ביום 6.2.19 כתב המוכר למתווך בדבר תוצאות ההידברות: "מאיר אהלן עידן הבחור שהפנית לרכישת דירת הגן שלי ירד לבסוף מהעיסקה, האמת די התקדמנו בינינו עד שהוא החליט שהוא רצה לעבור לשכירות לשנה ואז לקבל אופציה לרכישה ב 3.8, דבר שלא התאים לי. אני מעדיף למכור ולהתקדם הלאה".
בהתאם לפלט השיחות היוצאות של המתווך, כשבועיים לאחר מכן ביום 19.2.19 נערכה היתקשרות שמשכה כדקה וחצי בין המתווך לבין הרוכש, וביום 20.2.19 ניתן להבחין בהתקשרות שאורכה 36 שניות.
כפי שהבהיר כב' הנשיא שמגר בעיניין מוסקוביץ (בעמ' 123) "אין המתווך יוצא ידי חובתו בעצם הוכחת הסיבתיות העובדתית. אין די בכך שהמתווך הוא גורם מסוים בשרשרת הסיבתית, בבחינת סיבה-בלעדיה-אין. הדרישה היא לגורם שהוא היעיל". כב' הנשיא שמגר המשיך ועמד באותו עניין (בעמ' 123-124) על מספר שיקולים שיש לבחון בהקשר זה, שאינם בגדר רשימה סגורה וממצה: "(א) מידת הדמיון בין ההצעה המקורית שבה היה מעורב המתווך לבין החוזה סופי, כגון – נושא הנכס; (ב) הקרבה בין תנאי התשלום ושיעוריו בהצעה המקורית לבין הגיבוש הסופי של החוזה; (ג) חלוף הזמן בין ההצעה המקורית עד סיום העסקה...; (ד) מידת האינטנסיביות של פעולות המתווך – הקף המגעים, פגישותיו ושיחותיו עם הצדדים; (ה) קיומו של גורם נוסף, אשר סייע לצדדים בהשגת החוזה, ומידת התערבותו של אותו גורם נוסף; (ו) תשלום דמי תיווך על ידי הצד השני (המוכר או הרוכש) ושיעורם; (ז) זהות הצדדים המנהלים את המשא ומתן כמצביעה על שמירת הזיקה הסיבתית; (ח) הסתמכות הצדדים המנהלים את המשא ומתן כמצביעה על שמירת הזיקה הסיבתית; (ח) הסתמכות הצדדים על ידיעה קודמת של מהלכי המשא ומתן ופעולה שאינה אלא הרמת החבל, מקום בו הושאר, כדי ליצור המשכיות באותו מהלך".
בד בבד עם השיקולים האמורים, יש לבחון את עמידת הצדדים להסכם התיווך בחובה לנהוג בתום-לב. בכלל זאת, לקוח אשר קיבל מידע מהמתווך ובהמשך מנע ממנו בחוסר תום-לב את האפשרות לתרום לגיבוש העסקה, עשוי להיות מנוע מלטעון נגדו שלא שימש "גורם יעיל" להתקשרות.
...
סבורני כי תקופה של 7 חודשים בנסיבות אלה עד לחידוש המו"מ וחודשיים נוספים עד להשלמת ההסכם היא משמעותית ויש לה נפקות, אולם מן העבר האחר היא אינה מכרעת כשלעצמה, ואין בה לבדה כדי להצדיק ניתוק מוחלט של הקשר הסיבתי בין פעולות התיווך לבין ההתקשרות (למקרה שבו תקופה של חצי שנה ביחד עם שינויים במהות העסקה היוו ניתוק של הקשר הסיבתי, ראו ע"א 18647-11-16 בן ציון נ' ליבנה (27.2.17)).
לאחר שבחנתי את מכלול הנסיבות ואמות המידה שפורטו לעיל, ובכלל זאת שלא הוכחה מידת מעורבות המתווכת הנוספת, מצאתי כי הכף נוטה לעבר מסקנה שלפיה קיים קשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין פעולות התיווך הראשוניות של המתווך לבין ההתקשרות בעסקה, וכי חלוף הזמן של 7 חודשים עד לחידוש המו"מ מבלי לגלות למתווך, ושל 9 חודשים עד לסיום המו"מ המחודש ולקשירת העסקה, לא הוביל לניתוקו.
איזון בין השיקולים השונים, ועצמת ההפרות ההדדיות של הסכם התיווך ושל הדין כאמור בפסקה 9 לעיל, ובפרט בשים לב לכך שהמתווך הוא הגורם המקצועי בעסקה אשר יכול בקלות לשמר קשר מעת לעת עם הקונה, וכי לא הוכחה קנוניה בין הרוכש למוכר, מוליך בנסיבות העניין למסקנה כי עיקר "האשם החוזי" מונח לפתחו של המתווך.
סוף דבר: הנתבע ישלם לתובעים סך של 22,640 ₪ כולל מע"מ. לסכום זה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד הגשת התביעה ועד למועד התשלום בפועל.