כך גם לא ניתן להיתעלם מכך שבעניינינו לא קיים קונצנזוס בקרב בעלי הזכויות בבניין לגבי נחיצות פרויקט התמ"א וישנם מתנגדים לכך וכן הליך שבו מבקש מר בן דוד לחזור בו מפוי הכח שנתן ומהסכמתו לפרויקט, שאם יעלה הדבר בידו לא יהיה לכאורה הרוב הנידרש לבצוע התמ"א.
מבחינה משפטית, התמריצים מכח התמ"א בענייננו מומשו במלואם מבחינת הבנייה שהסתיימה באופן שניבנו דירות הגג , התקבלה התמורה (תוספות הבניה) ולא שולם המחיר (חזוק הבניין).
לגבי הטענה שהמבנה הוכרז כמסוכן, הרי שלא ניתן להיבנות מטענת מבנה מסוכן כשיקול למתן תמריצי בניה מכח תמ"א שמטרתה חזוק מפני רעידת אדמה, ומדובר בשני מישורים שונים.
...
ועדת הערר מפנה לכך שבמסגרת היתר הבניה אושרו תוספת זכויות בניה כתמריץ לביצוע החיזוק, באשר תוספות הבניה מומשו ובוצעו וזאת בניגוד לעבודות החיזוק שלא בוצעו במלואם, וכך נקבע בהחלטה:
"משברור כי מימוש היתר הבניה משנת 2008 חייב את חיזוקו של הבנין לפי תקן 413, הרי שבהתאם להוראות סעיף 4.2 לתמ"א 38 אין אפשרות לאשר כיום מכח הוראותיה תמריץ נוסף לצורך חיזוק הבניין, באמצעות תוספת זכויות."
עוד מציינת ועדת הערר כי אישור תמ"א ליזם החדש בעניינינו מהווה מסר לא ראוי לעברייני בניה, ויזמים עלולים לבקש תוספת זכויות כנגד עמידה בחובתם המקורית (לחזק את המבנה), כשהיא מפנה לערר (ועדות ערר - תכנון ובנייה תל אביב-יפו) 13022-04-21 אביגור יזמות ופיתוח נדל"ן בע"מ נ' ועדה מקומית לתכנון ובניה בת ים (נבו 23.06.2021) (עתירה שהוגשה על ערר זה נדחתה- ר' עת"מ (מינהליים ת"א) 57395-07-21 אביגור יזמות ופיתוח נדל"ן בע"מ נ' ועדת ערר לתכנון ובנייה מחוז תל אביב (נבו 10.07.2022)) (להלן-עניין אביגור), כן ציינה ועדת הערר כי העובדה שמדובר ביזם חדש והעובדה שהוצע להוסיף לדירות ממ"ד ומרפסת לא משנות מן המסקנה, והמענה לחיזוק הבנין צריך להיות בדרך של אכיפת ההיתר הקודם ולא על ידי מתן זכויות נוספות מכח התמ"א.
לטענת העותרים שגתה ועדת הערר בישום הלכת שתיל, משום שהן סעיף 4.2 והן הלכת שתיל מטרתם לשרת את התכלית העיקרית של תוכנית תמ"א שהיא חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה תוך מתן תמריץ כלכלי.
בסופו של דבר ,המבחן אינו אם חוזק הבניין בפועל אם לאו ותו לא, אלא בוחנים גם את מה שכתוב בהיתר הבניה והאם כלל חיזוק הבניין והסיבה לאי החיזוק ובמקרה זה הסיבה לאי חיזוק הבניין היא שהיזם הקודם שקיבל תמריצים כלכליים ניכרים (תוספות ,בין היתר, של שתי דירות גג) לא ביצע את החיזוק והדבר לא מצדיק ולא מכשיר את ביצועי החיזוק על ידי יזם אחר במסגרת היתר חדש.
ברור שהדרך בה מבקשים לילך העותרים, של אישור תמריצים נוספים מכח התמ"א לא מקדמת את המטרה הזו, ולהיפך, היא פורמת עוד יותר את הקשר ההדוק שבין התמריצים לחיזוק המבנה שעל בסיסו בנויה התמ"א. כיוון שנמצאנו למדים שבכל מקרה שלא חוזק הבנין ובשם התכלית של חיזוק מבנים יהיה ניתן לאשר תמריצים נוספים.
התוצאה :
לאור כל האמור לעיל אני דוחה את העתירה .