מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

לשון הרע כלפי איש ציבור או דמות ציבורית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בתקנון צוין, בין היתר: "לדף ולתומכים בו הזכות להגיב באופן היתולי ותוקפני כלפי טבעונים ושולחיהם המגיבים בו ולא תהיה לאחרונים עילת תביעה בגין לשון הרע כלפי הנהלת הדף ו/או התומכים בדף..." משנכנסה התובעת לעמוד והביעה את עמדתה בשנת 2015 (ראה נספח "ג" לכתב ההגנה) קיבלה על עצמה את התקנון ועל כן היא מנועה מלטעון טענות בדבר פגיעה בשמה הטוב.
התובעת ופעיליה עוסקים בליקוט חומרים לתביעה ושמו להם למטרה להשתמש בבית המשפט ככלי לסתימת פיות בדיון הצבורי הגועש בדבר "האקטיביזם הטבעוני" (ראה נספח "ד" לכתב ההגנה), יש בכך חשש מפני שימוש לרעה בתביעות לשון הרע בכל הנוגע להרתעת אנשים מפני מתיחת ביקורת על אנשי ציבור או תאגידים עיסקיים [ראה ע"א 7426/14 פלונית נ' עו"ד אורי **** (פורסם בנבו)].
ראה לעניין זה ע"א (י-ם) 3209/09 חננאל רחמים מגד דיין נ' יאיר לפיד (פורסם בנבו): "בעיניין זה הוזכרה העובדה שמדובר בביטויים סאטיריים שהועלו במסגרת טור דיעה שכתב הנתבע, וכי ז'אנר הכתיבה בתחום זה דורש להמנע מפירוש מילולי של הביטויים, המהוים כלי ספרותי שתכליתו לחדד את המסר העולה מן המאמר, להבדיל מאמצעי להצגת תוכן עובדתי. לא כל שכן כאשר המאמר דן בפעולה של התובע, בכובעו כדמות ציבורית, במסגרת המיגרש הצבורי ובסוגיה הנטושה במחלוקת ציבורית ואידיאולוגית חריפה. במצב כזה מוצדק לפרוס הגנה מיוחדת לחופש הביטוי במסגרת הדיון הצבורי, כך שאחריות בגין לשון הרע לא תוטל אלא במקרים חריגים בהם השמוש לרעה בחירות הביטוי חצה את סף הסיבולת". על כן אני קובע כי אין בפירסום הנ"ל לשון הרע.
...
ראה לעניין זה ע"א (י-ם) 3209/09 חננאל רחמים מגד דיין נ' יאיר לפיד (פורסם בנבו): "בעניין זה הוזכרה העובדה שמדובר בביטויים סאטיריים שהועלו במסגרת טור דעה שכתב הנתבע, וכי ז'אנר הכתיבה בתחום זה דורש להימנע מפירוש מילולי של הביטויים, המהווים כלי ספרותי שתכליתו לחדד את המסר העולה מן המאמר, להבדיל מאמצעי להצגת תוכן עובדתי. לא כל שכן כאשר המאמר דן בפעולה של התובע, בכובעו כדמות ציבורית, במסגרת המגרש הציבורי ובסוגיה הנטושה במחלוקת ציבורית ואידיאולוגית חריפה. במצב כזה מוצדק לפרוס הגנה מיוחדת לחופש הביטוי במסגרת הדיון הציבורי, כך שאחריות בגין לשון הרע לא תוטל אלא במקרים חריגים בהם השימוש לרעה בחירות הביטוי חצה את סף הסיבולת". על כן אני קובע כי אין בפרסום הנ"ל לשון הרע.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, מורה על דחיית התובענה.
בנסיבות העניין, התובעת תשלם לנתבע באמצעות בא כוחו הוצאות בסך של 3,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, במכתבה ציינה הנתבעת כי: "אין ספק שמרשך נכלל בין הדמויות הבולטות במפעל ההתנחלויות לאורך עשרות שנים. מרשך הוא איש ציבור, בין היתר בהיותו כיום יו"ר ועד מתיישבי השומרון והשמוש בדמותו בסאטירה נילווה למעמד זה, שבו בחר מרשך". בנוסף, כתבה הנתבעת במכתבה כי המערכון הוא בן מספר דקות ובמסגרתו מופיעה תמונת התובע, ללא ציון שמו, למשך מעט יותר משניה אחת, בלווי כיתוב הומוריסטי-סאטירי שלא ניתן לייחס לו כל משמעות של לשון הרע.
זאת ועוד, בית המשפט העליון קבע גם כי יש להביא במכלול השיקולים גם את זהותו של הנפגע מן הביטוי – האם מדובר באיש ציבור או באדם פרטי, שכן אישי ציבור נוטלים על עצמם מעצם מעמדם ותפקידם סיכונים הקשורים בהתנכלות לשמם הטוב, והדבר מתחזק ככל שלאותה דמוית ציבורית יש נגישות רבה לתקשורת ואשר נימצאת במרכזו של פולמוס צבורי (פסקה 14 לפסק הדין).
בנסיבות אלה, הכינוי של התובע כ"סבא פוגרום", אשר הופך אותו לדמות ה"אב הרוחני" של שחקני המערכון, אשר להם או למתיישבים צעירים כמותם ("נוער הגבעות") מיוחסות פעולות אלימות מהסוג שנראו במערכון (וזאת גם אם השחקנים עצמם לא מבצעים פעולות אלימות כלשהן במערכון), הוא סביר ואין בו כדי להוות לשון הרע כלפי התובע וזאת כאשר מדובר במערכון סאטירי.
...
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובחומר הראיות בתיק, נחה דעתי כי גם המילה "פוגרום", כחלק מהכינוי "סבא פוגרום" חוסה תחת חופש הביטוי ולא מקימה במקרה דנא עילה לתביעה בגין פרסום לשון הרע.
סוף דבר אשר על כן, התביעה נדחית, הן בפן הכספי והן למתן צווי העשה.
בהתחשב בתוצאה, בהיקף הכספי של התביעה, במשך ההתדיינות, בהיקף המסמכים והליכי הביניים, וכן בנסיבות העניין, אני מחייב את התובע לשלם לנתבעת שכר טרחת עו"ד בסך של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הנה כי כן, בחינת קיומה של לשון הרע, מושפעת גם ממיהותו של מושא הפירסום, בפרט, והאם הוא נחשב דמוית ציבורית.
ההגנה הרלוואנטית לטענה זו, היא לפי הנסיבה שבסעיף 15(4) לחוק, שקובע כי: "הפירסום היה הבעת דיעה על היתנהגות הנפגע בתפקיד שפוטי, רישמי או צבורי, בשירות צבורי או בקשר לעניין צבורי, או על אופיו, עברו, מעשיו או דעותיו של הנפגע במידה שהם נתגלו באותה היתנהלות". תחולת ההגנה שבסעיף 15(4) לחוק, הגנה שמכונה "הבעת דיעה בתום לב", "מותנית בכך שמדובר בהבעת דיעה (או סברה) ולא בקביעת עובדה... השאלה אם קטעי כתבה שונים מהוים תאור עובדתי או שיש בהם משום הבעת דעתו גרידא של הכותב איננה פשוטה, והנה סוגיה עובדתית-משפטית מעורבת... במישור העובדתי, על בית המשפט להסיק את מסקנתו על-פי השכל הישר וכללי ההיגיון, לאחר שיעיין בכתבה בשלמותה" (עניין שרון, בעמוד 262).
מצד שני, עמד בית-המשפט על חומרת הנזק שעלול לגרום פירסום לשון הרע כלפי איש ציבור ומעמדו הצבורי, שניזון מאמון הציבור.
...
סוף דבר התביעה נגד כהן מתקבלת באופן חלקי.
הנני מחייב את כהן לפצות את התובע, בסך של 150,000 ₪.
התביעה נגד כל הנתבעים האחרים, אמצעי התקשורת, נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כך מאחר והפסיקה מייחסת חשיבות לעובדת היותו של התובע משום דמוית ציבורית: "שיקול חשוב נוסף שיש לשקול במסגרת זו הוא זהות הנפגע מן הביטוי, וביתר דיוק, היותו איש ציבור, דמוית ציבורית או אדם פרטי" (ר' ע"א 9462/04 בן ציון מורדוב נ' ידיעות אחרונות בע"מ, ס(4)13, בסעיף 16).
ועוד נקבע בהקשר זה: " לגבי תביעות לשון הרע שעניינן אנשי ציבור, מן הנכון שאלו יהיו ערוכים לספיגת ביקורת רבה יותר כלפיהם מאשר האדם מן השורה. זהו מחיר החשפותם האישית לציבור והפרסום ברבים, בכתב או בעל פה, של דבריהם" (ע"א 334/89 מיכאלי נ' אלמוג, פ"ד מו(5), 355).
ככל שלא עלה בידי הנתבע לעמוד ברכיב של "אמת דברתי" הרי שמה לי להדרש לעניין העניין הצבורי ? שאחרת יימצא כי כל אמירה שאינה נכונה או ציון טענה שאינה אמת תזכה להגנת החוק אם הופנתה כלפי איש ציבור או מועמד לתפקיד צבורי.
...
לסיכום חלק זה, לא עלה בידי הנתבע להראות כי קמה לו הגנה מאלה שנטענו על ידו בכתב ההגנה.
למען הסר ספק, יתר טענות הצדדים נדחות.
סוף דבר התביעה לפי עילת לשון הרע ביחס לשני הפרסומים מתקבלת באופן שאני מחייבת את הנתבע לשלם לתובע סך של 20,000 ₪ (לשני הפרסומים יחד) בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

כך מאחר והפסיקה מייחסת חשיבות לעובדת היותו של התובע משום דמוית ציבורית: "שיקול חשוב נוסף שיש לשקול במסגרת זו הוא זהות הנפגע מן הביטוי, וביתר דיוק, היותו איש ציבור, דמוית ציבורית או אדם פרטי" (ר' ע"א 9462/04 בן ציון מורדוב נ' ידיעות אחרונות בע"מ, ס(4)13, בסעיף 16).
מהעדויות עלה כי התובע היה דובר של עריית קרית ביאליק כעשרים שנה לפני הפרסומיםף אף מבלי לקבוע מסמרות בסוגיה האם דובר הנו "איש ציבור" הרי שברי כי חלוף הזמן במקרה זה ממילא מוביל לקביעה כי אין שום בסיס לטענה כי מדובר באיש ציבור ומשכך אין כל רלבאנטיות לכל טענת הגנה שהיא הכרוכה בכך שמדובר באישיות "ציבורית". בחינת שני הפוסטים מעלה לטעמי כי הפוסט הראשון יכול לחסות, גם אם בדוחק, תחת חופש הביטוי בשים לב לניסוחים הכלליים המופיעים בו והיות הדברים כאלה שאין בהם כדי לחצות את הרף הנידרש אל מעבר ללשון הרע.
כפי שציינתי גם במקרה אחר הרי שככל שלא עלה בידי הנתבע לעמוד ברכיב של "אמת דברתי" הרי שמה לי להדרש לעניין העניין הצבורי ? שאחרת יימצא כי כל אמירה שאינה נכונה או ציון טענה שאינה אמת תזכה להגנת החוק אם הופנתה כלפי איש ציבור או מועמד לתפקיד צבורי.
...
גם אם אני מקבלת את הסברי התובע כי למד על הפרסום בשלב מאוחר מעט הרי שמדובר בשיהוי, שיש בו כדי להוות שיקול בקביעת הפיצוי.
סוף דבר התביעה לפי עילת לשון הרע ביחס לפרסום הראשון נדחית.
לעניין ההוצאות - בשים לב לתוצאה אל מול סכום התביעה, להתנהלות הדיונית המתוארת, לבקשות ביניים שלא נפסקו בגינן הוצאות, אני מורה כי הנתבע יישא בהוצאות התובע ושכר טרחת עורכי דינו בשיעור כולל של 6,000 ₪ שישולמו בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו