מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

לשון הרע בקבוצת וואטסאפ במקום העבודה

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

לטענתה מיסרון זה היה אך בגדר היתייעצות עם חברים והיא "... בסך הכל שאלה את חבריה לקבוצת הוצאפ שיעזרו לה להבין מה רוצה האדם שכותב לה הודעות טקסט מסוג קנטרני זה, ואיזה סוג הוא האדם שכותב לה הודעות אובססיביות כאלה..." ואין בשאלה או היתייעצות זו עם חברי הקבוצה משום לשון הרע.
הזכות לשם טוב היא זכות פארטיקולרית הנגזרת מחוק יסוד כבוד האדם וחרותו – "כבוד האדם ושמו הטוב חשובים לעיתים לאדם כחיים עצמם, הם יקרים לו לרוב יותר מכל נכס אחר. בתודעתנו החברתית תופס שמו הטוב של אדם מקום מרכזי. מקורותינו מציינים, כי 'לשון הרע הורגת', וכי כל המלבין את פני חברו ברבים 'כאילו שופך דמים', ואפילו סלח אדם עליו הוצא לשון הרע, הריהו 'בוער מבפנים'. אין להתפלא איפוא, כי תפיסתנו הנה, כי 'טוב שם משמן טוב' (קהלת, ז', א')" (ראו ע"א 214/89 אבנרי נ' שפירא, פ"ד מג(3) 840, 856-857).
ברור הוא, גם תחת המבחן האובייקטיבי, כי פירסום שכזה בקרב חברים לעבודה והוצאת "הכביסה המלוכלכת" בלשון העממית תוך מתן מענה לשאלה הרטורית דרך הצגת הסיפור מנקודת ראותה מובילה לתחושת השפלה מצד התובעת, אולם ההשפלה היא ברמה הסובייקטיבית משהקורא הסביר יבין כי מדובר ב"איוורור רגשות הכעס" בפן רכילותי ולא בפן עובדתי כי התובעת היא חלילה "חלאת אדם" או "שטן" (לא סביר כי מי מחברי הקבוצה יבין את אמירות כאמירות עובדתיות, או אז קביעה עובדתית היא היא המהוה לשון הרע כשאין יכולת להפריד בין קללות וגידופים לבין אמירות עובדתיות) – אלא הינה עוד אחד מבין הריבים בין שני אנשים ניצים.
...
כמו כן, אין בידי לקבל את טענת הנתבעת כי " בסך הכל שאלה את חבריה לקבוצת הווצאפ שיעזרו לה להבין מה רוצה האדם שכותב לה הודעות טקסט מסוג קנטרני זה, ואיזה סוג הוא האדם שכותב לה הודעות אובססיביות כאלה" גם אם אכן הדבר כך, הרי שבכל מקרה יש בדברים שפורסמו על ידי הנתבעת במסרון כדי להציג את התובעת באור שלילי, כיוון שהביטויים "שטן" "יצר השטנות שבך" "חלאת אדם" – ביטויים השאולים מעולם הרוע - מציגים את התובעת בשלילה במטרה לבזותה על התנהגותה שגם אם אינה תמת לב וכוונתה אינה טהורה, אין בכך כדי להצדיק את הפרסום באופן שכזה.
אני סבורה כי היה מקום להגשת התביעה ולו משהנתבעת עברה את הגבול, גם אם לא ברמה המשפטית (שהייתה קרובה לקצה קצהו) ואין חולק כי במעשה זה גרמה לעגמת נפש רבה לתובעת ואני מאמינה לתיאוריה.
על כן, אני סבורה כי יש לפצות את התובעת בשל עגמת הנפש הרבה שנגרמה לה ובכלל זה הוצאות המשפט, בסך כולל של 1800 ₪ שישולמו תוך 45 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הצדדים ומסגרת המחלוקת הצדדים הם חברי אגד החלוקים בינהם פוליטית בעינייני ועד העובדים במקום עבודתם.
התביעה עוסקת בחמישה פירסומי לשון הרע שרובם פורסמו בקבוצות ווטספ של חברי אגד בהרכבים שונים, חלקן מונות כ-200 חברים ויותר.
...
לא הוכח שמי מהנתבעים פרסם הודעה זו והתביעה בעניינה נדחית.
סוף דבר הנתבעים פרסמו לשון הרע אודות התובע בארבעה פרסומים שונים – שני פרסומים מכל נתבע.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

יש לפרש לפיכך את חוק איסור לשון הרע, בהקשרים של יחסי עבודה, באופן שיגן על הערכים שבבסיס החוק אך מבלי לפגוע במירקם העדין של היחסים במקום העבודה, ומבלי ליצור 'משפוט' יתר של כל התבטאות.
האם דברי הנתבע מהוים "לשון הרע"? כאמור, ביום 19.6.2018 בשעה 9:48 שלח הנתבע מיסרון בקבוצת ווטספ של צוות המכללה, שהתובעת ביניהם, בנוסח הבא[footnoteRef:80]: [80: נספח 13 לתצהיר התובעת.
...
ככל שנגיע למסקנה שיש להרים את מסך ההתאגדות, ולו באופן חלקי, נדון בזכאות התובעת לרכיבים הרלוונטיים בהתאם להכרעתנו.
אי לכך ישלם הנתבע לתובעת סכום של 7,000 ₪.
] סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבע ישלם לתובעת בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין את הסכומים הבאים: הפקדות לפנסיה בסכום של 14,209 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.4.2017 ועד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

נטען, כי הנתבעים פעלו בחוסר תום לב להאשים את התובע במעשים שכלל לא עשה, כי הפרסומים גרמו לתובע לעבור ימים קשים, ולכך שאנשים במקום עבודתו פנו אליו בנוגע לאירועים, מה שאילץ את התובע להסביר עצמו בפניהם, וכן גרמו לתובע לנזק תדמיתי שנפוץ בקרב אנשים רבים, לרבות בקבוצות ווטספ שהנתבעים חברים בהם.
התובע גם לא היתייחס לדברי הנתבעת בסירטון, אך נוכחתי כי גם בהם, לא נשמע כל ייחוס של הטרדה לתובע, אלא שהנתבעת אמרה "גיל כץ שהרים יד עליי בצהריים". לא הובהר איפוא מהי לשון הרע הטמונה בדברים שנאמרו בפועל על-ידי הנתבעים, ולכל היותר מיתמקדות טענות התובע לעניין לשון הרע בפירסום שמו ומקום עבודתו באותו המעמד, כאשר מובהר כי ייחוס הרמת היד כשלעצמה, מהוה ציון היתנהגות שלילית של התובע שאכן התרחשה ולא הייתה בבחינת האשמת שוא כלפיו.
...
כמו כן, אף שאיני נדרשת להכריע אם מעשי התובע כלפי הנתבעת היו בגדר תקיפה אם לאו, אני קובעת כי האמירה "שתקף את שלי" לא יכולה לבוא בגדר ייחוס לתובע של מעשים שלא עשה כלל, וכפי שפורט בהרחבה לעיל.
איני סבורה כי כוונה מעין זו שהוכחה בפניי, יש בה כדי לבסס את זכותו של התובע לפיצוי במסגרת חוק איסור לשון הרע, ומכאן שדין תביעתו להידחות ולנוכח כל שפורט לעיל.
לפיכך, התביעה נדחית.

בהליך הטרדה מאיימת וצו הגנה (ה"ט) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

לטענת המבקשת, המשיבה מטרידה אותה במקום עבודתה, ומכפישה את שמה, תוך שהנה מפזרת טענות לפיהן המבקשת גילתה אלימות כלפי הילדים שבגן, ואף מיתנהלת כנגדה חקירת מישטרה עקב כך. לטענת המבקשת, המשיבה מאיימת עליה כי תיפגע במקור פרנסתה ובמקום עבודתה, תוך שהיא מתסיסה כ- 300 תושבי השכונה כנגדה בקבוצת הוטסאפ.
ועוד נטען מפי בא כוח המשיבה (בעמ' 2, מול שורה 21-22) כי "כאשר הגב' משתמשת במילה איומים מיד היא מסבירה שהיא מתכוונת שהיא אמרה שהיא לא תהיה גננת יותר, כלומר כל מהות הטענות הן לשון הרע וכלשונה פגיעה בפרטיות". וכך גם באותו עמוד לפרוטוקול, מול שורה 30 נכתב : "הקפתי בעיגולים את הטענות שלה, אלו טענות של לשון הרע. אין אות אחת שקשורה להטרדה מאיימת". וכך המשיבה הסבירה את "פרסומיה" בקבוצת הוטסאפ : "לא היתה שום הטרדה מאיימת לא איימתי עליה, הנכדה שלי היתה אמורה להיות אצלה ב1 לספטמבר. בגינה שמעתי שהסייעת מורחקת ויש כל מיני הטרדות, שמעתי מההורים שאצלה עדיין השנה, שמעתי שאמור להזהר לא ללכת לשם כי הסייעת בחקירה, נבהלתי מזה נורא. אין לי שום דבר נגדה, אני נימצאת במטה מאבק, מישהי נתנה לי קישור ומתמימותי נכנסתי לקבוצה ובאמת מישהי פנתה אלי באופן פרטי ואמרה לי שהוציאה ושאתרחק" (עמ' 2, שורות 34-36 ו-עמ' 3, שורות 1-2).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה וכן בראיות שהצדדים הציגו, הגעתי לכלל מסקנה שדין הבקשה להתקבל בחלקה בלבד ובאופן מידתי.
נקבע שם כי: "על פי לשונו של חוק מניעת הטרדה מאיימת ולהשקפתי, במידה מסוימת גם על-פי תכליתו ניתן לכלול בגדר המקרים הבאים בגדרי תכולתו, גם מקרים שבהם בוצעה הטרדה על דרך של פרסומים, לרבות ברשתות החברתיות, ובלבד שיש בהם משום פגיעה של ממש בשלוות חייו של המבקש, בפרטיותו ובשמו הטוב, וכי מתקיים יסוד סביר להניח כי המטריד עלול לשוב ולפגוע בפרטיותו, בשמו הטוב או בשלוות חייו ... דומני כי על מנת שתחצה הטרדה באמצעות פרסומים את גבולם של דיני לשון הרע ותיכנס להיכלו של חוק מניעת הטרדה מאיימת, יש להיווכח כי מדובר בפרסומים רבים חוזרים ונשנים, בתדירות גבוהה כך שהצטברותם ומידת האינטנסיביות שלהם גורמת לפגיעה של ממש ביכולתו של הנפגע לקיים שגרת חיים תקינה". במקרה דנן, סבורני כי התקיימו התנאים למתן צו למניעת הטרדה מאיימת בהתאם לחוק.
יפים לענייננו דברי כב' השופטת דפנה ברק ארז ברע"א 6861/22 יוספה ברק טמיר נ' ד"ר שרון אלרעי פרייס [פורסם בנבו] (31.10.22): "בית משפט השלום הנחה עצמו לאורן בהגדירו את קו הגבול בין פרסומים הנכנסים לגדרי חוק איסור לשון הרע לבין אלו החוסים תחת החוק למניעת הטרדה מאיימת. אכן, ביטוי הפוגע בשמו הטוב של אדם עשוי להיות רלוונטי במקרים המתאימים הן לחוק איסור לשון הרע והן לחוק למניעת ההטרדה המאיימת. אולם, בעוד שבגדרו של חוק איסור לשון הרע הבחינה המשפטית מתמקדת בתוכנו של הביטוי, על רקע החשש שהוא צפוי לבזות ולהשפיל את האדם הנוגע בדבר בעיני הבריות, החוק למניעת הטרדה מאיימת ממוקד בהשפעתו הנמשכת של הביטוי על האדם עצמו, בשל כך שהוא מאיים עליו או פוגע בשלוות חייו, בפרטיותו, בחירותו או בגופו. על רקע האמור, ברי כי בגדרו של חוק זה יש משמעות רבה לכך שהביטוי הוא חוזר ונשנה. כמו כן, וכפי שמעיד עליו שמו – החוק למניעת הטרדה מאיימת ממוקד במניעה עתידית ומכאן חשיבותו. אם כן, אין מקום להנחה שמתחייב "סיווג" חד-חד-ערכי של פרסומים כלשון הרע או כהטרדה מאיימת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו