היחיד נימנע מהמצאת מסמכים רלבאנטיים שבנקל ניתן להשיגם, כגון אישור על תשלום חובות ארנונה וחשמל לכל תקופת ניהול ההליך, אסמכתות לתשלומים שלטענתו הוא מקבל מידי חודש מבני משפחתו ועוד.
טענות אלו נטענו ללא כל ביסוס שכן לא הוגשה בקשה לקציבת מזונות באופן שהיה מאפשר את קבלת עמדת גרושתו של היחיד, לרבות קבלת פרטים אודות מצבה הכלכלי.
"עם זאת אציין, כפי שהובהר לאחרונה בעיניין גל, גם על הליכי חידלות פרעון לפי חוק חידלות פרעון חולש העקרון הקובע כי על חייב לנהוג בתום לב ולא לנצל לרעה את ההליכים על מנת להנות מחסדיהם. כך, קובע סעיף 183 לחוק חידלות פרעון כי בית המשפט רשאי לבטל "צו לפתיחת הליכים" שניתן בהליכי חידלות פרעון שניפתחו לבקשת יחיד, אם היתקיימו הנסיבות המפורטות בסעיף 163(ג)(1) לחוק, ובכלל זה: היתנהלות בחוסר תום לב במטרה לנצל את ההליכים; אי-שתוף פעולה עם בעל התפקיד או עם "הממונה"; הפרת ההגבלות שהוטלו עליו.
להבהרת הרעיון יובאו להלן דברי ההסבר לחוק חידלות פרעון, עמ' 594:
"החוק המוצע מבקש להציב את שקומו הכלכלי של היחיד, חייב שהוא אישיות משפטית טבעית, כערך מרכזי בהליכי חידלות הפרעון של יחידים. הוא אף מבקש לצייד אותו, אם יש צורך בכך, בכלים שימנעו ממנו להיקלע פעם נוספת למצב של חידלות פרעון, באמצעות הכשרה כלכלית. לשקום הכלכלי של היחיד יתרונות כלכליים רבים ולצידם הגשמת עקרונות חברתיים של מתן היזדמנות נוספת. שקום כלכלי מאפשר לחייב לזקוף את גבו ותורם במגוון מעגלים- לחייב, לקרובים לו, לסביבתו האישית והכלכלית וגם לחברה כולה".
התכלית השנייה, "להשיא את שיעור החוב שיפרע לנושים", משרתת את האנטרס של הנושים, אשר מעוניינים לקבל דיבידנד גבוה ככל שניתן לכסוי חובם.
היחיד עשה דין לעצמו ולא טרח להגיש בקשה לקציבת מזונות, נימנע משקיפות מלאה על מצבו הכלכלי ובפרט באשר לסך הכנסותיו (לרבות מבני משפחתו) והוצאותיו, לא דאג להמציא את עמדת הזכאית למזונות, הצהיר בריש גלי כי לא ישלם כל סכום שיוקצב על ידי בית המשפט ועוד.
...
דיון והכרעה:
לאחר עיון בכלל המסמכים המצויים בתיק, לרבות בטיעוני הצדדים ולאחר שהתקיים דיון בפניי בעניינו של היחיד, אני רואה לנכון לבטל את הליך חדלות הפירעון של היחיד, וזאת מכלל הנימוקים שלהלן:
סעיף 183 (א) בחוק קובע כי:
"מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".
סעיף 163 (ג) (1) לחוק קובע כי:
"בהליכי חדלות הפירעון, היחיד עשה אחד מאלה:
"לצד שלוש התכליות המפורטות בחוק, קיימות גם תכליות העומדות ביסוד כל דבר חקיקה, מכוח העקרונות הבסיסיים של השיטה המשפטית. תכליות אלו הן תקנת הציבור ושמירה על שלטון החוק...לטעמנו אין להעדיף תכלית אחת על פני רעותה ויש לשלב אותן יחדיו, תוך בחינת הנסיבות הקונקרטיות המובאות בפני בית המשפט בכל מקרה ומקרה". (ר' שם, עמ' 72).
סיכום:
מכלל הנימוקים שפורטו לעיל, ובהתאם לסמכותי על פי סעיף 183 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ו/או בהתאם לסמכותי על פי סעיף 286 לחוק, אני מורה על ביטול הליך חדלות הפירעון של היחיד לרבות ביטול צו פתיחת ההליכים שניתן בעניינו של היחיד.
בנסיבות אלה, אני מורה כי ההגבלות שהושתו במסגרת הצו לפתיחת ההליכים מבוטלות.