למצב כגון זה שבפניי, בו הסעד הנתבע הוא כספי, אך השאלות שנטען כי מזכות את התובעת בסעד זה הן מתחום המשפט המנהלי, היתייחס כב' השופט (בדימוס) א' רובינשטיין ברע"א 3879/05 עריית חדרה נ' חג'ג' אמריקה ישראל בע"מ, פִסקה ד(4) (12.7.2005):
"אכן, אילו התעוררה השאלה בשעה שביקשה המשיבה את היתר הבניה ונקבעו לה תנאים שסברה כי אינם עומדים במבחן הדין, היה מקומה – לאחר מיצוי ההליכים בגופי התיכנון (ראו ע"א 6365/00 בר אור נ' הוועדה המחוזית לתיכנון ובניה מחוז צפון, פ"ד נו(4) 38 (השופט לוי)) – במערכת בתי המשפט לעניינים מנהליים. לא כן, משעסקינן בסעד כספי, שאזי עומדת על מכונה הילכת רע"א 483/88 מפעלים פטרוכימיים נ' מדינת ישראל, פ"ד מד(3) 812 (השופט – כתארו אז – ש' לוין), וכדברי בית המשפט שם, כי המבחן היחיד הקובע הוא מבחן הסעד 'ואין נפקא מינה לדינא, אם עילתה של התובענה נולדה בתחום המשפט המנהלי, שגם במקרה זה אין מדובר אלא ב'תביעה אזרחית', שהסמכות לידון בה נקבעת לפי סכום התביעה ומי שתובע כסף אין לומר עליו שתביעתו היא 'כסוי' לדבר אחר' (עמ' 815). כן ראו ע"א 27/77 טובי נ' רפאלי, פ"ד לא(3) 561, השופט – כתארו אז – י' כהן, בעמ' 568-567. בתי המשפט לעניינים מנהליים נולדו כיצורים בג"ציים, ובעניין כגון נידוננו, אילו הוגשה לגביו עתירה משכבר לבג"צ, היה מן הסתם שולח את העותרים אחר כבוד לסעד החלופי בבית המשפט האזרחי (ראו דברי השופט ש' לוין שם). לעומת זאת התוצאה לה עותרת המבקשת היתה יוצרת סירבול – תחילה עתירה מינהלית להצהרה בדבר אופיו של התשלום הנתבע, ואחר כך תובענה אזרחית, ולא לכך כיוון המחוקק," (ההדגשה שלי – ס.מ.).
כב' השופטת א' כהן קבעה (רע"א (מחוזי ת"א) 68021-09-16 רון חולדאי נ' גולן (1.12.2016), כי: "כאשר בוחנים את טיבה ותוכנה של התביעה ומתחקים אחר מהות הסיכסוך האמיתי כפי שמצטייר מכתב התביעה אני סבורה כי יש לסווג את תובענה כעניין מנהלי ולא כעניין אזרחי" (שם, בפִסקה 8(ג)(5)), שכן רוב התביעה עוסקת בתופעת התיישבות המסתננים בדרום תל-אביב, אי-אכיפת החוק על ידי הרשויות והשלכות התופעה על חיי התושבים בדרום תל-אביב.
לפיכך, הצמדת מחיר לתביעה איננה כמטה קסמים המשנה את טיבה של התביעה ואת הנושאים המהותיים בהם היא עוסקת.
...
לפיכך לא ניתן לדון בטענה במסגרת "תקיפה עקיפה".
נוכח כל המפורט לעיל, אני מקבלת את טענות אורט ומשרד החינוך, ומורה על מחיקת התביעה על הסף.
הטעם לכך הוא, שגם אם התוכנית מושא ההליך נכללת ב"תכניות לימודים" המוחרגות מסמכות בית המשפט לעניינים מינהליים, הרי שהתוצאה היא שהעניין מסור לסמכותו העניינית של בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, ואין בכך להקנות לבית משפט זה סמכות עניינית לדון בתביעה (עיינו: א' גורן, בתי משפט מינהליים (2008), בעמ' 81).
ה – סוף דבר
מורם מאמור שאני מורה על מחיקת התביעה בשל חוסר סמכות עניינית.