מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ליקויי בנייה בדירות על חוף הים בהרצליה

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

על החשיבות המיוחדת שבהגנה על הסביבה החופית של מדינת ישראל, עמדה השופטת (כתוארה דאז) ד' ביניש בעיניין חוף הכרמל, באומרה: "...התכלית של שמירה על חופי הים לתועלת הציבור ולשימושו הנה נורמה משפטית מקובלת מימים ימימה. שורשיה נטועים במשפט הרומי העתיק, ונוסחו עוד בחוק היוסטיניאני שבו נקבע, כי: 'על פי המשפט הטבעי משותפים לכל אדם: האויר והמים והנוזלים, הים וביחד עמו גם חופי הים'...
בפתח הדברים יש לציין, כי בעיניין אי התכלת, בחנה השופטת א' פרוקצ'יה את טענת חברות הבניה בדבר הפגיעה בזכויותיהן הקנייניות, ובזכויות הקניין של רוכשי הדירות להשתמש בדירות למגורים רגילים, ודחתה אותה, בקובעה, כי: "חוק המקרקעין הועיד את שטחי חוף הים ל'מקרקעי ייעוד' שהיכולת להקנות בהם קנין פרטי הותנתה בתנאים מיוחדים (סעיף 111 לחוק המקרקעין). התשתית התכנונית במקום הגבילה מראש את הייעודים והשימושים האפשריים במתחם המרינה. חברות הבנייה רכשו זכויות בנייה במתחם, בכפוף לדין ולתכניות ביניין העיר השונות החלות על המקום. זכויות הקנין שרכשו המערערות היו כפופות, מלכתחילה, להגבלות התיכנון והשמוש הנגזרות מאופיו וייעודו של השטח. יכולתן להפיק הנאה מקניינן הוגבלה במיגבלות שנועדו לשמר, בגבולות מסויימים, את הנאת הציבור מהמבנים שיוקמו במתחם למטרות נופש. הגבלות אלה עומדות במבחניה של פיסקת ההגבלה שבחוק היסוד, תואמות את ערכיה של המדינה, נעשו לתכלית ראויה, ומקיימות את דרישת המידתיות". השופטת א' פרוקצ'יה התייחסה להגבלות התיכנון והשמוש, שנקבעו בתשתית התכנונית החלה על מיתחם המרינה, וקבעה, בצדק, כי מיגבלות אלו עומדות בפסקת ההגבלה.
השופט (בדימ') י' דנציגר: חברי השופט א' שהם סבור כי יש לקבל את ערעוריהם של בעלי הדירות במרינה בהרצליה (להלן: הרוכשים או רוכשי הדירות) ולבטל את המתוה שקבעה הועדה המקומית לתיכנון ובניה הרצליה (להלן: הועדה המקומית), וזאת משלושה טעמים שיפורטו להלן בתמצית: ראשית, השופט שהם סבור (אם כי בחר שלא לטעת מסמרות בעיניין זה) כי המתוה נקבע תוך חריגה מסמכות, שכן אין לועדה המקומית סמכות שבדין לקבוע "מתוים" (להבדיל מקביעת תנאים במסגרת היתר בניה או במסגרת תכנית מתאר).
שנית, לשיטתו של חברי, המתוה לוקה בחוסר סבירות מהותי, שכן לטעמו הועדה המקומית נתנה משקל יתר לשיקולים הציבוריים בדבר הגנה על משאבי הטבע ושמירה על שילטון החוק על פני "האנטרס הפרטי של רוכשי הדירות להשתמש בדירותיהם לצרכי מגורים" (פסקה 78 לחוות דעתו).
...
מאותם טעמים, אני סבור כי המתווה עומד גם במבחן המידתיות השלישי, כיוון שהפגיעה היא ביחס ראוי לתועלת שהיא מביאה.
מסקנתי היא, אפוא, כי יש להותיר את המתווה שקבעה הוועדה המקומית על כנו וכי לא נפל בו פגם המצדיק את התערבותנו.
אני סבור כי יש ממש בטענה לפיה פרק זמן של 10 חודשים הוא בלתי סביר בנסיבות העניין ולא יאפשר בחינה ממשית של המתווה ובהיבט זה, ובו בלבד, מתקבל ערעור הוועדה המקומית ועיריית הרצליה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

. בגדר יסוד זה, נבחנת השאלה, האם, ככל שבית המשפט יקבל את טענת השהוי ויימנע מלדון בעתירה לגופה, עלולים להפגע עקרונות היסוד של שילטון החוק" כן יפים לענייננו דבריה של כב' השופטת ד' בייניש בעיניין חוף הכרמל (שם בעמ 398 בפיסקה 7), גם שם היה מדובר בהיתר בניה שניתן בנגוד להוראות התמ"א (המאפשרת בנייה למלונאות בעוד שם ניבנה מלון דירות למגורים): "כפי שנקבע בפסיקתנו לא פעם, בהכריעו בטענת שהוי בית-המשפט רשאי בנסיבות מתאימות להעניק סעד לעותרים גם אם עתירתם לוקה בשיהוי מן הסוג הקרוי אובייקטיבי.... זאת, כאשר העילה לעתירה היא פגיעה חמורה בשלטון החוק. .... כעמותה ציבורית שעניינה שמירה על איכות הסביבה העותרת מייצגת אינטרסים צבוריים רחבים הבאים לידי ביטוי בעתירתה. ההפרה הנטענת של תכניות המיתאר נוגעת לנגישות של הציבור בכללותו לחוף הים, ואינה מצטמצמת לעניינו של עותר ספציפי, ואף התוצאה הנטענת של הפגם – בנייה ושימוש במבנים לאורך החוף בנגוד לתכניות המיתאר, היא תוצאה בעלת השלכות מתמשכות וארוכות טווח, ואינה בבחינת מאורע חד-פעמי שחלוף הזמן מעמעם את חשיבותו." 5.
בעע"מ 2273/03 אי התכלת נ' החברה להגנת הטבע (פורסם בנבו,2006) נדונה תכנית לבנית דירות נופש על שפת הים במרינה בהרצליה.
...
מבלי לגרוע מכל מה שנקבע בפסק דין זה, תדון הוועדה בכל הבקשות שהוגשו והחוסרים בהן וככל שיידרש תורה על הגשת בקשה עדכנית חדשה; מפה מצבית ודף מידע מעודכנים כנדרש על פי החוק; אישור מהנדס בנוגע לזכויות הבנייה על פי תמ"א 35 והתאמת הזכויות לקביעות וועדת הערר בעניין זה; בחינה מחודשת של תקן החניה; המצב בשטח, ובעיקר קיומו של בנין העותרת, לרבות מיקום החלונות בו; עמדת העותרת כפי שעלתה בהליך המשפטי, והתייחסות להחלטות אחרות של וועדת הערר בעניינים שהתעוררו בבקשה זו. על כן אני מורה על ביטול היתר הבנייה שניתן (מספר 35632 מיום 21.2.17).
סוף דבר אני מורה על בטלות היתר הבנייה שניתן למבנה ברחוב רבי עקיבא 25 בבני ברק (היתר מספר 35632).
בשל השיהוי הרב בהגשת העתירה והתנהלות העותרת מזה, וקבלת העתירה מזה, החלטתי שלא לעשות צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבוא התובעים, יוסף ונורית נבון והתאגיד "נגב טכנולוגיות לתעשיה ושינוע (1993) בע"מ (להלן: "התובעים") רכשו מאת התאגיד מבנה עופרים בע"מ (להלן: "הנתבעת") דירות, בפרויקט הקרוי "מרינה וילאג'" על חוף ימה של הרצליה, ברחוב יורדי הים 1 (להלן: "הפרוייקט").
נוכח סמיכותו של הפרוייקט לחוף הים עוררה ההכרעה בו שאלות קשות בתחום האיטום.
נביא לצורך הנוחות את ציטוט דבריו במקור בנושא: "מחוות הדעת של מהנדס מרטון עולה כי לא ניתן כיום לתקן באופן מלא את הלקוי היות ולא ניתן כיום לבנות מחדש את המרתף באופן שיאפשר לחיבור מערכות איטום הריצפה והקירות ליצירת "אמבטיה" אטומה.
...
" (עמודים 19-20 לפרוטוקול יום 7 ספטמבר 2011) הפסיקה קובעת כי דרך כלל יעדיף בית המשפט את חוות דעתו של המומחה מטעמו, על פני חוות דעתו של מומחה מטעם צד. לעניין זה, ראה בל (ב"ש) 2886/05: "...מטעמים מובנים, במחלוקת בין מומחה מטעם אחד הצדדים למומחה מטעם בית הדין יעדיף בית הדין את המומחה מטעמו על פני מומחה מטעם הצדדים". וכן ראה את שנקבע בע"א 402/85 מרקוביץ נ' עיריית ראשון לציון, דינים עליון 1987 (1) 50, 139): "משמונה מומחה מטעם בית המשפט, הרי בית המשפט הוא המחליט, אילו מסקנות יש להסיק מחוות-דעתו של המומחה, ובעלי הדין אינם יכולים לדרוש, כי בית המשפט יצמצם עצמו רק לעיון וללימוד של חלקים מחוות-דעתו של השמאי שמונה על-ידיו. בית המשפט הוא הממנה מומחה מטעמו כדי לקבל תמונה מדויקת ומלאה, ואם חוות הדעת של המומחה שמינה מקובלת עליו, רשאי בית המשפט להסתמך על כל חלק אשר כלול בה." לא ראיתי בחומר הראיות או בטיעוני הצדדים כל סיבה לסטיה ממסקנתו המקצועית של עמית, אשר לפי התרשמותי היה ער לבעייתיות הקשה שנוצרה בפרויקט.
סבורני, כי יש לאמץ את קביעתו בדבר ירידת ערך בשיעור 5%, המשקפת את הפגיעה שהיא תוצאת התחזוקה המיוחדת הנדרשת בפרויקט.
סוף דבר: התביעה התקבלה בחלקה .

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2003 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעתירה טענה החברה להגנת הטבע (להלן-"העותרת"), כי על-פי תכנית המתאר הארצית לחופים תמ"א 13 חוף ים התיכון (להלן-"תמ"א 13") ועל-פי יתר תוכניות המיתאר וההחלטות התכנוניות החלות על השטח הידוע כמתחם המרינה בהרצליה (להלן-"המרינה" או "מתחם המרינה"), יועד מיתחם המרינה כ"אזור תיירות ונופש" והבניה למגורים בו אסורה.
מאחר ועניין הרוכשים בא על פתרונו במסגרת פסק-הדין החלקי, ומאחר וזולת עניין זה פסק-הדין בעירעור החזיר את הדיון בעתירה לבית משפט זה רק בעיניין השהוי, כל שנותר הוא לדון בשאלה האם העתירה לוקה בשיהוי בכל הנוגע לאותו חלק אשר נתקבל בפסק-הדין בעתירה, אם לאו.
לטענתן, אף הועדה המקומית לא החזיקה בדעה כי על הדירות שייבנו במסגרת הפרוייקט תחול חובת השכרה מלונאית, ועמדתה שבדיעבד מונעת מחילופי גבריי בעיריית הרצליה.
...
סוף דבר 59.
לנוכח מכלול הטעמים דלעיל, התוצאה היא כי דין טענת השיהוי להידחות, ואני מאמץ מחדש את פסק הדין בעתירה, בכפוף לפסק הדין החלקי.
בנסיבות העניין, החלטתי שלא ליתן צו להוצאות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2003 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעתירה טענה החברה להגנת הטבע (להלן-העותרת) כי על-פי תכנית המיתאר הארצית לחופים, תמ"א 13 חוף ים התיכון (להלן-תמ"א 13), ועל-פי יתר תכניות המיתאר וההחלטות התכנוניות החלות על השטח הידוע כמיתחם המרינה בהרצליה (להלן-המרינה או מיתחם המרינה), יועד מתחם המרינה כ"אזור תיירות ונופש" והבנייה למגורים אסורה בו. בעוד שהתכניות וההחלטות האמורות אוסרות את השימוש למגורים במיתחם המרינה וגם מחייבות התאמתן של דירות הנופש הנבנות בה לדרישות משרד התיירות לתיכנון מלונות, בפועל, כך נטען, יצאו מלפני המשיבה 1, הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, הרצליה (להלן-הועדה המקומית), היתרי בנייה לחברות הבנייה, המשיבות 11-4 (להלן-המשיבות), אשר אינם מקיימים דרישות אלו, ובנוסף לכך המשיבות בונות ומשווקות את דירות הנופש במתחם המרינה כדירות למגורים לכל דבר ועניין.
מאחר שעניין הרוכשים בא על פתרונו במסגרת פסק-הדין החלקי, ומאחר שזולת עניין זה פסק-הדין בעירעור החזיר את הדיון בעתירה לבית-משפט זה רק בעיניין השהוי, כל שנותר הוא לדון בשאלה האם העתירה לוקה בשיהוי בכל הנוגע לאותו חלק אשר נתקבל בפסק-הדין בעתירה אם לאו.
לטענתן, אף הועדה המקומית לא החזיקה בדעה כי על הדירות שייבנו במסגרת הפרויקט תחול חובת השכרה מלונאית, ועמדתה שבדיעבד מונעת מחילופי גברי בעיריית הרצליה.
...
סוף דבר 59.
לנוכח מכלול הטעמים דלעיל, התוצאה היא כי דין טענת השיהוי להידחות ואני מאמץ מחדש את פסק-הדין בעתירה בכפוף לפסק-הדין החלקי.
בנסיבות העניין החלטתי שלא ליתן צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו