מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מה הנימוקים בעתירה לבג"ץ נגד פסק דין בבית הדין הארצי לעבודה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

השאלה שנדונה לפני בית הדין האיזורי לעבודה בתל-אביב, ולאחר מכן לפני בית הדין הארצי לעבודה, בשני ההליכים נושא העתירות שלפנינו, היתה זו: האם הילכת קוריצקי, שהתייחסה להסכם הרציפות של עובדי המדינה, חלה גם על הסכם הרציפות של עובדי הרשויות המקומיות; או שמא דינו של ההסכם האחרון שוֹנה, כך שהוראות התקנון האחיד גוברות על הוראותיו? ובלשונו של בית הדין הארצי, בפסק הדין מושא העתירה בבג"ץ 9047/22: "האם לעניין הסדרי רציפות זכויות החלים על עובדי הרשויות המקומיות הזכאים לפנסיה תקציבית בעת סיום עבודתם ברשות, דין עובדי הרשויות כדין עובדי המדינה או שמא דינם כדין כלל המבוטחים בקרנות הפנסיה הגרעוניות...". כפי שיפורט להלן, בית הדין האיזורי קבע כי הוראות התקנון האחיד גוברות על הוראות הסכם הרציפות של עובדי הרשויות המקומיות, ובית הדין הארצי לא מצא מקום להתערב בהכרעה זו. העתירה שהובאה לפתחנו בבג"ץ 9047/22, מכוונת נגד פסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה בעק"ג 43131-11-20, מיום 29.5.2022 (השופטים ו' וירט-ליבנה, ל' גליקסמן, ר' פוליאק, ונציגי הציבור י' רחמים ו-ב' סמו), שבגדרו נדחה ערעור שהגיש המשיב 5, שלום חראזי, על פסק הדין של בית הדין האיזורי לעבודה בתל-אביב, בק"ג 13922-12-18, מיום 20.10.2020 (השופטת ר' צדיק, ונציגי הציבור נ' פרידמן ו-א' אזון).
ההבחנה שערך בית הדין האיזורי בין שני סוגי העובדים, מקורה בנימוק שעמד בבסיס ההכרעה בעיניין קוריצקי, ולפיו הסכם הרציפות של עובדי המדינה הוא הסכם קבוצי, כללי וייחודי, היונק את חיותו מחוק שירות המדינה (גימלאות) [נוסח משולב], התש"ל-1970, ולפיכך, עריכת שינויים בתוכן ההסכם צריכה להעשות בחוק או מכוח חוק, תוך עמידה בתנאים הקבועים לשם כך בסעיפים 104-103 לחוק זה, אגב ניהול משא ומתן בתום לב עם ההסתדרות – דבר שלא נעשה ביחס להסכם הרציפות של עובדי המדינה.
...
כמו כן, לא מצאנו מקום להתערב בהיבטים נוספים שהוזכרו בפסקי הדין, ושלגביהם התבקשה התערבותנו, קרי: שאלת פרשנות סעיף 12 להסכם הרציפות של עובדי הרשויות המקומיות בבג"ץ 9047/22, ושאלת תחולתן של הוראות חוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 על עניינו של העותר בבג"ץ 5529/22.
משכך, בהינתן כללי ההתערבות בהחלטות בתי הדין לעבודה, לא מצאנו כי היבטים אלה מצדיקים אף הם את התערבותנו.
עוד זה מדבר וזה בא, גם בעתירה בבג"ץ 5529/22, הוגשה "הודעה ובקשה למשיכת העתירה". נוכח המפורט לעיל, החלטנו לדחות גם עתירה זו. באין הסכמה לגבי ההוצאות, החלטנו שהעותר ישא בהוצאות המשיבה 2 בסך של 5,000 ₪.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי, כעולה מפסק דינו של בית הדין הארצי בע"ע 4850-02-22 בבית הדין האיזורי התבררה (החל מחודש מרץ 2014) תביעתו של המבקש נגד המשיבה ובן זוגה בתקופה הרלוואנטית להליך, לתשלום שכר עבודה, זכויות סוציאליות שונות ופיצויי פיטורים בסך כולל של 169,500 ₪, בעד עבודתו במכבסה בעיר ביתר עילית, שרשומה ברשות המיסים על שמה של המשיבה.
לנוכח האמור, נקבע בגדרי פסק הדין בעירעור כי פסק הדין נגד המשיבה יחזור לעמוד על כנו, וכי באפשרות המשיבה להגיש בקשה להארכת המועד להגשת בקשה חדשה לביטול פסק הדין בשני תנאים: האחד – שבקשה זו תוגש בתוך 30 ימים מיום מתן פסק הדין בעירעור, קרי עד יום 2.3.2023; והשני – שהמשיבה תציג אישור תשלום של 35,000 ₪ למבקש על ההוצאות שנגרמו לו. בית דין זה הדגיש, כי "ככל שלא ישולמו ההוצאות או ככל שהבקשה לא תוגש במועד יימשכו הליכי ההוצאה לפועל בנוגע לבצוע פסק הדין". יצוין, כי עתירה שהגישה המשיבה לבג"ץ נגד פסק הדין בעירעור (בג"ץ 2284/23) - נדחתה.
כן נטען, כי הבקשה הוגשה ללא תצהיר; כי המשיבה לא הצביעה על נימוקים מיוחדים כלשהם לתרץ את מחדלה מלהגיש את הבקשה במועד; אין להסכין עם היתנהלות המשיבה "אשר ניצלה אין ספור פעמים את גבולות הפרוצידורה וסדרי הדין, אשר אלו הוגמשו למענה עשרות פעמים על חשבון המערער", ואשר חיכתה ליום האחרון לצורך הגשת בקשתה; למבקש נגרם ענוי דין נוראי שבית הדין האיזורי לא ייחס לו חשיבות.
...
בית הדין האזורי קבע כי בנסיבות המקרה יש לייחס משקל לעובדה שהמשיבה הגישה כתב הגנה במסגרת ההליך בינה לבין המבקש, כך שאין לקבוע כי היא "התעלמה" כליל מהליך המשפטי, וכתב הגנה זה מעולם לא נמחק; סיכויי הבקשה תלויים בקיום הגנתה "והגנה כזו וודאי קיימת"; בהתאם לפסק הדין שניתן, משקל נכבד ניתן לכך שהמשיבה לא שילמה הוצאות שהוטלו עליה בהליך, ועל פי רוב המדיניות היא שלא להתנות זכותו של בעל דין להמשיך בהליך בתשלום בפועל של ההוצאות בהן חויב בהליך; במסגרת בקשה להארכת מועד להגשת בקשה לביטול פסק הדין יש מקום לשקול גם את נסיבות מתן פסק הדין, שכן תכלית הבקשה להארכת מועד היא לאפשר פתח לדיון בהצדקה להותרת פסק הדין על כנו, ויש מקום לבחון את מידת ההצדקה המהותית למתן פסק הדין מלכתחילה; הבקשה לביטול פסק הדין נדונה לגופה, מבלי שהמבקש העלה התנגדות לכך בשל כך שנדרשה הארכת מועד להגשת הבקשה לביטול; מאזן השיקולים - ובעיקר הסיכון בהנצחת עיוות דין כלפי המשיבה אם לא תיבחן הבקשה לביטול פסק הדין לגופה אל מול השיקולים המתחרים, בנסיבות שבהן אין להסיק כי התנהגותה של המשיבה הייתה עקב זלזול חמור במבקש או בבית הדין, מביא למסקנה שיש להיעתר לבקשה להארכת מועד להגשת הבקשה לביטול פסק הדין.
יחד עם זאת, לא מצאתי מקום למתן רשות ערעור גם בהתייחס לחלק זה של ההחלטה, וזאת מטעמים שיפורטו להלן.
ראשית, נראה כי חלק זה של ההחלטה "נבלע" בהחלטה להאריך את המועד להגשת בקשה לביטול פסק הדין, ועל כן לא תינתן עליה רשות ערעור; שנית, מדובר ב"החלטה בעניין קביעה ושינוי של מועדי דיון ומועדים להגשת בקשות", כאמור בסעיף 1(1) לצו הברע"ות, וגם מטעם זה לא תינתן עליה רשות ערעור; שלישית, ולגופו של עניין, אני סבורה כי לבית הדין סמכות טבועה להאריך את המועד לביצוע הוראה שניתנה בפסק הדין, ומשהוחזר ההליך לבית הדין האזורי היה זה בסמכותו להאריך את מועד הגשת הבקשה; רביעית, לגופו של עניין, לא מצאתי כי יש הצדקה להתערב בשיקול דעתו של בית הדין האזורי, בהתחשב בכך שהבקשה הוגשה למעשה ביום 2.3.2023 ורק בשל איחור מינורי היא נחשבת כבקשה שהוגשה ביום ,5.3.2023 ובקביעתו של בית הדין האזורי כי המשיבה פעלה להעביר את סכום ההוצאות כבר ביום 2.3.2023.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר שערעורה של קסטרו היתקבל והערעור שהגיש התובע נדחה (בר"ע 7386-02-16 קסטרו מודל בע"מ נ' שחם (14.5.18)), נותר לבית-דין זה לידון בשתי עילות ייצוגיות בלבד, אך בזו הפעם עוכבו הליכי העירעור לבקשת התובע, עד להכרעה בעתירה שהגיש כנגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה.
העתירה התקבלה (בג"ץ 5148/18 שחם נ' בית הדין הארצי לעבודה (11.7.22)) במובן זה שנקבע כי מבוטל פסק דינו של בית הדין הארצי ככל שהוא נוגע לאותן שתי עילות שאישורן בוטל בעירעור.
דיון והכרעה נקדים ונציין כי לאחר לימוד ושקילת טענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי הנכון ליתן בשלב זה פסק דין חלקי המכריע רק בשתיים מתוך ארבע העילות שאושרו כייצוגיות, ואילו ביחס לשתיים נוספות הנכון הוא לעכב פעם נוספת את ההליכים, עד למתן פסק דינו של בית הדין הארצי בעיניין עת"צ 48841-06-18 כהן נ' איי.די.איי חברה לביטוח, הכל מהנימוקים שיפורטו להלן.
...
מבלי לקבוע מסמרות אם בנסיבות המקרה קמה זכאות לתשלום גמול שעות נוספות ומנוחה שבועות בגין עמלות המכירה, אנו סבורים כי הקשיים עליהם הצבענו לעיל מביאים לתוצאה שלפיה לא מתקיימים התנאים שנקבעו בסעיף 8 לחוק התובענות הייצוגיות לאישור התביעה כתובענה ייצוגית.
לעומת זאת, אנו מקבלים את טענת התובע לפיה אין מקום להגביל את מספר ימי החג בגינם ישולמו הפרשים לחברי הקבוצה לשישה ימים בלבד.
במחלוקת זו שנפלה בין הצדדים, ובשים לב גם לגמישות הרבה אותה היקנה המחוקק בסעיף 20 לחוק תובענות ייצוגיות בכל הנוגע לעניין חישוב וביצוע תוצאות פסק הדין, סבורים אנו שהנכון הוא לבחור בדרך אמצע.
מן הצד האחד, מקובלת עלינו עמדת קסטרו לפיה אין מקום לסבך ולהוסיף עלויות על ידי העברת נתוני השכר של קסטרו לחברה חיצונית אחרת מזו המבצעת עבורה את חישוב השכר, כך שנכון הוא שקסטרו עצמה תערוך את רשימת החברים בקבוצה הזכאים להפרשים – הן בגין דמי הבראה והן בגין דמי חגים – והכל בהתאם להוראות פסק דין זה. עם זאת, ומאחר שאין לבית-הדין דרך אפקטיבית לבדוק בעצמו את הרשימה הסופית של חברי הקבוצה והיקף זכאותם כפי שתגובש על ידי קסטרו, סבורים אנו שנכון למנות מומחית מטעם בית-הדין, עו"ד רבקה נאורי, שהינה רואת חשבון ועורכת דין בהשכלתה, ובעלת נסיון בחישובי שכר לקבוצות עובדים, על מנת שזו תבדוק בצורה מדגמית את רשימת החברים והסך לו זכאי כל אחד מהם.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

על החלטתו הנ"ל הוגשה בר"ע לבית הדין הארצי ולאחר דיון שם, התקבלה בהמלצת  בית הדין הארצי  בקשת רשות העירעור וניתן פסק דין המבטל את החלטת בית הדין האיזורי .
במהלך הדיון שהתקיים בפניי ותוך שב"כ של בריק הופנה לפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה ולנימוקיו הקצרים אשר לכאורה מקבלים את הבר"ע בשל כך כי צריך היה לשקול בעיניין המסמכים, שיקולים הנשקלים בהליך מינהלי, ובית הדין האזורי לא שקל אותם, השיב ב"כ של בריק כי ההליך שהתקיים בבית הדין האזורי לעבודה היתקיים כהליך מינהלי לכל דבר ועניין.
לטענתו, ככל שהחלטת בית הדין הארצי לעבודה שגויה בעיני העותרת, היה עליה להגיש בג"ץ כנגדה והיא לא עשתה כן. דיון והכרעה אקדים אחרית לראשית, סבורני שדין העתירה להיתקבל.
...
לאור כל האמור דין העתירה להתקבל.
כמו כן, לאור בקשת ב"כ המשיב 3/בריק בעת הדיון לעכב את ביצוע פסק הדין ככל שתיענה העתירה, כדי לאפשר לו להגיש ערעור, אני מורה כי המידע הנ"ל יומצא לא קודם למועד 26/12/22 ולא יאוחר מיום 3/1/23 על מנת לאפשר לבריק פרק זמן סביר להגשת הערעור.
אני מחייב את המשיב 3/ בריק לשלם לעותרת הוצאות העתירה בסך כולל של 15,000 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

עתירה שהגיש התובע לבג"ץ כנגד פסק דינו של בית הדין הארצי נדחתה על הסף[footnoteRef:3].
כאשר הופנה לכך שהוא כבר פנה 4 פעמים לועדה באותו עניין הוא השיב שהועדה "דנה ולא נימקה". התובע טען כי הועדה מחויבת להודיע לו את מועד היתכנסותה כאשר הוא ימציא פסיקה בעיניין זה וכן יגיש את הבקשה שהגיש לועדה נשוא תיק זה. ביום 10.1.2023 הגיש התובע הודעה בצרוף פסיקה[footnoteRef:6], אליה נתייחס בהמשך.
הצדדים רשאים לפנות בעירעור לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים תוך 30 יום מקבלת פסק דין זה. ניתן היום, כ"ב שבט תשפ"ג, (13 פברואר 2023), בהיעדר הצדדים ויישלח אליהם.
...
אנו סבורים, כי החלטת הוועדה מנומקת כדבעי שכן היא מתייחסת לפרמטרים הדרושים הרלבנטיים וניתן להתחקות אחר הלך מחשבתה שהביא אותה לדחות את בקשת התובע, כאשר מדובר בהחלטה סבירה בנסיבות שפורטו לעיל.
] לא נעלמה מעינינו הפסיקה אליה הפנה התובע ואולם אנו סבורים כי מדובר בנסיבות שונות מהמקרה שלפנינו.
[11: עב"ל 1844-09-10 המוסד לביטוח לאומי - לבנה חג'ג', מתאריך 01.04.2015] סוף דבר: מכל המפורט לעיל - התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו