מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

לבית המשפט לענייני משפחה הסמכות לדון בסכסוך המשפחתי בין האחים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

סעיף 1(2) לחוק קובע כי לבית המשפט לעינייני מישפחה סמכות לידון "בתובענה אזרחית בין אדם או עיזבונו לבין בן משפחתו, או עיזבונו שעילתה סיכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא". החוק קובע שני מבחנים מצטברים לתחולתו: הראשון, מבחן הזהות; והשני, מבחן המהות.
מדובר במחלוקת שאמנם קיימת, בין היתר, בין אחים, אך מדובר במחלוקת נקודתית העוסקת בתחום המקרקעין ולא שוכנעתי כי לצורך בירור הסיכסוך נידרשת המיומנות המקצועית של בית המשפט לעינייני מישפחה, כפי שנקבע גם בת"א (מח' חיפה) 33730-06-18 ופיק אבו רומי נ' אחמד אבו רומי [פורסם בנבו, מיום 28.1.19] הדומה מאוד לענייננו.
...
סיכומו של דבר, אני קובע, כי הסמכות לדון בתובענה זו מסורה לבית משפט זה, הבקשה למחיקת התביעה נדחית.
בנסיבות אלה, לא שוכנעתי שישנם טעמים לבטל את צו המניעה שניתן לגבי עבודות בניה אסורות בתוואי הדרך המאושרת וכן אני קובע.
הבקשה לביטול הצו שניתן ביום 17.03.21 נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בתוך כך, בית המשפט המחוזי ציין כי לאורך כתבי הטענות בשתי התביעות, שזורות העילות ה"משפחתיות" כבסיס לסכסוך בין האחים ואף הוסיף כי ״לא ניתן להבין אחרת את כתבי הטענות אלא בכך שמדובר בסכסוך משפחתי עמוק בו שאלת האמון של אח אחד באחיו עומדת במרכז טענות התובע [המשיב, י״ו]״.
בסעיף 1(2) לחוק האמור, מוגדרים ״עניני מישפחה״ באופן הבא: "תובענה אזרחית בין אדם או עיזבונו לבין בן משפחתו, או עיזבונו, שעילתה סיכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא". המונח ״בן מישפחה״ מוגדר אף הוא בסעיף 1(2) לחוק בית המשפט לעניני מישפחה ככולל, בין היתר – אח. עולה איפוא, כי נדרשים שני תנאים לכינון סמכותו של בית המשפט לעינייני מישפחה: האחד, כי התובענה הנדונה מיתנהלת בין בני מישפחה, כהגדרתם לעיל; והשני, כי מדובר בתובענה אזרחית שעילתה סיכסוך בתוך המשפחה.
...
כפי שיבואר להלן, אני סבורה כי דין הערעור להידחות.
נמצאנו למדים, כי סעיף 3(א) לחוק בית המשפט לעניני משפחה משמש כהוראה מיוחדת בחוק אחר, אשר מסיגה את תחולתן של הוראות חוק הנאמנות בנוגע לסמכות בית המשפט המחוזי לפי חוק הנאמנות (ראו והשוו: שלמה כרם חוק הנאמנות, התשל"ט-1979, 799-798 (2004) והאסמכתאות המובאות שם).
סוף דבר, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים לטענת מכשירי מדידה, לאור העובדה כי יוסף ושלום בוכריץ הם אחים, וכאמור, מחזיקים כל אחד בבעלות מלאה את י.ב גלאור ומכשירי מדידה (בהתאמה), יש להעביר את הדיון לבית המשפט לעינייני מישפחה שלו הסמכות הייחודית לידון בסכסוך בין בני מישפחה וזאת מכוח חוק בית המשפט לעינייני מישפחה תשנ"ה – 1995 (להלן: "החוק" או "חוק בתי המשפט לעינייני מישפחה").
יתרה מכך, טוענת מכשירי מדידה, כי בסכסוך אחר בין הצדדים שהועבר לבית המשפט לעינייני מישפחה לבקשת י.ב. גלאור דוקא (ה"פ 17299-03-19 שלום בוכריץ נ' יוסף בוכריץ – להלן: "ענין בוכריץ"), טען מר יוסף בוכריץ כי על הסיכסוך בין האחים להידון בפני בית המשפט לעינייני מישפחה, ומשכך, אין הוא יכול לטעון טענה מנוגדת בהליך כאן.
...
י.ב. גלאור אף הוסיפה וטענה כי יש לדחות את הבקשה אף לאור ניהולו של ההליך הראשון המתנהל באותו ענין ממש בבית משפט זה בפני אותו מותב ובאותו מועד וטענה כי הדעת נותנת כי ההליכים אף יאוחדו בהקדם.
כפי שתואר לעיל, לבית המשפט המחוזי סמכות ייחודית לדון בפירוק שותפות, ולא הובאה על ידי מכשירי מדידה כל התייחסות לעניין זה. במיוחד יפים הדברים לאור העובדה, כי טרם מתן החלטתי זו, הפניתי את הנתבעת, בהחלטתי מיום 30.10.2022, להוראות סעיפים 45-47 לפקודת השותפויות (כמו גם לסעיף 1(2) לחוק) ובקשתי כי תודיע האם עומדת היא על הבקשה להעברת הדיון לאור הוראות חוק אלו.
סיכום לאור כל המקובץ לעיל, בקשתה של הנתבעת להעברת הדיון לבית המשפט לענייני משפחה נדחית.
הנתבעת תשלם לתובעת את הוצאות הבקשה בסך של 7,500 ₪ בתוספת מע"מ כחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

הנתבע מפנה לעניין זה למבחן זהות הצדדים ומבחן המהות והתרומה המשמעותית שתרם הסיכסוך המשפחתי בין התובע ובין אחיו ראמי, לגיבוש עילת התביעה (הנתבע מפנה להילכת חבס).
בהתאם להחלטתי, מסר התובע כתב תגובתו, ובה טען כי הנתבע מודה שאחיין אינו עונה על הגדרת קרוב מישפחה בהתאם לחלופות בסעיף 1(2) לחוק, וכי לכן אין לבית משפט לעינייני מישפחה הסמכות לידון בתובענתו.
על מנת להקנות את סמכות השיפוט לבית המשפט לעינייני מישפחה, יש צורך בקיום התנאים במצטבר – הקרבה המשפחתית כמוגדר בחוק, ובנוסף עניין מהות הסיכסוך (ורק לעניין תנאי זה יש לבחון את הקבוע בהילכת חבס).
...
סיכומם של דברים: אני דוחה את הבקשה של הנתבע לסילוק התביעה על הסף, כמו-גם לעניין העברת התביעה לבית המשפט לענייני משפחה כטריבונל השיפוטי המוסמך לדון בה. אני מחייב את הנתבע בהוצאות הבקשה בסך של 4,000 ₪, אשר ישולמו לתובע בתוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד למועד תשלומם בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

המבקש טוען כי מדובר בסכסוך בתוך המשפחה, בין הנתבעים שהנם אחים ובני זוג לשעבר וכן ילדיהם המשותפים המתגוררים בנכס מושא התביעה, הכולל מחלוקת לעניין זכויות הצדדים בנכס.
דיון והכרעה סעיף 1(2) לחוק קובע כי לבית המשפט לעינייני מישפחה סמכות לידון "בתובענה אזרחית בין אדם או עיזבונו לבין בן משפחתו, או עיזבונו שעילתה סיכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא". החוק קובע שני מבחנים מצטברים לתחולתו: הראשון, מבחן הזהות; והשני, מבחן המהות.
...
המדובר במחלוקת לעניין החזקה והשימוש במקרקעין, שבסמכות בית משפט השלום ולא שוכנעתי כי לצורך בירור הסכסוך אשר לפני נדרשת המיומנות המקצועית המיוחדת של בית המשפט לענייני משפחה.
אציין כי כך אני קובעת, בין היתר, אף בשים לב לכך שבפסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה (כב' השופטת א. מירז) מיום 14.11.19, בו ניתן תוקף של פסק דין להסכמות הצדדים שם (הנתבעים כאן) לעניין פירוק השיתוף בנכס, נקבע, בין היתר, בס' 5, לגבי המבקש כאן (התובע שם), כך: "התובע ידאג לקבלת האישורים המתאימים לכך מעמידר" (צורף כנספח ב' לבקשה).
סיכומו של דבר, אני קובעת, כי הסמכות העניינית לדון בתובענה זו מסורה לבית משפט זה. משכך, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו