמדתנו, הסעיפים הנוגעים לחסינות עובדי ציבור יכולים לחול אך ורק באותן תובענות העוסקות בנזיקין, שעילותיהן יונקות מדיני הנזיקין, ואילו התובענה דנן, כעולה מכתב התביעה ומתגובת התובע לבקשה זו, מערבת עילות שביחסי העבודה ואשר מבוססות על משפט העבודה – גמול שעות נוספות ופיצוי לא ממוני.
ראוי להדגיש, כי הבקשה להכרת בחסינות אינה עומדת רק לרשות הציבורית אלא עומדת גם לעובד הציבור עצמו, אשר רשאי אף הוא להגיש בקשה להכרה בחסינות, כאשר הוא נתבע על מעשה שעשה בהיותו עובד ציבור, וזאת כפי שנקבע בתקנה 9 לתקנות: "9. בקשת רשות ציבורית או עובד רשות ציבורית לפי סעיף 7ג(א) לפקודה, כי בית המשפט יקבע שמתקיימים תנאי החסינות לפי סעיף 7א לפקודה, תוגש לבית המשפט בתוך 30 ימים מהיום שבו הומצא כתב התביעה לרשות הציבורית או לעובד הרשות הציבורית, לפי הענין; העתק הבקשה יומצא לבעלי הדין". אכן בענייננו, התובע לא הוכיח שהוא המציא העתק של כתב התביעה ליועץ המשפטי של הנתבעת, אולם עם זאת לא מצאנו למחוק את התביעה בשל כך. ראשית, מטרת התקנה הינה להביא לידיעת היועץ המשפטי של הרשות, כי הוגשה תביעה כנגד עובד ציבור, כך שיוכל לשקול האם ישנה אפשרות לפנות לבית המשפט לצורך הגשת בקשת חסינות.
מעבר לכך, במכתבו של עו"ד טרבלסי צוין כי מתקיימים תנאי החסינות בקשר "לעילות הרשלנות ובקשר לעילה של אי תשלום שעות נוספות בכתב התביעה אשר הוגש כנגד ראש עיריית צפת, מר אילן שוחט, בתיק זה". אולם כזכור, התובע לא תבע את הנתבע בעילת רשלנות, כי אם "בתשלום הנזק הלא ממוני ובתשלום השעות הנוספות ביחד עם הנתבעת". נוכח האמור לעיל, דין הבקשה להכיר בחסינות הנתבע כעובד ציבור, נדחית בשלב זה. סיכום בקשת הנתבע לסילוק התביעה בהיעדר סמכות עניינית ובשל הכרה בחסינות, נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 5.12.1999 החליטה שופטת בית הדין האיזורי, כב' השופטת וירט-ליבנה, כי: "מקובלת עלי הצעת ב"כ המדינה כי בשלב ראשון תוכרע שאלת זהותו של המעביד ולפי תוצאתה ניתן יהא למחוק על הסף את הנתבעים הלא נכונים. ועל כן התיק יועבר למותב לדיון בשאלה הראשונית מי המעביד של התובעת." מותב בית הדין האיזורי קבע בפסק דינו כי "סימני ההיכר" והזיקות בדבר זהות המעביד בעיניינה של העותרת אינם חד-משמעיים ומקצתם משמשים בערבוביה בין שלוש הנתבעות.
...
לסיכום: משעה שבחרה העותרת שלא לערער על דחיית התביעה נגד טלדור ולא לטעון טענות נגד טלדור בבית הדין הארצי, הרי שההזדמנות המשפטית לכך חלפה.
בסופו של דבר, פסק דינו של בית הדין הארצי מאמץ קביעות שהן עובדתיות בעיקרן, והדבר אינו מצדיק דיון נוסף בבית המשפט הגבוה לצדק.
העתירה נדחית.

בהליך ע"ב (ע"ב) שהוגש בשנת 2004 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 05/12/99 החליטה כב' השופטת ו. וירט-לבנה כי "בשלב ראשון תוכרע שאלת זהותו של המעביד ולפי תוצאתה ניתן יהיה למחוק על הסף את הנתבעים הלא נכונים. ועל כן התיק יועבר למותב לדיון בשאלה הראשונית מי המעביד של התובעת? " 4.
...
לאחר ששמענו את טענות הצדדים ועיינו בחומר המצוי בתיק ובסיכומי הטענות של הצדדים, הננו פוסקים כדלקמן: המסגרת המשפטית: המחלוקת שבפנינו מקורה בסוגיית "זהוי המעביד", אליה נדרשה הפסיקה לא אחת, ואף קבעה "סימני היכר" לצורך "זיהוי המעביד" בנסיבות שבהן מעורב צד שלישי, בנוסף לעובד ולמשתמש בעבודתו.
יא.אשר על כן קובעים אנו כי לא התקיימו יחסי עובד מעביד בין התובעת לבין הנתבעת מס' 1 בשום מועד רלבאנטי לתביעה, רק בין התובעת לנתבעות 2 ו-3 (בהתאמה לתקופות הזמן של כל אחת מהן).
לפיכך, התביעה כנגד נתבעת מס' 1 נדחית והתובעת תשלם לנתבעת מס' 1 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 2,500 ₪ בצירוף מ.ע.מ. ובתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד מתן פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.
לפיכך, התביעה כנגד נתבעות 2 ו-3 נדחית ללא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו