מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

לידה בלתי רצויה עקב רשלנות רפואית

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת כמובן להבדיל מההורים, שלהם בודאי אוטונומיה משל עצמם, ושלהם עומדת תביעה בגין פגיעה באוטונומיה הן במקרים של "הולדה בעוולה"; הן בתביעות "רגילות" של רשלנות רפואית שהביאה ללידה של יילוד עם מוגבלויות, והן בתביעת רשלנות רפואית שבעקבותיה נולד ילד בריא אך כתוצאה של היריון בלתי רצוי (ראו למשל מקרים של הריון על אף שהאם עברה פרוצידורה של "קשירת חצוצרות[" – ת"א (שלום י-ם) 733/94]רבקה נ' קופ"ח של ההסתדרות הכללית של העובדים בישראל (19.9.1996); ת"א (שלום חי') 4503/06‏ ‏פלוני נ' מדינת ישראל-משרד הבריאות (4.3.2012); עמוס הרמן "הריון בעוולה" מישפחה במשפט ג–ד 97, 131-130 (תשס"ט-תש"ע)).
עמד על כך השופט (כתוארו אז) א' ריבלין בע"א 754/05 לבנה לוי נ' מרכז רפואי שערי צדק, פ"ד סב(2) 218, בפיסקה 14 (2007) (להלן: עניין לבנה לוי): "תנאי ראשוני לאחיזה בעילת תביעה הוא כשרות משפטית לשאת בזכויות ובחובות. 'כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו' – כך מורה סעיף 1 לחוק הכשרות. על כן, תנוק שנולד ללא רוח חיים לא זכה לכשרות לשאת בזכויות ובחובות [...]ואין מקימים עזבון על מנת שיבוא במקומו. לפיכך, עוּבָּר שניפגע עקב התרשלות ונולד ללא רוח חיים, שוב אינו יכול לתבוע בגין הנזק שניגרם לו. בכך אין כדי לומר כי לא הוסבה לו פגיעה – לדעתי אכן סבל פגיעה – אך בפועל לא הניחו המערערים תשתית להנחה כי המשפט מכיר באחריות בנזיקין כלפיו. אכן, תנוק שנולד לאחר שניפגע בעודו עובר בבטן אימו, יוכל, כך נראה, לתבוע בגין הנזק שניגרם לו, מן הרגע שזכה לכשרות לחובות ולזכויות, משנסתיימה לידתו. על כל אלה עמד המלומד י' אנגלרד בציינו:
...
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופטים י' שבח, י' אטדגי ו-ש' יעקובוביץ) בע"א 59032-04-19 וע"א 64804-05-19 מיום 17.12.2020, בגדרו נדחה ערעורה של המבקשת והתקבל ערעורה של המשיבה על פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב-יפו (כב' השופט מ' תדמור-ברנשטיין) בת"א 23848-04-11 מיום 7.4.2019.
מנגד, המשיבה טענה כי דין הבקשה להידחות הואיל ואין בה כל עילה המצדיקה מתן רשות ערעור ב"גלגול שלישי".
כך אף יש הסוברים כי "לא ניתן להסיק מסקנה כללית ועקרונית מסוגיות הגמרא לגבי מעמדו המשפטי של העובר בהלכה, שכן העמדה היא שונה לפי אופי הענין שבו מדובר" (יעקב בזק "מעמדו המשפטי של העובר בהלכה היהודית ובמשפט הישראלי" סיני קטו (תשנ"ה)).
" הנה כי כן, אף לפי מקצת הדברים המפורטים לעיל, אשר הם בבחינת "קצה המזלג" ועוד מבלי שנדרשנו לאיזו מן הסוגיות, קשה לקבל את המסקנה החד-גונית כי לפי מקורות המשפט העברי העובר הוא "יצור חי עצמאי" אשר יש לראותו כ"אדם" (וראו הנפקויות השונות העולות מהגדרת עובר כ"אדם" גם לעניין הפלת העובר בשל הסכנה הנשקפת לאם: הפלת העובר בשל סכנת אבר של האם; האכלת אישה מעוברת ביום הכיפורים בשל חשש סכנה של העובר; חילול שבת כדי להציל את העובר; וכן לעניין המזכה לעובר; זכות הירושה של העובר – אחיקם קשת קובץ יסודות וחקירות, 804 (תשפ"א)).
סיכומם של דברים, כאמור, מצטרף אני למסקנתו של חברי השופט י' עמית כי יש לדחות את הערעור בסוגיה בה ניתנה הרשות לערער, ואף סבורני כי אין למצוא במקורות המשפט העברי חיזוק לדעת המיעוט בבית המשפט המחוזי לפיה ניתן לפצות את העובר על פגיעה באוטונומיה שלו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בית המשפט העליון ציין באחת ההזדמנויות כי – "יש להיות ערים לעובדה כי לא כל פגיעה, ותהא הפגיעה קשה ביותר ביולדת או בתינוק, הנה תוצאה של תקלה או רשלנות רפואית. תהליך ההיריון והלידה הנו תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי-ודאות, ולעתים סיכון בצדה. יש להבחין באזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול-דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית" (ע"א 6768/01 רגב נ' מדינת ישראל פ''ד נט(4) 625, 632 (2004).
ראשית, לידה ללא ניתוח קיסרי (בין אם לידה באופן עצמוני או תוך השראת לידה) עדיפה על פני לידה בניתוח קיסרי; במילים אחרות, עדיף לא ליילד בניתוח כאשר אין צורך בכך.
שנית, ניתוח קיסרי באשה עם השמנת יתר טומן בחובו סיכונים מוגברים ועל כן רצוי להמנע מניתוח קיסרי באשה עם נתונים אלו (עמ' 3 לחוות דעת מומחה התובעים, עמ' 4 לחוות דעת מומחה הנתבעים).
...
אינני מתעלם מדבריו של התובע בסעיף 6 לתצהיר לפיהם בעודו שוהה באזור ההמתנה, ניגש אליו ד"ר כהן ואמר לו שהוא מצטער ומבקש סליחה אבל "הכל יהיה בסדר". אני מקבל את דבריו של התובע כי ד"ר כהן הביע בפניו צער על כך שהלידה הסתיימה כפי שהסתיימה, אך צריך לזכור כי התובעים לא טוענים להתרשלות בעריכת הניתוח עצמו.
התוצאה המסקנה אפוא שיש לדחות את התביעה בגין רשלנות, אך יש לפסק לתובעת 1 פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה.
אשר על כן, אני מקבל את התביעה באופן חלקי ומחייב את נתבעת 2 לשלם לתובעת 1 פיצוי בסך 150,000 ₪, בתוספת שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 35,000 ₪ וכן הוצאות בסכום של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אולם בשל ההתרשלות נולד יילוד בעל מוגבלות שלא היה רצוי (ראו בספרו של ד"ר אסף פוזנר עוולות טרום לידתיות: הילד הרצוי והילד הבלתי רצוי 26-24 (2019)).
לאור קביעתי כי ד"ר זידאן לא התרשל, אינני נידרשת להכריע במחלוקת בין הצדדים בשאלה זו. אעיר כי בעיניין פלונית הדגישה כב' השופטת וילנר שהיא אינה דנה בשאלה האם היה ראוי בעת ההיא (בשנת 2007) ליידע כל אשה הרה על בדיקת ה-FISH כחלק אנהרנטי מחובת הגילוי של מידע רפואי, ובמנותק מהזיקה הדתית, שכן שאלה זו לא הועלתה ולא הוכחה (פסקה 48 לפסק הדין).
...
לטענת הנתבעת, דין התביעה להידחות מהטעמים הבאים: התביעה לא נכנסת לגדר הלכת המר, שכן גילו את המום במהלך ההיריון והייתה אפשרות להפסיק את ההיריון; רופא המשפחה הפנה את התובעת למעקב היריון אצל רופא נשים; התובעים לא הוכיחו שהיו כפופים לאיסור דתי; אין בציווי דתי כדי להטיל חבות בנזיקין על הנתבעת; התובעת נהגה באדישות לגורל ההיריון ולא הגיעה לבדיקות; התובעת לא הייתה מפסיקה את ההיריון ללא קשר ל- 120 הימים.
אשם תורם יצוין כי גם אם הייתי מגיעה למסקנה שונה מזו שאליה הגעתי בשאלת האחריות, הרי שבנסיבות המקרה היה מקום לייחס לתובעים אשם תורם, מהטעמים הבאים: התובעת הגיעה עם בדיקת היריון ביתית, חיובית, וידעה שהיא בהיריון או שקיימת אפשרות סבירה שהיא בהיריון, אך לא פעלה כדי לקבל תשובה ברורה.
סוף דבר משקבעתי שהתובעת ידעה או לפחות חשדה שהיא בהיריון, וד"ר זידאן אמר לה שעליה לפנות למעקב היריון, אני דוחה את התביעה לפיצוי בגין פגיעה באוטונומיה.
אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

המומחה אישר כי אשה עם קרע מדמם ברחם עלולה להכנס לשוק, וכי גם במהלך פינוייה לבית החולים עלול לקרות דבר מה, ולכן רצוי היה שבעת פינוי שנעשה ברכב פרטי יהיה איתה איש צוות רפואה אשר יוכל לנסות לסייע, גם אם במעט, אם יקרה דבר מה בדרך (ציין הגברת נוזלים כדוגמא).
ואולם, אף אם נבחן את החלטת הרשויות והתנהלותן גם לאור פסיקת בית המשפט העליון בדנג"ץ, הרי שכאמור לעיל, נמצא כי אף אם חלק ממעשי הנאשם אינם עולים כדי טפול רפואי, ואף לאור קביעתי כי הנוהל אינו מהוה הנחייה מחייבת, הרי שבפועל הביא הנאשם לסיכון יולדות ותינוקת, ופעל בנגוד לצוים, באופן המבסס כאמור את העבירות המיוחסות לו. אשר לטענתו המשתמעת של הנאשם לאכיפה בררנית אל מול מעורבים אחרים בארועי הלידה הקונקרטיים הנידונים בפניי (טענתו במסגרת האישום הראשון כי ניתן היה להעמיד לדין בגין רשלנות גם את הדולה ואת אישתו המיילדת), הרי שלא הוצגה בפניי התמונה העובדתית המלאה באשר לנשים אלו.
מהעדויות שבאו בפניי הובהר כי לא קיים מחקר מעמיק אודות מידת הסיכון אליו נחשפות יולדות הבוחרות ללדת לידות לדניות חרף ההתוויות הרפואיות – בבית או בבתי חולים, ככל הנראה משום שבאופן יחסי מעט נשים נוהגות בדרך זו. גם נייר העמדה של המועצה לביו אתיקה מתייחס ללידות בית בסיכון נמוך, ולא ללידות בסיכון גבוה.
...
תוכן עניינים פתח דבר 3 כתב האישום 4 מעמד חוזר מנהל רפואה 10 אישום ראשון 18 אישום שני 43 אישום שלישי 68 אישום רביעי 82 אישום חמישי 91 האם בפעולותיו נתן הנאשם טיפול רפואי? 96 האם התרשל הנאשם במעשיו? 103 הפרת הצווים 125 שיבוש מהלכי המשפט 139 טענות ההגנה כנגד התנהלות המשטרה, משרד הבריאות והמאשימה 141 סוגיית לידות הבית 175 סוף דבר 182 פתח דבר עניינו של כתב אישום זה ברופא נשים, מומחה במיילדות וגניקולוגיה, אשר פתח מתחם ללידות בית בשטח ביתו.
כאמור, מסקנה זו מתיישבת גם עם עמדת משרד הבריאות, לפיה מוטב כי נשים שהריונן בסיכון ילדו בבית חולים ולא במקום אחר.
סוף דבר התיק הנדון עוסק במקרה ייחודי, במסגרתו ביצע הנאשם, רופא ומיילד, עבירות אגב מתן טיפול רפואי שבבסיסו לידות שבוצעו במתחם פרטי, לידות המוגדרות כ"לידות בית", בהן ילדו נשים שהלידה בעניינן הוגדרה בסיכון.
נוכח מכלול הנסיבות והעובדות שהוכחו, אין מנוס אלא להרשיע את הנאשם בעבירות אשר הוכחו, כפי שפורט במסגרת הכרעת הדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקליפת אגוז, המחלוקת הרלוואנטית בתיק זה נסובה סביב השאלות: האם כטענת התובעת הנתבע ביצע אצל התובעת 'טפול יתר' (היינו, טפול שנגע ביותר שיניים וכלל יותר פעולות - ממה שמבחינה רפואית-מקצועית ראוי היה להסתפק בו), האם יש לראות בכך משום התרשלות, והאם ההתרשלות גרמה לנזק (היינו – האם ניתן לקבוע קיומה של רשלנות); וככל שניגרם נזק - מה שיעורו של הנזק שניגרם ומהו סך הפצוי שמגיע בגינו.
ענייננו של הדיון הנוסף היה בשאלה: עד כמה ניתן ורצוי לקדם את הגישה לפיה במצבים של עמימות באשר לסיבת הנזק יש לפסוק פיצויים על פי כללי הוכחה יחסיים תוך התאמת שיעור הפצוי לרמת ההסתברות של אפשרות גרימת הנזק במידה שהוכחה; גישה שמחליפה את התפיסה המסורתית בדיני הנזיקין, של "הכל או לא כלום", המבוססת על הוכחת הקשר הסיבתי בין ההתרשלות לנזק על פי "מאזן ההסתברויות". בדיון הנוסף נקבע סופית (בדעת רוב) כי למעט חריגים, יש לדבוק בדרישה של הוכחה במאזן ההסתברויות, ולא "להסתפק בהוכחת סיכון ממשי", ששיעורו ייקבע בדרך האומדנה.
כך, לדוגמא, בענין ע"א 2600/09 מכבי שירות בריאות נ' ס' (פורסם; 10.11.2013) מדובר בהולדה בעוולה, והנשיאה כב' השופטת אסתר חיות מבהירה: "הפגיעה באוטונומיה כרוכה, איפוא, במקרים של הולדה בעוולה גם בתחושה הקשה שחשים ההורים בשל כך שהילד נולד בעל כורחם. הפגיעה הנוספת הנגרמת להורים במצבים של הולדה בעוולה מגולמת בכאב ובסבל אשר ילוו אותם לאורך כל חייהם כמי שייאלצו להיתמודד יום יום ושעה שעה עם קשייו ומגבלותיו של הילד, עם העובדה שהוא איננו ככל הילדים וכן עם החרדה המתמדת מה יעלה בגורלו אם חלילה לא יוכלו לדאוג לצרכיו המיוחדים. נזק זה אף הוא נזק שאיננו ממוני אך הוא שונה באופיו ובקווי המתאר שלו מן הנזק הלא ממוני הנובע מן הפגיעה באוטונומיה (לאבחנה בין השניים ראו גם דברי המשנה לנשיא ריבלין בפס' 70 לפסק דינו בפרשת המר)". בעניינינו בשל התיסמונת יכול שמועצמת אצל התובעת התחושה שעולה מעצם הפגיעה באוטונומית הרצון שלה.
...
בשולי הדברים, יובהר, כי בכל הקשור לעלות הטיפול, משנמצא שהטיפול שניתן לתובעת היה 'טיפול יתר' אך איכותו היתה סבירה והגשר שהותקן הוא סביר, ומשמצאתי כי התובעת שילמה לנתבע בסך הכל 17,600 ₪ [כרטיס כספי], היינו – כמחצית בלבד מהתמורה שהוסכמה, אינני מוצא לחייב את הנתבע בהשבה של השכר ששולם לו. כעולה מהפיצויים שנקבע כי התובעת זכאית להם בפרק זה, עולה כי דין התביעה להתקבל בחלקה, באופן שהתובעת זכאית לפיצויים בסך של 150,000 ₪ [30,000 + 120,000].
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כי: התביעה מתקבלת בחלקה, כך שהנתבעים ישלמו, ביחד ולחוד, לתובעת סך של 150,000 ₪.
כמו כן, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעת בגין שכר טרחת עו"ד סך של 35,100 ₪, וכן החזר הוצאותיו בגין המומחים (לפי קבלות), והחזר אגרה; ההחזרים - בליווית הצמדה וריבית כדין, ממועד ההוצאה בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו