[footnoteRef:1] [1: עמ' 1 לפרוט' ש' 23]
מהלך שנת הלימודים תשע"ט הישתתפה התובעת בהשתלמות "המחנך כמדריך פדגוגי בטיול" (להלן: "ההשתלמות").
היריעה המשפטית
פגיעה בעבודה מוגדרת בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה- 1995 –
בחוק זה, במבוטח –
"פגיעה בעבודה" - תאונת עבודה או מחלת מיקצוע;
"תאונת עבודה" - תאונה שארעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, ובעובד עצמאי - תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עסוקו במשלח ידו;
הפסיקה הרחיבה את תאונות העבודה גם לגבי פגיעות בעת הישתלמות, רווחה ותרבות בהיותן פעולות הנילוות לעבודה, וזאת כל עוד קיימת מידת סבירות בין הפעילות בה נפגע המבוטח ובין העבודה של הנפגע.
ראו לענין זה עב"ל (ארצי) 5104-09-16 אסתר אבוקרט - המוסד לביטוח לאומי (נבו 20.06.2018) שם חזר בית הדין על הפסיקה לגבי הצורך בהרחבת הכסוי הבטוחי לפעולות נילוות לעבודה –
"נקודת המוצא הנה כי 'יש לפרש את סעיף 79 הנ"ל באופן המעניק כסוי בטוחי לא רק לעובדים שנפגעו תוך כדי ביצוע מלאכתם בפועל אלא גם לעובדים שנפגעו תוך כדי ביצוע פעילויות 'נילוות לעבודה', כגון השתלמויות ואירועי ספורט ונופש, התפתחה מתוך ההכרה כי בשוק התעסוקה המודרני יחסי עובד ומעסיק משתרעים אל מעבר לשעות ולמסגרות העבודה הרשמיות וחלים גם על פעילויות שאינן קשורות במישרין לעבודה... נמצא כי פעמים רבות יש למעסיק אינטרס בעריכת פעילויות מחוץ לשעות העבודה לאור החשיבות שבפיתוח ההון האנושי ובהעמקת היחסים והקשר בין העובדים לבין עצמם ובינם למקום העבודה. על כן נפסק כי כאשר קיימת זיקה בין פעילויות אלה ובין העבודה יש הצדקה להכיר בתאונות המתרחשות במהלכם כתאונות עבודה...' (מתוך בג"ץ 339/13 המוסד לביטוח לאומי נ' בית הדין הארצי לעבודה [פורסם בנבו] (26.10.14))."
על מנת שתאונה שאירעה למבוטח במהלך פעולה נלווית לעבודה תוכר כתאונת עבודה, צריכים להתקיים שני תנאים מצטברים:
התנאי הראשון הוא הוכחת הקשר הסיבתי בין הארוע הכולל בו נטל המבוטח חלק לבין העבודה עצמה.
"
בית הדין הארצי שם דגש מיוחד על העובדה שבית הספר שבו עבדה המשיבה היה זקוק לרכזת טיולים, תפקיד שבו השתלמה המשיבה שם.
כלומר יש לבחון באיזו מידה קשורה ההשתלמות לעבודתו של הנפגע, האם המעסיק עודד את העובד להישתתף בהשתלמות, ומה מידת העניין שמגלה המעסיק באותה הישתלמות.
...
אשר על כן, דין הערעור להידחות.
אשר על כן סבורים אנו כי קיימת זיקה סבירה, ואינטרס של המעסיק בהשתתפות התובעת בהשתלמות של עובדי ההוראה – מחנכי כיתות בבית הספר בו היא מלמדת.
לסיכום
לאור האמור לעיל, ובהתחשב בשקלול כלל נסיבות המקרה ויישום ההלכה הנהוגה בנושא ההשתלמויות, החלטנו לקבל את התביעה.