מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מועד השבת המנהל להשגה לפי סעיף 87 לחוק מיסוי מקרקעין

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כטענה מקדמית טוען העורר כי המועד האחרון למתן החלטה בהשגה שהגיש בתאריך 16.3.2016 חל בתאריך 31.10.2017 בהסתמך על הגדרת "חודש" בסעיף 1 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: חוק מסוי מקרקעין או החוק) הכוללת "לרבות חלק מחודש". מאחר שהחלטה בהשגה התקבלה בתאריך 7.11.2017 הרי שחלפו, לשיטת העורר, למעלה משמונת החודשים הקצובים בחוק למתן החלטה בהשגה (סעיף 87(ד) לחוק מסוי מקרקעין) ולכן יש לראות את ההשגה כאילו התקבלה (סעיף 87(ו) לחוק).
יצוין כי התוצאה לפיה מניין תקופה הקצובה בחוק להפעלת שיקול דעת המנהל יחל ממועד קרות ארוע פלוני אינה ייחודית לחוק מסוי מקרקעין ומאפיינת את שדרת החקיקה הפיסקלית.
מאחר שהתקופה למתן החלטה בהשגה לפי סעיף 87(ד) לחוק היא תקופה קצובה של שמונה חודשים לאחר יום הגשת הודעת ההשגה, המועד האחרון למתן ההחלטה בהשגה יהיה ביום שמספרו בחודש כמספר מועד הגשת ההשגה, דהיינו, בתאריך 16.11.2017.
העורר העיד כי במסגרת הדיון הטלפוני בהשגה הוא פרט את טענותיו והשיב לשאלות שנשאל על ידי נציגי המשיב.
...
וכי העורר אינו חייב בכבוד אביו לאחר מותו? אדרבא, דווקא העובדה שהעורר היה הבעלים של מחצית הדירה בבאר שבע היא שאפשרה לו בסופו של דבר להעביר את הזכויות בה לאחותו אסתר, בניגוד לרצון אביו.
כפועל יוצא מכל האמור לעיל, העורר אינו זכאי לפטור מלא ממס שבח, הניתן לפי סעיף 49ב(2) לחוק למי שמוכר את דירתו היחידה, במכירת דירתו בתל אביב.
סוף דבר לאור כל הטעמים המפורטים לעיל, אציע לחברי הוועדה לדחות את הערר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

ועדת הערר קבעה כי אין לגזור גזירה שווה בין החלטה בהשגה שניתנה באיחור (בחלוף למעלה משנה ממועד הגשת ההשגה) לבין החלטה שניתנה במועד מבלי שניתנה למגיש ההשגה היזדמנות לטעון בעל-פה לפני כן. נקבע כי המחוקק קבע סנקציה מפורשת בנוגע למקרה הראשון (הסנקציה הקבועה בסעיף 87 לחוק מסוי מקרקעין, לפיה רואים את ההשגה כאילו התקבלה אם לא ניתנה בה החלטה תוך שנה) ואילו במקרה השני לא נקבעה סנקציה כזו או אחרת.
וזה נוסחו של סעיף 87 לחוק מסוי מקרקעין לפני תיקון מס' 70 משנת 2011, שהוא הנוסח הרלוואנטי במקרה דנן: "87. (א) הרואה עצמו מקופח בהודעת שומה רשאי, תוך שלושים יום מיום שנמסרה לו ההודעה, להשיג עליה לפני המנהל בכתב שבו יפרט את פרטי השומה עליהם הוא חולק ויתן טעם להשגתו; המנהל ישיב למשיג את החלטתו המנומקת בכתב, תוך שנה מיום שקבל את הודעת ההשגה או תוך שלושים ימים מיום שאישר כי המשיג המציא את כל המסמכים והפרטים שנידרש להמציאם, לפי המאוחר; לא השיב המנהל למשיג במהלך תקופה זו, יראו את ההשגה כאילו התקבלה.
משהתקבלה טענה זו, מתייתר הדיון בטענתו החלופית של המערער בנקודה זו, לפיה סעיף 87(ז) לחוק מסוי מקרקעין – שהוסף במסגרת תיקון מס' 70 לחוק משנת 2011, ושהחליף את סעיף 87(ב) כנוסחו בטרם תיקון מס' 70 לחוק – מטיל על המשיב חובה לקיים דיון בעל-פה בכל השגה שמוגשת לפי חוק מסוי מקרקעין, בין אם ביקש זאת הנישום בכתב ההשגה ובין אם לאו.
...
אני סבורה כי הכלל אותו מציע השופט דנציגר הוא הנכון בהקשר זה, אך מובן כי לצד עצם חתימת ההסכם יש לבחון אינדיקציות שונות שיעידו על האותנטיות שלו, וביניהן האינדיקציות שהציעו השופט דנציגר והשופט סולברג.
אני סבורה שמסקנה זו מתיישבת לא רק עם לשונו של הסעיף, אלא גם עם המדיניות העולה מחוקי המס האחרים.
סוף דבר לסיכום, על אף הזהירות המתחייבת בסטייה מתקדימיו של בית משפט זה, גם אני – כמו חברי – סבורה כי במקרה שבפנינו יש להתאים את פרשנות דיני המס לשינויים במציאות החברתית הדינמית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 91 לחוק מסוי מקרקעין מורה: (א) נימסרה לאדם הודעת שומה לפי סעיף 86, חייב הוא, בתוך 15 ימים מיום מסירת הודעת השומה, לשלם את יתרת המס המגיעה ממנו לפיה; הגיש השגה לפי סעיף 87 - ישלם את סכום המס שאינו שנוי במחלוקת בתוך 30 ימים מיום מסירת ההודעה כאמור.
סעיף 102 לחוק מסוי מקרקעין מורה כי "המנהל יחזיר מס אם הוכח לו כי נתבטלו מכירת זכות במקרקעין או פעולה באיגוד מקרקעין ששולם עליהם המס". הוראה זו כוללת שלושה תנאים להשבת המס; מדובר בבטול עסקה; העסקה שבוטלה היא מכירת זכות במקרקעין או פעולה באיגוד מקרקעין; בגין העסקה שולם מס. תנאי שלישי זה הורחב בפסיקה ודי בכך שבשל העסקה קמה חבות בתשלום מס, אף אם זה טרם שולם (ע"א 738/89 ינובסקי נ. מנהל מס שבח מקרקעין, פ"ד מו(5) 541 (1992); ע"א 2881/10 לוי נ' מנהל מס שבח רחובות, (23/04/2012); א' נמדר, מס שבח מקרקעין, בסיס המס, עמ' 512-511 (מהדורה שביעית- 2012)).
ערר על החלטה של מנהל שלא להכיר בבטול עסקה מוגש על פי סעיף 88 לחוק מסוי מקרקעין, אך מאחר שאין מדובר בתקיפת החלטה שהחלה בהודעת שומה, הרי הגשת ערר שכזה אינה דוחה מועד תשלום המס על פי שומה שהוצאה במסגרת הוראות סעיף 91 לחוק.
...
מכל האמור, המסקנה היא כי העוררים לא הצביעו על סיכויי הצלחה גבוהים בערר, דהיינו על סיכוייהם לשכנע כי העסקה בוטלה.
בנסיבות אלו, על מנת לאפשר לעוררים לשכנע כי העסקה בוטלה בפועל, ובשים לב לכך שבפני העוררים פתוחה הדרך לבקש להפחית או לבטל את הקנסות, נראה לי כי ראוי כי שבשלב זה יעוכבו הליכי גביית הקנסות.
סוף דבר אשר על כן, אני מציע לחבריי לקבל את הבקשה לתיקון הערר כמבוקש בבקשה מס' 27.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עוד טוען המנהל, כי בסעיף 87 לחוק מסוי מקרקעין נקבע, כי ניתן להגיש השגה תוך 30 יום מיום מסירת הודעת השומה וכי המנהל רשאי להאריך את המועד האמור ככל שנראה לו סביר על פי הנסיבות אם הוכח לו, כי האדם החולק על השומה היה מנוע מלהגישה במועד.
לאור כל המפורט לעיל מצאתי, להורות על השבת הבקשה למנהל אשר ייתן החלטה מנומקת בבקשת הארכה תוך היתייחסות לנימוקים המפורטים בבקשה באשר למועד הגשת ההשגה.
...
המנהל טוען, כי אף אם ניתן להאריך את המועד הקבוע בסעיף 85 הרי שהעוררים לא העלו סיבה מספקת לעשות כן. טענות העוררים העוררים טוענים, כי תשובת המנהל והבקשה שלפני הוגשו באיחור וללא נימוק מניח את הדעת ומטעם זה כשלעצמו דין הבקשה להידחות על הסף.
כמו כן, אף אם מדובר בבקשה לתיקון שומה הרי שאין בכך בכדי ללמד בהכרח, כי דינה להידחות מאחר והוגשה לאחר שחלפה התקופה המפורטת בסעיף 85.
עם זאת, אין בחלוף הזמן בכדי ללמד בהכרח, כי דין בקשת האורכה להידחות ויש לבחון כל מקרה לגופו ובהתאם לנסיבותיו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כותבו של פסק הדין, השופט מ' חשין (כתוארו אז), אמר את הדברים הבאים בעיניינה של היתיישנות מהותית אשר חלה בגדרם של דיני המס: "מיסים למיניהם הנגבים מן התושבים אמורים לממן את פעילויות המדינה, ומדיניות מיסים ראויה תיועד אף להביא לחלוקת משאבים מיטבית בין התושבים ובין שכבות האוכלוסייה למיניהן. ניהול ראוי של משק הכספים מחייב מעצם טיבו המעטת יסוד חוסר הוודאות, שכן רק בהגברת יסוד הוודאות ניתן לתכנן כראוי פעילויות לעתיד-לבוא. פריעת סדרים בניהול משק בכספים של רשות הציבור עלולה לקלוע אותה לקשיים לא-מעטים, ומכאן הצורך המוּבנה – לא פחות מאשר בעיניינו של היחיד – להציב גדרות לחיובה של רשות הציבור להחזיר כספים שגבתה מן היחיד, ומכל מקום, להעמיד את הרשות במהירות מרבית במצב שתדע מה משאבים עומדים לרשותה. אכן, הצורך ביסוד של ודאות בניהול ענייניה הכספיים של רשות הציבור הוא כה דומינאנטי, עד שהמחוקק – ולא רק בישראל – מצא לנכון, לעתים, להפקיע חטיבות דין שלמות בנושאי מסוי מתחומו של המשפט הפרטי ולספחן – למצער בחלקן – אל המשפט הצבורי. תופעה תדירה היא בתחום המיסוי, שהחוק קובע הסדר שלם ומקיף להשגות, לעררים ולערעורים, ומוסיף הוא וקובע הסדרים מיוחדים לתביעות שתוגשנה ואשר עניינן השבת כספים ששולמו לרשות. הסדרים אלה סגורים הם לעתים מזומנות ממרבית צדדיהם – לרבות בקביעת לוחות זמנים להשגות לעררים, לערעורים ולתביעות השבה – וכל אלה נועדים הם לעתים לבוא תחת הסדרי המשפט הפרטי שהיו נוהגים – למצער בחלק מן ההליכים – לולא ההסדרים הסטאטוטוריים הספציפיים. עם הסדרים אלה פוקדים עצמם, למשל, ההסדרים שבפקודת מס הכנסה, ההסדרים שבחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975, ההסדרים שבחוק מיסים עקיפים (מס ששולם ביתר או בחסר), תשכ"ח-1968 (חוק מחסים עקיפים), ההסדרים שבחוק מסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), תשכ"ג-1963 ועוד. כליאתם של הליכים אלה במסגרת סטאטוטורית פורמלית אגב קביעת לוחות זמנים ברורים עשויה להבטיח מידה ראויה של ודאות לניהול המשק הכספי של רשויות הציבור ולמעט מגורם חוסר הוודאות העשוי לפגום בתכנון פעילויות שהרשות אמורה לבצע בגדרי תפקידיה.
המערער אכן לא העלה כל נימוק מהותי (לבד מהחילוק בין היתיישנות מהותית לפרוצדורלית), המבהיר מדוע, לדוגמה, יש לתת למנהל את הסמכות להאריך את המועד להגשת השגה לפי סעיף 87 לחוק ואין לתת לו את הסמכות להאריך מועד לתיקון שומה לפי סעיף 85 לחוק, כאשר התוצאה הפיסקאלית ושיקולי הסופיות והודאות בשני המקרים זהים.
...
מתאימים לעניין זה דברי השופטת מ' נאור (כתוארה אז) בעניין בזק: "לטעמי ניתן, במסגרת כללי הפרשנות, להגיע לכל אחת מן המסקנות הנוגדות אליהן הגיעו חבריי השופטת חיות והשופט עמית הכל כפי שהראו חבריי בהרחבה. בסופו של יום, לדידי, לא כללי פרשנות צריכים להכריע את הכף, אלא שיקולי מס אמת. לשיטת חברי השופט עמית אף שהמערערת לא שכרה בסופו של דבר את הנכס ל-10 שנים – אין היא זכאית להחזר, דהיינו יש לראות את הדברים "כאילו" היתה שכירות כזו.
אין בידי לקבל את פרשנות המערער בעניין זה. לשונו של הסעיף מראה בבירור כי המנהל רשאי להאריך את המועד רק אם נתבקש לכך.
נוכח כל האמור לעיל ובשים לב להדגשים שהעליתי – אני מצטרף איפוא לפסק דינו של חברי השופט ד' מינץ שהגיע למסקנה כי יש לדחות את הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו