כך, למשל, בע"פ 6029/03 מדינת ישראל נ' שמאי, קבע בית המשפט העליון:
"בבואו לגזור עונשים על סוחרי הסמים כמערערים שלפנינו, שומה עליו על בית-המשפט לשוות נגד עיניו את צרכני הסמים הפגועים, את משפחותיהם המפוררות, ואת הנחיית המחוקק מה עונש ראוי להטיל על מי שהביא כל אלה. לביעור נגע הסמים אין די ברטוריקה. נדרשים אנו למעשים של-ממש. חובה היא המוטלת על בית-המשפט להעלות את תרומתו למלחמתה של החברה במשחיתיה."
ובע"פ 376/89 דוד לובטון נ' מדינת ישראל, נקבע:
"זה כבר מספר שנים, שבית משפט זה חוזר ומתריע על הצורך להטיל עונשים חמורים, מכאיבים ומרתיעים ביותר בגין עבירות של ייבוא וסחר בסמים מסוכנים. הצבענו בעשרות פסקי-דין על התוצאות הקטלניות של הפצת הסמים המסוכנים, ובמיוחד של הסמים הקשים שביניהם, והדגשנו כי קשה להגזים בהערכת הנזק שניגרם לציבור עקב העבירות הנוגעות בדבר, במישרין ובעקיפין. כתבנו חזרנו וכתבנו כי לא צריך להסתפק באמירות בעלמא בנושא זה כלפי חוץ, אלא שצריך ליישם מדיניות זו הלכה למעשה ולהטיל עונשים השואפים לעונש המרבי שבית המשפט מוסמך להטילו... אשר לבעיותיו האישיות והמשפחתיות של המערער, הרי, כפי שהדגשנו לא פעם בעבר, משקלן של אלה לצערנו מתגמד כאשר בעבירות של ייבוא וסחר בסמים מסוכנים עסקינן, שבעטיין נגרם נזק כה חמור לשלום הציבור ובריאותו".
למעשה, בעבירות של סחר בסמים יש להעדיף את האנטרס הצבורי ושיקולי גמול והרתעה על פני הנסיבות האישיות.
בעפ"ג (באר שבע) 31724-10-13 מלכם נ' מדינת ישראל (8.1.14) (להלן: עניין מלכם), היתייחס בית המשפט לאופן קביעת המיתחם:
"בעבירות כגון אלה בהן הורשע המערער, על ביהמ"ש, בעת שהוא קובע את מיתחם העונש הראוי, לשקול, בין היתר, את הפסיקה והענישה שהונהגה בעבירות דומות... את נסיבות ביצוע העבירות (למשל, במסגרת מבצע סמים); את סוגי הסמים שנמכרו (סם מסוג חשיש); משקל הסמים שנמכר בכל ארוע (ובעניינו מדובר בכמויות שאינן גדולות במיוחד); את התמורה ששולמה; את אופן ההיתקשרות והיוזמה לרכישה/מכירה; את זמינות המערער לפניית הסוכן-רוכש הסמים ונגישותו לכמויות הסמים שניקנו ועוד".
ובעפ"ג (ירושלים) 59106-03-14 מדינת ישראל נ' סליימה (8.5.14) נקבע:
"יש שוני בין עבירות סחר בסמים: לא הרי סחר באצבע חשיש כהרי סחר בקילו הירואין; לא הרי סחר במנה אחת תמורת עשרות שקלים כהרי מכירת "פלטה", תמורת אלפי שקלים.
...
כמו כן לגבי הרכיבים הכלכליים אני סבור שמאחר ולא נוהל כאן משפט ולא בוזבז זמן שיפוטי אני לא סבור שיש להטיל עונש של קנס ואני אבקש לא להטיל קנס, ככל שביהמ"ש יסבור שיש מקום אבקש להתחשב ולתת קנס מתון.
לאחר ששמעתי טיעוני הצדדים בעניינו של נאשם 1, ובכלל זה עובדה כי הנאשם הודה, חסך זמן שיפוטי, בחר לצרף תיקים ולנקות שולחן - סבורני כי ההסדר אליו הגיעו סביר בנסיבות העניין ולכן אכבדו.
לאור האמור לעיל, אני דן את הנאשמים לעונשים הבאים :
לנאשם 1:
מאסר בפועל למשך 6 חודשים, בניכוי ימי מעצרו.