א(4) למנשר בדבר יישום הסכם הביניים (מינשר מס' 7), המורה כי: "מפקד כוחות צה"ל באזור וכן כל מי שנתמנה על ידו או פועל מטעמו יוסיפו להיות בעלי כוחות ותחומי אחריות, לרבות כוחות חקיקה, שיפוט ומינהל, על כל אחד מאלה – כל עניין הנוגע לבטחון החוץ של האיזור, לביטחון ולסדר הצבורי של הישובים, האתרים הצבאיים וישראלים").
ניתן להפנות בהקשר זה, למשל, לדברים שנפסקו על-ידי בית-משפט זה כבר ב-בג"ץ 2056/04 מועצת הכפר בית סוריק נ' ממשלת ישראל (פ"ד נח(5) 807), כדלקמן:
"המפקד הצבאי מוסמך – על-פי המשפט הבנלאומי החל באיזור הנתון לתפיסה לוחמתית – לתפוס חזקה במקרקעין אם הדבר דרוש לצורכי הצבא (ראו תקנות 23(g) ו-52 לתקנות האג; סעיף 53 לאמנת ג'נבה הרביעית)... אכן, על בסיס ההוראות של תקנות האג ואמנת ג'נבה הרביעית הכיר בית-משפט זה בחוקיות של תפיסת קרקעות ובתים לצרכים צבאיים שונים, ובכלל זה הקמת מתקנים צבאיים ([בג"ץ 834/78](http://www.nevo.co.il/links/psika/?link=בגץ%20834/78) סלאמה נ' שר הביטחון)... בניית גדרות סביב מאחזים (פרשת תימרז); שיכון זמני של חיילים ([בג"ץ 290/89](http://www.nevo.co.il/links/psika/?link=בגץ%20290/89) ג'וחה נ' המפקד הצבאי לאיזור יהודה ושומרון)... תפיסת מבנים לשם הצבת כוח צבאי ([בג"ץ 8286/00](http://www.nevo.co.il/links/psika/?link=בגץ%208286/00) האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' מפקד כוחות צה"ל באזור יהודה והשומרון)... הקמתה של גדר ההפרדה נופלת במסגרת זו, ובילבד שהדבר נידרש על-פי צרכים צבאיים. עד כמה שהקמת הגדר היא צורך צבאי – אין בעצם פגיעתה בקניין הפרטי כדי לשלול את הסמכות להקימה..."
גם ב-בג"ץ 11205/05 שבו אושר תוי שטח צו התפיסה הנתקף בעתירה זו, נפסק, כי "השיקול הראשון" (ההדגשה במקור – ח"מ) בין השיקולים שעל המפקד לשקול בבואו לתכנן את תואי הגדר הוא:
"השיקול הבטחוני-צבאי, מכוחו רשאי המבקש הצבאי לשקול שיקולים שעניינם ההגנה על בטחון המדינה ובטחון הצבא".
וכפי שקבע הנשיא ברק ב-בג"ץ 7957/04 מראעבה נ' מדינת ישראל (15.9.2005), בעיניין תואי הגדר באיזור אלפי מנשה:
"שאלת המפתח היא אם תפיסת החזקה במקרקעין 'דרושה בהחלט לפעילות מבצעית' (שם, פיסקה 16 לפסק-דינו של הנשיא ברק).
באשר לטענת העותרים לפיה קיימת חלופה שפגיעתה בזכויותיהם הקנייניות פחותה, בדמות הקמת חומה ועליה מגדל באיזור המבנה, כפי שנעשה גם במקומות אורבאניים אחרים – גם אם ייתכן שראוי היה לבחון אפשרות זו, אילו נקטו העותרים בהליך מתאים לפני שהקימו, ללא היתר, את המבנה וקבעו עובדות בשטח, בנסיבות העניין אין לדעתי מקום שנאכוף על גורמי הבטחון – בנגוד לעמדתם המקצועית – לנקוט בחלופה זו.
מבלי להטיל ספק במומחיותו הצבאית של אל"מ (במיל.
וכדברי הנשיא ברק ב-בג"ץ 11205/05 – שנאמרו ביחס לתוואי הנוכחי של הגדר ויפים לענייננו:
"עמדתו של המפקד הצבאי היא כי התווי החלופי מעניק פחות ביטחון מהתוואי שתוכנן על ידו. מקובלת עלינו גישתו כי תואי הגדר נועד להיתמודד גם עם איום של ירי ישיר על ישובים ישראלים ועל כבישים בהם נוסעים ישראלים. אין בידנו – כמי שאינם מומחים לעינייני בטחון – לקבוע אם במקרה דנן השיקול הצבאי מצדיק את העברת גדר הבטחון סביב הגבעות השולטות על הכבישים, כעמדת המפקד הצבאי, או שמא אין צורך שאלה תיכללנה בתוואי וניתן להצמיד את הגדר לכבישים. בעיניין זה אנו נותנים משקל מיוחד למומחיותו הצבאית של המפקד הצבאי (ראו, בג"ץ 4825/04 עליאן נ' ראש הממשלה (טרם פורסם))".
אמנם – כנגד התועלת הביטחונית שהוצאת הצוו נועדה לשרת מונחת כיום על כפות המאזניים, לכאורה, טענה בדבר פגיעה ממשית ודאית בזכויותיהם הקנייניות של העותרים (וזאת בשונה מהתשתית העובדתית שהונחה בפני בית-משפט זה עובר להכרעתו ב-בג"ץ 11205/05), ואולם – הקרקע שעליה ניבנה שלד-המבנה מושא העתירה, אינה נחלת-אבותיהם של העותרים.
...
מקובלת עלי בהקשר זה טענת המשיבים לפיה מתן "הכשר" לבניית המבנה בתחום שטח צו התפיסה, מבלי שניתן היתר לבנייתו מאת הממונה, פוגעת גם פגיעה קשה בשלטון החוק.
לאור כל האמור לעיל – אם תישמע דעתי, אציע לחברי כי נדחה את העתירה ונבטל את צו הביניים שהוצא בגדרה, בכפוף לאמור בפיסקה 31 שלהלן.
במצב דברים זה, דומני כי אין להיעתר לדרישת המשיבים להרוס את חלקו הצפון-מערבי של המבנה, המצוי (בתוך שטח B) מחוץ לגבולו המערבי של צו התפיסה.