מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מגבלות חלות על עובדי מדינה לאחר פרישתם משירות המדינה

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט המחוזי בירושלים בשבתו כועדה למתן היתרים לפי חוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), התשכ"ט-1969 לפני כבוד השופט אביגדור דורות עו"ד מורן שבתי, חברה עו"ד ישי אילן, חבר ו"ע 50180-09-22 7 בדצמבר 2022 המבקשת: ליאת בלום המשיבה: מדינת ישראל – נציבות שירות המדינה ע"י ב"כ עו"ד עידית ביטמן החלטה
סעיף 4 לחוק קובע כדלקמן: "מי שפרש משירות הציבור ובתפקידו בשירות הציבור היה מוסמך להחליט על פי שיקול דעתו על הענקת זכות לאחר, או להמליץ על הענקת זכות כאמור, או שהיה ממונה על עובד אחר בשירות הציבור המוסמך כאמור, לא יקבל זכות מאדם שניזקק במהלך עסקיו להחלטתו בתחום הסמכות האמורה". סעיף 4 לחוק הצינון בא למנוע שני סוגים של חשש לפגיעה בטוהר המידות.
וראו בקשר לכך גם: ע"ש (י-ם) 128/97 טורבוביץ נ' מדינת ישראל (2.3.97): "הבחינה צריכה להיעשות בהתנתק מכישוריו כמו גם מיושרו האישי של המבקש עצמו ולהבחן על פי מהותם של הנושאים, היחסים והקשרים הקיימים בין השרות הצבורי ממנו פרש המבקש ובין הגוף שהוא מתכוון לעמוד בראשו". וכן, ו"ע 6047/03 אוהד מראני נ' מדינת ישראל (29.10.03): "בחינת העניין לפיכך, נעשית על פי תאור התפקיד של המבקש ועל פי הסמכויות הממשיות והפוטנציאליות שבו. משמע – השיקול שעל הוועדה לקחת בחשבון, בבואה לשקול מתן היתר, מתייחס לא רק להשפעתן על טוהר המידות של החלטות שהתקבלו על ידי המבקש בפועל, אלא על הוועדה להקפיד אף על מראית פני הדברים, ככל שמדובר בפגיעה בטוהר המידות, ועל כן על הוועדה לקחת בחשבון אף החלטות שהיה למבקש אך פוטנציאל לקבלן". לגבי הפגיעה הנטענת בחופש העיסוק, נפנה להחלטת הועדה בו"ע 6037/03 עברי נ' מדינת ישראל (21.8.03): "הוראות החוק אכן פוגעות באורח מידתי בחופש העיסוק, אך זאת למטרה ראויה, שהיא כאמור שמירה על טוהר המידות ועל אמון הציבור בשירות הצבורי. עובד ציבור המביע נכונות להצטרף לשירות הצבורי ולהשקיע בו ממרצו ומכישרונו חייב להכיר, כחלק מתנאי שרותו, גם במיגבלות החלות עליו עם סיום תפקידו. זהו חלק מן ה"מחיר" שעל עובד ציבור לשאת, בבואו לקבל על עצמו משרה ציבורית.
...
לאחר ששקלנו את מכלול הנסיבות, אנו סבורים כי תקופת הצינון הראויה במקרה דנן היא כעמדת המשיבה, וכי בהמשך לכך יש להעמידה על פרק זמן של ששה חודשים ממועד הפרישה וזאת בהתאם להנחיות היועמ"ש שהובאו לעיל.
בהמשך לכך אנו קובעים כי המבקשת תהיה רשאית לעבוד בחברה החל מ-22.3.23.
מכלול הנסיבות מביא למסקנה כי הטלת מגבלות חמורות מאלה שנקבעו צפויה לגרום לכך שהמבקשת תיפגע במידה שאינה מתיישבת עם האיזונים הנדרשים במקרים כגון דא. לנוכח כל המצוין, אנו סבורים כי קביעה כאמור – המאפשרת תחילת העבודה החדשה כעבור ששה חודשים לאחר מועד הפרישה הרשמי – לא מעלה חשש לפוטנציאל של פגיעה או למראית עין של פגיעה בטוהר המידות ובתדמית השירות הציבורי.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

המבקש, פרופיסור הלל וייס, הוא גימלאי של שירות המדינה ושל אוניברסיטת בר אילן, אשר לעת פרישה נמצא זכאי לפנסיה תקציבית מאוצר המדינה ולקצבה מקרן הפנסיה גילעד גמלאות לעובדים דתיים בע"מ. בבקשה שלפנינו עותר פרופיסור וייס לאישור תובענה ייצוגית בטענה שהמדינה אינה רשאית להחיל את הסדר "הגבלת גמלאות כפל" על פי חוק שירות המדינה (גמלאות) [נוסח משולב), תש"ל-1970, על גמלאים שבנוסף לזכאותם לפנסיה תקציבית זכאים לגימלה מקרן פנסיה צוברת.
לעניין זה הוא מפנה להצעת החוק בה הוצע להכתיר את הסעיף תחת הכותרת "גמלאות לעובדי מדינה – מעבר לפנסיה צוברת". אלא שעיון בתוכן הסעיף מעלה שהוא קובע "שהוראות חוק זה לא יחולו על מי שהתמנה לפי חוק המינויים ביום הקובע החל לגביו או לאחריו" כך שבמקום שחוק הגימלאות יחול על עובדי המדינה החדשים הם יבוטחו בקופת גמל לקיצבה.
...
כך איננו מקבלים את טענות המדינה כי באופן מהותי נושאים הקשורים בערעור גמלאות אינם מתאימים להתברר כתובענה ייצוגית, ואף יתכן שההפך הוא הנכון.
נושאים נוספים משמצאנו שהמדינה פועלת כדין בהפעילה את מנגנון הגבלת גמלאות כפל במקרה של המבקש, אנו קובעים שדרישותיה מהמבקש, כמו גם פעולות הגביה להן טוען המבקש, נעשו אף הן כדין.
מכאן שדין התביעה לפי חוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979 להידחות.
סוף דבר – הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כועדת היתרים לפי חוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), תשכ"ט – 1969 20 ספטמבר 2023 ו"ע 15431-09-23 הירש נ' נציבות שירות המדינה – חוק שירות ציבור בפני כב' השופט בדימוס משה יועד הכהן אהרון דורון, חבר חיים פרוימוביץ, חבר המבקש יאיר הירש המשיבה נציבות שירות המדינה ע"י ב"כ עו"ד רז הלל החלטה
דיון והכרעה חוק הצינון קובע את ההגבלות החלות על עובדי ציבור, ובכללם עובדי המדינה, לאחר הפרישה משירות הציבור.
...
בנסיבות ענייננו, מקובלת עליינו עמדת המשיבה כי ניתן להעתר לבקשה לנוכח הנימוקים המפורטים בה. אומנם סעיף 4 לחוק חל במקרים שבהם העניק פורש במסגרת תפקידו את זכות לחברת בת ועבר לעבוד בחברת האם לאחר פרישתו.
סוף דבר – אנו מתירים למבקש להתחיל בעבודתו מיד לאחר קבלת החלטה זו. ההיתר כפוף לסעיפים 2-3 לחוק.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כועדת היתרים לפי חוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה) תשכ"ט - 1969 06 נובמבר 2023 ו"ע 48342-10-23 מלכא בפני כב' השופט בדימוס משה יועד הכהן עו"ד אהוד הלוי – חבר משה שגיא - חבר המבקש דוד מלכא המשיבה נציבות שירות המדינה ע"י ב"כ עו"ד רבקה סוויסה החלטה
דיון והכרעה חוק הצינון קובע את ההגבלות החלות על עובדי ציבור, ובכללם עובדי המדינה, לאחר הפרישה משירות הציבור.
...
עמדת המשיבה המשיבה סבורה כי לנוכח נסיבות פרישתו של המבקש ופרק הזמן שחלף מאז סיום העסקתו ניתן להיעתר לבקשה, כך שהוא יוכל להתחיל את תפקידו כיועץ באופן מיידי.
מעבר לכך פרק הזמן של למעלה מעשרה חודשים שחלף מאז מועד פרישתו וכן העובדה שכשישה חודשים לפני מועד הפרישה, חדל לעסוק במישרין בטיפול באותם גופים ועסק בנושאים אחרים ,כל אלה מצדיקים לטעמנו היעתרות לבקשה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כועדת היתרים לפי חוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), תשכ"ט-1969 26 נובמבר 2023 ו"ע 27014-11-23 טריקי בפני כב' השופט בדימוס משה יועד הכהן אהרון דורון, חבר חיים פרוימוביץ, חבר המבקשת: ד"ר נעה טריקי המשיבה: נציבות שירות המדינה ע"י ב"כ עו"ד לינה דוברונבסקי – אורפז החלטה
דיון והכרעה החוק קובע את ההגבלות החלות על עובדי ציבור, ובכללם עובדי המדינה, לאחר הפרישה משירות הציבור.
...
עמדת המשיבה המשיבה סבורה כי בנסיבות העניין ניתן להיעתר לבקשה מכמה טעמים: נסיבות פרישתה של המבקשת משירות המדינה היו כפויות בעקבות חילופי מנכ"לים ומינוי מחליף לתפקידה.
מן הכלל אל הפרט, ממכלול השיקולים המפורטים בפסקה 10 לעיל, אנו סבורים כי תקופת הצינון בפועל של שישה חודשים שחלפו מאז פרשה המבקשת משירות המדינה, די בה כדי להוות תקופת צינון ראויה במקרה זה. זאת, הן בשל נסיבות הפרישה, הן בשל נסיבות קבלת ההצעה, הן בשל מיהות המכון שהוא למעשה זרוע ביצועית של המדינה (ראו וע' 1030/06 ריגל נ' נציבות שירות המדינה) והן בשל מיהות הסמכויות בפועל והיקף הטיפול המצומצם שהיו למבקשת בתפקידה במשרד ביחס למכון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו