מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מה קורה אם לא מצרפים חוות דעת רפואית לתביעה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לתביעה לא צורפה חוות דעת רפואית והתובע ביקש ארכה להגשתה ולחילופין שבית המשפט ימנה מומחה מטעמו בשל 'קשר שתיקה' בו ניתקל.
טענת ההתיישנות מאחר וחלפו למעלה מ-7 שנים ממועד הניתוח טוען התובע לחלות החריגים הקבועים בסעיף 8 בחוק ההתיישנות בעיניין היתיישנות שלא מדעת, ובסעיף 89(2) בפקודת הנזיקין הקובע 'תיקרה' של 10 שנים מקרות הארוע.
מועד גילוי הנזק סעיף 89(2) בפקודת הנזיקין קובע שלעניין תקופת היתיישנות בתובענות על עוולות, "היום שנולדה עילת התובענה", מקום שעילת התובענה היא נזק שניגרם על ידי מעשה או מחדל, הוא "היום שבו ארע אותו נזק; לא נתגלה הנזק ביום שארע – היום שבו נתגלה הנזק, אלא שבמקרה אחרון זה תיתיישן התובענה אם לא הוגשה תוך עשר שנים מיום ארוע הנזק." על פי הוראה זאת, מועד לידת התביעה הוא מועד גילוי הנזק, אך הסעיף מציב רף עליון של 10 שנים מיום ארוע הנזק עד להגשת תביעה.
...
בנסיבות אלו, וכאשר ממילא חלפו למעלה מ-7 שנים ממועד הגילוי של כל הדרוש להגשת תביעה – נדחית התביעה מחמת התיישנותה.
סוף דבר ענייננו בתביעה בטענה לרשלנות רפואית בהתנהלות הנתבע בנוגע לניתוח שערך לתובע בחודש ינואר 2012, כמעט 10 שנים לפני הגשת התביעה.
במצב דברים זה חלפו למעלה משבע שנים הן ממועד גילוי הנזק והן מהמועד בו תובע סביר היה עומד על אפשרות קשר סיבתי בין הניתוח הראשון למצבו באותה עת. לפיכך תביעת התובע התיישנה והיא נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת מפנה לכך שלכתב התביעה לא צורפה חוות-דעת רפואית כדין (להבדיל מ"אישור רפואי"); זאת - כעולה מטענת התובעת בסעיף 24 לכתב התביעה: "כי בשל תקופת ההתיישנות הקרבה, טרם הספיקה התובעת להכין חוות דעת משפטית מתאימה, והתובעת שומרת על זכותה לצרף חוות דעת משפטית בגין מצבה הרפואי מחמת הארוע". בכתב ההגנה טענה הנתבעת כי נוכח העובדה כי לכתב התביעה לא צורפה חוות-דעת רפואית ערוכה כדין הרי שהתובעת מנועה מלטעון ו/או מלהוכיח כל עניין שברפואה ולרבות את עילת תביעתה.
כך, שאם ב"אישור רפואי" הסתפקה המומחית באיזכור שהארוע ארע "בזמן העבודה" (ראה ב'סיכום ומסקנות'), הרי שבחוות הדעת שעתה מצורפת לנוסח כתב התביעה המתוקן, מרחיבה המומחית בענין מנגנון פתו-פיזיולוגי אשר לדעתה קושר את העלייה החריגה ברמת הסטרס הגופני והנפשי לארוע המוחי שעברה התובעת בעקבות "הרוגז והכעס ועליית רמת הסטרס בעקבות האירועים בעבודה". כאשר נחזה שהכוונה ב"רוגז והכעס" - לנסיבות שהוספו בחוות הדעת לתאור נסיבות הארוע בפרק 'מחלה נוכחית', שצוטט לעיל; לפיו - הכיתה שבה לימדה הייתה חדשה ומרובת הפרעות מצד התלמידים ושטרם כניסתה לכיתה "התובעת הייתה בשיחה עם הממונה עליה, הנוגעת לצימצום משרתה, ובשיחה נאמר לתובעת שהצמצום במשרה הנו סופי". הנתבעת טוענת שאין לקבל את תיקון כתב התביעה, וזאת מחמת הרחבת חזית פסולה מצד התובעת בגין שינוי גרסת הארוע, שנעשתה אך ורק משום שבכתב ההגנה הפניתה הנתבעת לדרישת הפוליסה לקיומה של 'תאונה' - כתנאי סף לתחולתה; כאשר כתב התביעה המקורי לא מעלה טענה כלשהיא שמקימה בסיס לטענת ארוע של "תאונה". כפי שמצוין בכתב ההגנה, "תאונה" מוגדרת בפוליסה כדלקמן: "חבלה גופנית שנגרמה עקב הפעלת כוח פיזי בלבד, כתוצאה מארוע פיתאומי, חד פעמי ובלתי צפוי מראש שקרה במשך תקופת הביטוח, הנגרם במישרין על ידי גורם חצוני וגלוי לעין, המהוה ללא תלות בכל סיבה אחרת את הסיבה היחידה, הישירה והמיידית לקרות מקרה הביטוח. למען הסר ספק, מובהר בזאת, כי פגיעה כתוצאה ממחלה או כתוצאה מיצטברת של פגיעות זעירות (מיקרו-טראומה) לאורך תקופה או כתוצאה מהשפעת אלימות מילולית או כתוצאה מפגיעה פסיכולוגית או אמוציונאלית ו/או לחץ נפשי, לא יחשבו כ"תאונה"" (ההדגשה בקוו – הוספה).
...
מכל מקום, בעקבות הבקשה להוצאת חוות הדעת מהתיק והתשובה מטעם התובעת, ניתנה החלטתי מיום 21.4.22, כדלקמן: "במהות, צודקת הנתבעת בתפיסה העולה מבקשתה, שרואה בחוות הדעת שהתובעת הגישה מטעמה – כגרסה מטעם התובעת שמבקשת לקבוע כחלק מהחזית מטעמה (בין היתר באשר, לפי הדין – חוות דעת רפואית מטעם צד נחשבת כחלק אינטגרלי של כתב הטענות מטעמו). על פניו נחזה, כטענת הנתבעת, שבחוות הדעת שהוגשה מטעם התובעת בענייננו – באיחור (על פי הסכם דיוני בין הצדדים שקיבל תוקף של החלטה), מצויה גרסה שלא הוזכרה בכתב התביעה, ואף לא ב"אישור רפואי" שנתנה אותה רפואה ביום 18.2.20, וצורף לכתב התביעה כנספח ב' – "כחלק בלתי נפרד מכתב התביעה". הנתבעת מתנגדת להגשת חוות הדעת – בטענה של הרחבת חזית.
אך, בשלב זה, לא שוכנעתי ברמה הנדרשת, שכטענת הנתבעת - האופן בו התנהלה התובעת חסר תום לב. מאידך, אני מוצא להדגיש כי התכחשותה הגורפת של התובעת ושל באי-כוחה מטעמה לטענות הנתבעת בענין עצם העובדה שבעצם מבוקשת מטעמה - הרחבת החזית העובדתית – מטרידה, ואולי אף מקוממת.
בענין רע"א 8518/21 מדינת ישראל - רשות מקרקעי ישראל נ' ג'וסלין אבישר (פורסם; 27.2.2022) (להלן: "ענין אבישר"), מבהיר כב' השופט שוחט: "15. ברבות השנים השתרשה בפסיקה גישה ליברלית בנוגע לסמכותו של בית המשפט להיעתר לבקשות לתיקון כתבי טענות. נטיית בתי המשפט היא להיעתר ברוחב לב לבקשת בעל דין לתקן את כתב טענותיו (רע"א 8966/20 מוהנא נ' סולימאן, פסקה 10 [פורסם בנבו] (17.1.2021); רע"א 6222/20 הדר נ' שם טוב, פסקה 13 [פורסם בנבו] (27.10.2020)) אף הובהר, כי הגם שבמקרים מסוימים בקשת התיקון כרוכה בעוול מסוים לצד השני, נדירים המקרים שבהם אין אפשרות לתקן את העוול בפיצוי כספי (ר"ע 9/84 אגודת ארתור רובינשטיין למוסיקה נ' החברה הממשלתית למדליות ולמטבעות בע"מ, פ"ד לח(1) 566, 569-568 (1984)). כך גם נקבע, כי היעתרות לבקשות תיקון המוגשות עובר לסיום קדם המשפט או סמוך לסיומו, אינה צפויה בדרך כלל לגרום לעיכובים בניהול ההליך, ומשכך אינה פוגעת כמעט באינטרס הציבורי-מערכתי (רע"א 7192/14 דוד צוקר ובניו חברה לבניין ולהשקעות בע"מ נ' צוקר, פסקה 14 [פורסם בנבו] (11.1.2015)). דין זה, שנהג, הוא שנוהג גם לאחר התקנת התקנות החדשות. תקנה 46(א) לתקנות אלה מסמיכה את בית המשפט "בכל עת להורות כי יתוקן כל עניין בכתב טענות או כי יצורף בעל דין או יימחק שמו של בעל דין מכתב התביעה, לשם קיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן, תוך התחשבות, בין השאר, בהתנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג" (ראו: ע"א 5316/20 רמתיים צופים אגודה הדדית בע"מ נ' מדינת ישראל, פסקה 15 והאסמכתאות הנזכרות שם [פורסם בנבו] (4.4.2021) (להלן: עניין רמתיים)).
אשר על כן, בשל התנהלות התובעת, וההוצאות שנגרמו לנתבעת בשתי הבקשות שנדונו לפניי, לרבות - קיום דיון לפניי והגשת סיכומי טענות, וההוצאות שידרשו לה בכל הקשור להגשת כתב הגנה מתוקן למול גרסה מתוקנת (בגין ההסכם הדיוני, אינני מתייחס לעצם ההוצאה הנדרשת להגשת חוות דעת רפואית נוגדת) - אני מחייב את התובעת בתשלום הוצאות משפט לנתבעת בסך של 10,000 ₪ שישולמו בתוך 30 יום מהיום, שאחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

מהלך הבירור לכתב-התביעה שהוגש בפתיחת ההליך צורפו חוות-דעת רפואיות: חוות-דעת בתחום הפסיכיאטרי של ד"ר מחמוד ג'בארין מיום 10.10.2015, לפיה נותרה לתובע נכות נפשית בשיעור 30% לצמיתות שנובעת מהתאונה (להלן חוו"ד ד"ר ג'בארין), וחוות-דעת שנתן ד"ר ערן לין, אורתופד מנתח וכירורג כף יד, בתאריך 21.3.2019, לפיה הפגיעה שנגרמה לתובע בתאונה מזכה אותו בנכות אורתופדית בשיעור 40% לצמיתות במשוקלל (להלן חוו"ד ד"ר לין).
חרף פרק הזמן הארוך מאוד – למעלה מתשעה חודשים, שחלף בין הגשת כתב-התביעה המתוקן לבין הגשת כתב-ההגנה המתוקן, לא צירפו הנתבעים חוות-דעת מומחים לכתב-ההגנה, בנגוד לחובתם לפי תקנות 127 ו-128(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי משנת 1984 שחלו אז. לנתבעים ניתנו ארכות מפליגות להגיש חוות-דעת מומחים מטעמם בהחלטות מן הימים 24.2.2022, 27.6.2022, 28.9.2022 ו-30.1.2023.
מומחה התובע בתחום הפסיכיאטרי, ד"ר ג'בארין, קבע כי התובע סובל מהפרעת PTSD שנובעת מן התאונה בדרגת חומרה בינונית-קשה ומנה את ביטוייה: מחשבות חודרניות סביב התאונה, שיחזור התאונה במחשבות ובחלומות, חוויית חרדה במפגש עם מצבים או אובייקטים שמזכירים את הארוע הטראומתי של קרות התאונה, ערך עצמי ודימוי גוף נמוכים, חוויית נכות ומוגבלות, אנהידוניה ותאור של המנעות.
...
הנתבעים ישלמו לתובע סך 125,000 ₪ בצירוף הוצאות משפט בגין אגרה בסך 712 ₪ אשר יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלום האגרה (11.11.2019) עד יום פסק-הדין ובצירוף שכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 29,250 ₪ בערכי יום פסק-הדין (להלן יחד הסכום הפסוק).
הנתבעים ישלמו לאוצר המדינה סך של 5,000 ₪.
הנתבעים ישלמו לתובע את הסכום הפסוק תוך שלושים יום מן המועד בו יומצא להם פסק-הדין; סכום שלא ישולם במועד יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום פסק-הדין ואילך עד מועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 24.10.2022 הגישה הנתבעת כתב הגנה מטעמה במסגרתו טענה, בין היתר, כי לכתב התביעה לא צורפה חוות דעת רפואית, הגם שבהתאם לתקנה 87 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, בעל דין הרוצה להוכיח עניין שברפואה עליו לצרף לתביעה חוות דעת מומחה ערוכה כדין.
כך, למשל, בת"א (מחוזי חי') 27834-03-15‏ ר.ע. (קטין) נ' עירית ט'‏ (24.7.2017) היה מדובר בקטין (בעת קרות התאונה) שנפל מהסוס עליו רכב.
אשר לטענת הנתבעת כי אין זה ראוי כי מומחה מטעם בית המשפט בהליך זה יחווה דעתו ביחס לחוות דעת מומחה מטעם בית המשפט בתיק האחר יצוין כי סתירה בין חוות הדעת אפשרית, בין אם תוגש חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט בתיק הפלת"ד כחוות דעת מטעם התובע ובין אם לאו.
...
לפיכך טענה הנתבעת, שבהיעדר חוות דעת רפואית, מנוע התובע מלטעון או להוכיח טענות שברפואה, ולכן, לטענתה, דין תביעתו להימחק על הסף בשל היעדר עילה.
כב' השופטת אלון כתבה (שם, פִסקאות 12-11): "11. אוסיף, כי אינני מקבלת את טענת הנתבעות, כי חוות הדעת הנוירולוגית, שבראשיתה הוגשה כחוות דעת מומחה בית המשפט (בתביעה בבית משפט השלום), תשפיע על מומחה בית משפט שימונה בתיק זה, ככל שימונה. חזקה על מומחי בית המשפט, כי הם נותנים חוות דעתם על פי הבנתם ושיקול דעתם המקצועי והענייני והרי ההכרעה לעולם מסורה לבית המשפט.
בסיכומו של דבר קבעה כב' השופטת א' אלון, כי על התובע (שם) להמציא את הסכמת המומחה הנוירולוגי (בתיק הראשון) להתייצב ולהיחקר על חוות דעתו.
סיכום אשר על כן, אני מורה לתובע להמציא לא יאוחר מתאריך 20.7.2023 את הסכמת ד"ר בן טובים, להתייצב ולהיחקר על חוות דעתו במסגרת ההליך דנן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

הפניקס מציינת כי במספר מועדים עמדה על רצונה להגיש חוות-דעת רפואית, והודיעה שזו תוגש או שמרה על זכותה לעשות כן. כן טוענת הפניקס כי בבקשתה למחוק חלקים מכתב ההגנה של כלל, טענה שככל שבקשתה לא תיתקבל לגבי טענת כלל לגבי מועד קרות מקרה הביטוח, אזי יהא עליה להביא ראיות בנושא.
עצם העובדה שהתובע לא צירף חוות-דעת רפואית מטעמו לכתב התביעה, אינה סיבה מספקת לאי-צירוף חוות-דעת רפואית לכתב ההגנה.
...
אציין שלא מצאתי שהוצגה הצדקה מספקת להיעתר להגשת התגובה לתשובה.
מצאתי כי דין הבקשה להידחות.
לשון אחר, בשל היעדר התייחסות מצד הפניקס לנושא זה, הפניקס לא שכנעה כי התיקון נדרש לשם "הליך שיפוטי ראוי והוגן", ובצדקת "המטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג" (תקנה 46(א) לתקנות) לבסוף, חוות-הדעת שמעוניינת הפניקס להגיש אינה חוות דעת "נגדית", שכן ראשית, התובע לא צירף חוות-דעת מטעמו; ושנית וככל שהפניקס רואה את הערכת המוסד לביטוח לאומי כמעין חוות-דעת מטעם התובע, להבנתי הפניקס אינה מתכוונת לחלוק על האמור בהערכה זו אלא דווקא לתמוך בה. מכל טעמים אלו, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו