טענות הצדדים
טענות התובעת
לטענת התובעת, ביום 4.11.2016 הנתבעת פירסמה דברי לשון הרע על התובעת, זאת באמצעות הודעות דואר אלקטרוני שנשלחו על-ידה למנכ"ל משרד המדע באותה עת, מר פרץ וזן (להלן: "מנכ"ל משרד המדע" או "מר וזן"), למדען הראשי במשרד, פרופ' אלכסנדר בליי (להלן: "המדען הראשי" או "פרופ' בליי"), לסמנכ"ל הבכיר למשאבי אנוש של המשרד באותה עת ומנכ"ל המשרד כעת, מר רן בר (להלן: "סמנכ"ל משאבי אנוש" או "מר בר"), ולתובעת עצמה.
עוד נקבע, כי יש לתת את הדעת לכך שבמקום עבודה לעיתים נאמרים דברים מתוך רוגז רגעי או סערת רגשות נוכח לחץ העבודה, וכי לא לכל עלבון יש להתייחס כאל לשון הרע במובנה המשפטי, ותתכן בהקשר זה אף הגנת זוטי דברים[footnoteRef:3].
זאת, בין היתר, וכפי שהובהר לפנינו, אף בשים לב לכך שהנתבעת היא אשר המליצה לפרופ' בליי להגיש מועמדתו לתפקיד המדען הראשי, במהלך פגישת עבודה שניהלו מספר חודשים קודם לפירסום המיכרז לתפקיד זה.
השלב הראשון: הביטוי שבמחלוקת
בהודעת דואר אלקטרוני אשר שלחה הנתבעת ביום 4.11.2016 לתובעת וכן למנכ"ל משרד המדע, למדען הראשי במשרד ולסמנכ"ל הבכיר למשאבי אנוש של המשרד, נכתבו, בין היתר, הדברים שלהלן על אודות התובעת, כל זאת על רקע מערכת יחסים בין התובעת והנתבעת במקום עבודתן:
· "... שום ניסיון נמוך יותר או פחות לפגוע בעבודתי, שום היתעמרות מצדך, לא תביא אותי לרמת שיח שכזו...";
· "... מעבר להתעמרות האישית... ...את גם ממשיכה לפגוע שיטתית במטרות המשרד...";
· "... את לא בחלת בפגיעה במוניטין של המשרד, של השר שלנו ושל המנכ"ל...";
· "... לא סיפרתי על תרגילים שונים ומשונים שהפעלת, כולל את שידוע לשתינו שעשית כדי לפגוע במינויו של אותו מדען ראשי אליו את מפנה כל כך בקלות את האשמה כל אימת שאינך נוהגת כראוי...";
· "... כשאת ממשיכה להשתמש בתפקידך ובמעמדך כדי לפגוע במטרות של המשרד... ";
· "... אבל אם כבר פותחים את נושא הבריונות והאיומים...";
· "... סביב המדענים הראשיים פעלת לביזוי המשרד...";
· "... הפגיעה שלך היא פגיעה מערכתית. היא שמה לבוז את כל המשרד ואת כל היחידה שלנו...";
· "... האיומים האישיים שלך כלפיי לא יועילו...";
· "... סיימתי להכנע לאיומייך...".
עינינו הרואות כי הנתבעת ציינה בהודעתה כי התובעת פוגעת במטרות המשרד; פועלת לביזויו; פוגעת במוניטין המשרד, השר והמנכ"ל; ניסתה לסכל את מינויו של המדען הראשי; וכן נוהגת כלפיה בהתעמרות, בריונות ואיומים.
...
כפי שהובהר לעיל, באיזון בין כלל השיקולים במקרה דנן לא זו בלבד שאנו סבורים שלא היה מקום לשלול את זכות גישתה של התובעת לערכאות על הסף, אף ראינו לקבל את תביעתה.
אנו תקווה כי פסיקתנו זו תהווה סמן אשר לנורמות ההתנהגות הראויות במקום העבודה ואף תוביל את המדינה כמעסיק לשוב ולבחון עמדתה לעניין זה.
סוף דבר
נוכח מכלול הטעמים שפורטו לעיל אנו רואים לקבל את תביעת התובעת וקובעים, כאמור, כי הפרסום שפרסמה הנתבעת בהודעת הדואר האלקטרוני מהווה לשון הרע.
לפיכך, הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בסך 40,000 ₪.