מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מורה הורשע בתקיפת תלמידותיו

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית הדין הוסיף, כי הסניגור הגיש פסק דין של בית הדין למשמעת בבד"מ 43/05, שבו נימנע בית הדין מפיטורי מורה שתקף את תלמידו, כשבאותו מקרה לא עתרה המשיבה לעונש של פיטורין, וכן הגיש הסניגור פסק דין בבד"מ 58/03, כשבאותו מקרה הורשע המורה בגין תקיפת תלמיד, אך בית הדין הסתפק בעונש של נזיפה חמורה.
...
נוכח האמור, אני מקבל את הערעור על גזר הדין, וחלף אמצעי המשמעת עליהם הורה בית הדין אני מטיל על המערער את אמצעי המשמעת הבאים: 1) נזיפה חמורה.
התוצאה מכל האמור לעיל היא, שאני דוחה את הערעור על הכרעת הדין והרשעתו של המערער בעינה עומדת כפי שקבע בית הדין.
אני מקבל את הערעור על גזר הדין, וחלף אמצעי המשמעת עליהם הורה בית הדין, יבואו אמצעי המשמעת שפירטתי בפסקה ע"ט דלעיל.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

באותו מקרה מדובר היה בעובד משרד החינוך שהועסק כמורה בישיבה תיכונית, והורשע בגין תקיפת תלמיד בית ספר, ובית הדין הורה על פיטוריו, חרף היותו איש חינוך לעילא ולעילא, שעדי האופי גמרו את הַהַלֵּל על עבודתו החינוכית, וארוע התקיפה היה חד-פעמי, והנאשם הביע צערו המיידי ופעל לפייס את התלמיד ואִמו.
...
חרף כל זאת, הגיע בית הדין למסקנה, לפיה מעשיו של המערער מחייבים את פיטוריו מן השירות, נוכח התכלית הכפולה של אמצעי המשמעת בדין המשמעתי: למנוע פגיעה בתִפקודו של השירות הציבורי, בתדמיתו, ובאמון הציבור בו מחד גיסא, והרתעת עובדים אחרים לבל ייכשלו במעשים דומים, מאידך גיסא (כפי שנפסק בעניין חמזה, בעניין אסדי, ובעניין גרה, שכבר צוינו לעיל).
בענייננו, סבורני, שבית הדין נתן את הביטוי הראוי לנסיבותיו האינדיבידואליות של המערער בכך שהסתפק בפסילתו של המערער משירות המדינה (ובכלל זה מן הרשות הארצית לכבאות ולהצלה) לתקופה קצרה של 6 חודשים בלבד, שאחריה יוכל המערער לנסות שוב להשתלב ברשות.
התוצאה מכל האמור לעיל היא, שלא נפל פגם בגזר דינו המנומק של בית הדין, אין כל הצדקה להתערבותה של ערכאת הערעור בגזר הדין, ולפיכך אני מורה על דחיית הערעור.

בהליך עש"ם (עש"ם) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

באישום האחד הורשע המשיב בבצוע עבירות של תקיפת קטין או תקיפה סתם, אותן ביצע המשיב בתפקידו כמורה כלפי תלמיד בן 9 בעת ביצוע המעשים.
...
באיזון כולל של השיקולים לחומרה ולקולא, ועל רקע תכליות הדין המשמעתי, באתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את ערעור המדינה, ולבטל את גזר הדין של בית הדין למשמעת.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

ראה גם פסקי הדין ברע"פ 1931/15 מויססקו נ' מ"י (הרשעה של כבאי בעבירת חבלה במזיד ברכב), וכן רע"פ 6899/15 פלונית נ' מ"י (הרשעת מורה עקב תקיפת תלמיד).
...
יחד עם זאת, לא שוכנעתי בנסיבות מהן עולה כי קיימים בעניינו של הנאשם שיקולים אישיים ושיקומיים כבדי משקל המצדיקים סטייה ממתחם העונש ההולם.
בנוסף, הנאשם עוד טרם השתלב הלכה למעשה בהליך טיפולי שניתן להתרשם מתוצאות הביניים שלו, ונתוניו מביאים למסקנה כי אין מקום לסטייה ממתחם העונש ההולם משיקולי שיקום, השמורה כפי הפסיקה שצוטטה לעיל במסגרת החלק העוסק במדיניות הענישה הנוהגת, למקרים בהם הוכחו סיכויים ממשיים לשיקום לאחר שנאשמים עברו כברת דרך בהליך הטיפולי.
סוף דבר אני גוזרת את עונשו של הנאשם כדלקמן: 4 חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שרות בדואר רעננה, ברח' אופסטרלנד 4 רעננה, וזאת החל מיום 20.4.21.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בכל הקשור באמצעי הענישה, חזר המערער על טענותיו כי בית-הדין למשמעת החמיר אתו בהשוואה למקרים אחרים, תוך הפניה לעניין ברקה, וכן טען כי במקרים אחרים, בהם הורשעו מורים בתקיפת תלמיד, שאותם ראה כחמורים מעניינו, לא הורה בית-הדין למשמעת או בית-המשפט בעירעור, על-פיטורים, ולכן סבר כי די היה בעיניינו בנזיפה ובהורדה בדרגה, ולא היה מקום לפטרו.
...
ב-ע"פ 96/94, 126/64 חברת בונה-יוצר דובובי כץ בע"מ נ' היועמ"ש לממשלה (14/5/64) נפסק בכל הקשור לסכומי הכנסה שהועלמו וסכומי השקעות והון שהושמטו מהצהרת הון בסכומים שלא נרשמו בספרים כי: "אבל נראה לנו כי כבוד הנשיא־התורן לא נתן את המשקל הראוי לצורך הדחוף והחיוני לא רק להרתיע משתמטים בכוח מתשלום מס הכנסה המגיע מהם, ומבצעי זיופים ומצהירי הצהרות כוזבות להשגת מטרת ההשתמטות הזאת, אלא גם - והוא עיקר בעינינו בסוג עבירות זה - לשים אות קלון על מצחם של אלה אשר מרמים את אוצר המדינה ומתעשרים על חשבון הכלל. הסכנה אשר בפניה בתי המשפט מצווים לעמוד בפרץ היא לא רק ולאו דווקא בריבוי העבריינים הללו, כי אם בעובדה שבחוגים רחבים של הציבור עדיין עבירות אלו אינן נחשבות כאילו יש עמהן קלון: עוד לא חדר הדבר לתודעת הציבור כולו, כי גזילת הכספים המיועדים לפי החוק לצרכי המדינה אינה נופלת בשפלותה מגזילת כספו של הפרט, ואולי אף עולה עליה. כל עוד לא נעקרה תפיסה מוטעית זו מן השורש, שומה על בתי־המשפט להטיל על עוברי עבירות לפי פקודת מס הכנסה את אותו העונש אשר הוא היחיד מבין דרכי הענישה המביע אל נכון קבל עם ועדה את הקלון אשר בית־המשפט רואה בעבירה זו, והוא עונש מאסר." ב-עש"מ 4123/95 יוסף אור נ' נציבות שירות המדינה (8/1/96) (להלן: "עניין אור"), נדון עניינו של עובד מדינה שהועמד לדין פלילי והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים לפי סעיף 284 לחוק העונשין, והוטל עליו מאסר על-תנאי וקנס, לאחר מכן הוגשה כנגדו תובענה לבית-הדין למשמעת לפי סעיפים 17(3) ו-17(6), והוא הורשע בשתי העבירות תוך שאמצעי הענישה שננקטו כנגדו היו נזיפה חמורה, הורדה בדרגה לשנה והעברתו לתפקיד אחר לתקופה של חמש שנים.
ב-עש"מ 2699/01 ג'מיל חלף נ' נציבות שירות המדינה (15/5/01) (להלן: "עניין ג'מיל חלף") נפסק מפי כב' השופטת בייניש (כתוארה אז), כי העובדה שעבירה של זיוף וגניבה בוצעה בידי המערער שם, שלא במסגרת תפקידו, ובלא ניצול מעמדו כעובד מדינה, אין בה כדי להוביל למסקנה שכתם הקלון לא דבק בהתנהגותו, וכך נפסק באותו עניין: "לצורך קביעת היחס בין העבירה הפלילית שעובד המדינה הורשע בה ובין הזיקה לשירות המדינה, יהיה עלינו לבחון האם המעשה שעשה העובד, פוגע בתדמית שירות המדינה ובאמונו של הציבור ביושרם ובהגינותם של עובדי שירות המדינה. בבואנו לבחון שאלה זו, בנסיבות עניינו של המערער, עלינו לזקוף לחובתו את העובדה כי אין זו העבירה הראשונה שביצע, ואין מדובר במעידה חד-פעמית, אלא במקרה שני שבו ביצע המערער עבירות של מרמה במסגרת עבודתו מחוץ לשירות המדינה כסוכן ביטוח. בנסיבות אלה, הכתם שדבק בהתנהגות המערער משליך על האמון שניתן לתת בו כעובד מדינה. בנוסף, מושפעת קביעת הקלון לעניין דיני המשמעת של שירות המדינה ממעמדו ומתפקידו של המערער בתוך שירות המדינה. עבירה שאינה נושאת עמה קלון לצורך דיני המשמעת של עובד בתפקיד פלוני, יכולה להיות עבירה הנושאת עמה קלון כאשר מדובר במשרה אחרת. במקרה זה, אין מדובר בעובד מדינה מן השורה, אלא באדם הנושא תפקיד חינוכי בהיותו מורה בבית ספר. לתפקיד המורה נועדה משמעות מיוחדת, בהיותו מחנך האמור לשמש דוגמה לתלמידיו, ולכן יש חשיבות רבה לשמירה על מעמדו ועל יוקרתו בעיני תלמידיו. מורה מתייצב בפני תלמידיו ללמדם, לחנכם ולהקנות להם ערכים, ולפיכך מהווה יושרו יסוד מרכזי באמון שהתלמידים רוחשים לו." בענייננו, המדובר בעבירה בה הורשע המערער, שבוצעה שלא במסגרת תפקידו, אולם בהתחשב באופי העבירה, בהשמטת הכנסות בסכום גבוה של 1,000,000 ₪, במשך ביצוע העבירה על-פני 3 שנים, כך שאין המדובר בסטיה אקראית מנורמת התנהגות, ובהתחשב בכך שהמערער שימש כמורה האמור לשמש דוגמא לתלמידיו, המדובר בעבירה שיש עמה קלון לעניין הרשעתו לפי חוק המשמעת.
בנסיבות עניינו של המערער, כאשר המדובר בעבר משמעתי, כפי שפורט לעיל, בהשמטת הכנסות לאורך מספר שנים של 1,000,000 ₪, ובהינתן כי המדובר במורה ומחנך בישראל, האמור להוות דוגמא לתלמידיו, ולאור מטרות הענישה בהליכים משמעתיים, נראה כי אין מנוס מלקבוע שההחלטה בדבר פיטוריו של המערער הינה החלטה שניתנה כדין ואין מקום להתערב באמצעי משמעת זה של בית-הדין למשמעת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו