בפסק דינו מיום 26.1.2015 (נספח נ/1 לתצהיר עאסם ח'ורי, נ/1) קבע בית המשפט העליון כי:
"בהמלצתנו ובהסכמה מתקבל העירעור במובן זה שבית הספר על שם מרים בוארדי הקדושה באעבלין, בית ספר יסודי לכיתות א-ח ובבעלות מכללת מאר אליאס, בעל רישיון זמני מאת מנכ"ל משרד החינוך מיום 1.9.2011 למועדים 1.9.2011 עד 31.8.2014, זכאי לפטור מלא מארנונה לפי סעיף 5ג(ה)(3) לפקודת מסי הערייה ומסי הממשלה (פיטורין), 1938; זאת לתקופה שבה בידו רישיון כאמור או לתקופה נוספת ככל שיציג רישיון. ככל ותיוותר מחלוקת בעיניין גודל השטח הזכאי לפטור יוכלו הצדדים למדוד במשותף, כמובן בנתון להליכי השגה כחוק."
משכך, צימצמה המועצה המקומית את שטח החיוב מ-16,502 מ"ר ל-12,116 מ"ר (החיוב המתוקן צורף כנספח ה' לתצהיר מר אמיר חביב, ת/1).
אשר לחיוב העמותה בתשלום ארנונה בגין יתרת מוסדות החינוך שפעלו במוסד קבע בית המשפט כי בשים לב לכך שהעמותה הסתמכה על רישיונות רטרואקטיביים שניתנו לה על-ידי משרד החינוך ועמדו בסתירה לרישיונות קודמים, שניתנו לאותם מוסדות ואותן שנים לכנסייה הקתולית, ולכך שהעמותה לא תמכה כראוי טענתה להעברת מוסדות החינוך מהכנסייה אליה ביום 1.1.2014, הרי על העמותה "להמציא למשיבה מיסמכי בעלות /חזקה בבנייני בית הספר התיכון וגני הילדים והקרקע התפוסה על ידם, בתך 30 יום מהיום. כמו כן על העותרת להמציא אסמכתות לכך שניהול בית הספר התיכון וגני הילדים הועבר אליה בתאריכים שהיא טוענת להם ..."
המועצה המקומית ערערה כנגד פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים וערעורה נדון בעע"מ 5307/16 (אשר נדון במאוחד עם ערעור שהוגש כנגד פסק דינו של כב' השופט מ' רניאל בעת"מ 42228-03-16 בעתירה שהגישה העותרת למתן צו המורה על בטלות החלטת המועצה המקומית לחייב את העותרת בארנונה לשנת המס 2016).
בפסק דין משלים מיום 10.4.2017, לאחר שניתנה לצדדים אפשרות להגיש מסמכים לעניין החזקה במוסדות החינוך, קבע בית המשפט כי "יש חזקה לעותרת ככזו, בודאי בחלק מהמקרקעין ובתקופה מסוימת, אך לא הובאו כל הפרטים המלאים". משכך, נתן בית המשפט לעותרת אפשרות לפנות בהשגה כנגד חיובה בארנונה, במסגרתה תתייחס העמותה "לנושאים שנשארו פתוחים בפסק הדין המשלים : מיהי העמותה המנהלת את בית הספר התיכון ומחזיקה בו; האם העותרת מחזיקה בכל המיתחם; האם כל המיתחם משמש את מוסדות החינוך."
העמותה עתרה כנגד פסק דינו המשלים של בית המשפט בעתירה השנייה וערעורה נדון בעע"מ 3550/17 (פסק הדין צורף כנספח נ/2 לתצהיר עאסם ח'ורי, נ/1).
מכל מקום, אמרת אגב בפסק דין אינה מהוה השתק ולא יוצרת מניעות;
המועצה המקומית יודעת היטב כי העמותה לא החזיקה בשנת המס 2013 במוסדות החינוך, למעט בית הספר היסודי על שם 'מרים בוארדי'.
דא עקא, צודקת העמותה בטענתה כי בשים לב לפסק הדין שניתן ביום 15.11.2020 בעת"מ 60396-12-19, בו נקבע כי עלי להכריע בשאלה העובדתית בעיניין זהות המחזיק במבנים בשנת המס 2013, כמו גם פסק דינו של בית המשפט העליון מיום 8.4.2021 בעירעור שהוגש כנגד פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים (עע"ם 8688/20) ובו נקבע כי "הוסכם על בעלי הדין כי שאלת החזקה תוכרע בהליך האזרחי התלוי ועומד בין בעלי הדין. ככל שלא תיתקבל טענת המערערת בשאלת החזקה, שמורה לה טענתה בדבר זכותה לפטור לפי פקודת מסי העיריה ומסי הממשלה (פיטורין), 1938 וכל טענות הצדדים שמורות להם בנושא זה" – הרי השאלה בה עלי להכריע, בהתאם להסכמות הצדדים, אשר קיבלו תוקף של החלטה שיפוטית, הינה האם העמותה החזיקה במוסדות החינוך (למעט מבנה בית הספר היסודי על שם מרים בוארדי; מוסדות החינוך למעט בית הספר היסודי ייקראו להלן: "מוסדות החינוך") בשנת המס 2013.
...
א - העובדות
למרות שהמחלוקת בה אדרש להכריע הנה צרה ומתוחמת, אין מנוס מפירוט שרשרת האירועים אשר הובילונו עד הלום, ועיקרם ההליכים המשפטיים שמנהלים הצדדים מזה עשור בשאלת חיובה של העמותה בארנונה בגין מוסדות חינוך.
אשר לעתירה לפטור את גני הילדים ובית הספר התיכון מארנונה לשנת המס 2013 קבעה כב' השופטת ר' למלשטרייך:
"העותרת טענה כי גני הילדים ובית הספר התיכון הועברו לניהולה והחזקתה החל משנת 2014. מכאן שגם העותרת עצמה איננה טוענת כי מוסדות אלו היו בבעלותה ובחזקתה במהלך שנת 2013. בעתירה המתייחסת לשנת 2013 ויתרה העותרת על טענות בנושא בית הספר התיכון וגני הילדים והיא מנועה מלהעלות טענות אלו כעת. לפיכך, נדחית העתירה לפטור מאגרה למוסדות אלו לשנת 2013" (סעיף 8 לפסק הדין).
ואולם, אין בכך בכדי לבסס מסקנה בדבר זהות המחזיק למעשה במוסדות.
מכל האמור עולה כי העמותה היא שהייתה בעלת הזיקה המרבית למוסדות החינוך בשנת המס 2013 ולפיכך אני קובעת כי היא בעלת החזקה למעשה במוסדות החינוך.
ה – סופו של דבר
אשר על כן, אני קובעת כי העמותה החזיקה במוסדות החינוך שפעלו במתחם בשנת המס 2013.